Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Husarz i Janczar [OiM DP] wersja 1.143  (Przeczytany 22918 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Husarz i Janczar [OiM DP] wersja 1.143
    « dnia: Kwietnia 14, 2014, 13:32:25 »
    Chciałbym tu przedstawić zarys mojego nowego moda dotyczącego "Ogniem i Mieczem". Konkretnie chodzi tu o "Dzikie Pola" wersja 1.143.

Zamysłem głównym jest po prostu zwiększenia stopnia trudności, nie tykam się fabuły, dodam jedynie lepsze dźwięki broni palnej, bo domyślne są dość marne. Każda wersja językowa działająca z "Ogniem i Mieczem Dzikie Pola" będzie współpracować.

Pokrótce opiszę propozycję moich zmian:

- zmiana nazwy niektórych jednostek
    ( przykładowo taki kwiatek jak Kosynierzy zniknie, bo nie było takiej formacji w tym wieku)

- mniejsza celność broni palnej
    ( to nie czas snajperek, bywały modele celne, ale żadne nie były tak dobre jak te z OIM DP

- większa skuteczność łuków
    ( nawet Rzeczypospolita ich używała, a nie robiono tego z sentymentu, tylko po to żeby zwyciężać )

- opustoszeją sklepy z bronią, pancerzami i końmi
    ( to wszystko zdobyć będzie można tylko w walce z wrogiem )

- zrównoważę bardziej siłę frakcji
    ( po pierwsze utrudni to rozgrywkę, po drugie widzę, że Państwo Moskiewskie i Chanat Krymski trochę przesadnie zostały osłabione )

- znacznie zwiększę koszty utrzymania oddziałów
    ( obecnie nawet oddziały najemników prawie nic nie kosztują )

- zmienię wygląd niektórych jednostek
    ( Po pierwsze lepiej wykorzystam modele zbroi dostępnych w grze, po drugie znikną niektóre bzdury. Przykładowo walka w peruce i w kirysie kirasjera. Na pewno ktoś kto założył ciężki pancerz na siebie, nie miał zamiaru do bitwy założyć hełmu chroniącego głowę, ta już to widzę...)

- zmiana parametrów koni
    ( jak koń jest juczny to nie pędzi jak Ferrari itd, ponadto oddam tu wyjątkowość koni husarskich, ich sprzedaż poza terenami Rzeczypospolitej karana była śmiercią, pewnie dlatego, że były słabe...)

- zmiany w drzewku jednostek
    ( więcej stopni rozwoju, większe pole wyboru klasy jednostki )

- silniejszy akcent na jednostkach elitarnych
    ( taki husarz to i kosztował, i coś umiał, tak samo taki janczar, więc powinni mieć mocniejsze parametry i koszty utrzymania )

- brak informacji o liczebności jednostek
    ( bez dobrze rozwiniętego tropienia będziemy tylko widzieć, że jakiś oddział jedzie koło nas, ale nie zobaczymy jego liczebności )

- zlikwiduję możliwość zamawiania broni i pancerzy
    ( będzie to broń i pancerz o charakterze paradnym, te przedmioty w wersji wartościowej bojowo będzie można zdobyć w walce z mocnymi oddziałami )

Będzie jeszcze sporo innych mniejszych zmian, ale to opiszę już później. Generalnie chcę się opierać na podstawce, tylko ją dobrze wykorzystać.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 14, 2014, 16:37:06 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Milczmen

• Użytkownik
    • Piwa: 94
    • True North!
    Odp: Trudniejsze Ogniem i Mieczem [OiM DP] wersja 1.143
    « Odpowiedź #1 dnia: Kwietnia 14, 2014, 14:47:20 »
    Chętnie sprawdzę moda, bo jeśli chodzi o OiM, to tego jest bardzo niewiele, jeśli chodzi o mody. Regularnie będę sprawdzał w tym wątku, jak tam postępy prac, ale wymśl jakąś bardziej chwytliwą nazwę, bo ta troszkę przydługa jest :) Powodzenia!

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    Odp: Trudniejsze Ogniem i Mieczem [OiM DP] wersja 1.143
    « Odpowiedź #2 dnia: Kwietnia 14, 2014, 16:21:58 »
    Nasz klient nasz pan :) Krócej i być może ciekawiej będzie "Husarz i Janczar". Reszta bez zmian :)

Offline Sefirot

• Użytkownik
    • Piwa: 46
    Odp: Husarz i Janczar [OiM DP] wersja 1.143
    « Odpowiedź #3 dnia: Kwietnia 14, 2014, 21:34:57 »
    .
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 12, 2015, 22:29:37 wysłana przez Sefirot »
    a to co miało stać się, to już się stało/LSO CMAZ

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Kwietnia 15, 2014, 10:08:47 »
    Popieram usunięcie najlepszych itemów, ale podstawowe powinny być zachowane.

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #5 dnia: Kwietnia 15, 2014, 14:03:47 »
    Czy zamierzasz zachować zamawianie przedmiotów tzn. zbroi i oręża po wysokich kosztach? :)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Kwietnia 17, 2014, 10:36:30 »
    Problem z tymi zamówionymi przedmiotami jest taki, że o wiele łatwiej zdobyć dużo złota niż przedmioty w walce.
    Postaram się dać tam przedmioty mało użyteczne bojowo, albo takie których długo nie będzie można użyć w walce. Przykładowo mające duże wymogi. Z jednej strony to zamawianie jest miłym dodatkiem, z drugiej strony uderza w koncepcję wymuszenia walk w terenie w celu zdobycia sprzętu.

Co do ogólnej koncepcji zmian chcę też wyrzucić najlepsze jednostki z zadań typu : patrol, zwiad, zdobywanie prowiantu. Zbyt łatwo wpadają tam w ręce jednostki typu husarz. Bardzo szybko lata się przez to z dużym oddziałem husarii i kosi wszystkich w polu. Jednostki najmocniejsze będą trudno osiągalne i przez to dłużej będziemy się bać uderzeń na duże odziały poszczególnych królestw.

Offline Kamil z Częstochowy

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Chawtowanie wycieraczek. Tanio, solidnie.
    « Odpowiedź #7 dnia: Kwietnia 19, 2014, 18:06:49 »
    Pomysł jak najbardziej ciekawy.
    Pytanie co do sprzętu, czy wprowadzisz jakieś modyfikacje jeśli chodzi o dostępny ekwipunek?
    No i skoro bierzesz się za nonsensy w stylu noszenie peruki do zbroji może pomyślał byś o usunięciu tych cholernych skrzydeł na naplecznikach husarskich zbroi? I poprawił jeszcze kilka podobnych nonsensów?
    "Przyprowadźcie tego sk***go syna!" - Wojewoda Stefan Czarniecki
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 19, 2014, 20:14:16 »
    O właśnie liczę, że ktoś wreszcie ogarnie Prusy, które w 1650 należą do Szwecji. I Królewiec, który jest stolicą Szwecji, lol.

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 20, 2014, 08:57:59 »
    O właśnie liczę, że ktoś wreszcie ogarnie Prusy, które w 1650 należą do Szwecji. I Królewiec, który jest stolicą Szwecji, lol.
    No chyba nie liczysz że ktoś doda całą Szwecję? A w sumie... jest to możliwe, tylko że wtedy armie szweckie musiały by zasuwać łaaaadny kawał żeby zaatakować Rzplitą a chyba nie o to chodzi w potopie. Jak dla mnie jest całkiem akceptowalne że śledzie z północy obrały sobie po desancie kwatere główną po naszej stronie Morza Sarmackiego.
    Swoją drogą myślałem że Szwecki król stacjonuje w Olsztynie a nie w Królewcu...

Mnie tam bardziej interesuje pozbycie się nensenów w wyposażeniu wielu jednostek, w szczególności polsko-litewskich. Przykładowo noszenia skórzanych rękawic...
    "Okupacja niemiecka robi z Polaków bohaterów, opupacja sowiecka robi z nich gówno"
    "Póki kopii i husarza staje, będzie Polak pan w polu. Skoro kopia zginie, zginie i polska cnota" - Andrzej Maksymilian Fredro

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 20, 2014, 13:16:13 »
    Cytat: Kamil z Częstochowy
    Swoją drogą myślałem że Szwecki król stacjonuje w Olsztynie a nie w Królewcu...
    Sory, mój błąd. Co do zasuwania ze Szwecji lądem to IMO bezsens. Uniemożliwia normalną grę Szwedom, dopóki nie pokonają Ruskich. Osobiście myślałem nad dodaniem podrózy morskich w MS do OiM, jak jeszcze kiedyś robiłem moda, ale mi się znudziło. Też popieram ogarnięcie wyposażenia jednostek. Na pierwszym miejscu skrzydła husarii, potem kilka(dziesiąt) innych błędów.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 20, 2014, 14:15:55 »
    Jak dla mnie pomysł na mod świetny, zwłaszcza zapowiadany balans jednostek. Sam po miesiącu w OiM: DP mam ok. 50 husarzy i mogę spokojnie atakować kozackie/krymskie oddziały które liczą po ~150 osób (gram na 99% trudności) i takie bitwy wygrywać. Fajnie by było jakby w modzie można było ujrzeć całą Rzeczpospolitą jak i Szwecję co by w pewnym stopniu utrudniło grę. Co do husarii: Można by było zrobić im łamiące się kopie. Kiedy taki husarz by taką złamał wtedy wyciągał by szablę bądź nadziak przez ta jednostka byłaby użyteczna nie tylko do szarży.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Kwietnia 30, 2014, 14:46:25 »
    Przebrnąłem już przez nowe drzewko jednostek RON ( Rzeczpospolita Obojga Narodów ).
    Oto nowe drzewko:

a) autorament narodowy:
    - Rekrut
    - Łyk ( mieszczanin, rekrut piechoty ) 
    - Piechur łanowy ( piechur Korony, Litwy i Ukrainy )
    - Chudopachołek ( rekrut do służby w pocztach )
    - Jeździec wołoski ( lekka jazda Korony )
    - Szaraczek ( uboga szlachta, rekrut chorągwi pancernej )
    - Karmazyn ( bogata szlachta, rekrut chorągwi husarskiej )
    - Pocztowy ( członek pocztu chorągwi lekkiego znaku : wołoskich, kozackich, tatarskich )
    - Pocztowy pancerny ( członek pocztu chorągwi pancernej )
    - Pocztowy husarski ( członek pocztu chorągwi husarskiej )
    - Towarzysz pancerny
    - Towarzysz husarski 

b) autorament cudzoziemski:
    - Muszkieter cudzoziemskiego autoramentu 
    - Polski rajtar                                                 
    - Polski dragon

c)jednostki z inną formą zaciągu:
    - Jeździec kozacki ( lekka jazda Ukrainy )
    - Jeździec tatarski ( lekka jazda Litwy )
    - Lisowczycy

Jednostki będą z reguły miały swoje wersję weterana. Wyrzuciłem z dawnego drzewka takie bzdury jak Kosynierów  ( jednostka z innej epoki ), Rundaszyrów ( takiej jednostki w ogóle nie było ), przemianowałem Lipków na Jeźdźców tatarskich. Wyrzuciłem wszystkie jednostki pikinierów ( RON takich nie używał, od walki z jazdą miał swoją jazdę ).
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 30, 2014, 15:05:58 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #13 dnia: Kwietnia 30, 2014, 15:25:51 »
    O! Widzę że coś się dzieje. W sumie RON pasuje, aczkolwiek używaliśmy pik, ale w małej ilości i te piki nie były tak długie i skuteczne jak te np. że Szwecji.
    Suprajs, podpisu brak!

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Kwietnia 30, 2014, 16:36:55 »
    O! Widzę że coś się dzieje. W sumie RON pasuje, aczkolwiek używaliśmy pik, ale w małej ilości i te piki nie były tak długie i skuteczne jak te np. że Szwecji.

Tak jak to ująłeś formacje piechoty cudzoziemskiego autoramentu używały pik ale nie rozumiem czemu miały by być krótsze czy mniej skuteczne od tych Szweckich.
    Gwoli wyjasnienia to każda formacja muszkieterów zachodnio-europejskiego stylu (w ramach brygady nidelandzkiej bądź szkoły hiszpańsko-niemieckiej) posiadała w swym składzie pikinierów, gdyż w tych czasach pikinierzy i muszkieterzy zawsze walczyli w ramach jednej formacji wzajemnie się uzupełniając.

Co za tym idzie do drzewka jednostek powinien być dodany pikinier cudzoziemskiego autoramentu. Poza tym wywalił bym piechote łanową bo w owym czasie nie miała ona żadnego znaczenia. W jej miejsce wsadziłbym piechotę węgierską / polsko-węgierską (hajduków), bo to właśnie ona stanowiła rdzeń piechoty RON-u w tatym okresie (wbrew nazwie w jej skład wchodzili głównie polacy, a nazwa wiecej miała wspólnego z noszonym przez tą piechotę strojem).
    I weź wywal lisowczyków, rozwiązano ich w 1635. Czasy potopu to nie ich bajka.