Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Husarz i Janczar [OiM DP] wersja 1.143  (Przeczytany 22920 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    Odp: Husarz i Janczar [OiM DP] wersja 1.143
    « Odpowiedź #15 dnia: Kwietnia 30, 2014, 17:10:58 »
    Z lisowczykami faktycznie racja, nie przyjrzałem się dobrze ich dacie rozwiązania. Co do piechoty węgierskiej to nazywano tak ogólnie węgierską, hajduków, wybraniecką, łanową i późniejszą dymową. Od 1655 roku mamy już piechotę łanową. Niemniej zastanowię się czy będzie lepiej wyglądać nazwa piechota węgierska
    ( jako nazwa ogólna ) czy łanowa ( odnosząca się konkretnie do okresu "potopu").

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 14, 2014, 14:31:47 »
    Z trudem, ale przebrnąłem przez drzewko Księstwa Moskiewskiego. Jest to okres olbrzymich zmian w ich armii, i trudno jest znaleźć rzetelne informacje na temat ich jednostek tego okresu. Spora część jednostek miała bardzo zróżnicowane uzbrojenie, kogo na co było stać to wkładał na siebie.
    Drzewko Księstwa Moskiewskiego po zmianach:

a) jednostki starego szyku:
    - Rekrut starego szyku
    - Strzelec grodzki ( strzelcy osadzeni w mniejszych grodach )
    - Strzelec wyborny ( strzelcy osadzeni w stolicy )
    - Dziecko bojarskie ( uboga szlachta moskiewska )
    - Dworianin ( zamożna szlachta moskiewska )
    - Jeździec podjazdowy ( doborowa chorągiew dzieci bojarskich )
    - Jeździec wyborowy ( doborowa chorągiew dworian )

b) jednostki nowego szyku
    - Rekrut nowego szyku
    - Pikinier nowego szyku ( wersja weterana ma kirys i hełm, byli to tzw pikinierzy pierwszej linii )
    - Strzelec nowego szyku
    - Dragon graniczny ( słabo uzbrojona "piechota konna", ochraniająca pogranicze )
    - Moskiewski rajtar ( opisywana zgodnie jako jedna z najlepszych formacji moskiewskich tego okresu )

Tutaj może dodam małe wyjaśnienie. Pokutuje mniemanie, że strzelcy wyposażeni w hełmy i berdysze to byli strzelcy nowego szyku. To nadal jest stary szyk, tylko jego późne jednostki. Nowy szyk posiadał na uzbrojeniu szpady lub szable, ale berdysze i topory odstawił. Jakość jednostek wzrosła, ale nie ze względu na szpady, tylko na lepszą broń strzelecką. W dodatku teraz dźwigali forkiety ( podstawki pod broń strzelecką ). Także ta cała reforma na początku, aż tak genialna nie była. Strzelcy starego szyku mieli berdysze i topory, które podobnie jak w polskiej piechocie służyły doraźnie za podpórki pod broń, i były także skuteczniejsze w walce niż piki. Patrzy się tu na długość pik, zapominając o tym, że piechur po prostu ścinał berdyszem ostrze piki i potem następowała już mordercza jatka.
    Generalnie Księstwo Moskiewskie kopiowało sporo naszych i tatarskich rozwiązań. Dopiero potem wzięli się za wzorce zachodnie, które bywały czasem bardzo głupie. Przykładowo dawano ładniejsze, cienkie mundury i rekrut potem zdychał z zimna, podczas gdy stare były grube i przystosowane do zimy rosyjskiej itd. Mamy niezbyt udaną próbę kopiowania husarii i jazdy pancernej, a też i początkowo strzelcy korzystają z rozwiązań podpatrzonych u naszej piechoty węgierskiej i wybranieckiej.
    « Ostatnia zmiana: Maja 15, 2014, 10:30:42 wysłana przez Rzezimieszek »

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 14, 2014, 18:48:50 »
    Mam pytanie, zwróciłem uwagę na słowa "piechota konna" - istnieje wgl w języku polskim takie wyrażenie? Pytam, bo nagle owładnęły mną wątpliwości. No ale skoro jest piechota morska, to całkiem możliwe, że kiedyś istniała piechota konna... pewnie w przyszłości ktoś wymyśli jeszcze piechotę podwodną albo powietrzną xd
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 14, 2014, 19:05:39 »
    Mam pytanie, zwróciłem uwagę na słowa "piechota konna" - istnieje wgl w języku polskim takie wyrażenie? Pytam, bo nagle owładnęły mną wątpliwości. No ale skoro jest piechota morska, to całkiem możliwe, że kiedyś istniała piechota konna... pewnie w przyszłości ktoś wymyśli jeszcze piechotę podwodną albo powietrzną xd

Dragoni to piechota, która koni używała do przemieszczania, naprawdę rzadko do walki, dlatego można ją nazwać piechotą na koniach, ale z określeniem piechota konna jeszcze się nie znalazłem.
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Onion Spartan

• Użytkownik
    • Piwa: -8
    • Mi casa es su casa, będę bawił się jak szejk
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 14, 2014, 19:50:51 »
    Kiedy mod będzie do pobrania?

Znowu krzyczą, "co to za świńskie tracki, łaki?"
    A kto potrafi czytać chińskie znaki, he?

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 15, 2014, 10:25:32 »
    Piechota konna to moje określenie na dość nietypową formację jaką byli właśnie dragoni moskiewscy. Taki termin mi przyszedł do głowy, a skojarzenie nawiązuje do artylerii konnej, czyli artylerii ciągniętej przez konie. Tych żołnierzy też niejako te konie ciągnęły, bo nawet specjalnie na nich nie jeździli, nie mówiąc o jakieś walce konnej. Dragonią nazywano ich na wyrost. Niewielu miało konie, gdy tylko dochodziło do starć natychmiast ta garstka konnych się spieszała. Posiadali bardzo słabe uzbrojenie. Po pewnym czasie ta formacja zacznie nabierać rumieńców, ale w okresie pokazanym w Dzikich Polach, to jeszcze dragoni moskiewscy są w powijakach. Jak kogoś razi mój niefachowy termin "piechota konna" to od razu mówię, taka licencja poetycka moja, nie miałem pojęcia jak ich zaklasyfikować na tym etapie rozwoju :)

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 15, 2014, 22:54:10 »
    Nie to, że razi, tylko po prostu dało mi to do myślenia. To znaczy, że konie = tylko transport, a jak widzimy wroga, to hop z siodła na glebę i pieszo walczymy? :) Bo tak to zrozumiałem.
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline Rzezimieszek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 17, 2014, 11:44:24 »
    Dokładnie tak. Konie służą tylko do transportu, przy czym nawet tych koni nie było dla wszystkich. Dochodzi do tego też dosyć słabe wyposażenie, mają piszczały ( coś pomiędzy hakownicą a muszkietem ) i krótkie piki. Trudno się doszukać informacji o umundurowaniu, ale pewnie też coś mało ambitnego. Po pewnym czasie ta formacja nabierze rozmachu, ale to jest okres jej formowania i służy jako doraźna forma obrony przed Tatarami.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 17, 2014, 12:13:13 »
    Piechota konna czyli sławna rosyjska dragonia bez koni :D   Mam nadzieję że mod nie upadnie bo zapowiada się naprawdę nieźle.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 17, 2014, 18:25:46 »
    Jeżeli weźmiesz mnie na wspólnika :) to dam Ci nowa mapę do OiM. Mam też zmienione tapety interfejsu.
    Jeżeli interesuje Cię moja propozycja to daj znać na PW.

Ps. Przerwałem pracę nad poprawkami do OiM, bo po czterech miesiącach pracy nad mapą miałem już tego po dziurki w nosie. Zrobiłem trochę poprawek i szkoda by się to zmarnowało.

(click to show/hide)

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 17, 2014, 18:29:49 »
    Datz najs! Sam kiedyś próbowałem robić ulepszone OiM, ale przerwałem prace. Kibicuję Rzezimieszkowi, a dla cb, Scoot, gratki za niezłe skriny! P.S.: To menu główne to na jakiej zasadzie zrobiłeś?

Offline Tyr

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Maja 19, 2014, 18:32:01 »
    Kiedy ja w końcu zobaczę prawdziwą, historyczną Husarię? ...

Nawet w moim podręczniku na obrazach i infografikach pisze jak byk: "Husarz to jeździec, odziany w skrzydlatą zbroję" - no i kura dość mam już tego.

Tzn. obrazy jeszcze jakoś przecierpię, ale najbardziej się spodziewam tych Husarzy z jednym skrzydłem przy siodle.

Aha, i w jednym modzie (temacie) (bodajże GESIA mod pack 0.7 ? nie pamiętam) na forum  taleworlds ktoś kiedyś napisał że tatarzy też używali skrzydeł jak husaria, tylko że mieli krótsze i podwójne. Podobno wg tego autora niby skrzydła mieli mieć także ciężkozbrojni jeźdźcy czescy i litewscy. Czy ktoś wie, jak było NAPRAWDĘ? Czy jakiekolwiek jednostki poza Husarią miały "skrzydła", bądź jedno skrzydło przy siodle? :P
    Ulubiony cytat?

HK-47!

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #27 dnia: Maja 19, 2014, 19:28:39 »
    Kiedy ja w końcu zobaczę prawdziwą, historyczną Husarię? ...

Nawet w moim podręczniku na obrazach i infografikach pisze jak byk: "Husarz to jeździec, odziany w skrzydlatą zbroję" - no i kura dość mam już tego.

Tzn. obrazy jeszcze jakoś przecierpię, ale najbardziej się spodziewam tych Husarzy z jednym skrzydłem przy siodle.

Aha, i w jednym modzie (temacie) (bodajże GESIA mod pack 0.7 ? nie pamiętam) na forum  taleworlds ktoś kiedyś napisał że tatarzy też używali skrzydeł jak husaria, tylko że mieli krótsze i podwójne. Podobno wg tego autora niby skrzydła mieli mieć także ciężkozbrojni jeźdźcy czescy i litewscy. Czy ktoś wie, jak było NAPRAWDĘ? Czy jakiekolwiek jednostki poza Husarią miały "skrzydła", bądź jedno skrzydło przy siodle? :P

http://vivathusaria.pl/article/porady-dla-rekonstruktorow-husarii-xvii-w/

Jak Ci się nie chce czytać wszystkiego to mniej więcej na środku masz coś o skrzydłach na plecach i siodle.
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline ZdzisiuDywersant

• Użytkownik
    • Piwa: 26
    • Nie było ziemnioków, jeno tylko głód i mróz
    « Odpowiedź #28 dnia: Maja 19, 2014, 20:47:44 »
    Co do uzbrojenia husarii: wiemy była to jednostka bardzo nieregularna, bo przecież husarz to szlachcic, biedniejszy czy bogatszy. Jedyne co było wspólne w ich uzbrojeniu to długa kopia (od 3 do 6 metrów). Jak wspominałem husarze to szlachta, ponieważ powszechnie wiadomo że uzbrojenie husarskie było bardzo drogie, tak więc było to uzbrojenie robione na zamówienie, tak więc robione przez wielu zbrojmistrzów i sam wzór zbroi, szabli polegał na indywidualnym projekcie. Z tego by wynikało że skrzydła zależały od "widzimisie" danego jeźdźca i jest niemożliwe ustalić dokładny wygląd XVII husarza  ponieważ było to jednostka bardzo nieregularna, a czytając wypowiedzi wielu Polaków można wywnioskować, że 90% tych ludzi traktuje naszych skrzydlatych rycerzy jako jednostkę regularną.
    Suprajs, podpisu brak!

Offline Scoot

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Maja 20, 2014, 15:39:31 »
    Nie wiem, co rozumiesz pod terminem "jednostka regularna"?  Według mnie była to jednostka regularna, bo tworzona na mocy dekretów królewskich, które przewidywały skład, wyposażenie i uzbrojenie, posiadała regulamin. To, że poszczególne poczty (tworzone na mocy rozporządzenia przez towarzysza husarskiego, który werbował pocztowych, na co dostawał pieniądze ze skarbca królewskiego) różniły się ubiorem i opancerzeniem (rodzajami) nie świadczy o tym, że była to jednostka nie regularna, po prostu w tamtej epoce różnice w umundurowaniu były typowe i występowały w wielu armiach nie tylko w RON.
    Regulamin tworzenia pocztu husarskiego przewidywał wyposażenie i uzbrojenie, jakie musi spełniać poczet husarski i były w większości typowe dla wszystkich jednostek husarii.
    Na pewno nie można powiedzieć o husarii, że były to jednostki nie regularne (partyzanci).

Bogaty szlachcic/magnat mógł z własnej kieszeni swój odział lepiej i wspanialej (wschodnie pancerze, pióra , rysie i lamparcie okrycia)  wyposażyć i właśnie stąd brała się barwność tych jednostek, jednak podstawowy typ uzbrojenia i wyposażenia przewidywał regulamin tworzenia pocztu husarskiego i musiało być to spełnione, aby otrzymać pieniądze ze skarbca RON.
    « Ostatnia zmiana: Maja 21, 2014, 12:05:44 wysłana przez Scoot »