Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: The Deluge (pierwotny wątek i dyskusja ogólna)  (Przeczytany 390157 razy)

Opis tematu:

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 154
    • Otaczają mnie tęgie, tępe buce...
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: With Fire And Sword (Beta testy- info pierwszy post).
    « Odpowiedź #870 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:49:14 »
    Jasne że wolno... Powiedziałbym, że nawet trzeba. Jeśli do wszystkiego macie takie innowacyjne podejście i wszystko tak dobrze wychodzi jak chociażby osławione armaty, To jestem gotów czekać nawet rok dłużej, żeby zobaczyć co zmajstrujecie ze statkami.
    Jak pewnie się domyślasz trochę materiałów o marynarce też mam:-) Ale niestety niewiele, historia Polskiej Marynarki Wojennej jest dość uboga:-( A ja to chętnie zmienię goniąc Szwedom kota.

A wracając do piechoty morskiej (właściwie drużyn abordażowych) to często brały one udział w początkowych zmaganiach dopóki powodzenie desantu (zadziwiające jak Szwedzi często go stosowali) nie było pewne. Każdy żołnierz się liczył. Więc w multi spokojnie możesz ich wystawić:-)

(...)
    Szukam jakiś planów lub chociaż obrazków:
    Szwedzkich galer i tureckich.
    Mam obrazki polskiego "wodnika" i chyba powinny wystarczyć na ulepienie czegoś.
    Szukam informacji o walkach morskich Kozaków z Turkami, na czym pływali i jak walczyli. Wiem że często zdobywali galery Tureckie.
    (...)

Szwedzkie Galery możesz z powodzeniem robić na podstawie "Wodnika". To był typowy okręt używany w basenie morza Bałtyckiego. Możesz jeszcze spróbować znaleźć stronę Vasa Museet w Sztokholmie. Oni tam mają bardzo dobrze zachowany 64- działowy galeon Vasa. Może będą jakieś materiały o nim, Ma on jeden mankament, zaraz po zwodowaniu zatonął z powodu błędów konstrukcyjnych;-)

Co do zmagań Kozaków na morzu Czarnym to słyszałem tylko o czajkach. Nie jestem pewien ale były to chyba smukłe, podłużne, dość szybkie łodzie o napędzie żaglowo- wiosłowym o odkrytym pokładzie. Coś podobnego pewnie do drakkarów, tyle że węższe. Nie jestem pewny tego, tylko gdzieś mi się takie informacje o uszy obiły.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 24, 2010, 23:14:21 wysłana przez sir Luca »
    "Demokracja: dwa wilki i owca, debatujący co będzie na obiad"

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 47
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #871 dnia: Sierpnia 24, 2010, 22:55:13 »
    Podejrzewam że najłatwiej byłoby znaleźć info z bitwy nad Oliwą, trochę wcześniej niż nasz moda się dzieje ale potem już chyba polska nie miała zbyt dużej floty.
    Pozdrawiam.

EDIT:
    Bannery:

Od lewej RON, Kozacy, Chanat Krymski, Imperium Osmańskie.
    Jeśli coś jest nie tak czekam a uwagi.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 27, 2010, 08:58:57 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #872 dnia: Sierpnia 28, 2010, 15:24:57 »
    Jest możliwe wprowadzić do moda coś takiego jak zmęczenie jednostek na mapie taktycznej(po tej poruszamy się od miasta do miasta itp)?
    Chodzi o to ze np po przejęciu ''20km" każdą armia musiała by odpocząć np jedna noc albo dzień.Odpoczynek robili byśmy  po prostu rozbijając obóz.Jest cos takiego mozliw do zrobienia?

Offline Roland hr. Bretanii

• Użytkownik
    • Old, nervous and out of tune... RINGO!
    « Odpowiedź #873 dnia: Sierpnia 28, 2010, 21:14:20 »
    Podejrzewam że najłatwiej byłoby znaleźć info z bitwy nad Oliwą

Bartus... Również interesuję się historią. Mam w domu m. in. siedem segregatorów z samą historią Polski, więc myślę, że coś mogę znaleźć o samej bitwie nad Oliwą. Co konkretnie Cię interesuje? Wygląd floty polskiej z tego okresu?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #874 dnia: Sierpnia 29, 2010, 00:51:13 »
    W Centralnym Muzeum Morskim w Gdańsku są eksponaty wydobyte z Solena, szwedzkiego galeonu który zatonął podczas bitwy pod Oliwą. Może poszukaj trochę materiałów o nim. Wiem, że na pewno wydobyto armatę (dorobiono do niej lawetę) i sprzęty osobiste załogi. Niestety strona muzeum jest uboga w zdjęcia...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #875 dnia: Sierpnia 29, 2010, 02:55:50 »
    Jest możliwe wprowadzić do moda coś takiego jak zmęczenie jednostek na mapie taktycznej(po tej poruszamy się od miasta do miasta itp)?
    Chodzi o to ze np po przejęciu ''20km" każdą armia musiała by odpocząć np jedna noc albo dzień.Odpoczynek robili byśmy  po prostu rozbijając obóz.Jest cos takiego mozliw do zrobienia?
    Na pewno można, ale na razie skupiamy się na multi.
    Podejrzewam że najłatwiej byłoby znaleźć info z bitwy nad Oliwą
    Bartus... Również interesuję się historią. Mam w domu m. in. siedem segregatorów z samą historią Polski, więc myślę, że coś mogę znaleźć o samej bitwie nad Oliwą. Co konkretnie Cię interesuje? Wygląd floty polskiej z tego okresu?
    Wygląd Polskiej floty i szwedzkiej jest opisany mniej więcej w każdym materiale związanym z bitwą pod Oliwą. Mamy już całkiem niezłej zdjęcia małego modelu realistycznie odwzorowanego okrętu wodnik.
    Obecnie najtrudniej znaleźć coś na temat tureckich okrętów. Przydały by się też jakieś statki klasy średniej szwedzkie jak np wymieniony tu już Solena(wielkością jak polski wodnik).
    Najlepiej by wszystkie okręty były mniej więcej porównywalne wielkością, łatwiej będzie na takich okrętach zrobić abordaż.
    Kozacy prawdopodobnie dostana Tureckie okręty, które dość często zdobywali. Chyba że wymyślimy coś by mogli skutecznie walczyć na czajkach.
    W Centralnym Muzeum Morskim w Gdańsku są eksponaty wydobyte z Solena, szwedzkiego galeonu który zatonął podczas bitwy pod Oliwą. Może poszukaj trochę materiałów o nim. Wiem, że na pewno wydobyto armatę (dorobiono do niej lawetę) i sprzęty osobiste załogi. Niestety strona muzeum jest uboga w zdjęcia...
    Najlepiej było by się tam wybrać pewnie, albo poszukać jakiegoś prywatnego zbioru zdjęć z tego muzeum....
    Póki co szykujemy kolejną wewnętrzną alfę gdzie zmagamy się jeszcze na ubitym terenie.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 29, 2010, 12:13:38 wysłana przez b@rtu$ »

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #876 dnia: Sierpnia 31, 2010, 23:48:34 »
    (...)
    Obecnie najtrudniej znaleźć coś na temat tureckich okrętów. Przydały by się też jakieś statki klasy średniej szwedzkie jak np wymieniony tu już Solena(wielkością jak polski wodnik).
    Najlepiej by wszystkie okręty były mniej więcej porównywalne wielkością, łatwiej będzie na takich okrętach zrobić abordaż.
    Kozacy prawdopodobnie dostana Tureckie okręty, które dość często zdobywali. Chyba że wymyślimy coś by mogli skutecznie walczyć na czajkach.
    (...)
    Moim zdaniem musicie rozróżnić sposób walki na morzu Bałtyckim i Czarnym.
    Na Bałtyku ścierały się floty Zachodnioeuropejskie. Właściwie to dominowała flota Szwedzka. Działania Polski sprowadzały się do opłacania statków kaperskich... Flota praktycznie nie istniała, częste były wypady o charakterze partyzanckim, improwizowane brandery i wypady małymi jednostkami na szlaki handlowe.
    Na morzu czarnym statki wyglądały zupełnie inaczej i inna byłą taktyka walki. Turcy używali wiosłowo- żaglowych galer, działa ustawiali tylko na górnym pokładzie (nie tak jak europejczycy na dwóch). Ich jednostki były dużo szybsze i bardziej zwrotne za to dysponowały nieporównywalnie mniejszą siłą ognia.
    Dlatego też skuteczne były Kozackie czajki na których montowano tylko lekkie falkonety i używano ręcznej broni palnej. Zbliżały się one szybko do jednostek Tureckich i często abordaż odbywał się bez wcześniejszej wymiany ognia artylerii.
    Nie można porównywać sposobu prowadzenia walk na obu akwenach, inne zupełnie warunki, inne jednostki pływające i inna taktyka zmagań.

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #877 dnia: Września 01, 2010, 11:48:30 »
    Osoby które zapisały się do beta testów, są proszone o sprawdzenie maila około godziny 15.
    Przypominam o temacie na WFAS-forum http://www.wfas.mountblade.info/index.php?topic=273.0, w którym można pisać o błędach w modzie.
    Pozdrawiam.
    « Ostatnia zmiana: Września 01, 2010, 13:22:36 wysłana przez b@rtu$ »

Offline Skrzetusky

• Użytkownik
    « Odpowiedź #878 dnia: Września 01, 2010, 17:17:24 »
    Jak juz rozmowa o okrętach.Jakiś ss przydał by się okrętów jeśli już są:P

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #879 dnia: Września 01, 2010, 17:48:01 »
    Przy naciśnięciu rozpocznij nową gre wyskakuje unable to open: G:\(cała ścieżka)\WFaS_multi map.txt .
    Sława!

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #880 dnia: Września 01, 2010, 18:04:20 »
    Może dlatego, że to tylko wersja multi? ;)

Offline Blitzwing

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #881 dnia: Września 01, 2010, 20:22:27 »
    Później na to wpadłem, bardzo przepraszam :P
    Sława!

Offline Mietek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #882 dnia: Września 16, 2010, 13:32:33 »
    Z tymi tureckimi galerami u kozaków to nie jestem do końca przekonany, aż tak często zdobywali oni galery.
    Po 1:
    Głównym celem wypraw kozackich było plądrowanie Tureckich miast a nie walka o panowanie na morzu, starali się unikac walki na morzach, robili desanty z zaskoczenia, plądrowali miasto i zwiewali do siebie.
    Po 2:
    Jesli jednak już zmuszeni byli walczyc z flotą turecką lub też mieli jakiś powód by do tego dążyc to może i faktycznie często zdobywali tureckie galery ale raczej nie pływali oni nimi, gdyż były to statki zbyt wielkie, nie najlepiej nadające się do pływania po rzekach, a przecież rzekami kozacy wracali do siebie. Pozatym po drodze zawsze musieli oni się przedrzec przez tereny tatarów, a tam w takich twierdzach jak Oczaków, bardzo pilnowano by kozacy nie przeprawiali się na morze czarne. Taktyka kozacka polegała na tym żeby szybko i z zaskoczenia minąc blokadę i jak najprędzej znaleśc się na wodach Dniepru należących do nich. Czy uważasz, że sensowne byłoby przez nich branie galery, którą dużo trudniej przemknąc niezauważonym przez blokady u ujścia Dniepru? Czy opłaca się ryzykowac los już prawie udanej wyprawy (wracali z łupami do domu) dla przytargania jakiegoś wielkiego okrętu do domu?

Offline sir Luca

• Marszałek Maruda
    • Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #883 dnia: Września 16, 2010, 13:59:56 »
    Ale kto mówi że Kozacy używali galer tureckich? Ja powiedziałem tylko że na swoich małych i zwinnych czajkach byli w stanie z takimi galerami walczyć...

Offline b@rtu$

• Moderator
    • Użytkownik
    • RW_Pocztowy_Bartus
    « Odpowiedź #884 dnia: Września 17, 2010, 10:27:43 »
    Z tymi tureckimi galerami u kozaków to nie jestem do końca przekonany, aż tak często zdobywali oni galery.
    Po 1:
    Głównym celem wypraw kozackich było plądrowanie Tureckich miast a nie walka o panowanie na morzu, starali się unikac walki na morzach, robili desanty z zaskoczenia, plądrowali miasto i zwiewali do siebie.
    Po 2:
    Jesli jednak już zmuszeni byli walczyc z flotą turecką lub też mieli jakiś powód by do tego dążyc to może i faktycznie często zdobywali tureckie galery ale raczej nie pływali oni nimi, gdyż były to statki zbyt wielkie, nie najlepiej nadające się do pływania po rzekach, a przecież rzekami kozacy wracali do siebie. Pozatym po drodze zawsze musieli oni się przedrzec przez tereny tatarów, a tam w takich twierdzach jak Oczaków, bardzo pilnowano by kozacy nie przeprawiali się na morze czarne. Taktyka kozacka polegała na tym żeby szybko i z zaskoczenia minąc blokadę i jak najprędzej znaleśc się na wodach Dniepru należących do nich. Czy uważasz, że sensowne byłoby przez nich branie galery, którą dużo trudniej przemknąc niezauważonym przez blokady u ujścia Dniepru? Czy opłaca się ryzykowac los już prawie udanej wyprawy (wracali z łupami do domu) dla przytargania jakiegoś wielkiego okrętu do domu?
    Na razie problemem jest to że trzeba wymyślić jakieś skrypty dzięki którym czajka będzie miała szanse z większym okrętem. Na pewno musi być zwrotniejsza i być może szybsza, ale musi być też jakiś sposób wejścia z czajki na galeon, bo odwrotnie to nawet bez specjalnych zabiegów nie było by problemu.

ps. na dniach powstanie nowa beta, w której trochę rzeczy dodaliśmy. Tul przede wszystkim możliwość stworzenia Tatara bądź Kozaka, a ja ze swojej strony parę nowych itemków i możliwość okładania się bronią palną(nie zajmuje dwóch slotów, press "x" i już). Niestety nie działa to do końca tak jak bym chciał, ale przyda się na pewno. Może też konie jeśli zdążę....

Pozdrawiam.