Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Władca Pierścieni  (Przeczytany 16633 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Władca Pierścieni
    « Odpowiedź #75 dnia: Grudnia 27, 2014, 22:50:42 »
    ... a do stworzenia takiej armii trzeba uruchomić niezłą wyobraźnię.
    Ktoś kto się bierze za fantasy i komu dali na to pieniądze, raczej ma taką wyobraźnię :P Ogólnie nie jest źle, wprawdzie ja wizji Jacksona nie kupuję, ale sporo fajnych, wyrazistych pomysłów jego ekipa stworzyła i widać było to na tyle podobające się ludziom, że ten design jest teraz w każdym tworze jaki wychodzi, szczególnie w grach.
    Bo trzeba przyznać, że ci Easterlingowie, których zaserwował nam Jackson wyglądają na jakąś znakomitą, elitarną piechotę.
    No tak to wygląda... choć stawiając się na jego miejscu, to masz powiedzmy jedną scenę w filmie na pokazanie jakichś posiłków z zupełnie innej kultury, to musisz to zrobić wyraziście, żeby było wiadomo, że to jacyś inni i takie sklonowanie pewnie jeszcze bardziej temu pomaga. Ot, amerykańskie myślenie, żeby świat filmowy dla widza był czytelny, dla nas, jakichś freaków Tolkienowo-fantastycznych z Europy trudno to skumać :P

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #76 dnia: Grudnia 31, 2014, 14:56:37 »
    No, dobra panowie. A co powiecie na temat najnowszego Hobbita?
    Ja powiem szczerze, że mi niezbyt się podobał. Plusem były długie sceny batalistyczne ( to akurat lubię ), ale niestety zbyt często były to zmagania pojedynczych herosów ( czyli coś w deseń Messi vs Chłopcy z podwórka ).

Idziemy dalej... Sama bitwa... Na jej początku elfów było od groma ( to też mi się nie podobało. ). Gdzie oni uchowali takie legiony? I to tak dobrze wyszkolone... No, ale na początku pełno ich. Za chwilę kamera pokazuje, a tam same krasnoludy. Rozumiem, że posłano ich do Dale. No, ale przecież tam pokazano ich zaledwie kilka razy. Gdzie te całe legiony?

Kolejna sprawa - za mało realizmu. To niby fantastyka, no ale chociażby w fizyce. Legolas skacze po spadających skałach  ...nie mówiąc już o tym, że jego tam w ogóle nie powinno być, jeśli z książki dobrze pamiętam.
    Kolej na Azoga. Spada do wody. Nagle wybija się przez gruby lód na równe nogi...
    Btw. te całe "pojedynki" herosów IMO zbyt spektakularne były.

Teraz rzecz trochę mniej ważna, ale, jak dla mnie nie mniej denerwująca. Armia z Żelaznych wzgórz... i Dáin. Rozumiem, że krasnoludy mają twardy łeb, ale, żeby kłaść orków w grubych żelaznych hełmach uderzeniami czoła...

Ogólnie moim zdaniem film cierpi na typową dla Jacksona rzecz. Za niski poziom realizmu. Nie chodzi tu o ogólne tego słowa znaczenie, bo to fantastyka, ale realizm podczas walki chociażby.

A wy co sądzicie o tym filmie? ;)

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #77 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:24:33 »
    Ja 2 stycznia idę na film to się dopiero wypowiem. Ale opinie...mocno mnie zniechęcają.

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #78 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:42:14 »
    Najtrafniejsza opinia o ostatniej części filmu to : http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discussion/Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii+jest+gniotem,2569307

Jeśli nie oglądałeś filmu to lepiej tego nie czytaj.

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #79 dnia: Grudnia 31, 2014, 15:44:34 »
    99ciu+Armii+jest+gniotem,2569307

Spoko, póki co ta częśc linku mi wystarczy. :D

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #80 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:08:15 »
    No cóż, nie będę ukrywał, że w środku znajdują się mocne słowa. Szkoda, że prawie ze wszystkimi można się zgodzić. Ktoś mi wczoraj powiedział, że cieszy się, że właśnie tak wyglądała ostatnia część. Dzięki temu łatwiej pożegnać się ze filmowym Środziemiem. Zero przejęcia, zero smutku, zero wczucia się w tragizm śmierci krasnoludów, bardzo dużo uproszczeń. Oglądając to miałem chwilami wrażenie, że ktoś specjalnie robi sobie jaja.

No i żeby do cholery tyle czasu poświęcić takiej postaci jak Alfrid  i tylko 4 sekundy dla Beorna!? W książce z tego co pamiętam ( a mogę źle pamiętać bo książkę czytałem dawno temu...) to własnie Beorn odwrócił losy bitwy. Tak jak ktoś wspomniał, Elfy rozpłynęły się w powietrzu. Garska chłopczyków, starszych panów i kilkunastu niegroźnie wyglądających facetów prowadzi udaną obronę miasta przed chordą troili i orków...

Edit/ Przepraszam, nie mogłem się powstrzymać. Dla mnie to największe rozczarowanie filmowe ostatnich lat;P

Offline Lwie Serce

• Użytkownik
    « Odpowiedź #81 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:26:06 »
    Co to za Alfrid w ogóle? Ja go nawet z książki nie pamiętam a tu widzę jakaś mega ważna postać w filmie, na innym forum też cały czas jadą po nim. :D 

I tak, Beorn odegrał kluczową rolę w książce, najpierw bodaj dając konie i postój (dobrze pamiętam?) krasnoludom a później wpadł do bitwy, gdy ta zdawała się przegrana. Szkoda że go pominęli, bo jak dla mnie jedna z ciekawszych postaci obok np. Thorina.

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #82 dnia: Grudnia 31, 2014, 16:32:29 »
    Szkoda że go pominęli, bo jak dla mnie jedna z ciekawszych postaci obok np. Thorina.

Nie pominęli, ale dali jedną kilku-sekundową scenę, jak dołącza do bitwy... i na tym koniec niestety ;)
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #83 dnia: Grudnia 31, 2014, 17:34:09 »
    UWAGA: TEN POST ZAWIERA SPOILER'Y

Co do przejęcia się śmiercią trójki krasnoludów, to też czuję "niedosyt", bo przejąłem się jedynie śmierci Kiliego, Fili zginął za szybko i to praktycznie tak, jakby nikt się tym nie przejął (jedynie Kili). Co do śmierci Thorina, która powinna po prostu widza wstrząsnąć (pomimo tego że wiadoma), nie rozbudziła we większych emocji. Szkoda, bo potencjał nie został wykorzystany.

« Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2014, 17:48:17 wysłana przez Dyktator »
    Suprajs, podpisu brak!

Offline firentis

• Użytkownik
    • Piwa: 130
    « Odpowiedź #84 dnia: Grudnia 31, 2014, 18:19:33 »
    Co do przejęcia się śmiercią trójki krasnoludów, to też czuję "niedosyt", bo przejąłem się jedynie śmierci Kiliego
    Tak, jak u mnie. Tylko Kiliego było mi szkoda...
    To, że pominięto Beorna to kolejna porażka, bo z tego co pamiętam, to właśnie on zabił Bolga. A w filmie wypalili z tymi elfami. Żałosne... Rzeczywiście, główną postacią był Legolas, no i scen z nieistniejącą Taurielą również nie zabrakło...
    Ogólnie całe te pojedynki głównych bohaterów, tak jak już wspominałem, zbyt spektakularne. A śmierć Thorina? Moim zdaniem zrobiona trochę na odpieprz. Liczyłem na zawzięty pojedynek Thorina z Azogiem, a nie ciągłe unikanie ciosów, wielkie wyjście spod wody i podwójna śmierć.

Offline huth

« Odpowiedź #85 dnia: Grudnia 31, 2014, 21:54:21 »
    No, dobra panowie. A co powiecie na temat najnowszego Hobbita?
    Pisałem w wątku filmowym i nie chce mi się wracać wspomnieniami do tego kiczowatego koszmarku, któremu nawet nie wychodzi bycie parodią :(
    Gdzie te całe legiony?
    To są klony, chyba było widać, takie same zbroje, wzrost, wyhodowali to wszystko... ;)
    Kolejna sprawa - za mało realizmu. To niby fantastyka, no ale chociażby w fizyce. Legolas skacze po spadających skałach
    Nie no to jest czepialstwo z tym Legolasem, rozumiem, że można się przyczepić, do wielu innych głupot, ale ten blondas, jak wiadomo z Drużyny, akurat potrafi chodzić po śniegu - czyli jakby nie było - PO WODZIE, więc skakać po spadających (idealnie równo spadających jak w jakiejś platformówce) kamieniach na pewno potrafi i pewnie ćwiczył to nie raz :D
    ...nie mówiąc już o tym, że jego tam w ogóle nie powinno być, jeśli z książki dobrze pamiętam.
    Musiałbyś zabić Blooma, żeby go nie było. A pewnie to byłoby za mało, więc Jacksona też. I jego żonę. Może wtedy... mniejsza o film wtedy :D
    Btw. te całe "pojedynki" herosów IMO zbyt spektakularne były.
    Były durne, przeciągniete, i bez sensu :P
    ale, żeby kłaść orków w grubych żelaznych hełmach uderzeniami czoła...
    Hahahah, ale to akurat było spoko, owszem durne, ale generalnie ja lubię w Hobbicie te wszystkie slapstickowo zabawne sytuacje, szkoda tylko że reszta filmu jest poważna jak pogrzeb.

Najtrafniejsza opinia o ostatniej części filmu to : http://www.filmweb.pl/film/Hobbit%3A+Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii-2014-662242/discussion/Bitwa+Pi%C4%99ciu+Armii+jest+gniotem,2569307
    A sobie przeczytam potem.

Co do śmierci głównych bohaterów, to prawie że ich nie zauważyłem, bo za dużo innych śmierci i tumultu było, no i tych orków było mi w sumie szkoda, że od podmuchu wiatru umierali...
    W ogóle te dialogi o miłości między Tauriel a tym śmiesznym gościem z Final Fantasy Thranduilem... 'czy to miłość' 'ale czemu tak boli' 'bo jest prawdziwa' 'no to jej nie chce!' na Valarów...

Aha, a przypominacie sobie sceny w Dol-Guldur? Kurczę, jak idę na film na podstawie bajki, to spodziewam się po piersze: filmu, po drugie: bajkowości, a nie konsolowego slashera :P W gry na podstawie władcy grałem, więc po co to jeszcze w filmie... Na dodatek ta scena z Sauronem, żeby wywołać atak epilepsji... brakowało mi tylko jakiegoś brostepu w stylu Skrillexa :D A na sam koniec jeszcze te nachalnie wypowiadane nawiązania do Władcy, zupełnie niepotrzebne i sztuczne...
    « Ostatnia zmiana: Grudnia 31, 2014, 22:16:29 wysłana przez HUtH »

Offline Garedyr

• Użytkownik
    • Piwa: 75
    • fear the bonerlords
    « Odpowiedź #86 dnia: Stycznia 01, 2015, 15:15:05 »
    Na filmie była taka scena, jak troll wali głową w mur żeby go rozbić, a potem pada xD W dodatku popatrzcie na Azoka. Gitarzysta zespołu "Perfect" wygląda zupełnie jak on. Wystarczy mu dodać szramy na twarzy :D

"Szukaj po omacku ch*ja w cieście" ~Prußak
    "Jakbym miał pasztet to bym zjadł kanapkę z pasztetem ale nie mam chleba" ~Mat Berserker
    "Bieg na kilometr w ramach biegania, to jak picie piwa bezalkoholowego w ramach picia alkoholu" ~Dyktator

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    « Odpowiedź #87 dnia: Stycznia 01, 2015, 15:26:35 »
    Niektórzy chyba nie rozumieją, że taki film ma się po prostu sprzedać - przez co jest zrobiony tak żeby mieć niższą kategorię wiekową a nie zadowalać Tolkienowych fanbojów którzy i tak w 99% mają ból dupy po obejrzeniu filmów inspirowanych na podstawie ich ukochanych opowiastek. Jak taki ktoś pisze że się zawiódł i pieprzy "w książce było inaczej" - czego masa na Filmwebie. to ja nie wiem czego oczekiwał po filmie w który wsadzono grube miliony i one się muszą zwrócić z nawiązką, jasna sprawa że odbiorcą jest ogół a nie "superinteligentne" mole książkowe które często uważają siebie za lepszych od innych tylko dlatego że preferują taką a nie inną formę rozrywki. Ja obejrzę film jak będzie w TV ale tylko żeby zobaczyć trochę rozwałki.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #88 dnia: Stycznia 01, 2015, 15:32:52 »
    Lol, Trebron, kto powiedział, że czujemy się lepsi od reszty bo przeczytaliśmy coś Tolkiena? :P

Offline huth

« Odpowiedź #89 dnia: Stycznia 01, 2015, 15:34:17 »
    Kurde, czegokolwiek by nie zrobił i tak by się sprzedał, w końcu to ostatnia część i w ogóle ludzie kochają Śródziemie jakiekolwiek by nie było, po prostu można byłoby to zrobić znacznie lepiej, bo ten film jest kiczowato-badziewny jak Mroczne widmo.
    Co do ludzi, co piszą, że 'w książce tak nie było'... widocznie nie rozumieją słowa 'adaptacja'