Patch 0.5 się nieco opóźni. Chcieliśmy go wydać przed długim weekendem, ale nic z tego nie wyjdzie. Bartus jest ostatnio cały czas w trasie, więc nie miał czasu podesłać mi rzeczy, które zrobił, ja zaś dalej pracuję nad "niespodzianką" i nie wszystko mam jeszcze gotowe. Przesuwamy zatem termin na przyszły weekend.
W zamian za przesunięcie patcha zdradzę wam czym miała być ta niespodzianka. To nowy tryb gry - Bitwy Morskie. Ale może od razu ostudzę niektórych - nie będzie pływania łódeczkami i ostrzeliwania się z muszkietów. Nic z tych rzeczy, tu nie ma miejsca na takie pierdoły. ;) Bitwy Morskie będą się toczyć między uzbrojonymi po zęby galeonami. Będą potężne salwy z wielu dział, kule przebijające pokład (można zginąć od odłamków drewna) i abordaże (w trakcie pisania...). Na początku rundy każda z drużyn musi wybrać swego kapitana. W jego rękach będą stery statku i to od niego będzie zależeć większość rozgrywki.
Tryb nadal wymaga olbrzymich nakładów pracy, tak ze strony kodowania, jak i modelowania (nowe modele statków i dział są w trakcie tworzenia). Myślę jednak, że do następnego weekendu uda się wszystko zrobić i przygotować grywalną wersję, którą będzie można szerzej przetestować... a potem aż się prosi o jakiś fajny event (rocznica Bitwy pod Oliwą tuż tuż ;)).