Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Oceń wyżej] Oceń postać/bohatera osoby wyżej  (Przeczytany 6042 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    [Oceń wyżej] Oceń postać/bohatera osoby wyżej
    « dnia: Listopada 27, 2014, 22:36:09 »
    Zasad zabawy chyba nie trzeba tłumaczyć. Oceniamy w skali 0-kiszka, 10-maksymalny odlot.
    Przedstawiamy postacie z filmów, książek, gier, komiksów, podań, legend, mitów, dowcipów, etc.
    Pamiętać o przestawieniu swoje postaci, myślę że warto też ocenić sposób w jaki postać została przedstawiona.
    Zaczynam:

Moja postać to Kobieta Kot

Pomimo licznych wcieleń
    (click to show/hide)
    uważam, że najbardziej intensywnie ta postać wypada w wykonaniu Michelle Pfeiffer.
     Nie sposób odmówić uroku wersji Kobiety Kot w grze Batman, kapitalnie wygląda ta postać w ruchu, jednak to właśnie kreacja z drugiej części Batmana jest tą najbardziej wyrazistą. Kapitalnym przykładem na potencjał tej postaci jest jej życie poza komiksem, przykładowo Nikko Hurtado uczynił z niej ikoniczny motyw dla tatuażystów -
    (click to show/hide)
    Z czego wynika jej atrakcyjność - świat Batmana opiera się na teorii Freuda i Junga - Kobieta Kot to niezwykle celny i czytelny dla odbiorcy symbol kobiecości - proste!
    Ponieważ teorie Fruda i Junga odrzucamy z naukowego punktu widzenia Kobieta Kot lepiej wypada jako zabawa z formą artystyczną, niż wykład z psychologii, dlatego świadome ograniczeń konwencji podejście Tima Burtona dało w połączeniu z talentem Michelle Pfeiffer tak cholernie dobry efekt!
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 04, 2018, 16:27:25 wysłana przez Kradus »

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Oceń postać/bohatera osoby powyżej
    « Odpowiedź #1 dnia: Listopada 27, 2014, 23:39:47 »
    Toś wybrał charakter...
    Mnie zastanawiało, czemu nie ma kobiety-psa. No chyba że jest. I dlaczego po polsku jest kobieta-kot, a nie catwoman, skoro jest batman, a nie mężczyzna(czy też człowiek)-nietoperz.
    Generalnie nie lubię tej postaci oprócz cyklofrenicznej Pfeiffer. Ale to chyba dlatego, że to pasuje do reszty porąbanych bohaterów z tego filmu. 5/10

No to ja już Burton:
    Beetlejuice

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2 dnia: Listopada 28, 2014, 16:09:46 »
    (click to show/hide)
    Najśmieszniejsze jest to, że to kolejny standard wypromowany właśnie przez Nikko Hurtado! :)

Naturalnie 10/10 - kapitalna postać, sam ciągnie cały film. Był taki okres gdy horror połączył się z komedią - Martwe ZŁo, Martwica Mózgu, Beetlejuice to właśnie dziecko tej estetyki, która moim zdaniem opiera się mocno na Reanimatorze Loecrafta, czyli podejścia do gotyku jako gatunku, który przeszedł już fazę przesilenia. CZAD!
    Bombowo opisałeś Kobitę Kot, masz rację co do literki!

Moja postać do oceny to Pan Chudy z filmu Siedem.
    Brad Pitt wchodzi do pokoju razem z policjantami, gdzie nagle okazuję się, że Pan Chudy nadal żyje i wszystkich tym straszy. W Obcym 2, też była taka pani co straszyła wszystkich tym, że żyje - według mnie to ciekawe złamanie schematu, z reguły straszy się, że ktoś właśnie nie żyje, a tu proszę niespodzianka. Dlatego uważam Pana Chudego za postać wybitną!

Offline huth

« Odpowiedź #3 dnia: Listopada 28, 2014, 23:28:10 »
    No bo to było jak zombie, nie ma się czemu dziwić ;P
    7/10, bo mało go było
    Trochę mnie zaskoczyłeś, że akurat ten gość, a nie John Doe, który jest NAJLEPSZY.

No to ten pan, Impera.... nie, to Jorge z Burgos z Imienia róży

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Listopada 29, 2014, 22:43:24 »
    Myślę, że 7+ będzie sprawiedliwą oceną. To ciekawa postać, ale nie aż tak bardzo jak na pierwszy rzut oko się wydaje. Buduje atmosferę, ale na zasadzie gargulca w gotyckiej katedrze - mimo wszystko jest przewidywalny.
    Impera, to miał być Imperator?
    Postać Jorge z Burgos to taki samograj który można wszędzie wstawić, gdzie tylko trochę śmierdzi gotykiem. Warhammer, Warhammer 40000, Diuna, Wiedźmin, co tam sobie chcecie, ale to działa tak jak krzesło tortur z filmu The Brave z  Johnnym Deppem straszy tym, że jest i to tyle.

Moja postać to pułkownik Samuel Trautman
    Odpowiednik Starca z Gór w naszej kulturze. Postać utopijna jak prostytutka o złotym sercu, wojskowy który ma tak niesamowite doświadczenie, ze może przepowiadać przyszłość. Co ciekawe doświadczenia wojenne nie zmieniły mu psychiki w rogalik, trzeźwo ocenia świat w którym żyje. Oczywiście najlepiej sportretowany w filmie Hot Shots.

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Listopada 30, 2014, 03:23:12 »
    owszem, Imperator. W starej wersji filmu te bielmo na oczach aż mu świeciło jak Fremenom(imperator Diuny :P), a fizis i kostium to już w ogóle jak ten wesoły staruszek miotający błyskamicami ze star wars.
    Postać może i przewidywalna i oklepana, ale imho jakoś zaskakująca co do swej zaradności i bez niej nie ma intrygi, dysput, katastrofy i sensu opowieści - w ogóle nic nie ma, Sean Connery by tylko chodził i zanudzał pouczeniami Adso.

Moja postać to pułkownik Samuel Trautman
    :|
    Dlaczego nie jestem w tym wszechświecie, w którym wersja z takim zakończeniem weszła do kin i nie było tych wszystkich części, a sam film jest znacznie lepszy i jest tylko jeden?!
    Nienawidzę robienia filmów tak, żeby niby nie był zbyt ciężki dla publiczności. Jak publiczności ciężko, to niech idzie do kościoła...
    Postać to 6/10 za nie gadanie zbyt wiele, ale jakoś jej nie kupuję, taki typ John Wayne'owski...

No dobra, trochę inaczej:
    Orwellowski Wielki Brat

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Listopada 30, 2014, 22:15:25 »
    Jest nowy odcinek Historii bez cenzury o swastyce. Dobrze pokazali problem, swastyka może nam kojarzyć się z wieloma rzeczami, niestety z reguły kojarzy się źle. To nie jest wina samej swastyki, ale ciężko tego nie zauważyć.
    Z Wielkim Bratem jest tak samo, może znaczyć wiele, nawet sam Alan Moore lubi ten motyw, ale...
    No cóż, jedyny schemat dla mnie to
    Wielki Brat - program TV - Frytka. Niestety nie mogę się przez to przebić, dlatego Wielki Brat jako intelektualizm na miarę TVN - 1/10.

Moja postać to pewien Gremlin, który wypił serum inteligencji w drugiej części, czyli Brain Gremlin

Crittersy to bohater zbiorowy, jak niemiecki żołnierz w filmach czy grach, armia klonów, co innego Gremliny. Żaden Gremlin nie miał dla mnie tyle osobowości co ten przeuroczy osobnik o niezwykłej erudycji i czarującym stylu bycia.

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Grudnia 01, 2014, 18:36:54 »
    Trochę mnie krępuje i śmieszy to, że tylko my tu gadamy :P

Jak zwykle jestem z amerykańską popkulturą niezaznajomiony, nie oglądałem ani Crittersów, ani Gremlinów :D
    Ale postać fajna, taki szatanek, 8/10

Czerwony vel Pan Gołyzadek, Piękny Zadek, Larry Bezspodni, Zygmunt Dupsztejn, Baron von Gateknienoszę itp. itd.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Grudnia 01, 2014, 19:45:42 »
    Pan Bezgacki! 110/10 Najlepsza postać w historii ludzkości, mega fajny pomysł na postać, zwłaszcza w bajce dla dzieci! To była to! Absolutny rekord jeśli chodzi o nawarstwienie kompleksów i zakrętów psychiki, ten jego zmienny emocjonalnie sposób mówienia. Swoją drogą lepiej brzmi w polskiej wersji, bo uwielbiam tą bajeczkę i porównywałem z oryginałem. Oj ile on ma genialnych zagrywek, chociażby szkoła łupienia, ten odcinek powinien być obowiązkowy dla każdego na tym forum!
    Jeśli chodzi o to, że gadamy w dwóch - a czy to grzech? Przecież jak ktoś chce to może się włączyć.

Moja postać nie będzie tak rozpoznawalna, ale ma tak samo wykręcone życie wewnętrzne. Elaine Dickinson, czyli stewardessa z filmu Czy leci z nami pilot?
    (click to show/hide)
    O Jezu, jak jak lubię tę postać. Po pierwsze jest kapitalnie dobra, do punktu w którym jej naiwność staje się doskonałą pożywką dla każdej możliwej patologii i tak cudownie uwikłana w kobiece neurotyczności, że wiem że nie uda mi się tego opisać. Jej beztroski taniec w knajpie gdzie wiara dźga się nożami, wykłady na temat pojemniczków do przechowywania żywności w Afryce, no wszystko razem sprawia, że hipnotyzuje bardziej niż Kobieta Kot.

Offline huth

« Odpowiedź #9 dnia: Grudnia 02, 2014, 01:18:26 »
    Ja kiedyś w ogóle nie kumałem tych bajek z tym diabełkiem, to ryło czachę, takie zupełnie inne niż otaczająca mnie rzeczywistość wtedy(a wiedz, że np. odmawiałem anioł pański). No ale ja wielu rzeczy wtedy(i nadal) nie kumałem, ale teraz wiem dlaczego, do kogo mam mieć pretensje i jak to naprawić :P

Stewardessa jest super 10/10. Takie dobre-naiwne jakby żyjące w swoim świcie postacie są rozczulające. I z drugiej strony rodzą wątpliwość czy to nie maska na czymś zupełnie odwrotnym. W ogóle myślę że z połowa męskiej populacji chciałoby mieć żonę-stewardessę, ładna, ułożona, zarabia sama na swoje bibeloty, pewnie dzieci nie chce bo praca, a jak chce, to pewnie teściowa może się zająć, no i jeszcze wariant obopólnej cichej zgody na zdrady podczas wyjazdów hahahaha jestem okropny. Taa, hipnotyzuje

To może Rincewind? (w jakimś podwójnie karykaturalnym stylu Kirby'ego, to jest jednocześnie zbyt dosłownie interpretujące treść książki, jak i przekształcające ją(casus Dwukwiata))
    Oczywiście o ile w ogóle wiesz o czym piszę :P :D

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Grudnia 02, 2014, 19:15:26 »
    Stary, ja rozmawiałem z Terrym Pratchettem! Naturalnie króciutko, w czasie jego wizyty w Poznaniu, parę lat temu.
    No właśnie, widzicie moje drogie dzieci to jest tak, że przy tym człowieku to dosłownie nie wiadomo co powiedzieć. Stajesz przed nim i czujesz się jak idiota, strasznie to śmieszne. Cieszysz się, że rozmawiasz z kimś, komu nie masz nic do powiedzenia. Bo co sensownego można by w takiej sytuacji powiedzieć, niesamowicie byłem skrępowany, ale chociaż coś tak wydukałem, mój kolega tylko dał mu jakiś symboliczny prezent, bo dosłownie nie mógł słowa z siebie wydusić.
    Rincewind naturalnie 10/10 długo by mówić czemu ta postać jest tak kapitalna, już sam fakt, że ktoś kto jest tchórzem staje się bohaterem cyklu fantasy i  jest mega nieudacznikiem jako mag! Kolejne postacie dla mnie to orangutan bibliotekarz i Mort, też genialne!

Ale nie mogę się zgodzić co do Elain, ależ nie ma mowy o zdradzaniu z jej strony ona jest do bólu autentyczna w swoich kompleksach. Inaczej nie wykańczałaby wszystkich psychicznie!

Kolejna postać z mojej strony, to największy detektyw w dziejach Frank Drebin

Swoją drogą, Leslie Nielsen wygrywał w wywiadach bo popierdywał z cicha w czasie ich trwania. To całkowicie rozbijało prowadzących wywiad, dopóki nie został nakryty. Okazało się, że używało do tego celu schowanej w kieszeni, "poduszki-pierdziuszki", którą uruchamiał łokciem.

Offline huth

« Odpowiedź #11 dnia: Grudnia 02, 2014, 21:14:53 »
    Stary, ja rozmawiałem z Terrym Pratchettem! Naturalnie króciutko, w czasie jego wizyty w Poznaniu, parę lat temu.
    No właśnie, widzicie moje drogie dzieci to jest tak, że przy tym człowieku to dosłownie nie wiadomo co powiedzieć. Stajesz przed nim i czujesz się jak idiota, strasznie to śmieszne. Cieszysz się, że rozmawiasz z kimś, komu nie masz nic do powiedzenia. Bo co sensownego można by w takiej sytuacji powiedzieć, niesamowicie byłem skrępowany, ale chociaż coś tak wydukałem, mój kolega tylko dał mu jakiś symboliczny prezent, bo dosłownie nie mógł słowa z siebie wydusić.
    No proszę... Pewnie takie zachowania go jednocześnie bawią jak i denerwują :P Szczerze mówiąc ja trochę tego problemu nie rozumiem(rozumiem denerwować się przed większą widownią), wiadome jest, że nie ma za bardzo dobrej sytuacji, żeby coś powiedzieć, więc gada się jakieś "bardzo się cieszę, że wreszcie mogłem się z panem spotkać" i banan na twarzy itp. hollywood speech i kiepski żart, że niestety z Heinleinem nie da rady łohoho. Chyba musiałbym się spotkać z Eastwoodem, żeby to odczuć :P :D Kurde, muszę się spieszyć...

Osobiście Mort mnie nie kupił. Chyba że la Mort :)
    Swoją drogą, Leslie Nielsen wygrywał w wywiadach bo popierdywał z cicha w czasie ich trwania. To całkowicie rozbijało prowadzących wywiad, dopóki nie został nakryty. Okazało się, że używało do tego celu schowanej w kieszeni, "poduszki-pierdziuszki", którą uruchamiał łokciem.
    AHA.
    Dreblin 10.

No dobra, klasycznie aż mdli. Turin Turambar
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2014, 22:10:49 wysłana przez HUtH »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #12 dnia: Grudnia 02, 2014, 21:32:27 »
    Fajnie, Sefirot nauczył cię olewać ocenę i walić swoje propozycje. Musisz jeszcze ocenić Franka Drebina!

No cóż, mój kolega mówił żeby nawet nie czytać tej wersji napisanej przez syna Tolkiena. Miał rację, chociaż ja go nie posłuchałem. Ale to było ciężka lektura, chociaż z ładnymi rysunkami Alan Lee. Dla mnie to bohater na trzy na szynach, jak to zapisać, aha już wiem   =3.
    Swoją drogą, ta mina nauczycieli jak mi wpisywali właśnie =3, bezcenna! Czytałem Eddę poetyką z zapartym tchem, więc niestety nie szokują mnie takie pomysły, Edda jest po prostu lepsza.

Moja propozycja to panowie Andrzej Kurek i Zdzisław Kamiński, czyli prowadzący programu SONDA.

Offline huth

« Odpowiedź #13 dnia: Grudnia 02, 2014, 22:13:10 »
    Daję słowo, że to pisałem... edytnąłem...
    Nie no, jak turin jest na 3, to Sofokles nic dla ciebie nie znaczy!

Nie chce mi się teraz oceniać i dawać nowej propozycji. Poza tym Sondę znam tylko z youtube'a, więc MOŻE KTOŚ INNY BY W KOŃCU TU NAPISAŁ, WY CIEMNE MASY?!

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #14 dnia: Grudnia 02, 2014, 22:16:24 »
    Może inaczej.

MASY ZMIERZAJĄCE DO OŚWIECENIA - KTO NIE PISZE TEN NIE JE!

A z Sofoklesem to masz rację, ale to kwestia raczej atmosfery a nie bohatera. Podobnie jak w przypadku Jorge z Burgos, tu chodzi o klimat, postać jest tylko atrybutem tego nastroju, elementem dekoracji.
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 02, 2014, 22:36:49 wysłana przez Oktawian361 »