Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 389708 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: With Fire And Sword (Informacje ogólne).
    « Odpowiedź #1305 dnia: Października 12, 2011, 19:38:22 »
    Gdyby jeszcze dodać jakieś bonusy dla sojuszników w pobliżu sztandaru (np. lepsze celowanie i większe obrażenia w walce wręcz), to byłoby pięknie.

Grało się w Vikingra, a co!

Raddeo ma rację. Nie da się zrobić fizyki sztandaru, ale może jakąś podstawową animację? Nic pro uber, zwyczajne kilka klatek następujących pół sekundy, albo mniej, po sobie. Byłoby super.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Leinnan

• Użytkownik
    • Piwa: 61
    • Szczęść Boże, służby i loże
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1306 dnia: Października 12, 2011, 20:58:49 »
    To nawet ja mógłbym zrobić przy wykorzystaniu Clotha w Blenderze tylko ktoś inny by musiał to wyekstportować do md3.
    Mit der Dummheit kämpfen die Götter selbst vergebens
    steam | slavic castles |  last.fm | moddb.com | Stary, najlepszy lider Sclavinii

Offline VainV

• Użytkownik
    • Piwa: 22
    « Odpowiedź #1307 dnia: Października 12, 2011, 21:10:11 »
    Wydaje mi się, że jedynym sposobem jest napisanie shaderu, z tymże jest to dość trudne i potrzebny byłby ktoś ze znajomością  HLSL.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1308 dnia: Października 12, 2011, 22:16:14 »
    Był kiedyś pomysł na to by jednostki będąc w grupie dostawały bonus, ze sztandarem też pewnie by sie to udało.

Co do samych sztandarów to MM są sztywne i nikomu to nie przeszkadza...

Offline Drakkanien

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1309 dnia: Października 13, 2011, 12:04:54 »
    Ale czy to MM?
    Po drugie, pewnie masz aspiracje, by wasz mod był lepszy od jakiegoś MM, więc sztandary powinny być animowane.
    BTW: Wyobrażacie sobie miauczenie grających w MM, że w jakimś WfaS, The Pludge, lub "Czarnych Chmurach" są ruchome sztandary, a w wielkim MM nie ma?
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2011, 12:08:14 wysłana przez Drakkanien »

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1310 dnia: Października 13, 2011, 12:24:24 »
    Mam aspiracje do tego by w modzie klany czuły się dobrze i dobrze się bawiły. Sztandary to jeden z kilku pomysłów na to by tak było. Nie ważne czy będzie animowany czy nie.
    Może być tak że ruchome sztandary będą wyglądały gorzej niż sztywne. Animowany sztandar powiewający ciągle w tym samym kierunku nie wygląda dobrze, a będzie trzeba trochę nad nim posiedzieć...
    Lepiej wyglądałby sztandar którego animacja w zależności od kierunku biegu gracza przekręcał by flagę w przeciwnym kierunku + falowanie materiału, ale tu znowu problem bo trzeba by też przerobić animacje trzymania flagi tak by nie przeszkadzało trzymanie flagi gdy gracz stoi z tą gdy gracz biegnie. Materiał musiałby inaczej falować i inaczej się układać...

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1311 dnia: Października 13, 2011, 16:10:47 »
    Może ukrócę trochę to myślenie, bo się za bardzo w kwestii animowanych sztandarów rozpędzacie. Powiem krótko - nie da się.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1312 dnia: Października 13, 2011, 17:05:52 »
    Mam wrażenie, że poruszałem kiedyś ten temat :P

Proponował bym aby tym zając się później.

@Up
    Błyskotliwa odpowiedź :D
    (click to show/hide)

« Ostatnia zmiana: Października 13, 2011, 17:30:33 wysłana przez Irgen »
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1313 dnia: Października 13, 2011, 17:12:27 »
    Ludzie, zamiast zajmować się pudrowaniem nosa, sugerujcie jak powiększyć cycki.... Bo kurcze, animowane sztandary.. Burżujom zachciało się być fajniejsiejszym od MM moda w czymś tak błahym, jak falujące na wietrze chorągiewki...

Sugerować takie cosie to łatwo, ale kto ma robić? O ile w umiejętności Daedalusa i Bartusia nie ma w co wątpić, o tyle czas, ten nieubłagany gnojek nie pozwala na takie zabawy. Po co mieliby marnować go, by jakiś głupi kawałek materiału się ruszał, zamiast balansować rozgrywkę i wprowadzać kolejne zajefajne ficzery?

Na szczęście nie da się tego zrobić. To dobrze.

Czas tu nie ma nic do rzeczy. Po prostu obecnie zrobić się tego nie da i kropka.
    « Ostatnia zmiana: Października 13, 2011, 18:00:19 wysłana przez Daedalus »

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1314 dnia: Października 13, 2011, 17:43:13 »
    Może ukrócę trochę to myślenie, bo się za bardzo w kwestii animowanych sztandarów rozpędzacie. Powiem krótko - nie da się.
    Takie pytanie: próbował ktokolwiek takie coś zrobić? Czy może nie da się na tej samej zasadzie na której nie dało się zrobić armat, łamania lanc, otwieranych przyłbic, tonących statków i tysięcy innych bajerów ;) Jeśli próbowaliście i się nie da, to przepraszam.

Ludzie, zamiast zajmować się pudrowaniem nosa, sugerujcie jak powiększyć cycki.... Bo kurcze, animowane sztandary.. Burżujom zachciało się być fajniejsiejszym od MM moda w czymś tak błahym, jak falujące na wietrze chorągiewki...

Na prawdę sądzisz, że bajer jakim jest husaria mknąca z powiewającą na przodzie oddziału chorągwią nie jest warta poświęcenia trochę czasu? Jakie inne "ficzery" możesz wymyślić? Ba, gdyby udało się zrobić falujące chorągwieki to zaraz mogły by one falować na lancach, falować mogłyby płaszcze, końska grzywa mogłaby falować, wszystko mogłoby falować, co byłoby co najmniej niesamowite. Ehh... znowu się rozmarzyłem. A powiększone cycki wcale nie są fajne ;)
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1315 dnia: Października 13, 2011, 18:16:35 »
    Raddeo, wiele rzeczy w M&B da się zrobić "na chłopski rozum", drogą okrężną. Animowane sztandary nie są jedną z nich. Próbował nie będę, bo wiem, że to byłaby kompletna strata czasu.  Zresztą nie mam nawet pojęcia od czego miałbym zacząć, nie widzę żadnej realnej opcji, która pozwoliłaby zrobić choć mały kroczek tą "okrężną drogą", aby stworzyć w miarę sensownie wyglądający animowany sztandar. Z pustego nawet Salomon nie naleje.

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1316 dnia: Października 13, 2011, 18:33:32 »
    Takie pytanie: próbował ktokolwiek takie coś zrobić? Czy może nie da się na tej samej zasadzie na której nie dało się zrobić armat, łamania lanc, otwieranych przyłbic, tonących statków i tysięcy innych bajerów ;) Jeśli próbowaliście i się nie da, to przepraszam.

Na prawdę sądzisz, że bajer jakim jest husaria mknąca z powiewającą na przodzie oddziału chorągwią nie jest warta poświęcenia trochę czasu? Jakie inne "ficzery" możesz wymyślić? Ba, gdyby udało się zrobić falujące chorągwieki to zaraz mogły by one falować na lancach, falować mogłyby płaszcze, końska grzywa mogłaby falować, wszystko mogłoby falować, co byłoby co najmniej niesamowite. Ehh... znowu się rozmarzyłem. A powiększone cycki wcale nie są fajne ;)
    Tyle że niemożliwe żeby falowały one fajnie, będą raczej jakoś kanciaście się wiercić. To już wolę statyczne niż taki ficzer. A do falowania strojów, końskiej grzywy potrzebny jest odpowiedni silnik fizyczny. Warto pomyśleć jak zadziałałoby to na wielkim serwerze. Wolę pograć z ludźmi niż falować końską grzywą:D
    Sława!

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1317 dnia: Października 13, 2011, 18:38:31 »
    - Chociażby i porządnie zrobione forkiety. To IMO byłoby znacznie bardziej epickie niż jakieś chorągiewki.
    A falujące płaszcze zamulałyby kompa niemiłosiernie, co zabijałoby rozgrywkę. Nie każdy ma kompa od NASA...
    - Poprawienie łodzi, barek i statków, by nie było na nich "tańców".
    - "Pływanie wpław".
    - Zrzucanie z konia bez zabijania/konie ginące przy zderzeniach.

A powiększone cycki są fajne, o ile są tylko lekko poprawione, bo fakt, wielkie balony są ohydne.

Offline Raddeo

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • "Jeśli zdrajca, więc na szubienicę!"
    « Odpowiedź #1318 dnia: Października 13, 2011, 22:32:05 »
    Wiem, że uczepiłem się tego sztandaru, ale jakoś nie mogę uwierzyć, że nie da się w żaden sposób tego zrobić. Daedalus mówił o robieniu na "chłopski rozum". No to tak myślę, że może dałoby radę użyć skryptu zastowane na ostatnim Grunwaldzie. Tam były otwierane przyłbice. Podejrzewam, że polegało to po prostu na zamianie jednego modelu na drugi. No więc może dałoby radę w ten sposób zrobić sztandary. Byłoby kilka modeli jednego sztandaru, każdy przedstawiałby chorągiew w trochę innej pozycji. Skrypt kilka razy na sekundę zmieniał by po kolei te modele. Więc sztandar zacząłby klatka po klatce falować. Prawdopodobnie jeden czy dwa sztandary na mapie (raczej więcej nikt nie będzie brał) nie będą jakoś specjalnie spowalniać gry. Przy wyjmowaniu innej broni model sztandaru (wkładanego na plecy) zmieniałby się w model sztandaru owiniętego dookoła drzewca, więc w tym przypadku nie byłoby problemu. Oczywiście prawdopodobnie się mylę...

- Chociażby i porządnie zrobione forkiety. To IMO byłoby znacznie bardziej epickie niż jakieś chorągiewki.
    Tutaj też mam pomysł. Oczywiście prawdopodobnie bezsensowny, no ale cóż. Otóż strzelcy mogliby do ekwipunku wziąć forkiet. Wbijałoby się taki w ziemię (jak barykady w Full Invasion czy MM). Wtedy można by użyć takiego forkietu, podobnie jak armaty. Postać byłaby automatycznie ustawiana w odpowiednim miejscu (tak, żeby muszkiet leżał na forkiecie, brak możliwości ruchu, tylko obracanie się o x stopni) , system uwzglęniałby rodzaj posiadanej broni i np. dodawał kilkanaście procent do jej celności. Z tybu forkietu wychodziłoby się tak jak z armaty. Trzebaby przeładować broń i ponownie ułożyć na forkiecie. Forkiety nie miałyby fizyki, więc nie stanowiłyby barykad dla kawalerii i piechoty. Żeby podnieść forkiet wystarczyłoby go uderzyć kolbą ("zniszczyć") i wtedy zamiast celowania byłaby opcja podnoszenia forkietu (tak jak w armatach pojawia się opcja naprawiania).

- "Pływanie wpław".
    No żartujesz? Jakoś sobie nie wyobrażam husarza w pełnej zbroi płynącego przez jezioro. Podobnie jak szlachcia odzianego w kilka warstw ciężkich płaszczy.

Troche nawymyślałem. Byłoby fajnie, gdyby choć część moich bredni mogła się kiedyś przydać :) Wiem, że łatwo powiedzieć trudno zrobić...
    "Nasz malarz Orłowski -
    Przerwała Telimena - miał gust Soplicowski.
    (Trzeba wiedzieć, że to jest Sopliców choroba,
    Że im oprócz Ojczyzny nic się nie podoba)."
                  ~ Adam Mickiewicz "Pan Tadeusz"

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1319 dnia: Października 13, 2011, 22:38:35 »
    Moim zdaniem Twoje sposoby na obejście głupkowatego silnika WB są sensowne, ale zapewne problem jest jeden: dużo pracy przy tym. Mi się osobiście te rozwiązania podobają, oprócz jednego szczegółu dla forkietu - postać celująca nim będzie albo kucać jak przy dziale, albo stać. Jak słup. I tego niestety raczej nie da się obejść. Ale może Daedalus tym razem nas zaskoczy i powie że to w 100% możliwe ;)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński