Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Początek  (Przeczytany 1383 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Pieniu

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Początek
    « dnia: Lipca 07, 2014, 13:58:19 »
    Witam!
    Postanowiłem zagrać od początku ( na modzie floris expanded mod pack 2.45 ) oraz  mam kilka pytań:
    1. Który zamek/miasto pierwsze ( królestwo)
    2. Mniej więcej kiedy ? ( aktualnie jeżdżę po Calradi i robię questy oraz poprawiam stosunki z lordami)
    3. Skład towarzyszy ( który pod co i kogo na ministra/lorda oraz jakie im pkt rozdawać , sądzę , że robienie OP Pieszego Koxa towarzysza nie ma sensu , ponieważ od tego są żołnierze)
    Pytanie do moda:
    1.Port ( opłaca się w niego inwestować )
    2. Istnieje coś takiego jak bank ( z tego co grałem był On na poprzednich wersjach moda)
    3. Bug na arenie grafiki.
    ( czytałem niektóre posty na temat moda ale tego nie znalazłem)
    Pytanie do wojska
    1.Kim przejmować ( myślałem nad Nordami)
    2. Kim deffować ( myślałem nad veagirskimi giermkami oraz Rhodokami)
    3. Kto ma najlepszą piechotę/łuczników/kuszników
    Dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Mam jeszcze jedno pytanie , ponieważ towarzysze chcą ode mnie odejść , ponieważ są zmęczeni a więc co zrobić aby ich morale urosły i nie byli zmęczenie ? :D
    « Ostatnia zmiana: Lipca 07, 2014, 21:12:31 wysłana przez Pieniu »

Offline JakubII

• Użytkownik
    • Piwa: 11
      • 9
    Odp: Początek
    « Odpowiedź #1 dnia: Lipca 08, 2014, 21:51:59 »
    Państwo
    1. Wybierz sobie, od kolory do wyboru, albo odwrotnie. Ja wybieram zamki, które oblega się wieżą oblężniczą, trudniej zdobyć, łatwiej obronić. Patrz też na lenna tych zamków, lepiej gdy wsie wokół są bogate-więcej hajsu.
        W najnowszej wersji istnieje zamek, kolo Uxghal, ktory zdobywa się wywarzając bramę, są jeszcze zamki stylizowane na "grody", nie ma bram - włazisz i walczysz, siekasz jak sałatę i możesz palić, gwałcic i rabować.
    2. Kiedy zdobędziesz minimum 100 ludzi, w miare dobrych( exp w przywództwo lub jeździ po turniejach, i zdobywaj renome)
    3. To nie ma znaczenia, na ministra mianuj kogo chcesz,
        a) Jeżeli chcesz mianować jakiegoś towarzysza na lorda, proponuje uzbroić go w dobry pancerz, broń jednoręczną, dobrą tarczę i broń dystansową.
            Lordom nie możesz zmieniać uzbro, taki zestaw jest uniwersalny, do oblężeń oraz na bitwy lądowe.
        b) Moim zdaniem ma, możesz z nich zrobić dowolne jednostki, np podczas oblężeń dajesz im łuk i 3 paczki strzał, dajesz "grupe 4" i ustawiasz na  bastionie z boku
    Do moda
    1. Nie
    2. Teraz są "właściciele ziemscy i lichwiarze"
    3. Tu ci nie pomogę, bo "nie znam się, nie orientuje się, ja zarobiony jestem"
    Wojska
    + Polecam ci znaleźć Mistrza zakonu Kondotierów - Sigmund, znajdujesz go w tawernach. W tawernie możesz też rekrutować, ale za 10 000 denarów może on pozostać w wyznaczonym przez cb zamku (musi należeć do ciebie, miasto lub zamek, nie wieś
       Kondotierzy to dobra pancerna kawaleria, którą łatwo się szkoli i jest łatwa w utrzymaniu(kondotierów szkól tylko na cav, piechote mają średnią.
    1. Mix fix, winiary pomysł na siege kazdego dnia. Na dobry początek rozmieszaj w wodzie 100g nordyckiej piechoty, dosyp 3/4 szklanki Rhodockiej ciężkiej piechoty. Zamieszj i wlej do foremki, do pieca na godzin pięć i pół i piec w piecu(masło maślane z masłem i maślanką) w temp. 500 kelwinów. Podczas pieczenia co 15 minut polewać sosem z kawalerii Swadiańskiej. Można ewentualnie dodać troszke sproszkowanych Veagirskich łuczników do smaku ale to opcjonalnie.
    2. Rhodokami + łucznicy i kusznicy.
    3. Konnica - Swadia i Kondotierzy i może Khergici
        Piechota - Rhodocy, Nordowiie
        Kusznicy - Rhodocy 
        Łucznicy - Veagirzy

Podczas kłutni nigdy nie bierzz strony, a podczas uwag mów, że uwaga została przyjenta i coś tam coś tam.
    (click to show/hide)

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Lipca 12, 2014, 21:40:53 »
    Mam jeszcze jedno pytanie:
    - Odchodzą ode mnie towarzysze i jak polepszyć ich morale ? :D ( ogólne morale mam znakomite a morale NPC "zmęczony" czy jakoś tak , a mnie bardzo irytuje to bo na jednego NPC poszło 20k :/ )

Offline Zubik04

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Lipca 13, 2014, 11:25:02 »
    @up
    Kogo dokładnie masz w oddziale? ( Niektórzy bohaterowie nie lubią siebie nawzajem, co może powodować spadek morali)
    Ewentualnie któryś z towarzyszy może nie lubić tego, że grabisz wioski itp.
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=13492.msg259065#msg259065 tutaj masz link do informacji o upodobaniach poszczególnych bohaterów.

Offline Pieniu

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Lipca 13, 2014, 12:18:28 »
    Odval , Rolf , Marnid , Borcha , Jeremus , Sajad , Katrin , Firentis , Artimenner , Nadia , Bunduk , Alayen , Lezalit , Edwyn xD Miałem jeszcze Mateld i z 2 NPC ale nie pamiętam nazw :D

Offline Zubik04

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Lipca 13, 2014, 12:19:58 »
    I Ty się dziwisz, że spadają im morale? XD