Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 390478 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    Odp: With Fire And Sword (Informacje ogólne).
    « Odpowiedź #1320 dnia: Października 13, 2011, 23:06:40 »
    Hofiko ma prawdopodobnie rację, postać używająca takiego forkietu zapewne stałaby wyprostowana.
    Chociaż z drugiej strony... W MM modzie podczas przeładowywania działa (wkładania kuli z ładunkiem) jest animacja tejże czynności. Może udałoby się zrobić "nieruchomą animację" postaci celującej przy użyciu forkietu, która trwałaby przez cały czas wykonywania tejże czynności.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1321 dnia: Października 13, 2011, 23:44:54 »
    Dobra, napiszę inaczej. Da się zrobić animowaną flagę na kilka sposobów, ale chyba tylko jedyny dla mnie osiągalny to właśnie podmiana meshy, jak wspomniał Raddeo. Bawiłem się z tym nawet kiedyś i się udało... Ale coś za coś. Odświeżanie flagi działa na zasadzie podmiany przedmiotu, a więc w efekcie chorąży jest zaspamowany przez grę poleceniami odtworzenia dźwięku zmiany przedmiotu, oraz animacji wyciągnięcia flagi. Z tym drugim sobie poradziłem, jednak postać trzymająca flagę będzie cały czas pod wpływem jednej, trwałej animacji (co w sumie ma też swoje plusy). Aby wyeliminować spamowanie dźwiękiem, trzeba by było całkiem wywalić z gry jeden z odgłosów wyciągania broni (drzewce). Ty powinno wystarczyć. Czy warto? Nie wiem. Wiem tylko, że taka szaleńcza podmiana przedmiotów to dla serwera dodatkowe obliczenia (dla klientów pewnie też, ale jeszcze nie sprawdzałem jak to wygląda w relacjach klient-serwer).

Od biedy, jeśli bardzo chcecie, można sprawdzić jak to wyjdzie i czy będzie bardzo obciążać serwer. Mogę postarać się tak ustawić skrypty, by serwer miał jak najmniej do sprawdzania (obecnie musi "przelecieć" wszystkich agentów na mapie, sprawdzając po kolei różne warunki) i wrzuci się to do nowej wersji. Oczywiście pod warunkiem, że chorążych na mapie będzie mogło być tylko kilku... No i że ktoś zrobi jakiś ładny banner, z odpowiednią ilością klatek animacji. ;)

Tu macie filmik z testów, jak mniej więcej to wygląda:  http://www.youtube.com/watch?v=Tcs_lMK3Eas

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1322 dnia: Października 13, 2011, 23:52:09 »
    http://www.youtube.com/watch?v=Tcs_lMK3Eas

THIS.

@Raddeo cisza! Nie dyskutuj, bo się jeszcze rozmyśli! :D Przecież to jest świetne, jeżeli nie będzie zanadto lagować, to mm mod może sobie z nami co najwyżej w bierki pograć.

Postać przy dziale kuca, bo tak chciał skrypter. ;) Wymuszenie odpowiedniej animacji to żaden problem.

No to doskonale. :)
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2011, 00:25:14 wysłana przez Hofiko »
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1323 dnia: Października 13, 2011, 23:53:46 »
    No i pięknie. Ale z twojego opisu wynika, że postać ma co chwilę zmieniać przedmiot na inny. A mi chodziło o to, żeby zmieniać model jednego przedmiotu. Czyli cały czas ten sam przedmiot tylko modele się zmieniają. Wtedy nie byłoby problemów z dźwiękami itp. Ale nie wiem czy da się coś takiego zrobić.

A co do forkietu, to jaka pozycję ma mieć postać? Ma tańczyć makarenę? Wiadomo, że ma być wyprostowana (w pozycji strzeleckiej)...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1324 dnia: Października 13, 2011, 23:58:42 »
    A mi chodziło o to, żeby zmieniać model jednego przedmiotu. Czyli cały czas ten sam przedmiot tylko modele się zmieniają.

Takiego czegoś się zrobić nie da.

Mi się osobiście te rozwiązania podobają, oprócz jednego szczegółu dla forkietu - postać celująca nim będzie albo kucać jak przy dziale, albo stać. Jak słup. I tego niestety raczej nie da się obejść.

Postać przy dziale kuca, bo tak chciał skrypter. ;) Wymuszenie odpowiedniej animacji to żaden problem.
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2011, 00:16:07 wysłana przez Daedalus »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1325 dnia: Października 14, 2011, 09:03:41 »
    No proszę,  jeszcze wczoraj było "nie da się" a teraz jest to niemal fakt dokonany :D

Swoją drogą Daedalusie, dlaczego nie dodałeś tego rogu, co znalazłem na twoim kanale YT? :)

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1326 dnia: Października 14, 2011, 09:34:19 »
    Powiedzcie mi tylko, po co robić sztandar, który wykorzystywany będzie głównie na ewentach, i będzie najbardziej obciążał serwer? Z tego co rozumiem założeniem jest zgromadzenie jak największej ilości osób na jednym serwerze. Więc moda trzeba do tego założenia też dostosować.Odczuwam tu pewne prześmiewcze podejście do MM Moda ale jest to idealny przykład więc też go użyję. Tam sztandar jest ważnym elementem ale jest sztywny, nieruchomy i co by tu dużo nie mówić obrzydliwy wizualnie. Ale jakoś nikomu to zbytnie nie przeszkadza. Bo nie przeciąża serwera, czego nie można powiedzieć na przykład o francuskich bermycach i prawdopodobnie animowanym sztandarze Daedalusa.
    W sumie ja nie powinienem się martwić, mam nowego kompa, pewnie i tak wytrzymam z tymi sztandarami, najwyżej zmniejszę detale z najwyższych na średnie ale zastanówcie się czy wszyscy mają taki sprzęt i czy naprawdę jest sens marnować czas na detal, którego będziecie używać przez pierwsze pół godziny po wypuszczeniu nowej wersji a potem zabronicie na serwerze ze względu na częste crasche?
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1327 dnia: Października 14, 2011, 09:40:16 »
    Jest w tym sporo racji, dlatego należy się dobrze zastanowić nad limitami sztandarów, ich kosztem/dostępnością etc. Ale moim zdaniem - warto spróbować. Byłoby to naprawdę coś.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1328 dnia: Października 14, 2011, 10:56:28 »
    Sztandary wyglądają super. Jeżeli okaże się, że gra nie będzie crashować to będzie jeszcze lepiej.

Co do limitu to myślę, że 2-3 na frakcję, w razie poważnych problemów to 1, albo i w cale.
    pozdrawiam

Ps
    Co z muzyką dla modyfikacji?
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2011, 11:01:45 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    « Odpowiedź #1329 dnia: Października 14, 2011, 11:05:50 »
    Właśnie, przydały by się piosenki bitewne podobne co były w filmie OiM. Jedynym problemem będzie zgoda autorów. Btw, przydała by się już chyba ankieta odnośnie zmiany nazwy moda, bo ta "kłótnia" już trochę trwa. Chyba, że decyzja będzie do twórców moda należeć.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1330 dnia: Października 14, 2011, 12:56:58 »
    Sprawdziłem skrypt flagi profilerem WSE. Nawet po maksymalnej optymalizacji do najszybszych nie należy. Szczerze mówiąc, to z reguły plasuje się gdzieś szczycie listy najwolniejszych skryptów. Na szczęście nie jest wywoływany aż tak często i przy małej liczbie chorążych nie powinien obciążać serwera. Będę się co prawda musiał skonsultować z twórcą WSE, bo tak na dobrą sprawę, to nie za bardzo wiem jak interpretować wyniki z profilera WSE, ale myślę, że 2 chorążych na mapie nie zrobi zbyt wielkiej różnicy, skoro mój blaszak wytrzymał to:

Offline Bolo Chan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1331 dnia: Października 14, 2011, 13:19:59 »
    Z singlem jest ten problem, że nie ma go kto robić. Ja jestem skupiony na multi, a jednocześnie nimi dwoma zająć się nie mogę (ba, wywalam wszystko co związane z singlem z kodu, by multi chodziło jak najlepiej i nie było obciążane przez niepotrzebne rzeczy).

Myśleliśmy o zrobieniu jakiegoś prostego trybu singleplayer, ale nie oszukujmy się tu - trzeba by go tworzyć praktycznie od początku i nie miałby on nic wspólnego z tym, co do tej pory było przez poprzednią ekipę obiecywane. Brakuje scen, bo jakoś nie wyobrażam sobie tych z Native w modzie XVII wiecznym. Do zrobienia scen brakuje zaś odpowiednich modeli architektury, których obecnie mamy jak na lekarstwo... Brakuje nam postaci i dialogów dostosowanych do owych czasów, do stworzenia postaci brakuje cywilnych ciuchów...

W skrócie - obecnie nad modem pracujemy z Bartusem we dwójkę. Bez pomocy (grafików 3D, twórców map, osób, które zajmą się tworzeniem różnych postaci i ich dialogów...) nie ma szans na singla.

No i wlasnie tu lezy pies pogrzebany.Skupiliscie sie za bardzo na multi i  prawda jest taka ze singla sie raczej nie doczekamy,gdybyscie nie robili multi to mysle ze singiel by juz byl wydany.Poprostu tak mi tego zal bo jedna z pierwszych rzeczy jakie poznalem w MB byl szumnie  zapowiadany mod WFAS,na ktorego az mi slinka ciekla.
    PS.
    Swoja droga tul juz nie pracuje nad modem?

Offline Matim

• Użytkownik
    • Piwa: 54
    • Matim loves you
    « Odpowiedź #1332 dnia: Października 14, 2011, 13:26:04 »
    Single? Co to takiego?

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1333 dnia: Października 14, 2011, 13:38:58 »
    Daedalus, mógłbyś jeszcze zmnienić animację trzymania sztandaru na lewy blok. Bo nikt chyba nie wyginał sobie tak lewej ręki trzymając sztandar. A najlepiej, włożyć normalną animację trzyamna drzewcówki, ukosem, będzie jeszcze realistyczniej, ale nie wiem czy to możliwe. Mówiłes jeszcze o dźwięku wyciągania sztandaru. Może gdyby lekko zmodyfikować dźwięk wyciągania drzewcówki, to mógłby on robić za dźwięk trzepotania sztandaru na wietrze. Bo przecież takie duże chorągwie raczej jakiś dźwięk wydawały. I nie trzebaby nic usuwać. No i lepiej, żeby flaga była skierowana do tyłu na nie w bok, będzie to bardziej realistyczne.

P.S. W WB da się w trakcie gry zmieniać pancerz? Tak wynika z twoich słów, bo mówisz, że samego modelu nie można zmieniać, a na Grunwaldzie hełmy się zmnieniało. Czyli trzeba było zmienić przedmiot, a nie sam model. To może dalibyście do moda opcję zabierania pancerzy poległym? Byłaby to niezła nagroda za zabicie gracza w lepszym pancerzu od twojego. No i kolejna nowinka przyciągająca graczy.
    « Ostatnia zmiana: Października 14, 2011, 13:44:15 wysłana przez Raddeo »
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1334 dnia: Października 14, 2011, 14:05:20 »
    No i wlasnie tu lezy pies pogrzebany.Skupiliscie sie za bardzo na multi i  prawda jest taka ze singla sie raczej nie doczekamy,gdybyscie nie robili multi to mysle ze singiel by juz byl wydany

Pretensje o brak singla i o skupieniu się na multi proszę kierować w stronę osób, które wcześniej nad WFaS pracowały. ;) Gdy w grudniu zeszłego roku przejmowałem od Tula źródło moda, to WFaS już był stricte multiplayer. Gdybyśmy wtedy chcieli robić singla,  musielibyśmy startować prawie od zera.

Prawda jest taka, że stary WFaS, ten zapowiadany na singla, umarł już dawno. Zostały po nim tylko szczątki.

Swoja droga tul juz nie pracuje nad modem?

Gdzieś tak od roku. Od grudnia 2010 nad modem pracują tylko dwie osoby - Bartus (modele/tekstury jednostek i ekwipunku oraz ich statystki i balans) oraz ja (skrypty, technikalia + reszta). Do tego dochodzi Oktawian, który od czasu do czasu podeśle fajną mapkę.

Raddeo, to tylko test. Chcący na poważnie zająć się sztandarami, trzeba zrobić im porządne modele i nową animację trzymania (jest statyczna, więc żaden problem), by wszystko było piękne. Inaczej nie warto się tym w ogóle zajmować i dodawać do gry.

Ad. PS - A widziałeś kiedyś wojaka, co w ogniu bitwy nagle przystaje na kilka minut, by zedrzeć zbroję z poległego i założyć ją na siebie? :P