Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 389650 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    Odp: With Fire And Sword (Informacje ogólne).
    « Odpowiedź #1485 dnia: Stycznia 10, 2012, 11:46:52 »
    Czy osoba stawiająca pikę będzie mogła korygować postawę? (obracać się) Jeśli tak, to w jak dużym stopniu i z jaką prędkością?
    Co do muszkietów na koniu. jestem przeciwny temu, by dało się je wyciągnąć. Większość z nich wymagała forkietu, by strzelać z nich w pozycji stojącej, w siodle powinno być to absolutnie niemożliwe.

Niestety (lub stety) postać może się do woli obracać i to ze zwykłą prędkością. Nie znam sposobu na zablokowanie obrotu postaci.

Brakowało by jeszcze tego by pikinier by zmienić pikę na inna broń musiał ją najpierw wyrzucić. Tak samo husarz itd...

To się da zrobić.

Jakie konkretnie bronie miałyby być upuszczane przy zmianie? Wszystkie przekraczające jakąś długość (np. 2m)?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1486 dnia: Stycznia 10, 2012, 12:35:25 »
    To się da zrobić.
    Jakie konkretnie bronie miałyby być upuszczane przy zmianie? Wszystkie przekraczające jakąś długość (np. 2m)?

Przekraczające 145ptk z rullera w openBRF-ie. Czyli możesz to brać z weapon_length.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1487 dnia: Stycznia 10, 2012, 13:38:01 »
    Ok, zrobione. Aby nowe ograniczenia miały sens, dodałem skrypt, którego zadaniem jest upewnienie się, że postać zespawnuje się z najdłuższą bronią w rękach.

Warto by było dodać też ograniczenie przy wybieraniu ekwipunku - możliwość kupna tylko jednej broni, której długość przekracza te 1,45m. Jak myślicie?

Offline Kasztelan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • znacie mnie jako blood_Kasztelan lub Sierzant_PL
    « Odpowiedź #1488 dnia: Stycznia 10, 2012, 13:41:32 »
    To znaczy że gdy ktoś będzie chciał wziąć koncerz i kopie to nie będzie mógł tego zrobić??

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1489 dnia: Stycznia 10, 2012, 13:44:40 »
    No właśnie z tego co rozumiem, koncerz można brać normalnie. Po zużyciu kopii to on w końcu służył jako zamiennik.
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1490 dnia: Stycznia 10, 2012, 13:45:59 »
    Koncerze nie mają aż tyle. A nawet jeśli Bartus je przedłużył aż tak, to ograniczenie to będzie dotyczyć tylko dużych broni dwuręcznych (włócznie, piki, partyzany, berdysze...), a nie każdej, która przekroczy długość, gdyż inaczej także kilka muszkietów by się załapało.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1491 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:28:56 »
    A co z kilkoma kopiami dla husarzy? Nie postanowiono nic odnośnie skrzyni z kopiami na spawnie, czy mi gdzieś umknęło? Jeżeli nie będzie się dało brać kilku kopii, to przydałoby się takie cacko.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #1492 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:34:36 »
    A co z kilkoma kopiami dla husarzy? Nie postanowiono nic odnośnie skrzyni z kopiami na spawnie, czy mi gdzieś umknęło? Jeżeli nie będzie się dało brać kilku kopii, to przydałoby się takie cacko.
    Też właśnie o takim rozwiązaniu myślałem. Oczywiście za każdą kopię trzeba byłoby płacić.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1493 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:37:44 »
    Nawet berdyszom się dostało? Czyli hajducy zamiast najpierw strzelać a potem walczyć, będą musieli najpierw wyrzucić berdysz, strzelić i znowu wziąć berdysz? Jak dla mnie głupi pomysł. I tak wszyscy po strzale będą podnoslili berdysz. Przecież to podstawowa broń hajduków w modzie. W rzeczywistości być może faktycznie odkładali broń podczas strzału, jednak zawsze mogli podnieść berdysz, co w grze nie jest już takie łatwe. No i mogli idąc trzymać w jednej ręce berdysz, a w drugiej muszkiet, co w grze jest aktualnie niemożliwe (chociaż było już kilka takich "niewykonalnych" rzeczy :) )...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1494 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:39:38 »
    Też właśnie o takim rozwiązaniu myślałem. Oczywiście za każdą kopię trzeba byłoby płacić.

A ja myślę, że nie ma co kombinować. Po to jest koncerz np. Stracisz kpię to masz naprawdę jeszcze spory arsenał w zanadrzu. Nie ma co sztucznie przedłużać trwania rundy. Husarz w trakcie potyczki nie wyjeżdżał z formacji i nie jechał po nową kopię bo jedną skruszył tylko walczył dalej tym co było pod ręką. Rundę na serwerze chyba bardziej można porównać do pojedynczego starcia dwóch oddziałów a nie całą bitwę, która czasem wiele dni trwała.

Offline Ensis

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #1495 dnia: Stycznia 10, 2012, 14:50:13 »
    Sugeruje akurat berdysze zostawić w spokoju, chyba ze zrobicie możliwość wbicia ich w ziemie.

Jak ktoś jeszcze nie czytał o tej broni, to zachęcam: http://pl.wikipedia.org/wiki/Berdysz
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 14:54:10 wysłana przez Ensis »

Offline wolfer

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1496 dnia: Stycznia 10, 2012, 16:41:21 »
    No nie mogę... ;) Deadal w ciągu 1,5h zrobił coś co było omawiane z przerwami od kilku stron... Wystarczyło drobne przypomnienie... Naprawdę wielkie zaangażowanie i profesjonalizm widzę ;D Czyżby to chęć szybkiego wydania The Deluge???
    Co do skrzynki z kopiami itd. może przydałaby się ona na eventach, ale w zwykłym battle jedna kopia to i tak pewność (nie 100%, ale jednak) zabicia jednego przeciwnika... Po skruszeniu, jak to trafnie Hofik sry sir Luca zauważył, można z powodzeniem korzystać  ("ż" czy "rz" ???)z koncerza albo szabli...

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1497 dnia: Stycznia 10, 2012, 18:11:13 »
    Po skruszeniu, jak to trafnie sir Luca zauważył, można z powodzeniem korzystać  ("ż" czy "rz" ???)z koncerza albo szabli...

Przyznam Ci rację, jak zobaczę szarżę szablą z nachylonej.

DOWN: Co to za husarz bez lancy? Husaria powinna szarżować, i po krótkiej walce wycofywać się w celu zmiany kopii. Obecnie, husarz bez kopii w starciu z inną kawalerią jest prawie bezbronny (mówiłem to wielokrotnie), gdyby nie świetne konie (których staty chyba ulegną zmiane w patchu). Chyba że chcecie wrócić do idei husarskich retardów z pistoletem, zabawiających się w konnych harcowników.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 10, 2012, 18:26:59 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1498 dnia: Stycznia 10, 2012, 18:13:48 »
    Ale kto mówi o szarżowaniu z nachyloną za pomocą szabli?

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1499 dnia: Stycznia 11, 2012, 18:26:13 »
    Husaria występując bez kopii (a logiczne że zdarzało się) była niczym innym jak rajtarią. Nie nazywano ich husarzami a rajtarami, no najważniejszy atrybut husarza to właśnie bardzo długa kopia, nie bajerancka zbroja : p
    Sława!