Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Vojna.pl  (Przeczytany 15072 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    Vojna.pl
    « dnia: Marca 01, 2014, 14:37:30 »
    Vojna.pl jest turową grą strategiczną osadzoną w realiach średniowiecznych. Jest tworzona przez jednego, studiującego informatyka. Pomimo słabiutkiej, wręcz odstraszającej "grafiki" gra jest w miarę przemyślana i rozbudowana.

Gra jest turowa tzn. ruchy gracza są przeliczne i wykonywane po zakończeniu tury. Tury są przeliczane o 7:00, 12:00, 15:00, 16:00, 17:00, 18:00, 19:00, 20:00, 21:00, 22:00 i 30 min po każdej z nich. Mapa jest podzielona na prowincje, na każdej z nich gracz może budować zamki, gospodarstwa, tartaki, koszary itp. Na niektórych prowincjach umieszczane są złoża złota, żelaza, siarki i soli, lecz są one naprawdę nieliczne, co bardzo często jest powodem do wrogich najazdów. Jednostek jest kilkanaście, każda z nich różni się mobilnością, siłą, obroną i ceną.

Każda edycja trwa ok. 1000-1700 tur, liczba aktywnych graczy waha się około 35 osób. Gracz który zacznie grę dużo później niż inni też ma spore szanse. Tymczasowe złoża częściej pojawiają się właśnie u zaczynających grę. Ważną częścią gry jest zawieranie sojuszy, wchodzenie w konfederacje i zarządzanie państwa z rozmysłem np. gdy ma się jedną prowincje całkowicie nie opłaca się ustalać podatków. Lepiej podbić pobliskie tereny i ustawić podatki na jak najmniejsze. Przyrost całkowity będzie o wiele wyższy dzięki czemu za 200 tur można narzucić podatek, który będzie przynosił wysoki dochód.

Zachęcam do rejestracji i wypróbowania rozgrywki.

http://vojna.pl/

Offline Apocalyps

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    Odp: Vojna.pl
    « Odpowiedź #1 dnia: Marca 01, 2014, 15:51:14 »
    reddragon.pl rd2.cz
    To są 2 odsłony tej samej gry, najlepszej sieciówki :D
    Innych nie warto tykać, cheers!

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
    • Piwa: 937
    • PodPułkownik 1ppS, Cesarz THD, Giermek 21pp
      • datadream2004 コギ花
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #2 dnia: Marca 01, 2014, 19:33:51 »
    Przyszło mi coś do głowy: co byście powiedzieli na wspólną konfederację graczy z Tawerny?

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Marca 01, 2014, 20:13:19 »
    lllew mój nick to "czapla", ustaw sobie mnie jako sojusznika. Konfederacji nie opłaca się na razie tworzyć bo trzeba sporo płacić :( Podbij okoliczne, tubylcze tereny i rozbuduj gospodarkę. Jak jeszcze tego nie zrobiłeś, to przeczytaj FAQ.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #4 dnia: Marca 01, 2014, 21:09:51 »
    Cóż, z podbiciem okolicznych terenów jest problem o tyle, że w okolicy mam 4 kolesi z co najmniej 4 terytoriami, a 2 z nich to moi sąsiedzi. Mój nick jest taki jak tu.

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Marca 01, 2014, 21:21:22 »
    Chodzi mi o podbicie prowincji niezależnych. Nikt nie będzie miał nic przeciwko, graczy silnych nie interesuje podbijanie malutkich państewek. Stwórz i wyślij 500 kosynierów na prowincje obok twoich. Rozbuduj tartaki i gospodarstwa, obniż podatki.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #6 dnia: Marca 11, 2014, 20:19:38 »
    Grałem kiedyś, z dobre 2 lata temu jak dobrze pamiętam w 9 edycji byłem na 8 miejscu.

Edit: 11 edycja, 2 lata teu jak byłem jeszcze młody. :D (xD) i znalazłem filmik z tamtej edycji.
    Jak w moim dziecinno-lamerskim komentarzu na YT. :P
    http://www.youtube.com/watch?v=ukITa-MPV3k

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 22, 2014, 10:17:36 »
    Zaczęła się właśnie nowa edycja, a więc teraz każdy ma takie same szanse na wygraną. Zapraszam do gry, mój nick: piastun

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 23, 2014, 08:38:30 »
    Ja ciągle mam ten sam nick :P

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 23, 2014, 23:19:04 »
    Przyznam że Stacho mnie skusił i zacząłem grać. Zobaczymy jak się rozwinie. Co prawda jedyny mój cel to podbić wyspę, na której się znajduję... Ale od czegoś muszę zacząć :P . Nick taki sam.

Offline Michx

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 24, 2014, 00:38:57 »
    Przyznam że Stacho mnie skusił i zacząłem grać. Zobaczymy jak się rozwinie. Co prawda jedyny mój cel to podbić wyspę, na której się znajduję... Ale od czegoś muszę zacząć :P . Nick taki sam.

nieźle ci się trafiło, sam na takiej wyspie ;)
    ja jestem "osaczony" ;_;

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 24, 2014, 09:23:15 »
    To nie koniec świata. Ja tak miałem w poprzedniej edycji (swoją drogą zacząłem grać dopiero 4 mies. przed końcem edycji) i skończyłem jako 11 gracz, a moich potężnych sąsiadów pocisnąłem :D Głównie postaraj się o sojusz z nimi, żebyś mógł przetransportować wojska i podbijać dalsze prowincje.

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Czerwca 24, 2014, 15:45:15 »
    Zawieranie sojuszy na tym poziomie gry jest bezcelowe, co więcej, potem może zaszkodzić. Dlaczego? Otóż, teraz nie możemy rozróżnić kto gra dobrze, kto szybko ogarnia, kto myśli, a kto jest kompletny debil. Tych ostatnich jest więcej niż się wydaje. 0 przewidywania i myślenia w przód, 0 umiejętności gry, 0 jakiegokolwiek rozwijania się, jednym słowem; całkowity, kruszący się beton. Mogą mieć i po 10 000 000 złota, a jak przyjedzie wojna, wszystko wydadzą na tarany, bez żadnego normalnego wojska (albo na odwrót).

W przyszłości planuję konfederację graczy z tawerny, ale na razie na konfederacji będziemy tylko tracili, bo nie dość, że kosztuje za wiele, to wróg wyczai kto jest z kim.

Kilka rad na początek:
    1. Zaraz po starcie rozwiążcie całe wojsko. Rozwiązanie przywróci nam znaczną część surowców, a nie będziemy musieli wypłacać żołdu.
    2. Rozwińcie gospodarkę w początkowej prowincji (gospodarstwa, farmy 4 lvl).
    3. Nie budujcie koszar ani innych budynków tego typu! Teraz są całkowicie nie potrzebne!
    4. Jeśli uzbieracie wystarczającą ilość surowców, zwerbujcie oddział kosynierów i zaatakujcie tubylczą prowincję. Po jej przejęciu szybko przenieście oddziały na następną (Uwaga na stabilność!), albo rozwiążcie wojsko. W ten sposób zaoszczędzicie wojsko.
    5. Wojska broniące tubylczej prowincji są zbliżone z jej ludnością.
    6. Wypełnijcie początkowe osiągnięcia by otrzymać nagrody
    7. Więcej informacji w Opisie gry", lub na forum.

Jak macie jakieś pytania to pytać.

Offline Bruce Campbell

• Lew
    • Użytkownik
      • datadream2004 コギ花
    « Odpowiedź #13 dnia: Czerwca 25, 2014, 19:51:30 »
    Ja tam na sojach z Adamem i mazurem nie straciłem, nie pomagałem im w wojnach, a jak już 100 prowek nabiłem, to rozwiązałem sojusze i ich zaatakowałem, zyskując na tym jakieś 60 prowincji :P

Offline Piastun

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Czerwca 26, 2014, 14:23:10 »
    W takim razie powinieneś zmienić nick w tej edycji... Gracze w vojnie są w większości ci sami tylko grają na innych nickach. Wcale bym się nie zdziwił jakby za 200 tur zrobili Ci inwazję na księstwo :D Dobrze jakbyś zdobył dostęp do rzeki, w razie wojny pomoc będzie płynęła max. kilka/kilkanaście tur.

Czemu jeszcze nie zrobiłeś herbu? Idą za to darmowe surki :D
    Kto ma nick "pilsudzki"?
    Pamiętajcie o wysyłaniu szpiegów w teren, żeby obczaili gdzie są kopalnie.