Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Alternate Crusades] Sesja  (Przeczytany 41161 razy)

Opis tematu:

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    Odp: [Alternate Crusades] Sesja
    « Odpowiedź #240 dnia: Listopada 13, 2014, 21:46:22 »
    Barisan de Moulins
    Również ruszam za Karlem. Przedtem jednak rozkazuję moim ludziom oporządzić konia, by był gotowy do natychmiastowego wyjazdu w razie czego.

Offline Aiolos

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #241 dnia: Listopada 13, 2014, 22:37:01 »
    AKT II:OBLĘŻONA TWIERDZA

Barisan, Karl, Jan, Krzysztof

Wtem przybywa do was posłaniec od dowódcy garnizonu, który mówi iż ma rozkaz zaprowadzić was do niego.
    Po drodze macie okazję oglądać ogrom zniszczeń i pożogi trawiących tę twierdzę, praktycznie całkowicie zniszczoną, aż dziw bierze ,że obrońcy wytrzymali tyle czasu w takich warunkach..... Mur podziurawiony jest już jak sito przez ostrzał, wszelkie zabudowania albo spalone, albo zrównane z ziemią przez ten ostrzał.... Żołnierze.... tak oni wcale nie wyglądają lepiej, rzadkością jest spotkać kogoś kto nie ma na sobie choćby kawałka opatrunków, lecz ci wcale nie wyglądają na zmartwionych czy smutnych !!! Wręcz przeciwnie wszyscy wiwatują i cieszą się na wasz widok ,który dodaje im sił i otuchy. W końcu po kilkunastu minutach docieracie na miejsce gdzie ku waszemu wielkiemu zaskoczeniu widzicie przed sobą....... Araba stojącego przy stole ,a w raz z nim pewnego dobrej budowy i wzrostu starca, Europejczyka..... widać iż na stole leży jakaś mapa, zapewne jest to plan twierdzy i okolic pozwalający na planowanie obrony. Oprócz tego jest tam też stos różnych dokumentów. Samo pomieszczenie również nie jest bez uszczerbku, w suficie widnieje sporej wielkości dziura spowodowana przez głaz ,który leży przy drzwiach ,którymi wchodzicie..... do tego dochodzi brak sporego kawałka ściany po waszej lewej stronie..... Ta twierdza jest ,a raczej była kiedyś potężna jednak teraz to jest już tylko kupa kamieni.......

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #242 dnia: Listopada 13, 2014, 22:45:15 »
    Barisan de Moulins
    Bądźcie pozdrowieni bracia! Niechaj Bóg was... ale cóż to, saracen? Zdziwiony wpatruję się w nieznajomego.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #243 dnia: Listopada 13, 2014, 23:27:21 »
    Jusuf ibn Ajjub Al-Kurdi
    -Witajcie panowie, może zechcecie spocząć. Jedzeniem was nie poczęstuje, bo już sam nic od 2 dni nie jadłem. Za to mamy jeszcze kilka flasz podobno zacnego wina, jednak ja z wami nie będę pił, bo mi religia nie pozwala.

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #244 dnia: Listopada 14, 2014, 14:29:27 »
    Karl

Chętnie. Mówię po czym siadam do stołu.
    Więc ty jesteś dowódcą obrony tak? Jaka jest wasza godność i kim jest ten starzec? Jak wygląda ogólna sytuacja?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #245 dnia: Listopada 14, 2014, 14:41:54 »
    Jan z Czarnkowa
    -Zaprawdę, powiadam wam towarzysze: dziwny to dzień, gdy oblężonym chrześcijanom przewodzi wyznawca Allaha. Niemniej jednak, skoro ludzie na zewnątrz ci ufają i ja siądę do stołu z tobą - mówię cudzoziemcowi po łacinie, po czem siadam do stołu.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #246 dnia: Listopada 14, 2014, 15:01:24 »
    Barisan de Moulins
    Zatem i ja zaufać ci muszę, w mym sercu nadzieja, iż nie jesteś jak inni bezbożnicy i szlachetna z ciebie dusza, acz nie nawrócona.

Offline Aiolos

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #247 dnia: Listopada 14, 2014, 19:22:54 »
    AKT II:OBLĘŻONA TWIERDZA

Siadacie więc wszyscy przy stole by rozpocząć naradę. Macie wiele do przedyskutowania, zapasy, stan żołnierzy, plan obrony i ewentualnego wypadu..... Wszystko zdane jest teraz na nowo przybyłych........

Offline FińskiMenel

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Taki menel.
    « Odpowiedź #248 dnia: Listopada 14, 2014, 19:54:55 »
    Karl

Czekam, aż arab odpowie na moje pytania.

Offline Koziol

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Szerzej znany jako Braciszek Tuck
    « Odpowiedź #249 dnia: Listopada 14, 2014, 23:01:54 »
    Panowie ja Jusuf ibn Ajjub Al Kurdi zostałem nieslusznie posadzony o zdradę sultana.  Musiałem uciekać i tak znalazłem się tutaj.  Ten szlachetny mąż powierzyl mi obronę zamku.  Sytuacja w zamu jest zła. Jedzenia niemal nie ma brak żołnierza jesteśmy na skraju zarazy.  Planowalismy przelamać oblężenie ale na szczescie przybyliscie wy.

Offline Xander

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #250 dnia: Listopada 14, 2014, 23:15:29 »
    Krzysztof Potocki
    - Panowie mam pewien plan jak zakończyć oblężenie. Powołując się na honor obu królestw moglibyśmy wyzwać jednego z arabów na pojedynek, którego wynik by zadecydował o oblężeniu. Jeśli wygrałby nasz reprezentant wtedy saracenii odstąpili by od oblężenia, jednak jeśli zwyciężyłby przeciwnik, wtedy obrońcy opuszczą twierdzę. Takie rozwiązanie zapobiegłoby rozlewowi krwi. - Mówię to po łacinie do zgromadzonych przy stole kompanów.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #251 dnia: Listopada 14, 2014, 23:22:40 »
    Barisan de Moulins
    I cóż dalej? Pokonalibyśmy ich wojownika i odeszli, nie mogąc się rozłożyć pod Jeruzalem? Nie po to żeśmy tu przybyli, by zabić jednego w zamian za swobodne odejście. Poza ufnością w sprawność naszych mieczy, słabość naszą byśmy ukazali i lęk. Twierdza wpadłaby w ich ręce, a wtedy nie mielibyśmy miejsca do postoju i przygotowań. Nie, rozlewu krwi unikać nie możemy, ma ona się lać strumieniami i zabarwić na czerwono Ziemię Świętą, w imię Boga! Lepiej obmyślmy strategię wojenną, cenię Krzysztofie twoje spojrzenie na sytuację ale my tu walczyć przybyliśmy.

Offline Xander

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #252 dnia: Listopada 14, 2014, 23:36:39 »
    Krzysztof Potocki
    - Rozumiem o co ci chodzi,lecz po względnych oględzinach twierdzy sądzę że wytrwamy tu krótko ponad tydzień.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #253 dnia: Listopada 14, 2014, 23:41:42 »
    Barisan de Moulins
    Toteż obawiam się, iż jedyne wyjście to walna bitwa. Lepiej już polec w bitwie, niźli cofać się na pustynię z marnymi zapasami żywności. Saracenie, ilu masz ludzi? Rycerstwo liczne?

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #254 dnia: Listopada 15, 2014, 11:40:43 »
    Jan z Czarnkowa
    -Przypominam, że zamiast wdawać się w walną bitwę, możemy wysłać oddział, który nękał będzie przeciwnika na tyłach. Już o tym wspominałem, szlachetni towarzysze - niszczenie sprzętu oblężniczego, podpalanie taborów. Natomiast jedno jest pewne - Opatrzność Boża nad nami czuwa i zsyła nam człowieka, który z pewnością dużo wie o sposobach wojowania Saracenów oraz o walkach na pustyni. Powiedz mi, czy prawdę rzekł mi pewien żydowski lichwiarz, że pustynie nadają się wybornie do walki konnej? - zwracam się do dowódcy twierdzy.