Państwo
1. Wybierz sobie, od kolory do wyboru, albo odwrotnie. Ja wybieram zamki, które oblega się wieżą oblężniczą, trudniej zdobyć, łatwiej obronić. Patrz też na lenna tych zamków, lepiej gdy wsie wokół są bogate-więcej hajsu.
W najnowszej wersji istnieje zamek, kolo Uxghal, ktory zdobywa się wywarzając bramę, są jeszcze zamki stylizowane na "grody", nie ma bram - włazisz i walczysz, siekasz jak sałatę i możesz palić, gwałcic i rabować.
2. Kiedy zdobędziesz minimum 100 ludzi, w miare dobrych( exp w przywództwo lub jeździ po turniejach, i zdobywaj renome)
3. To nie ma znaczenia, na ministra mianuj kogo chcesz,
a) Jeżeli chcesz mianować jakiegoś towarzysza na lorda, proponuje uzbroić go w dobry pancerz, broń jednoręczną, dobrą tarczę i broń dystansową.
Lordom nie możesz zmieniać uzbro, taki zestaw jest uniwersalny, do oblężeń oraz na bitwy lądowe.
b) Moim zdaniem ma, możesz z nich zrobić dowolne jednostki, np podczas oblężeń dajesz im łuk i 3 paczki strzał, dajesz "grupe 4" i ustawiasz na bastionie z boku
Do moda
1. Nie
2. Teraz są "właściciele ziemscy i lichwiarze"
3. Tu ci nie pomogę, bo "nie znam się, nie orientuje się, ja zarobiony jestem"
Wojska
+ Polecam ci znaleźć Mistrza zakonu Kondotierów - Sigmund, znajdujesz go w tawernach. W tawernie możesz też rekrutować, ale za 10 000 denarów może on pozostać w wyznaczonym przez cb zamku (musi należeć do ciebie, miasto lub zamek, nie wieś
Kondotierzy to dobra pancerna kawaleria, którą łatwo się szkoli i jest łatwa w utrzymaniu(kondotierów szkól tylko na cav, piechote mają średnią.
1. Mix fix, winiary pomysł na siege kazdego dnia. Na dobry początek rozmieszaj w wodzie 100g nordyckiej piechoty, dosyp 3/4 szklanki Rhodockiej ciężkiej piechoty. Zamieszj i wlej do foremki, do pieca na godzin pięć i pół i piec w piecu(masło maślane z masłem i maślanką) w temp. 500 kelwinów. Podczas pieczenia co 15 minut polewać sosem z kawalerii Swadiańskiej. Można ewentualnie dodać troszke sproszkowanych Veagirskich łuczników do smaku ale to opcjonalnie.
2. Rhodokami + łucznicy i kusznicy.
3. Konnica - Swadia i Kondotierzy i może Khergici
Piechota - Rhodocy, Nordowiie
Kusznicy - Rhodocy
Łucznicy - Veagirzy
Podczas kłutni nigdy nie bierzz strony, a podczas uwag mów, że uwaga została przyjenta i coś tam coś tam.