Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Ankieta

Frakcje:

Królestwo Swadii
    24 (18%)
    Królestwo Rhodoków
    16 (12%)
    Sułtanat Sarranidzki
    9 (6.8%)
    Chanat Khergicki
    7 (5.3%)
    Królestwo Vaegirów
    8 (6%)
    Królestwo Nordów
    26 (19.5%)
    Stworzyć Własną Frakcję
    43 (32.3%)

Głosów w sumie: 132

Głosowanie się kończy: Grudnia 28, 2033, 17:41:20

Autor Wątek: Do jakiej frakcji jest najlepiej dołączyć i dlaczego?  (Przeczytany 17110 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SIRWilczek

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Do jakiej frakcji jest najlepiej dołączyć i dlaczego?
    « Odpowiedź #15 dnia: Sierpnia 14, 2015, 15:36:19 »
    Idź do Nordów albo załóż własne.

Cała reszta jest mdła.

''I'm the Special One'' - Jose Mourinho

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #16 dnia: Sierpnia 15, 2015, 11:32:24 »
    Prawda jest taka, że gdzie nie pójdziesz i tak z dobrą strategią dasz sobie świetnie radę. Osobiście uważam że najlepsza w całej tej grze jest kawaleria, są 4 frakcje które nią dysponują: Swadianie, Sarranidzi, Vaegirowie i Khergici. Wybór polecam jednak pomiędzy Swadią a Vaegirami, gdyż pozostałe dwie frakcje obejmują terytorium na którym bandyci są o wiele silniejsi i mogą nam przysporzyć problemów.
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline sermen

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #17 dnia: Września 13, 2015, 12:32:35 »
    Chanat Khergitów jest najciekawszy, mają samą kawalerię, są najszybsi na mapie, wiec zawsze dogonisz słabszego, a uciekniesz przed silniejszym. No i walka konnymi łucznikami jest sztuką, trzeba to opanować.
    Na samym początku każdej cięższej walki trzeba łuczników konnych puścić bokiem, żeby nie szarżowali wprost na wroga razem z lansjerami.
    pozdrawiam

Offline szymtym

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Września 17, 2015, 15:08:57 »
    Polecam saranidów zwykle do nich dołączam... mają konnice równą swadianom których też lubie :)

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #19 dnia: Września 17, 2015, 15:35:50 »
    Ja polecam nordów. W całej historii Calradii to oni właśnie byli najpotężniejszym królestwem a i legendy o takich bohaterach jak choćby Olaf Ungurd z Wercheg albo Ulf Hardy z Fenady znane są od swadiańskich wybrzeż aż po sarranidzkie stepy. Walczyć za ich sprawę to honor. Mają również najsilniejszych piechurów i niezwyciężone taktyki jak choćby rasz na palisade albo okrążenie U a w niejednej bitwie także bezpośredni kontakt z łucznikami kończył się dla wroga porażką. Nie czują lęku ani obaw przed bitwą bo wiedzą, że jeżeli zostaną śmiertelnie ranni przejdą do świata doczesnego gdzie po wieki będą świętować wraz ze swymi kamratami. Ich ekonomia opiera się na wolnym handlu a surowość tego ludu eliminuje możliwość istnienia nierobów, łamag i lewaków. Nie to co swadia gdzie przesyt i bogactwo prowadzą ich do zguby. Są słabi z charakteru i chociaż umiejętności bojowych im nie brakuje to największym minusem jest chęć zysku - gdy go nie widzą uciekają. Podobnie jest z veagirami którzy pośród swych śnieżnych górzystych terenów zagubili chyba swą nordycka naturę i włażą w dupe, za przeproszeniem swadii. Na każdym kroku próbują przypodobać się Harlausowi który potrafi owinąć ich wokół palca.
    Khergici to psy. Chodzą brudni nie myją się, żrą cały czas te swoje orzeszki i zapijają okropnymi trunkami a honor w ich przypadku to jak dobra marka w oplu - nie istnieje. Wypracowana umiejętność strzelania z konia wykreowała się gdy Sanjar Doug He (pra pra pra pra pra dziad Sanjar Hana) musiał uciekać przed Veagirskimi bojarami podczas Wielkiej Odsieczy Veagirskiej i na ślepo w tył strzelali z łuków. Pech chciał że bojar Goldeg, marszałek królestwa został godzony przypadkiem w udo i zamarł od zakażenia. Sanjar tak ucieszony tą sytuacją kazał wyszkolić łuczników aby strzelali z koni a który nie wyszkolił się w dwa księżyce miał zostać stracony. Zdziesiątkował sobie tym sposobem armię i to go przyczyniło do upadku a Ci którzy pozostali już w ten sposób nauczali walki swych potomków.
    Kolejna frakcja sarranidzi którzy przybyli do calradii jako imigranci wygnani ze swoich ziem z powodu wojen. Legenda głosi że są to potomkowie pedałów i tchórzy bo zafascynowani bogactwami i dobrami oferowanymi przez Swadie młodzi mężczyźni ruszyli w Wielką Migracje. Król Swadii Godras, dał im do osiedlenia pustynie co ich zaskoczyło bo chcieli mieć domy na terenach żyznej swadii oraz dofiansowanie na życie ale nordycki sprzeciw w ostateczności skłonił króla do zmienienia zdania. Pozostawieni na pastwę losu mężczyźni zaadopotwali swój organizm i zaczęli się rozmnażać. Ich nienawiść do reszty królestw jednak pozostał nadal jednak oprócz dobrej konnicy - lubili konie - nic innego im nie pozostaje do zaoferowania w bitwie.
    Ostatnia frakcja to Rhodocy - rebalianci którzy słyną z tego że lubią przypierdolić młotem. Konkretni ludzi choć niezbyt inteligentni radzą sobie doskonale w bitwie - ich najlepszą taktyką jest M&P (młot i pika). Wsparcie kuszników daje rade w oblężeniach także rhodoków także należy szanować. A do tego są to mili wyluzowani ludzie palący cały czas rhodockie zioło - najbardziej przyjaźnią się z nordami.
    Tak więc podsumując - należy wybierać nordó bądź rhodoków.
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline hell19

• Użytkownik
    • Piwa: -1
    « Odpowiedź #20 dnia: Września 18, 2015, 11:19:46 »
    Zrób sobie armie, w której będą tylko najlepsi vaegirscy łucznicy :D
    Nie musisz nic robić, ustawiasz wszystkich w jednej linii, a przeciwnik o ile jest słabszy to nie dotknie twojego żołnierza. Możesz też mieć 10-20 jednostek piechoty, zatrzymają ewentualne jednostki :)
    Dodam, że sprawdziłem to pare dni temu, bo nigdy nie mogłem się przekonać do vaegirów :)
    No do momentu jak nie przejedzie po tobie swadianska kawaleria :P

Offline Król Artur IV

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Listopada 11, 2015, 16:40:01 »
    Polecam własną lub dołączyć do nordów.:

+
       Super Łucznicy
      Dobra Piechota
      Tanie utrzymanie
     -
       Brak kawalerii
      Długie szkolenie

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #22 dnia: Listopada 11, 2015, 18:31:05 »
    A ja Nordów odradzam. Nie mają kuni. Jak można nie korzystać z kuni!? To takie hmmm... Mało epickie. Kuń musi być, ostry miecz, długa kopia, solidna tarcza i ihaaaa na wroga, Swadia najlepsza! :D

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #23 dnia: Listopada 11, 2015, 18:53:12 »
    Dokładnie, popieram stuprocentowo przedmówcę.

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #24 dnia: Listopada 12, 2015, 23:26:10 »
    Wybierz Swadię. Nie słuchaj tych, którzy polecają Nordów, bo to zwykła hołota, nie wikingowie. Kawaleria Swadii wbija się w nich niczym nóż w masło.

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Fantasy_wfry

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Były Płk 7pp, Kpt 29e, Cpl 81st, FusV 82e
    « Odpowiedź #25 dnia: Grudnia 08, 2015, 18:45:10 »
    Każda frakcja jest w czymś lepsza. Moim skromnym zdaniem to Chanat jest najlepszy, choć wszystkie frakcje są sobie ogółem równe.
    Donald Tusk – były premier, Przywódca Międzygalaktycznego Imperium, przywódca układu, Słońce Peru, Mistrz Bajeru. Odznaczony odznaką z kartofla przez kanclerz Niemiec. Wierny sługa nazistowskiego i imperialistycznego tworu, czyli Unii Europejskiej. Cudotwórca. Jego dziadek służył w Wehrmachcie. Tajne źródła donoszą, że posiada on nielegalne uprawy betonu na Grenlandii.

Offline Baldwin

• Użytkownik
    • Piwa: 203
    « Odpowiedź #26 dnia: Grudnia 14, 2015, 13:21:03 »
    Każda frakcja jest w czymś lepsza. Moim skromnym zdaniem to Chanat jest najlepszy, choć wszystkie frakcje są sobie ogółem równe.

Co Ty napisałeś ? XD

https://youtu.be/WKfo9naU2Nw
    Uh, I'ma make sure they remember me
    'Cause I walk around with lot of enemies

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #27 dnia: Grudnia 15, 2015, 15:43:44 »
    https://youtu.be/gARd1OMWSNw?t=3m10s Z tym skojarzyło mi się to co napisał wfry ;p

Offline Eltarek

• Użytkownik
    • Piwa: 263
    • heyyeyaaeyaaaeyaeyaa
    « Odpowiedź #28 dnia: Grudnia 28, 2015, 18:05:38 »
    Jak można nie korzystać z kuni!? Kuń musi być

Jest nawet NPC którego możemy spotkać w tawernach i będzie on nam nawijał tylko o kuniach i jaką przewagę w polu dają :3
    "To nie jest karuzela śmiechu, lecz pociąg jadący w jedną stronę" - Jarl o dziale Klany

Offline Peterov

• Użytkownik
    • Piwa: 104
    • Die for the Emperor or die trying
    « Odpowiedź #29 dnia: Stycznia 22, 2016, 13:02:46 »
    Każda konnica ma przewalone, na choćby mniejszym wzniesieniu w starciu z Rhodockimi Piechurami. Sprawdź to. Ustaw z 20 Piechurów i ich zgrupuj, a z 20 metrów dalej ustaw 5-7 kuszników.
    Konnica rozbije się i piechotę i zabije max. 2-3 przy pomocy lanc, a gdy staną w miejscu, piechota otoczy ich, unieruchamiając, a zarazem niwelując największą zaletę kawalerii - impet uderzenia + mobilność, a kusznicy będą pięknie strzelali heady. Poza tym kawaleria jest o wiele droższa w utrzymaniu. Nordowie lub Rhodokowie, lecz jestem bardziej za Rhodokami.