Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Moj bohater, prosba o ocene  (Przeczytany 2514 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline marcin325

• Użytkownik
    • Piwa: -3
    Moj bohater, prosba o ocene
    « dnia: Marca 31, 2014, 13:44:01 »
    A wiec, ostatnio dowiedzialem sie ze gdy swoim bohaterem wbijemy 10 chirurgii lub opatrywania ran to dostajemy dodatkowe 4 punkty bonusu.
    Opisze to inaczej:
    Moj bohater ma 10 chirurgii to wtedy w oknie druzyny mam 10(+4) a wiec 14 pkt ktore daja razem 56 % ze moi ludzie nie zgina.
    Gdy np. Lezalit ma 10 chirurgii ( a ja mam 0) to w oknie druzyny mam 10 a wiec to jest 10 pkt ktore daja mi 40% ze moi ludzie nie zgina.

Jak widac jest to spora roznica dlatego postanowilem zrobic sobie takiego oto bohatera na 30 lvlu:

SIL - 10
    ZRE - 5
    INT - odrazu lece do 30
    CHAR - 18
    Umiejetnosci ktore wbije dzieki INT
    Chirurgia, Opatrywanie Ran, Szkolenie - beda na 10
    Taktyka, Orientacja w terenie, Perswazja - beda na 5

Jazde konna mam na 3 wiec jezdze na jako takim koniu.
    Mam Kusze Obleznicza (wymaga 10 sil) do tego miecz jednoreczny i tarcze.
    Moje pytania:
    1. Czy tylko z 10 sil dam rade wbic 30 lvl na takie staty jak podalem wyzej?
    2. Czy tylko z 9 CHAR (od 21 lvla dopiero bede dawal wiecej na 30 lvlu bedzie 18) dam rade miec oddzial okolo 80 osobowy i sprawnie podbijac ziemie?
    3. Czy moj zold oddzialu wytrenowanego na maxa i zoldy zamkow i miast nie beda za duze na tylko 3 poziome przywodztwa?
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2014, 14:05:46 wysłana przez marcin325 »

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    Odp: Moj bohater, prosba o ocene
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 31, 2014, 18:09:04 »
    Moim zdaniem to kompletne marnowanie punktów.
    Towarzysze są właśnie od bycia "inteligentami", a to 16% nie jest tego warte.

Co do pytań:
    1. Będzie trudno.
    2. Nie sądzę, musiałbyś mieć bardzo dużą reputację.
    3. Różnice raczej niezauważalne.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 31, 2014, 18:36:19 »
    Czyli uważasz ze nie wart dawac w inteligencje u swojego bohatera....

Ale ciezko jest wbic poziom bohaterowi zeby mial 30 int i 10 chirurgii a mnie wkurza to ze tak szybko mi jednostki padaja.
    I ogolnie duzo zalet jest tez ze szkolenia.

Moze ktos jeszcze sie wypowie?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 31, 2014, 18:39:09 »
    Generalnie postacie pod INT są do speedrunów/robienia OP armii która jest po paru godzinach od krwawej bitwy gotowa do podbicia n-tego zamku z rzędu itd.

Jeżeli nie potrzebujesz dużo siły/zręczności to będziesz mógł błyskawicznie podbijać Calradię mając taką postać, chociaż nie będzie to już jednoosobowa armia.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 31, 2014, 18:46:43 »
    Czyli twoim zdaniem dam rade grac z 10 sily?
    Ja mam zamiar wylevelowac postac na oblezeniach.

I moze poradzicie mi jak takim bohaterem ogolnie zarabiac na poczatku?
    I jak wlasnie podbic zamek / miasto majac tylko 80 osob?
    Bo na diplomacy potem obronic to juz nie problem.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 31, 2014, 19:47:14 »
    Czyli twoim zdaniem dam rade grac z 10 sily?
    Ja mam zamiar wylevelowac postac na oblezeniach.

I moze poradzicie mi jak takim bohaterem ogolnie zarabiac na poczatku?
    I jak wlasnie podbic zamek / miasto majac tylko 80 osob?
    Bo na diplomacy potem obronic to juz nie problem.
    Bierzesz kuszę, kuszników rhodockich i strzelasz w obrońców pod zamkiem aż ci się skończą bełty, wycofujesz się i od nowa...

Jeżeli jednak zależy ci na renomie to pozbieraj te bełty, które trafiły w mur i osobiście wybij resztę garnizonu.

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 31, 2014, 20:37:14 »
    thebadman

To twoim zdaniem taka zagrywka z FULL INT jest lepsza do podboju panstwa i tworzenia potegi od robienia zwyklego woja z :
    - duza iloscia sila
    - duzo charyzmy

I jak juz wbije te 30 INT to co polecasz wbijac na max, bo wbije na max na pewno:
    - 10 chirurgia (czyli 14 bede mial)
    - 10 opatrywanie ran
    - 10 szkolenie
    - 5 taktyka
    - 5 orientacja w terenie

I dwa pytania do Ciebie bo widze ze sie znasz:

1.Czy to ze sam wbijam i jest 10(+4) to NA PEWNO daje 14 czyli 56 % czy tylko tak jest napisane i daje tylko 10 czyli 40%?
    2. Czy poziom Przywodztwa wplywa tez na zold garnizonow w zamkach / miastach?
    3. Jak lepiej zarabiac? grabiac wioski / lapac wiezniow / inna rada od ciebie
    4. Dam sobie 18 CHAR i 21 INT juz na 21 lvlu wiec bede mial oddzial okolo 90 osob wiec starczy, powiedz mi tylko jak szybko wbic 21 lvl :)
    Bo narazie chcialbym nazbierac na fabryki w kazdym miescie ale ciezko jest, glownie dlatego ze duzo mi idzie na zold oddzialu dobrze wyszkolonego.
    « Ostatnia zmiana: Marca 31, 2014, 21:27:22 wysłana przez marcin325 »

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Marca 31, 2014, 22:21:49 »
    To twoim zdaniem taka zagrywka z FULL INT jest lepsza do podboju panstwa i tworzenia potegi od robienia zwyklego woja z :
    - duza iloscia sila
    - duzo charyzmy
    Taki build jest do szybkiego podboju Calradii (Mniej niż rok) aby nie siedzieć pod zamkiem 3 dni tylko złożyć wieżę oblężniczą w kilka godzin i podbijać nast. zamek, z kuszą i jakąś porządną bronią spokojnie sobie dasz radę na oblężeniach.

I jak juz wbije te 30 INT to co polecasz wbijac na max, bo wbije na max na pewno:
    - 10 chirurgia (czyli 14 bede mial)
    - 10 opatrywanie ran
    - 10 szkolenie
    - 5 taktyka
    - 5 orientacja w terenie
    Taktykę się zaokrągla do 2 bo tylko wtedy da efekt w walkach gracza(W których bierzesz udział osobiście), resztę wydaj na umiejętności bojowe/orientację/łupienie lub handel o ile nie będziesz czegoś potrzebował bardziej.
    I dwa pytania do Ciebie bo widze ze sie znasz:

1.Czy to ze sam wbijam i jest 10(+4) to NA PEWNO daje 14 czyli 56 % czy tylko tak jest napisane i daje tylko 10 czyli 40%?
    2. Czy poziom Przywodztwa wplywa tez na zold garnizonow w zamkach / miastach?
    3. Jak lepiej zarabiac? grabiac wioski / lapac wiezniow / inna rada od ciebie
    4. Dam sobie 18 CHAR i 21 INT juz na 21 lvlu wiec bede mial oddzial okolo 90 osob wiec starczy, powiedz mi tylko jak szybko wbic 21 lvl :)
    Bo narazie chcialbym nazbierac na fabryki w kazdym miescie ale ciezko jest, glownie dlatego ze duzo mi idzie na zold oddzialu dobrze wyszkolonego.
    1. Daje więcej, jednostki i sojusznicy gracza w jego bitwach mają bodaj 20/25% podstawowej szansy na przeżycie więc śmierć żołnierza staje się rzadkim widokiem.
    2. Wpływa na wszystkie jednostki za jakie płacisz: drużynę, garnizony i patrole(mody).
    3. Okupy z niehonorowych jeńców i władców, faktorie, łupy wojenne, turnieje(W sumie to bardziej farma renomy), zadania, ale najlepszym zarobkiem jest cło z karawan(A jeżeli lord nie odwiedził włości to dodatkowo przejmiesz wszystkie zgromadzone należności).
    4. Oblężenia są najlepszym źródłem doświadczenia, warto się przyłączyć do Swadii i namawiać lordów do oblegania zamków/miast, da ci to doświadczenie oraz relacje z lordami jeżeli z nimi porozmawiasz po walce.

Warto przed zebraniem większego oddziału uzbierać sobie sumkę samemu/z towarzyszami/łapiąc morskich najeźdźców(Nie dzielisz jeńców ze swoją drużyną, łupy tak).

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Kwietnia 01, 2014, 08:04:30 »
    Hehe z 2 sie 4 zrobilo nawet nie zauwazylem :)

Mozesz mi dokladniej opisac dwa pytania?
    1. O co chodzi z tym 20/25 % , czyli maja te powiedzmy 20% + moje 56 % ze nie zgina?
    2. W jakim sensie cło z karawan?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Kwietnia 01, 2014, 16:19:36 »
    1. Tak
    2. Jeżeli w mieście jest nadmiar/niedobór towarów wtedy karawany chętnie przybywają aby to wyrównać i na tym zarobić, lord do którego należy miasto zyskuje część utargu.

Offline Young

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #10 dnia: Kwietnia 01, 2014, 19:08:35 »
    Bezsensu. NPC są od inteligencji. Jak chcesz przeżyć w tym świecie z siłą na 10 to powodzenia. Tym bardziej zręczność. ....
    "Gdy­by ludzie roz­ma­wiali tyl­ko o tym, co ro­zumieją, za­padłaby nad światem wiel­ka cisza."
                                                     ~Albert Einstein

"Nie podejmuj walki, kiedy wiesz, że z pewnością przegrasz. Ale nigdy nie pozwól, żeby komuś, kto cię znieważył, uszło to na sucho. Czekaj na stosowny moment i oddaj, kiedy znajdziesz się w dużo lepszej sytuacji, nawet jeżeli nie pragniesz odwetu".
                                                     ~S. Larsson

Offline marcin325

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Kwietnia 01, 2014, 19:58:03 »
    Young jak narazie wbilem 15 lvl, mam 8 bohaterow z poziomem szkolenia na 6  i wojsko szkole blyskawicznie.
    Mam 10 sil, 5 zre, 21 INT , 12 CHAR i idzie mi lepiej niz myslalem.

Na oblezeniach napinam z kuszy oblezniczej i ladnie idzie.
    Juz na 7 poziomie chirurgii dostaje +2 czy +3 wiec praktycznie tyle co mi da towarzysz, niedlugo dobije szkolenie i chirurgie oraz opatrywanie na 10 (w przypadku chirurgii i opatrywania 14 czego mi zaden towarzysz nie da)
    Do tego doloze jakis 18 char i dodam do 12 sil i idzie mi niezle ale wojownikiem to nie jestem.....

Jak mozesz to podaj jakies sugestie, twoim zdaniem w ogole w INT nie inwestowac tylko w SIL ZRE i CHAR?

I jeszcze pytanie:
    - Gdy mam chirurgie na 10 i padne w polu to automatycznie bonus nie dziala na moje jednostki w trakcie walki? (Gram na Diplomacy Mod i tam nadal trwa walka)

EDIT:
    Sam odpowiem na to pytanie moze was zaciekawi. Mialem 51 bojowkarzy i caly czas atakowalem ten sam oddzial (gralem na kodach)
    -Gdy mialem 0 chirurgii ofiar bylo srednio 25-28
    -Gdy mialem 10+4 to srednia ofiar 6-8
    -Gdy mialem 10+4  i padlem na poczatku walki srednia ofiar 6-8

-Gdy Lezalit mial 10 chirurgii srednia ofiar 15-18
    -Gdy Lezalt mial 10 chirurgii i padl na poczatku walki srednia ofiar 15-18

Moim zdaniem warto swojemu bohaterowi wbijac te 10 chirurgii bo roznica 15-18 a 6-8 to sporo, gdy ktos ma wiekszy oddzial lub broni swojego zamku to roznica jest jeszcze wieksza.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 02, 2014, 12:07:21 wysłana przez marcin325 »