Rozmowa zeszła, na porównanie tawerny i orga. [..] Nie jestem pomysłodawcą, po prostu zadaję pytania i rzucam pewne tematy na które właśnie ten pomysłodawca może odpowiedzieć.
Ależ chętnie odpowiem na Twoje pytania, jednakże chciałbym zauważyć, że to ty rozpocząłeś porównywanie używając w zasadzie abstrakcji. Ja ci za to odpowiedziałem podając liczby, które nie mają w zwyczaju kłamać.
Jednak na to chyba już odpowiedziałem gdzieś wyżej. Nie chcemy "kraść' użytkowników totalwar.org.pl ani oni nie "kradną" naszych. Akurat jest sporo osób (trzeba przyznać, że zdecydowanie więcej tych z orga), które pozakłady konta na obu serwisach. Nie o to jednak chodzi. Jeżeli już ktoś regularnie odwiedza jedno forum, to nie raz nie ma już czasu, czy nawet chęci, by włazić na inne (porównywalne, a wiec równie duże) i tam przeglądać tematy. Dlatego org ma dział o M&B, a u nas jest pomysł, by stworzyć dział o TW. Po to, by gracze, którzy wybrali M&B mogli na jednym forum mieć miejsce poświęcone TW, a ci, którzy wybrali TW mogli mieć u siebie miejsce o M&B. Nie wiem, czy jasno to określiłem, wiec tak w skrócie jeszcze: nie chodzi tutaj o przeciąganie graczy z orga do nas, czy o zdobywanie graczy Total War, którzy się jeszcze nie określili, tylko o stworzenie takiego miejsca do dyskusji i informowania dla naszych użytkowników M&B.
Nie rozumiem też, tego, dlaczego osoby które zagłosowały na nie, a nie chciały tego uzasadniać oddały niby "troll głosy" jak to napisałeś. Jaka jest logika głosowania skoro, 20 osób oddało głosy na tak i uzasadniły to chyba dwie czy trzy osoby, i wszystko jest ok, a za to gdy 3 osoby zagłosowały i nie napisały dlaczego są na nie to oddały "troll głosy". Przypomina mi to jakieś komunistyczne referendum, gdzie jest "jedyna słuszna opcja" i ta zła "reakcyjna".
Nie zrozumiałeś mnie. Na "nie" głosowały 4 osoby. Z czego jeden IvE uzasadnił, drugiego użytkownika nie znam, a ci dwa pozostali, których
podejrzewam (a nie określam to jako pewnik) o oddanie troll-głosu są osobami, po których łatwo się tego spodziewać (Trebron już wyjaśnił, względem niego cofam
mniemanie). I nie jest to przemyślenie od tak, bo mam taki kaprys. Jedna z tych osób już wcześniej nie raz oddawała głos w ankiecie, w której np. nie mogła oddawać głosu i było to wyraźnie zaznaczone.
Wyjaśnię też, czemu nie dopytuję się o argumenty tych, którzy głosowali "za". Dla mnie naturalne jest, że jak ktoś to wybiera, to po prostu chce, by ten dział był. Co tu dużo wyjaśniać. Dla tych, którzy nie uważają, by był potrzebny jest opcja 3 ("nie mam nic przeciwko, ale .."). Za to opcja 2 ("Nie") moim zdaniem najbardziej zasługuje na komentarz. Bo jak po prostu nie będzie ta osoba tam pisała i go nie potrzebuje, to co szkodzi, by inni z niego korzystali? Wtedy można po prostu tą opcję 3 wybrać. A jeśli są jakieś powody (jak chociażby argument o tym, że będzie zbyt duży natłok działów), dla których ten dział będzie danej osobie przeszkadzał, to warto by go napisać.
Kolejna sprawa, może nim poddacie dyskusji temat działu o innej grze, przyjrzycie się sensowi istnienia działów, właśnie o pewnych grach, w których to działach, nikt nic nie napisał od przykładowo pół roku.
To akurat nie jest temat na tą ankietę, ale odpowiadałem na to już IvEmu- tu w pełni się z wami zgadzam. Być może uda się coś z tym niebawem zrobić.