Jasne że wolno... Powiedziałbym, że nawet trzeba. Jeśli do wszystkiego macie takie innowacyjne podejście i wszystko tak dobrze wychodzi jak chociażby osławione armaty, To jestem gotów czekać nawet rok dłużej, żeby zobaczyć co zmajstrujecie ze statkami.
Jak pewnie się domyślasz trochę materiałów o marynarce też mam:-) Ale niestety niewiele, historia Polskiej Marynarki Wojennej jest dość uboga:-( A ja to chętnie zmienię goniąc Szwedom kota.
A wracając do piechoty morskiej (właściwie drużyn abordażowych) to często brały one udział w początkowych zmaganiach dopóki powodzenie desantu (zadziwiające jak Szwedzi często go stosowali) nie było pewne. Każdy żołnierz się liczył. Więc w multi spokojnie możesz ich wystawić:-)
(...)
Szukam jakiś planów lub chociaż obrazków:
Szwedzkich galer i tureckich.
Mam obrazki polskiego "wodnika" i chyba powinny wystarczyć na ulepienie czegoś.
Szukam informacji o walkach morskich Kozaków z Turkami, na czym pływali i jak walczyli. Wiem że często zdobywali galery Tureckie.
(...)
Szwedzkie Galery możesz z powodzeniem robić na podstawie "Wodnika". To był typowy okręt używany w basenie morza Bałtyckiego. Możesz jeszcze spróbować znaleźć stronę Vasa Museet w Sztokholmie. Oni tam mają bardzo dobrze zachowany 64- działowy galeon
Vasa. Może będą jakieś materiały o nim, Ma on jeden mankament, zaraz po zwodowaniu zatonął z powodu błędów konstrukcyjnych;-)
Co do zmagań Kozaków na morzu Czarnym to słyszałem tylko o czajkach. Nie jestem pewien ale były to chyba smukłe, podłużne, dość szybkie łodzie o napędzie żaglowo- wiosłowym o odkrytym pokładzie. Coś podobnego pewnie do drakkarów, tyle że węższe. Nie jestem pewny tego, tylko gdzieś mi się takie informacje o uszy obiły.