Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [II Liga Deluge] Dobór frakcji  (Przeczytany 8864 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    [II Liga Deluge] Dobór frakcji
    « dnia: Stycznia 14, 2014, 14:38:22 »
       Cześć.
     Z tego co się orientuje, a jestem raczej zielony :D to na deluge działa zasada, że każdy z klanów dobiera swoją frakcje i mape na 10 rund tak?:D
    Jeśli tak to mam dla was pewną uwagę...propozycję? A raczej sugestię ^.^
    Nie wiedziałem gdzie o tym napisać, ale zawsze ciekawiła mnie jedna rzecz. Dlaczego, na modzie w którym niektóre frakcję są  bardziej grywalne od reszty nie ma czegoś na zasadzie odgórnego narzucenia map i frakcji, co wprowadzono na nativie. Gdyby organizacja postanowiła, że wszystkie mecze kolejki trzeciej na przykład zostaną rozegrane na mapie XXX z frakcjami powiedzmy Szwecja na Kozaków, to czy nie wymusiłoby to na klanach po pierwsze uniwersalności a po drugie większego zaangażowania? Na nativie to działa,  wystarczyłoby aby przed ogłoszeniem terminarzu, każdy z liderów dobrał odpowiednią ilość zestawów (przykładowo każdy daje dwa schematy, typu Kraków Szwecja na Tatarów i Kopalnia Polska na Kozaków) które potem zostaną rozlosowane.

Oczywiście, na mapie każda z drużyn grałaby 5 rund jedną frakcją i 5 rund frakcją drugą. Czyli nawet trafienie na Turcję rodziłoby pytanie, czy to uśmiech szczęścia czy może raczej wyzwanie?
    Jeśli liderzy dobrze też zastanowiliby się nad wyborem map i respów to, sytuacja w której jedna drużyna broni Polską Nostalgii a druga atakuje Turcją, po 5 rundach zmiana respów i frakcji(czyli broniąca polska atakuje Turcja) doprowadziłyby do ciekawej sytuacji taktycznej a każdy punkt stracony bolałby o wiele bardziej. Ba! Nawet w sytuacji gdy frakcje są tak zestawione, że jedna raczej wygra 5 rund na bank to i tak, drużyny będą musiały się starać aby głupio nie stracić rundy bo z "pewnego" 5:5 może się zrobić 6:4. :P

PS.
    To tylko moja propozycja, nie chce niczego wciskać, wymuszać itd. Jeśli organizacja nie chce zmian, to proszę o spokojną odpowiedź w tej kwestii. Każdy z systemów ma swoje plusy i wady i aby nie było widzę to. Wiem, że klan dobry na małych mapach który wygrałby i ligę może biorąc cały czas jedną ulubioną i Turcję może zostać pokrzywdzony też :s
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2020, 19:32:46 wysłana przez Kradus »

Offline Czeremis

• Użytkownik
    • Piwa: 81
    Odp: Dobór frakcji
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 14, 2014, 18:26:37 »
        Dlaczego, na modzie w którym niektóre frakcję są  bardziej grywalne od reszty nie ma czegoś na zasadzie odgórnego narzucenia map i frakcji, co wprowadzono na nativie.
    Ponieważ Ligę The Deluge stworzył Ramage poprzez skopiowanie prawie wszystkich zasad z Ligi Dzikich Pól.

Nie jesteś pierwszym, który myśli o jakichś zmianach w systemie doboru map i frakcji. Sugeruję ten temat poruszyć na zebraniu przedstawicieli zainteresowanych klanów na TS (bo do tego wątku i tak nikt nie patrzy ;o)
    Od razu od siebie dodam, że na pewno nie będziemy narzucać map na mecz, cały urok w tym, że 1 klan może sobie wybrać mapę, którą lepiej opracował taktycznie i na której 2 klan nie ma pomysłu jak grać ;)
    A co do frakcji - tu już się sprawa komplikuje, dlatego ją należy osobno obgadać kiedyś
    Vid Breitenfeld vi togo Pappenheim i vår famn;
    vi skrefvo på Kronenbergs brynja vårt namn;
    vi svedde grått skägg för Tilly vid Lech;
    vi blödde med kungsblod vid Lützens häck.  

Offline Argoren

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 14, 2014, 19:07:58 »
    Zamiast narzekac i zalic sie tutaj, moze w koncu cos zrobicie? Ramage tak naprawde wyciagna was ze stagnacji, bo co wy niby wczesniej robiliscie... randomowo graliscie i jakies treningi wewnatrz klanowe robiliscie... . Tak poza tym, moze narazie sie wstrzymajcie, skoro tworcy maja zamiar zbalansowac frakcje, albo sami pogrzebcie w plikach i zmniejszcie obrazenia lukow.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 14, 2014, 21:34:18 »

Jak pisałem z tobą Czeremisie, metoda
    Klan A wybiera mapę i frakcję oraz spawn
    Klan B dobiera frakcję

5 rund gra Klan A swoją frakcją.
    Potem następuje zmiana spawnów oraz FRAKCJI. Czyli Klan A broni np. Turcją Nostalgii 5 rund a potem Klan B broni Turcją nostalgii 5 rund

jest dla mnie najsprawiedliwsza. Nikt nie zwala winy za porażkę na frakcję, bo miał dokładnie to samo co przeciwnik. Można tu wskazywać na tak zwaną "monotonie", ale celem turniejów jest wybranie najlepszych stąd warunki powinny być jak najbardziej równe.
    W piłce nożnej nie do pomyślenia jest, by jedna drużyna miała boisko 2x większe bo tak chce,  druga za to wybrała, że grają na betonie- by osiągnąć aż taką sportową równość musielibyśmy jednak grać cały czas dwie te same mapy i te same frakcję, co kolejkę powtórzę dokładnie takie same, co byłoby raczej nudne zważywszy, że nikt nam za to nie płaci ^.^ Dlatego proponuję, rozwiązanie które chyba jest najrówniejsze z grywalnych.

Uniezależnia to też na wsze czasy organizacje jakichkolwiek turniejów, od złego balansu frakcji. Polega to mniej więcej na zasadzie, że nawet jeśli twórca moda nie spojrzał i przypadkiem dał jednej frakcji broń za 100 golda z nie 10 obrażeń a 100, to i tak strach byłby z tego buga korzystać. Dlaczego? Bo wynik raczej na mapie byłby w granicach 5:5, gdyż każda ze stron użyłaby tego. Na tej zasadzie, nie zależnie od tego czy jedna frakcja ma same puszki a druga nie ma kompletnie nic, decydują umiejętności graczy.

Ps.
    Argument największy to zaczerpnięcie tego z native zapewne. Oczywiście, każdy mod rządzi się swoimi prawami a każda społeczność chce się wyróżnić, a przynajmniej odciąć się od argumentów "nie szło wam na native to...". Argumentów z dupy, nawiasem. Nie mniej jednak skądś wzięliście 20 rund, 10 rund na mapę i 5 rund na respa. Ludzie na native skądś chyba też wzięli idee czegoś takiego jak Clan war.
    Nie wstyd jest kopiować to co działa, za to głupotą jest nie usprawniać gdy można.

PS.
    Jasne obgadajcie to, podaje tylko argumenty które za tym przemawiają.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2014, 21:47:28 wysłana przez lygrys »

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 14, 2014, 21:46:05 »
    Dodam jeszcze, że według tego co napisał Dedal opcjonalnie będzie można włączyć flagi lub tryb "śmierci" na koniec rundy. W nowym patchu będzie bardzo dużo map bardziej przyjaznych dla meczy klanowych. Proponuję po wydaniu patcha wewnętrznego usiąść ( nie wiem jeszcze w jakim gronie) zastanowić się, które mapy dodać do listy grywalnych w lidze.

System, tutaj sprawa jest prosta. Ograniczenie kasy dość duże plus zamiana frakcji. Klan A wybiera mapę oraz frakcję. Klan B wybiera reps oraz drugą frakcję. Zamiana frakcji i respów po 5 rundach gry. Na drugiej mapie klan B wybiera jako pierwszy. Rozbudowałbym to również o możliwość wyboru pogody. Wyglądałoby to w ten sposób, że klan wybierający mapę ustalałby również pogodę. To jest kolejny taktyczny aspekt doboru mapy. Nie wiem jak będzie wyglądała kwestia pór roku- czy takie w ogóle będą, ale jeśli to również i taką informację powinien podać klan A.

PS. Jak widzicie mój system różni się od poprzedzającego tym, że respa wybiera klan B.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 14, 2014, 21:52:05 »
    System, tutaj sprawa jest prosta. Ograniczenie kasy dość duże plus zamiana frakcji. Klan A wybiera mapę oraz frakcję. Klan B wybiera reps oraz drugą frakcję. Zamiana frakcji i respów po 5 rundach gry. Na drugiej mapie klan B wybiera jako pierwszy. Rozbudowałbym to również o możliwość wyboru pogody. Wyglądałoby to w ten sposób, że klan wybierający mapę ustalałby również pogodę. To jest kolejny taktyczny aspekt doboru mapy. Nie wiem jak będzie wyglądała kwestia pór roku- czy takie w ogóle będą, ale jeśli to również i taką informację powinien podać klan A.
       Dokładnie, pomysł z pogodą jest ciekawy. Ale oddałbym możliwość wyboru spawna/respa klanowi A, tak aby to on podyktował warunki na jednej mapie. Jeśli przegnie i dobierze zbyt dogodne to ma duże szansę na wynik 5:5 na własnej mapie, w końcu po 5 rundach to przeciwnik bierze frakcję i spawn klanu A.
    Co do kasy, też nie przesadzajmy za bardzo by liga, opierała się także na rozsądnym używaniu jednostek droższych.

Offline TiCz

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 14, 2014, 21:59:42 »
    Pogoda? Pogoda będzie utrudnieniem dla obu klanów grających mecz.
    Wybierać sobie miejsce spawnów na własnych mapach? Boże, niepotrzebnie komplikujecie sobie życie, zastanawiam się po co Lygrys nagle chce wielce pomóc przy lidze (bez urazy). Do tej pory graliśmy na zmodyfikowanych zasadach z I sezonu i było dobrze, więc po co zmieniać coś co może również zepsuć rozgrywkę?
    Krótko pisząc jestem przeciw wprowadzeniu tej zasady, dziękuję, dobranoc.

Offline Piastun

• Użytkownik
    • Piwa: 82
    « Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 14, 2014, 22:11:41 »
    Pogoda jest niewypalonym pomysłem. Jeśli nasz cel jest taki, żeby do opłacało się grać frakcjami innymi niż Turcja, RoN, Chanat np. Szwecją to pogoda jest całkowicie bez sensu. Automatycznie eliminuje to grę Szwecją. Dlaczego? Otóż dlatego, że Szwecja jest frakcją której głównym plusem poza puszkami są dobrzy muszkieterzy. Jeśli ktoś wybierze pogodę deszczową, muszkieterzy będą mieli same niewypały, a Szwedzi w przeciwieństwie do innych nacji nie mogą korzystać z łuków. Doprowadzi to do tego, że Szwecji nikt nie będzie grał.

Offline Warder

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 14, 2014, 22:20:23 »
    Cenię waszą tradycję i rozumiem strach przed zmianami, ale należy zadać sobie jedno pytanie: Czy założeniem jakiejkolwiek ligi nie jest stworzenie warunków takich, by o zwycięstwie decydowały wyłącznie umiejętności graczy i ich taktyka?

Po kolei więc: 
    Pogoda: Jeśli dany klan uważa, że lepiej gra mu się "po ciemku", to może warto premiować to? To mógłby być ciekawy element taktyczny aby wykorzystywać pogodę, nie spotykany w żadnym innym modzie. Odnoszę wrażenie, że wszystko co kojarzy się z nativem, cuchnie na innych modach...Dlaczego więc, nie chcecie premiować tego co jest "wasze"?  Byłaby to innowacja na skalę całej gry na pewno.

Dlaczego chce pomóc? Bo mam nadzieje w lidze grać. I chce aby mecze były równe( Jeśli na mapie A gram dokładnie to samo co przeciwnik, to jeśli przegram to nie mogę zwalić na nic poza sobą), przynajmniej do tego stopnia który nie rusza grywalności. Wybór miejsca respienia się jest ważny. Lepiej respić się w wiosce(nostalgia) niż poza nią prawda? 
      Ticz, organizacja powinna doprowadzić do sytuacji w której 2 klany reprezentujące dokładnie ten sam poziom skilla, taktyki i "szczęścia", zremisują ze sobą albo odniosą wynik bliski remisu.  Te elementy powinny decydować o wygranej, a nie to kto ile rund urwał Turcji Chanatem.
        Po co zmieniać? Może dlatego, że frakcje nie są zbalansowane do końca i zapewne nigdy nie będą.  Jak pisałem to zaś uodparnia ligę na wszelkie zmiany, patche itd. Raczej uodparnia zasady, bo wiadomo, że jedne klany mogą zyskać po patchu inne stracić...Ale to już bardziej element skillowych. Element który powinien decydować o wynikach meczy.

EDIT:
    Pogoda jest niewypalonym pomysłem. Jeśli nasz cel jest taki, żeby do opłacało się grać frakcjami innymi niż Turcja, RoN, Chanat np. Szwecją to pogoda jest całkowicie bez sensu. Automatycznie eliminuje to grę Szwecją. Dlaczego? Otóż dlatego, że Szwecja jest frakcją której głównym plusem poza puszkami są dobrzy muszkieterzy. Jeśli ktoś wybierze pogodę deszczową, muszkieterzy będą mieli same niewypały, a Szwedzi w przeciwieństwie do innych nacji nie mogą korzystać z łuków. Doprowadzi to do tego, że Szwecji nikt nie będzie grał.

Czy ty czytasz całą dyskusję czy 2 ostatnie posty i włączasz się, wyskakując jak Filip z Konopi? ^^ Poruszona została kwestia tego by po 5 rundach następowała zmiana frakcji i spawnów. Czyli jeśli ktoś do pogody złej dla Szwecji dobrał Szwecję ( Też trochę bez sensu ale dobrze), to po 5 rundach będzie grał przeciwko Szwecji. Co innego gdyby tej zmiany frakcji nie było, wtedy jednak tylko masochista wziąłby Szwecję.
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 14, 2014, 22:33:37 wysłana przez lygrys »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 14, 2014, 23:00:08 »
    Czy ty czytasz całą dyskusję czy 2 ostatnie posty i włączasz się, wyskakując jak Filip z Konopi?
    Jak filip z konopi, filip to staropolskie (?) określenie na zająca.
    Do reszty odniosę się jutro, chociaż po części popieram zdanie Wardera.
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 14, 2014, 23:43:42 »
    Ja mam zamiar organizować osobiście turniej na Delugu ale dopiero po wyjściu nowego patcha (zobaczymy jak sprawdzi się kilka elementów które dojdą) Potem mam zamiar ustalić zasady korzystając z doświadczeń Native i Deluge. W tej chwili nawet nie dyskutuję o aktualnej wersji bo granie jakichkolwiek meczy na tej wersji to śmiech. Wszystko ogranicza się do wzięcia turków na uliczkach a potem hulaj dusza ;)

Gdyby to miało być rozgrywane na bitwie to frakcję bym odgórnie narzucił. A po zmianie spawnów (o ile takie coś wystąpi) frakcja którą grał przeciwnik. I to jest oczywiste bo wtedy są równe szanse. I takie coś jest tak absolutnie logiczne, że nawet nie ma co dyskutować o słuszności tego co piszesz Lygryssie. Jednak jak już mówiłem tryb będzie chyba zupełnie inny ;) Dlatego na tym etapie na tą grę nie lubię dyskutować bo primo nie ma o czym secundo zbyt dużo się zmieni tertio teraz gra "konkurencyjna" to zwykła patologia, że ostro tak to nazwę ;D I z całym szacunkiem do klanów biorących udział w tej lidze, nie wierzę, że ktoś te mecze bierze na serio jak to jeden wielki hokus pokus i bez sens jest ;)

Offline Czeremis

• Użytkownik
    • Piwa: 81
    « Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 14, 2014, 23:52:35 »
    To o co nam chodzi sprowadza się do wprowadzenia 1 małej poprawki do zasad, ale cholernie istotnej:
    Po 5 rundach na danej mapie zamieniamy się RESPAMI FRAKCJAMI
    Krótko, co to daje:
    - 100%-owy balans, wynik zależy nie od frakcji, ale od czystego skilla i uniwersalności klanu
    - możliwość wykorzystania wszystkich dobrodziejstw tego moda, a nie tylko łuków i oszczepów w Turcji i Chanacie (bez skazywania się na pewną porażkę)
    - urozmaicenie rozgrywki w słabsze, ale niemniej ciekawe frakcje, jak Szwecja
    - element długoterminowej strategii klanu - wyćwiczymy granie Szwedami i przegramy nimi mniej rund z Turcją, niż nasz przeciwnik po zamianie frakcji

Po stronie gospodarza meczu leży: Podanie swojej mapy (na 10 rund) oraz frakcji z respem dla niej (przykład: wyspa, RP z respem na środku). Gość dobiera drugą frakcję. Analogicznie dla drugiej mapy, którą zaczyna gość.

Z tą pogodą to trzeba się zastanowić, ale przyznam że ciekawie to brzmi. Na chwile obecną pewne jest to, co wypisałem powyżej i takie zmiany będę próbował wprowadzić na ZEBRANIU RADY, które odbędzie się <i tu strzelić jakiś termin, który wszystkim pasuje - do uzupełnienia po uzgodnieniu>

@up
    Nie, gdybyś brał udział w I i II Sezonie to byś wiedział, że mimo wszystko nie był to bezsens. Albo się dogadaliśmy na jakieś frakcje typu RP na kozaków, albo graliśmy układ Turcja-Chanat / Turcja-RP i nie narzekamy na nic poza monotonią, do jakiej to doprowadzało. Gra konkurencyjna pomimo swojej niedoskonałości działa i daje ocenę jak dobrze gra klan. No tylko było mało wyrównanych frakcji do wyboru i właśnie ten jedyny mankament mamy zamiar poprawić.
    Vid Breitenfeld vi togo Pappenheim i vår famn;
    vi skrefvo på Kronenbergs brynja vårt namn;
    vi svedde grått skägg för Tilly vid Lech;
    vi blödde med kungsblod vid Lützens häck.  

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 14, 2014, 23:58:22 »
    Dla mnie ta zasada jest oczywista ;)

Wprowadzajcie jednak zmiany. Jak mój turniej wystartuje a trochę to zajmie bo chcę to solidnie przygotować to będzie co robić na scenie ;)

Offline Oktawian

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 96
    « Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 15, 2014, 06:10:08 »
    Pasuje Wam zorganizowanie spotkania w piątek o godzinie 21.00? Uważam, że jest wiele rzeczy, które trzeba omówić a niektóre  nie zostały jeszcze tutaj nawet poruszone. Do niektórych z tych spraw chciałbym Was osobiście przekonać. 

Offline Hendryk

• Użytkownik
    • Piwa: 9
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 15, 2014, 09:02:19 »
    Damy radę!