Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Szablą i Opium  (Przeczytany 2492 razy)

Opis tematu: komiks

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • Piwa: 454
    • 21. Pułk Piechoty THD
    Szablą i Opium
    « dnia: Marca 27, 2014, 13:22:58 »
    Hej, jestem autorem komiksu, który utrzymany jest w tonie parodii Ogniem i Mieczem :

https://www.youtube.com/channel/UC6tgHIEzFRjMbWJ8qRi0K7Q

Zachęcam do konstruktywnej krytyki i zapraszam! :)

Offline huth

• Piwa: 451
    Odp: Szablą i Opium
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 27, 2014, 19:47:19 »
    Wielce moją duszę uradowały te historyje(aczkolwiek zbyt znużonym oglądać cały film o Pfalzu, gdyż brak melodyji mankamentem fundamentalnym jest) i smoliste chmury wieczornego przygnębienia rozwiały.

Także tego...  nie kumam czemu zrobiłeś to jako film, a nie jako komiks po prostu... jakąś muzyczkę dodaj, dźwięki otoczenia i takie tam, bo inaczej to nudno trochę(odniosłem wrażenie, że to tak trochę jak niemy film ma być?). Albo po prostu rób to jako komiks i będzie znacznie bardziej git. No i zdecydowanie za dużo bieli i pustego miejsca jeśli chodzi o rysunki, poza tym bardzo fajne, takie karykaturalne trochę, zabawy perspektywą i w ogóle dynamika, ale jak robisz detal(np. usta) to powinien być bardziej szczegółowy(bo to w końcu detal goddammit)

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 27, 2014, 21:14:13 »
    Hej, dzięki za tak szybką i zaangażowaną wypowiedź.
     Z grubsza zgadzam się z zarzutami - brak muzyki to taka konwencja, ale zadziwiająco wiele osób uważa, że powinienem dodać jakieś tło. Moim zdaniem mogłoby to narzucić interpretację, może jednak w przyszłości zmienię podejście. Puste rysunki to też pewnego rodzaju decyzja, większość powstawała w kilku wersjach, w moim odczuciu oszczędna estetyka jest bardziej przejrzysta.
    Szczegóły to oczywiście  kwestia wprawy - pracuję nad tym.
    Ogólnie więc zgadzam się z krytyką, biorąc ją sobie do serca.
    Dziękuję też za ciepłe słowa. :)
    Staram się właśnie wypracować taki styl: "niemy film". Zabawa z kadrami to plany na przyszłość.
    Dzięki za poświęcony czas.

Offline huth

« Odpowiedź #3 dnia: Marca 29, 2014, 15:36:25 »
    Hej, dzięki za tak szybką i zaangażowaną wypowiedź.
     Z grubsza zgadzam się z zarzutami - brak muzyki to taka konwencja, ale zadziwiająco wiele osób uważa, że powinienem dodać jakieś tło.
    No wiesz, jak ktoś włącza filmik, to spodziewa się też coś usłyszeć, a nie tylko zobaczyć... Wręcz czeka na jakiś głos, a nie, że sam ma czytać jak w komiksie.
    Moim zdaniem mogłoby to narzucić interpretację, może jednak w przyszłości zmienię podejście.
    Jeśli nie chcesz tej interpretacji, to zrób to jako komiks i nie będzie problemu. Widzisz, to jest dość uciążliwe w filmiku czytać dymki, nie wiedząc, kiedy będzie następny obrazek i potem trzeba przewijać albo w ogóle co chwila pauzować. No coś strasznego.

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 29, 2014, 21:20:24 »
    Z rozpaczą w oczach, ale jednak spróbuję się bronić.  :)
    To właśnie ma być jak w komiksie - wychodzę z założenia, że są ludzie, którzy lubią czytać. Kiedyś właśnie tak wyglądały komiksy - rysunek był bardziej ilustracją do tekstu, jak np.  w Kapitanie Bloodzie rysowanym przez Erno Zorada i ten efekt staram się sparodiować. Niektóre dialogi są celowo porozciągane, zresztą na tym polegał dowcip w kabarecie Elita, na piętrzących się nonsensach. Jeśli chodzi o tempo czytania, to dla jednych wolno, dla innych szybko... Mimo wszystko pojedynek z Musashi Miyamoto to jednak ukłon w stronę dynamicznego kadrowania :)
    Chyba nie zrozumieliśmy się co do tego, w jaki sposób muzyka tworzy kontekst. Wybór utworu zawęziłby pole do własnej interpretacji. Wolę, żeby każdy mógł rozumieć to po swojemu, tym niemniej to może być błąd :) Ale ostatecznie rozumiem twój punkt widzenia i doceniam, że starasz się pomóc. Mimo wszystko to jest pewnego rodzaju eksperyment, nie jestem pewien czy rzeczywiście brak muzyki nie jest mankamentem.
    Ostatecznie chodzi o to, żeby komiks był w stanie sam się obronić, a nie żeby dobrą muzyką zasłaniać kiepściuchny rysunek.

Offline huth

« Odpowiedź #5 dnia: Marca 29, 2014, 23:25:25 »
    Ja po prostu nie rozumiem, czemu robisz z tego film, zamiast po prostu zrobić to jako normalny komiks. Wygląda to tak jakbyś na siłę chciał mieć filmy na YT :P

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 30, 2014, 13:10:10 »
    Następujące po sobie kadry powinny dać efekt przypominający animację, co jest fajną alternatywą dla tradycyjnych komiksowych ramek. Poważnie - usiądę i spokojnie zobaczę to jeszcze raz z muzyką i bez.  Twój punkt widzenie to na pewno silny argument za muzyką - myślę, że możemy skończyć ten wątek podsumowując to właśnie w ten sposób. Nie chce bronić się w tonie wielkiego artysty, że jeśli nie jestem rozumiany to dlatego, że inni są głupi :) Możliwe, że pomimo dobrych założeń teoretycznych w praktyce wyszedł babol.

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Marca 30, 2014, 14:53:44 »
    Następujące po sobie kadry powinny dać efekt przypominający animację, co jest fajną alternatywą dla tradycyjnych komiksowych ramek.
    Hmm, moim zdaniem bardzo daleko temu do animacji, bez obrazy. Najbliżej jej jest pojedynek, choć i tak są to raczej 'stojące' obrazki, które się zmieniają co kilka sekund niż 'ruchomy' obraz.
    No nie wiem, może znajdziesz kogoś, komu się podobają komiksowe kadry wrzucone po kolei do filmu, imho niewygodnie się to ogląda. Ani to niemy film, ani komiks, ani w sumie nowela graficzna(nieinteraktywne), jakaś kaleka hybryda. A już wiem czemu jest to najbliższe - prezentacji ze slajdów. Na youtubie niestety slajdów samemu nie da się zmieniać... chyba, nie wiem czy adnotacje mogą być użyte do przeskoczenia do określonego kolejnego momentu(slajdu).

Offline Octavian

• Użytkownik
    • 21. Pułk Piechoty THD
    « Odpowiedź #8 dnia: Marca 30, 2014, 18:22:54 »
    Sprawdziłem - podkładanie muzyki do filmu to nie jest tak prosta sprawa, masz do wyboru proponowane przez nich ścieżki - żadne rozwiązanie. Podkładanie muzyki do której nie mam praw autorskich to ryzyko, że zdejmą mi film. Temat zamknięty. Kaleka hybryda zostaje bez muzyki.