Mości Panowie: Hetmani, Wojewodowie, szaraczkowie i wszelakie inne Rycerstwo Rzeczypospolitej. Obwieszczam co następuje.
Mod WFAS jest świetny, rozbudowany i zrobiony z pomysłem. Bardzo fajny pomysł z inżynierami, łodziami, działami, menu kółkowym i wiele innych ciekawostek, których wyliczyć nie zdołam. Jednak że jest to tylko wersja testowa pozwolę sobie wypisać niektóre bugi, czy niedociągnięcia:
- Bug związany z muszkietem, który znika kiedy przełączmy go na walkę wręcz.
- Bug z bramą w tej planszy na M... przez, którą można magicznie przeniknąć.
Teraz trochę wyliczania rzeczy, które uważam za niedociągnięcia lub które są źle wykonane:
- Zbroja Husarza ta z czerwonym kontuszem jest zbyt płaska, powinna mieć format zbroi z niebieskim kontuszem.
- Szyszaki Husarskie nie pasują do pancerzy, powinny mieć ten sam format kolory metalu.
- Strzelec Zaporoski ma jedno z ubrań, konkretnie ten brązowy (startowy dla botów) który wygląda jak by było z lateksu :)
- Kontusze Polskich Szlachciców są zbyt jaskrawe, brakuje im trochę stonowanie kolorów (przydały by się też jakieś textury ozdobne na kontuszach, jakieś motywy roślinne czy cóś.)
- Niestety prawie cała Polska reprezentacja kawalerii jeździ na tych samych koniach. Wydaje mi się że pancerni powinni mieć takie same konie, ale bez skrzydeł. Husarze też powinni mieć konia ze skrzydłami lub bez, ale tego samego typu.
- Muszkiety są zbyt zabójcze, powinien zostać zwiększony czas ładowania i zmniejszona celność i wprowadzenie opadania kuli (wzorować się można na Musket Mod).
- Dym z muszkietów jest bardzo długi, i powinien zostać skrócony, bo wygląda jak strzał z działa.
- Kula armatnia ma trochę słabą sekwencję lotu.
- Przejście przez bramę jest zbyt zabarykadowane przez palisadę.
- Przez szyby postacie są pozbawione elementów ubioru a czasem tułowia! :)
- Lanca Husarska po położeniu w pozycji szarży powinna być w tej pozycji cały czas, ponieważ husarz koniec lancy/kopii wkładał do specjalnego toku czyli kółka u siodła, które pomagało mu utrzymać ją w tej pozycji. Tego mogliście nie wiedzieć a ponieważ ja się interesuje tym okresem to pomyślałem, że napomnę.
To chyba na razie wszystko, wiem że się trochę czepiam ale to z życzliwości dla moderów, aby im ułatwić życie.
Pozdrawiam
Stolnik Mazowiecki Mires herbu Janina