Moja ocena po 3 godzinach gry. :)
Ten mod to arcydzieło. Pierwsze wrażenie jest po prostu fenomenalne - wspaniała grafika, realistyczne efekty, gigantyczny zbiór nowych itemów, tłum nowych map, ładna czcionka. Wszystko jest zrobione bardzo profesjonalnie, poczynając od klimatycznej muzyki, przez menusy i ekrany ładowania, kończąc na interfejsie, ikonkach i temu podobnych pierdółkach. Wprowadzono szereg pozytywnych zmian odnośnie drobnych bugów i utrudnień - zadośćuczyniono mojemu postulatowi za usunięciem blokowania, gdy przerywamy celowanie, dodano uderzenia kolbą zamiast lufą, do menu wyboru jednostek dodano wreszcie kompletne opisy oraz liczbę jednostek używanych przez team (bardzo użyteczna opcja), wreszcie doczekałem się też pełnego spolszczenia. Oprócz takich wygładzających zabiegów jest cała armia wielkich, albo wręcz masywnych zmian, jak pełna zmiana modelu twarzy, doprowadzenie trybu Invasion do czystej perfekcji (w 0.4 70% tego trybu to bugi i niedociągnięcia), mnóstwo poprawek w modelach, atak od góry dla pik ze stosowną animacją, stawianie drzewca... i tak dalej, i tak dalej...
Ale tak do końca miodnie nie jest. ;)
W modzie jest dużo bugów, choć na gigantyczny plus trzeba dodać, że nie ma już mamutów rozwalających gameplay. Wszystkie największe zgrzyty zniknęły, prawie nic nie przykuło mojej uwagi pod hasłem: ,,Uuu, co za guffno. Muszą to zmienić''. Przyznaję, że w mojej ocenie brakuje opinii odnośnie balansu na battle - prawie na nim nie grałem. Jutro przyjrzę się konnym pistoleterom, którzy są kością niezgody nieprzerwanie od sierpnia zeszłego roku. ;p Ale przypuszczam, że Krzysio i Raddeo mogą mieć trochę racji.
Reasumując, to co chciałbym, by zostało zmienione:
- Łuki są za szybkie. Nawet na Invasion sieją spustoszenie, mogę sobie tylko próbować wyobrazić co się dzieje na battle. Nerf prędkości jest niezbędny.
- Niektóre stroje (nowe, niestety) wyglądają średnio. Na przykład szwedzcy jegrzy mają bardzo przeciętnie wyglądającą koszulę, z kilkoma niedoróbkami. Wymagają dopracowania, co jest niewesołym wnioskiem, skoro dopiero co wyszły spod ręki Bartka.
- Komenda respawnu dla admina. Dedal wyraził na serwerze wątpliwość, czy będzie działać, ale jeżeli tak, to prosiłbym o takową. Zwłaszcza na Inwazji, gdy usunięto respawn po relogu, jest bardzo potrzebna, bo tki idą w ilościach 1-2 na rundę, czyli całkiem sporych. Plus to, że komenda ,,list teamkills'' nie działa.
- Granaty są ociupinkę za mocne, jeżeli chodzi o zasięg odłamków. Plus to, że po położeniu na ziemi nie da się ich podnieść.
- Nerf prędkości dla muszkietów to przesada, nie mówiąc już o garłaczu. Zmierzyłem długość ładowania, bo zlała się z zegarem do następnej fali botów - garłacz ładuje się aż 25 sekund, co z pewnością czyni go bezużytecznym na bitwie, a na inwazji.... problematycznym.
Ale te błędy, przyrównując do całego moda, są jak nic nie znaczący pyłek. Jest fantastycznie, tak trzymać. :)
EDIT: A tak, i zawalczcie o suba na Taleworlds, bardzo nam się przyda.