Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 390238 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    Odp: With Fire And Sword (Informacje ogólne).
    « Odpowiedź #1275 dnia: Września 08, 2011, 17:05:31 »
    No, nie to żebym był namolny, ale czy ktoś może udzielić informacji, co do szacowanej daty wyjścia patcha 0.5, i ewentualnie, jakich zmian można się spodziewać prócz zmian na panelu admina oraz balansu niektórych broni? Nie chodzi rzecz jasna o dokładną datę i godzinę, tylko informację w stylu: ,,w ciągu miesiąca'', ,,myślę że do końca września się wyrobimy'', ,,do świąt nie ma szans'', etc. Bardziej interesuje mnie changelog. :)
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1276 dnia: Września 08, 2011, 18:18:25 »
    To może ja.
    bezpieczny termin to miesiąc, najszybciej za dwa tygodnie.
    Zmiany:
    -panel admina i narzędzia(jest opis w innym temacie)
    -zmiana statystyk wielu przedmiotów(w sumie jakieś 85% przedmiotów jest inaczej obliczona mam nadzieję przeliczyć wszystkie przedmioty)
    -nowe przedmioty: ubrania dragonów(Polska i Szwecja), czapki dla szwedów, ciężkie pancerze dla szwedów. Broń kombinowana.
    -Kirasjer szwedzki i dragon szwedzki.
    -tłumaczenie
    -opisy jednostek
    -poprawki map i mam nadzieję że jakieś nowe dojdą(potrzebuję jakichś map na event)
    -bardziej rozbudowane armaty.
    -inaczej będzie wyglądała sprawa tarcz vs broń palna.
    « Ostatnia zmiana: Września 08, 2011, 18:23:08 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1277 dnia: Września 08, 2011, 18:29:43 »
    Chciałbym tez(na wszelki wypadek) przypomnieć o poprawkach do statystyk jednostek, głównie mam tu na myśli skill HA u tatarów i Polaków. ;)

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1278 dnia: Września 08, 2011, 18:34:47 »
    To może ja.
    bezpieczny termin to miesiąc, najszybciej za dwa tygodnie.
    Zmiany:
    -panel admina i narzędzia(jest opis w innym temacie)
    -zmiana statystyk wielu przedmiotów(w sumie jakieś 85% przedmiotów jest inaczej obliczona mam nadzieję przeliczyć wszystkie przedmioty)
    -nowe przedmioty: ubrania dragonów(Polska i Szwecja), czapki dla szwedów, ciężkie pancerze dla szwedów. Broń kombinowana.
    -Kirasjer szwedzki i dragon szwedzki.
    -tłumaczenie
    -opisy jednostek
    -poprawki map i mam nadzieję że jakieś nowe dojdą(potrzebuję jakichś map na event)
    -bardziej rozbudowane armaty.
    -inaczej będzie wyglądała sprawa tarcz vs broń palna.

Doskonale. Co do punktu o mapach, przydałyby się jakieś nowe mapki kompatybilne z inv, na razie są tylko 4.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Setebos

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    • Możesz mnie znać jako: Dimitri lub Dimitri_Hawke
    « Odpowiedź #1279 dnia: Września 08, 2011, 20:05:03 »
    Nie wiem czy to celowe ale Spahisi (jeśli źle napisałem to chodzi mi o konnych Osmańskich) strzelają muszkietem równie dobrze co Janczaria.

Offline Michael1205

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Mikel/ Michael1205/ Samborski
    « Odpowiedź #1280 dnia: Września 08, 2011, 20:58:06 »
    Janczarzy jak coś
    A co do muszkietów to masz racje trzeba to jakoś zbalansować,
    żeby to nie było tak, że spahis schodzi z konia bierze muszkiet i w tej ciężkiej zbroi strzela tak samo jak janczar.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1281 dnia: Września 08, 2011, 22:50:22 »
    Co do map:
    Ostatnio grając na mapach nie przygotowanych do invasion(ruins), przyszedł mi do głowy pomysł. Mianowicie mapa(np Four Ways Inn) w środku spawn graczy, a wokół boty. Może trochę ożywiły by ten tryb mapki w takim stylu.

Wpadłem też na pomysł dodania mapy "trainning camp", gdzie regimenty mogły by sobie coś przećwiczyć przed eventem lub by po prostu sprawdzić sobie nowa broń itd...

Mam też jakieś pomysły na inne mapy, ale to już sami zobaczycie.

Pozdrawiam.

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1282 dnia: Września 09, 2011, 10:47:33 »
    To i ode mnie trochę zmian...

- wiele bugfixów
    - poważne czyszczenie kodu i przerobienie wielu skryptów, by działały szybciej i pewniej
    - interpretator komend tekstowych (jak w przyklejonym temacie)
    - usprawnienia panelu admina oraz rozdzielenie adminów na zwykłych adminów i super adminów - ci drudzy nie muszą nawet wpisywać hasła admina na serwer, bo wszystkie uprawnienia przypisane są do konkretnych ID.
    - trochę zmian przy armatach - m.in. można je teraz będzie ładować na zmianę kulami bądź kartaczami (o ile twórca danej mapy będzie tak chciał) i będą mieć ograniczoną amunicję.
    - poprawiony znacznie tryb Inwazji
    - garść zupełnie nowych animacji (szału nie będzie, ale niektóre czynności wręcz prosiły się, aby dorobić do nich jakieś podstawowe animacje)
    - walenie kolbą ;)
    - sporo drobnych usprawnień i poprawek

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1283 dnia: Września 09, 2011, 12:53:21 »
    Z mojej strony mogę dodać jeszcze to co już mam(procentowo) na dzień dzisiejszy:
    (click to show/hide)
    Jednostki:
    -Ataman 90% (jeszcze jeden pancerz atamana)
    -Husaria 90%(brak karaceny)
    -Kirasjerzy 50%(brak pancerzy)
    -Pikinier szwedzki 80%(pancerze)
    Ogólnie Turcy w 50% są gotowi, dojdą jakieś nowe jednostki, trzeba poprawić itemy z Otto Moda.
    Moskale sa gotowi w jakichś 5%, są praktycznie nie ruszeni, ale zaplanowani.

Tłumaczenia i opisy sa gotowe w jakichś 60%80%, brakuje wersji angielskiej(może uda mi się to załatwić), polskich opisów też trochę brakuje. Tłumaczenia przedmiotów to jakieś 80%100%

Edit:
    Broń kombinowana:
    Rapier 90%(brak LOD i pochwy)
    Nadziak 20%%(brak LOD i pochwy)
    Itemy:
    -karacena 40%
    -hełm i turban karacenowy 20%
    -pancerze kirasjerskie 5%
    -hełmy kirasjerskie 5%
    -pancerze piechoty szwedzkiej 5%
    « Ostatnia zmiana: Września 21, 2011, 21:46:54 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #1284 dnia: Września 21, 2011, 16:24:41 »
    Mam pytanie. Czy ubrania(delie, żupany i kontusze) zostaną ujednolicone co do ochrony praz ceny? Nie widzę powodu, by jedno ubranie było darmowe, a drugie kosztowało miej więcej tyle, co dobra szabla... Tak samo czapki, zdecydowanie zbyt drogie były. No i kwestia ochrony dawanej przez rękawice. Nie raz dawały lepszą ochronę niż reszta wdzianka...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1285 dnia: Września 21, 2011, 17:25:19 »
    Jest tak, każda jednostka dostaje na  początek darmowy pancerz, który jest mniej więcej o połowę słabszy od następnego za który trzeba już zapłacić.
    Pancerze jeśli nie posiadają dodatkowego pancerza(np obojczyk, czy karwasze na delii) to kosztują tyle samo. Jeśli są wykonane z jakiegoś ozdobnego materiału lub posiadają części wykonane ze skóry, przyszywki, kolczugi, lub metalu to są odpowiednio droższe.

Przykład(zdjęcia):
    Porównanie dwóch podobnych ubrań szwedzkiego piechura, pierwszy posiada skórzany bandolier i obojczyk oficerski:
    1.)Cena= 300 , weight=9, body_armor=9, leg_armor=2
    2.)Cena= 245 , weight=6, body_armor=8, leg_armor=2
    (click to show/hide)

Edit:
    Progres:
    Bałagan w itemach jest już ogarnięty, nie ma też już jednostek, które by na wstępie płaciły za podstawowy item.
    W niektórych przypadkach musiałem chamsko wpisać zerową cenę, bo nic nie pomagało, ale to raczej nie powinno aż tak przeszkadzać, a przynajmniej nie tak jak start z wydaną już kasą na coś czego nie chcemy.

Tłumaczenia itemów są gotowe w 100%, ale proszę traktować je jako wersję roboczą.

Doszło trochę blokad:
    Tarcze można będzie mieć tylko jedną, ale za to będą mocniejsze. Strawa broni palnej vs tarcza została rozwiązana inaczej.
    Długą broń drzewcową będzie można mieć tylko jedną.
    Jednostki u których występuje broń palna długa i piki, będą mogły zdecydować się tylko na jedną z tych broni.
    Pik nie można używać na koniu.
    Lancy husarskiej użyje tylko husarz, a jej normalny atak jest nie skuteczny.
    Broni palnej nie będzie można ładować na koniu, a z niektórych najcięższych broni palnych nawet wystrzelić na koniu.
    Granatów nie można używać konno.
    Nie będzie można atakować z wyskoku co znacznie osłabiało kawalerię.

Inne:
    Broń palna długa jest celniejsza, ale ma dłuższy czas ładowania. Krótka jest mniej celna(tu zastanawiam się nad wyrzuceniem blokady przed strzelaniem w biegu, można by zrobić tak by przy biegu celownik znacznie się rozszedł, a przy zatrzymaniu wolno schodził się do środka, wiem jak to osiągnąć)
    Muszkiety są w tej chwili ustawione jako kuszę, itp_musket jest za bardzo ograniczony.

To wszystko co w tej chwili pamiętam.
    Jednostki dla invasion będą inaczej ustawione, ale to jeszcze nie jest skończone.
    « Ostatnia zmiana: Września 25, 2011, 21:14:32 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #1286 dnia: Października 09, 2011, 14:01:49 »
    A co z wersja singiel player?

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #1287 dnia: Października 09, 2011, 15:08:32 »
    Jeśli aż tak bardzo wam na nim zależy to stworzymy dla was tutorial tworzenia questów i dialogów to singla. Będzie szybciej.

Offline Irgen

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1288 dnia: Października 09, 2011, 15:31:37 »
    Ja powiedzmy bardzo chciałbym singla.
    Ale z tego co się orientuję to aby zrobić to dobrze to przed wami dużo pracy.

Po krótkim zastanowieniu dochodzę do kilku wniosków, aby modyfikacja znaczyła się w sferze single:
    - stworzenie obszaru gry (mapa świata)
    - podzielenie go na kolejne frakcje i rozdanie im włości (zamki, dworki, wsie, miasta, klasztory, lokacje dodatkowe)
    - bardziej rozbudowane drzewka jednostek niż w multi
    - charakterystyczne modele budynków
    - taktyki walki
    - sceny obszarów, miast, zamków etc.
    - wprowadzenie aspektów kulturalnych (charakterystyczny sarmatyzm, uczty, bale, etc. (smaczki))
    - dowódcy (tzw. lordowie)
    - system władzy we frakcjach (monarchia, demokracja szlachecka, etc.)
    - powstania buntowników (na podbity ziemiach)
    - religia
    - gospodarka
    etc.

Jeśli chodzi o dialogi, zadania to gwarantuję, że duża liczba osób wam w tym pomoże.
    pozdrawiam

PS
    To moje propozycje, które chciałbym ujrzeć w singlu. Wiem, że każdy ma swoje. W swoim imieniu chciałbym podziękować za wfas...
    "Czego krzyczysz... co noga? A tamtemu głowę urwało i nie krzyczy, a ty o takie głupstwo."
    ~Józef Piłsudski

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1289 dnia: Października 09, 2011, 15:40:22 »
    Z singlem jest ten problem, że nie ma go kto robić. Ja jestem skupiony na multi, a jednocześnie nimi dwoma zająć się nie mogę (ba, wywalam wszystko co związane z singlem z kodu, by multi chodziło jak najlepiej i nie było obciążane przez niepotrzebne rzeczy).

Myśleliśmy o zrobieniu jakiegoś prostego trybu singleplayer, ale nie oszukujmy się tu - trzeba by go tworzyć praktycznie od początku i nie miałby on nic wspólnego z tym, co do tej pory było przez poprzednią ekipę obiecywane. Brakuje scen, bo jakoś nie wyobrażam sobie tych z Native w modzie XVII wiecznym. Do zrobienia scen brakuje zaś odpowiednich modeli architektury, których obecnie mamy jak na lekarstwo... Brakuje nam postaci i dialogów dostosowanych do owych czasów, do stworzenia postaci brakuje cywilnych ciuchów...

W skrócie - obecnie nad modem pracujemy z Bartusem we dwójkę. Bez pomocy (grafików 3D, twórców map, osób, które zajmą się tworzeniem różnych postaci i ich dialogów...) nie ma szans na singla.