Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Twórczość Movarta  (Przeczytany 4956 razy)

Opis tematu: Czyli flaki z olejem

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Movart

• Użytkownik
    • Piwa: 148
    Twórczość Movarta
    « dnia: Stycznia 01, 2014, 23:11:22 »
    Zamieszczam krótki, a zarazem pierwszy fragment z właściwie nie wiem jeszcze czego. Pierwotnie miało być to tylko i wyłącznie opowiadanie i może tym zostanie.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 01, 2014, 23:27:34 wysłana przez Movart »

Offline Prußak

• Użytkownik
    • Piwa: 253
    • Ten, który mówi sam sobie dobranoc, dobranoc
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Twórczość Movarta
    « Odpowiedź #1 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:17:36 »
    Jeśli nie wiadomo o co chodzi
    To chodzi o pieniądze
    Ile mam Ci dać żebyś przestał pisać?
    Hah jesteśmy chyba jedynym klanem  który  grał z nimi spara  w którym nie było  Wulgaryzmu i kutni Ale za to mecz nie był  fair-play prośby  o  zablokowanie kamery obserwatora nic nie dawały  chociaż  na serwerze był admin...

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:25:47 »
    Miliony monet.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #3 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:27:22 »
    Zapłacę więcej byś pisał dalej. 

Ciekawe opowiadanie z mnóstwem ukrytych informacji co się dzieje dookoła, pytanie czy zamieściłeś je świadomie.

Offline Miruku

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:29:41 »
    Nie widzę tu żadnych ukrytych informacji. Jedynie nieujawnione jeszcze fakty. Popieram, pisz.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #5 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:38:31 »
    Masz skłonność do poetyzacji i to właściwie jest w każdym zdaniu, co w połączeniu z brakiem wyrobionego pióra daje czasem dziwny i przesadny efekt(chyba najbardziej się rzuca w oczy te 'wszystko marność' i 'momento mori', jakby to było zadanie z polskiego, każące użyć tych zwrotów, ale jest tego więcej). Jako taki krótki wycinek to jest ciekawie, bo daje mocne wrażenie, ale gdyby miałoby to być coś dłuższego, to byłoby strasznie męczące.
    Tak w ogóle to nie wiem czy to specjalnie zrobiłeś czy nie, ale tego pożaru ja nie czuję, zamiast tego jakąś psychozę i rozchwianie bohatera oraz zieleń dębów :P

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:42:06 »
    Wynika to tak jak mówisz z braku doświadczenia, bo prawdę mówiąc to pierwszy raz piszę coś takiego. Postaram się w następnym fragmencie używać mniej takich zwrotów. A z tą psychozą i rozchwianiem to nie do końca miał być przypadkowy efekt, bo próbowałem coś takiego osiągnąć, w mniej lub bardziej efektywny sposób. Dzięki za obiektywną opinię. :D

Offline huth

« Odpowiedź #7 dnia: Stycznia 01, 2014, 23:50:36 »
    No to zależy jakie wrażenie chcesz u czytelnika osiągnąć, bo przecież może być taki skondensowany i emocjonalny w charakterze krótki wstęp z interesującą pointą, a potem normalny rozdział albo w tekście dla podkreślenia czegoś(jak np. mistrzowski Remarque, który nagle wyjeżdża z jakąś ambitną refleksją jeszcze bardziej podkreślając formą smutek i beznadzieję). A może w ogóle wykształcisz sobie taki nieco przesadnie poetycki styl i już :P

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Stycznia 02, 2014, 14:44:04 »
    Napisałem drugą część, również chyba trochę poetyckim stylem. Mam nadzieję, że będzie się wam podobać. Spróbuję zmienić trochę styl, jeśli ten okaże się zbyt męczący.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2014, 11:40:09 wysłana przez Movart »

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #9 dnia: Stycznia 02, 2014, 15:05:59 »
    Świetne opowiadanie.
    Czasami przesadna poetyckość razi, ale sam styl pisania  ciekawi i zachęca do dalszego czytania.
    Z chęcią będę śledził dalsze losy bohatera. ;)

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Stycznia 04, 2014, 14:10:41 »
    @up Dziękuję za pozytywną opinię :P

Wklejam kolejną część. Mam nadzieję, że równie dobrą.

(click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Stycznia 05, 2014, 11:39:55 wysłana przez Movart »

Offline huth

« Odpowiedź #11 dnia: Stycznia 05, 2014, 02:08:21 »
    No fajne, nawet ciekawe, ale są takie dziwne... nie wiem czy potknięcia czy specjalnie to ma tak dziwnie brzmieć, w każdym razie chodzi o te bardzo krótkie zdania, jak np.:
    Ciężki to był bieg - ten patos i oczywistość(w ogóle w pierwszym akapicie drugiej części ton bardzo wyniosły, ale ok)
    Rytuał jedzenia rozpoczął się. - jakiś zgrzyt między rytuałem(blisko sacrum), a czymś tak prozaicznym jak jedzenie, no i właśnie - bestie i jedzenie? Pożeranie, obżeranie, łasowanie, zjadanie, pożywanie, pałaszowanie, sycenie, czy nawet ucztowanie chyba brzmiałoby lepiej.
    dodał, po czym wstał i wyprostowany wyszedł z pokoju - no jak wstał, to chyba wiadomo, że był wyprostowany.
    tą ucztę - tĄ ucztĘ? To tak specjalnie?
    jego myśli skierował na przyszłość - swoje, w
    na innej wsi - w
    W tym momencie, ona odwróciła się powoli w jego stronę. - bez przecinka, 'ona' niepotrzebne

Poza tym, nie wiem co znaczy, że coś "wolno szumi", jeśli to metafora, to strasznie naciągana :P "Funkcje życiowe" przy tej całej tajemniczości opowiadania zabrzmiały dziwnie.
    Wydaje mi się dziwne też używanie zamiennika 'bohater', taka jakaś zabawa metanarracyjna, no przecież wiadomo, że to bohater. Na razie trudno powiedzieć czy to ma sens, może i by miało gdyby do końca czy przez dłuższą część tekstu bohater został nieodgadniony. Ale wtedy już wcześniej chyba powinien być to Bohater? Bo w sumie to nie kojarzę, żebyś inaczej go nazwał tutaj, więc to jakby jego.. miano. Nie wiem, jeśli w jakiejś książce tak było, to już nie pamiętam :P

Ale jest też dużo udanych wyrażeń, w końcu jakoś tę atmosferę zbudowałeś :)

I jeszcze taka uwaga co do pisania dialogów, to jest tak, że jeśli po myślniku jest 'powiedział', 'krzyknął', 'westchnął', 'oburzył się' i inne określenia(nie wiem jaka jest dokładna zasada, to rzucam przykładami), to jeszcze w wypowiedzi nie powinno być kropki(?, ! oczywiście mogą), bo to nie jest koniec zdania, myślniki to po prostu cudzysłowy z 'cytatem'. U ciebie to jest różnie.
    - Trolololo - zaintonował troll. - Ba dum tss! , a nie - Trolololo. - Z(z)aintonował troll.

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Stycznia 05, 2014, 11:37:21 »
    Rytuał jedzenia rozpoczął się. - jakiś zgrzyt między rytuałem(blisko sacrum), a czymś tak prozaicznym jak jedzenie, no i właśnie - bestie i jedzenie? Pożeranie, obżeranie, łasowanie, zjadanie, pożywanie, pałaszowanie, sycenie, czy nawet ucztowanie chyba brzmiałoby lepiej.
    dodał, po czym wstał i wyprostowany wyszedł z pokoju - no jak wstał, to chyba wiadomo, że był wyprostowany.
    tą ucztę - tĄ ucztĘ? To tak specjalnie?
    jego myśli skierował na przyszłość - swoje, w
    na innej wsi - w
    W tym momencie, ona odwróciła się powoli w jego stronę. - bez przecinka, 'ona' niepotrzebne

Staram się wyłapywać takie błędy i wpadki, ale niestety nie zawsze mi się udaje. Postaram się przyłożyć do tego bardziej w przyszłości.

Poza tym, nie wiem co znaczy, że coś "wolno szumi", jeśli to metafora, to strasznie naciągana :P

Chodziło mi bardziej o drzewach wolno kołyszących się na wietrze. Napisałem "wolno szumi", bo to było pierwsze co mi się skojarzyło i później, przy sprawdzaniu nie zauważyłem tego. Fakt, że to jest niepoprawne, poprawię to.

Wydaje mi się dziwne też używanie zamiennika 'bohater', taka jakaś zabawa metanarracyjna, no przecież wiadomo, że to bohater. Na razie trudno powiedzieć czy to ma sens, może i by miało gdyby do końca czy przez dłuższą część tekstu bohater został nieodgadniony. Ale wtedy już wcześniej chyba powinien być to Bohater? Bo w sumie to nie kojarzę, żebyś inaczej go nazwał tutaj, więc to jakby jego.. miano. Nie wiem, jeśli w jakiejś książce tak było, to już nie pamiętam :P

I właśnie przy tym zamienniku mam problem. Chciałem czymś zastąpić używanie określenia "on", aby czytelnik nie pogubił się kto do kogo mówi.

I jeszcze taka uwaga co do pisania dialogów, to jest tak, że jeśli po myślniku jest 'powiedział', 'krzyknął', 'westchnął', 'oburzył się' i inne określenia(nie wiem jaka jest dokładna zasada, to rzucam przykładami), to jeszcze w wypowiedzi nie powinno być kropki(?, ! oczywiście mogą), bo to nie jest koniec zdania, myślniki to po prostu cudzysłowy z 'cytatem'. U ciebie to jest różnie.
    - Trolololo - zaintonował troll. - Ba dum tss! , a nie - Trolololo. - Z(z)aintonował troll.

Poprawię.

Offline huth

« Odpowiedź #13 dnia: Stycznia 05, 2014, 17:07:44 »
    I właśnie przy tym zamienniku mam problem. Chciałem czymś zastąpić używanie określenia "on", aby czytelnik nie pogubił się kto do kogo mówi.
    Hmm, no ja doszedłem do wniosku, że chcesz jak najbardziej ukryć charakterystykę protagonisty, stąd ten 'bohater', neutralne, techniczne, można sobie wyobrazić kogokolwiek(no wiadomo, że to mężczyzna)... bo można zastąpić to różnymi słowami, czy inaczej zbudować zdania, a tu ciągle ten 'bohater', że w końcu doszedłem do wniosku, że chyba z wielkiej to powinno być :P Jakieś ogólne słowa: chłopak, młodzieniec, młody mężczyzna/człowiek, kawaler, młokos, młodzian; zależne od fabuły i sytuacji: gość, uciekinier, poszukiwany, zbieg, ocalały(z ...), niedoszły <profesja/pozycja>, ogólnie wiele epitetów na przymiotnikach i imiesłowach; i te podkreślające tajemnicę: nieznajomy, osobnik, naznaczony, ...no dużo można wymyślić. Wiadomo, że ich użycie zależy od tego co kiedy pasuje i jest sensowne. No i jak chcesz przedstawić czytelnikowi postać, na razie robisz nas w jajo :P

Offline Movart

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Stycznia 06, 2014, 15:39:09 »
    I kolejna IV już część. Miłej lektury i zapraszam do komentowania.

(click to show/hide)