Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Fajne programy historyczne  (Przeczytany 11932 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Fajne programy historyczne
    « dnia: Października 21, 2014, 16:13:38 »
    Zakładam nowy wątek poświęcony ciekawym programom, które wypaczycie.
    Mnie porwała seria Życie w Średniowieczu:

https://www.youtube.com/watch?v=ttlitZ_sDDw

Coś absolutnie genialnego, pomysł serii polega na łamaniu naszych stereotypów dotyczących życia w wiekach ciemnych!
    Czekam na konstruktywne uwagi i wasze opinie, ale też spróbujcie wrzucić coś lepszego, może się komuś uda.
    Ostatecznie często pojawiają się odniesienia do Łowców Mitów - może ktoś wrzuci konkretny problem do przedyskutowania, albo pogadamy o serii Conquest?
    Chyba nie tylko ja szukam fajnych programów po necie? ;)

Offline Filcefix

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    • Średniowiecze, zabawy tarczą i mieczem.
    Odp: Fajne programy historyczne
    « Odpowiedź #1 dnia: Października 21, 2014, 16:32:22 »
     Od groma odcinków tematyki średniowiecznej jak i np husarii są tego, już dość znanego pana:
    https://www.youtube.com/watch?v=rtmJrzRxre8
    https://www.youtube.com/watch?v=lY4qtRAmJK0

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2 dnia: Października 21, 2014, 21:46:02 »
    Na ile można polegać na informacjach od tego pana - bo wygląda mi na samotnego mściciela. ;)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #3 dnia: Października 21, 2014, 23:12:54 »
    Na pewno ma bardziej przekonujący image niż ten grubas z Montiego :P

Strasznie daje ta seria o średniowieczu brytolstwem, kurczę, ogólnie MP czy Atkinson jakoś tym nie drażni, ale tutaj strasznie, eh.
    Podoba mi się jaki cel przyświecał autorowi, ale nie lubię w takich dokumentach właśnie przechylania się bardziej na jedną stronę, później znów ludzie idą w drugą skrajność, eh2...
    Poza tym jak oni zrobili te wyliczenia co do dnia wolności podatkowej? Już się nawet nie czepiam porównania stylu życia wtedy a dzisiaj :P (eh3)
    Imho szkoda, że całej oprawy graficznej nie zrobiono z tych 'wycinanek'.
    « Ostatnia zmiana: Października 21, 2014, 23:42:52 wysłana przez HUtH »

Offline Kozie Uho

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #4 dnia: Października 22, 2014, 10:11:07 »
    Ja ostatnio trafiłem na to;
    http://www.youtube.com/user/HistoriaBezCenzuryMB
    Polecam, bardzo ciekawie.
    ~ Krzyknij: "Gwałtu!" I poszczuj psy wojny ~

William Shakespeare - "Juliusz Cezar"

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #5 dnia: Października 22, 2014, 11:49:32 »
    Terry Jones jest moim drugim ulubionym "Monty Pythonowcem" :) (po Cleesie, oczywiście). I w sumie z tego co wiem Monty Python po raz pierwszy przedstawił na srebrnym ekranie średniowiecze tak jak wyglądało (przynajmniej lepiej niż inne produkcje xD)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Października 22, 2014, 21:57:11 »
    No cóż - pan Jędrek daje radę. Posłuchałem faceta na tyle żeby móc docenić jego spokojny sposób mówienia i pewność wynikającą z dużego potencjału. Widać, że nie tylko czyta książki umie też weryfikować problemy w praktyce. Z kilometra widać, że jest świrem jeśli chodzi o kusze i inne sprawy w tym typie w rodzaju łuki. czy inne bombardy. ;)  Jego erudycja tylko maskuje tę obsesję, ;) Słowem -  tylko polecić każdemu kto zastanawia się, czy strzałą przebija człowieka na wylot czy nie, a więc z grubsza każdemu na tym forum.  ;)

Historia bez cenzury - wyraźnie adresowana jest do młodszych osób, ale to nie jest wada. Jak dla mnie to za dużo wstawek w stylu kapitana Bomby, nawet chyba ten sam facet podkłada głos, ale nie raziło mnie to za mocno. Wbrew pozorom jest w tym mniej informacji, niż pozornie może się wydawać, ale ludzie szybko prostują wszystko w komentarzach. Więc plus, bo inaczej nie byłoby dyskusji. Śmieszność leży w tym, że to raczej poglądy prowadzącego niż fakty, chociaż co zabawne, w większości się z nim zgadzam. Nie wierzę w to że Francuzi to naród tchórzy, ale to, że teoria o przodkach Polaków - Wikingach, ma podłoże czysto antypolskie, czy to, że powstanie Wielkopolskie jest gigantycznym sukcesem, no to już mogę się zgodzić. Ciekawy jest też odcinek demitologizujący postać Marii Curie Skłodowskiej. Czyli, olejcie kapitana Bombę i możecie poznać ciekawy punkt widzenia, niekoniecznie musicie zaraz się z nim zgadzać, ale ostatecznie co komu szkodzi.

A więc ogólnie - brawo, panowie za ciekawe linki.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #7 dnia: Października 22, 2014, 22:06:06 »
    Nie wierzę w to że Francuzi to naród tchórzy
    Dla mnie każdy program, każdy artykuł czy cokolwiek innego co tak głosi, jest na wstępie stracone. Wyjątkowo żałosna propaganda i przekonanie, nie mające poparcia w historii.

Plus dla Ciebie że nie wierzysz w te bzdury ;)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #8 dnia: Października 22, 2014, 22:07:01 »
    Jak dla mnie to za dużo wstawek w stylu kapitana Bomby, nawet chyba ten sam facet podkłada głos.
    Dementuję, to nie Bartosz Walaszek, on jest zajęty robieniem WPW4 ^^
    Filmy naprawdę fajne, szczególne podziękowania dla Filca, jego filmik mi się przydał.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #9 dnia: Października 23, 2014, 00:50:11 »
    HbC jest o tyle cenna, że jest adresowana do ludzi którzy raczej nigdy nie mieliby do czynienia z książką historyczną. Dzięki takiemu programowi jest szansa, że mimo tego będą mieli przynajmniej jakieś pojęcie o historii. I może ktoś uzna, że ta historia to nie jest aż tak nudna i zainteresuje się tematem.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #10 dnia: Października 23, 2014, 21:23:06 »
    No ale co przedstawi w programie to jest już jego pogląd i możesz o tym dyskutować, nieważne czy nada temu infantylną formę czy nie.

beanshee - w programie o Grunwaldzie, to pan Jędrek mówi o moście pontonowym i pawężach! :o
    Tam jest nawet odnośnik do wykładu dr Krzysztofa Kowalewskiego! :O

Podniebni bohaterowie - genialna seria i jej najlepszy odcinek - temat najlepszy z możliwych- SAMOLOTY!

https://www.youtube.com/watch?v=Ri-hO7HhI94

Kilka ciekawostek o husarii, 3 minutki ale warto, warto:

https://www.youtube.com/watch?v=9MxYtUIjthg

Film z ciekawym klimatem, niebanalna muzyka:

https://www.youtube.com/watch?v=ohmLaZHStmI

No czekam na wasze opinie i propozycje, bez problemu można by tu wrzucać kolejne programy takie jak: - Time Team prowadzony przez sir Anthony Robinsona, zwanego Baldrickiem, albo MEDIEVAL WEAPONS & COMBAT - prowadzony przez obdarzonego nadludzką erudycją Mike Moads'a. Na razie się wstrzymuje, bo ostatecznie ja te programy już znam. ;)
    Zapraszam do dyskusji i czekam na wasze programy, na zachętę -
    najlepszy film o walce mieczami - krótko i na temat:

https://www.youtube.com/watch?v=mjT4JepA-Vc
    « Ostatnia zmiana: Listopada 01, 2014, 22:27:05 wysłana przez Oktawian361 »

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #11 dnia: Listopada 11, 2014, 15:54:59 »
    Ekhem. Sory za mały off top, ale teza o Polanach - Wikingach antypolska nie jest. Ba, jej autorem jest Polak - Karol Szajnocha, a postawił ją gdzieś w połowie XIX wieku. Inna sprawa, że używana była (podobnie jak prasłowiańskość/pragermańskość Biskupina) w celach czysto propagandowych.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 11, 2014, 23:10:03 wysłana przez mogart »

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #12 dnia: Listopada 11, 2014, 16:01:17 »
    Ciekawe, ciekawe - jednak nadal należy ten kontekst propagandowy uwzględnić.

Offline mogart

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #13 dnia: Listopada 11, 2014, 19:20:12 »
    A z tym to pełna zgoda.
    Choć gdyby pobawić się w "gdybologię" to sam pomysł nie jest aż tak nieprawdopodobny, jak na pierwszy rzut oka się wydaje.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #14 dnia: Listopada 11, 2014, 21:35:02 »
    Oczywiście, bo co w tym dziwnego? Podobnie można założyć, że na Polaków wywierali wpływ Chińczycy poprzez szlak bursztynowy, albo Czesi poprzez księżniczki - czemu by nie?

Wątpliwości nie wynikają z braku faktów, ale tego że rozstrzyga tu raczej interpretacja a nie suche dane. Fajnie, że podjąłeś temat jak chcesz to rozwijaj, pleć nić gawędy.

Słowo gawęda zawsze strasznie mnie śmieszyło, to jedno z takich totalnie obciachowych słówek, wywołuje skojarzenia z upierdliwym dziadem, który zanudza wszystkich dookoła.