Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania CK II]Sesja CK II - propozycja  (Przeczytany 18020 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    • Piwa: 612
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Sesja CK II - propozycja
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 30, 2013, 23:17:19 »
    Panie chcieliśmy abyś dał info na forach wspomnianych powyżej. Tak na pałę to Ci nikt nie przyjdzie daj sobie spokój. Robimy coś z głową albo w ogóle.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    • Piwa: 45
    • Osobnikom nie pożądanym przeze mnie nie odpisuję.
    « Odpowiedź #16 dnia: Października 31, 2013, 05:20:52 »
    Hm... ein moment... gdybym miał tam konto, to ok - po pierwsze. Po drugie - nie chcę gry masowej, tylko grę na do 5-10 osób, ze względu na ograniczoną wydajność mojego kompa. Po trzecie - inaczej sugestię Mc'a odebrałem. Poza tym, kwestią priorytetową są teraz zasady, a raczej zastrzeżenie MC dt. spisków/etc.
    EDIT:
    Zapomniałem dodać, że moje odpowiedzi nie mają z założenia na celu być bezczelnymi, jeżeli ktoś dojdzie do takiego wniosku, to przepraszam.
    « Ostatnia zmiana: Października 31, 2013, 05:35:36 wysłana przez adriankowaty »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 31, 2013, 09:17:00 »
    Mu chyba raczej chodzi o to, zebys napisal do nich zeby dowiedziec sie jak takie sesje wygladaly, co dzialalo, co nie (w kwestii) zasad.

I zalozenie konta to chyba nie jest jakos wyjatkowo trudne, nie? :)
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Października 31, 2013, 10:42:53 »
    Do tego jak najwięcej osób jest potrzebne do sesji aby byli np. zmiennicy. Do tego ty ustalasz limit graczy a reszta się dostosowuje a więc z tym nie ma problemu. Cóż czarno to widzę ^^. Co do spisków ja jestem za tym aby były może wyłączyłbym tylko możliwość spiskowania podczas regencji bo wtedy naprawdę łatwo zdjąć naszego gracza.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #19 dnia: Października 31, 2013, 11:44:49 »
    Zgadzam sie z tym (spiskami), bo bez nich gra troche straci sens (szczegolnie w multi). Moim zdaniem jedynie kiedy komus zostala tylko 1 osoba z dynastii nalezy go oszczedzic.
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Października 31, 2013, 19:27:26 »
    1. Ja też lekko zaraziłem się defetyzmem, bo nie tak sobie wyobrażałem - gra najwyżej 10 osób, najlepiej k. 5, bo raz, że mój PC ma ograniczone Herce (rozgrywka i serwer, multi i SP ładuje mi się w ok. 5 min.), a dwa, że trudno mi byłoby zarządzać sytuacją.
    2. Widzisz, ja wyszłem z założenia, że zrobimy tu burzę mózgu co do planu - model liberalny zarządzania - niemniej, wyszła cisza.
    3. Co do spisków/pozbawionych powodu aresztowań/tworzenia frakcji - powiem tak: spiskujcie sobie między sobą, ale nie mnie męczcie - bierze mnie cholera, gdy komp na siłę likwiduje mi monarchę, nim dziedzic dorośnie (grałem Bizancjum), bo nie chcę ciągle tracić tronu z powodu czyjegoś nadmiaru ambicji - i dlatego wolę grę 3-5 graczy. Burzy to stabilność monarchii, bo zachłanność licznych arystokratów przeważa nad dobrem kraju - i z tego powodu sugeruję Radę Monarchii. Nigdy nie rozważałem model totalitarny, niemniej ciągle musiałem tworzyć w grze, nazwijmy to, kanclerza - następcę tronu/współmałżonka, który kontroluje sytuację. Dlatego sugerowałem istnienie Rady - zamiast ciągłych spisków, rozdrabniających kraj, kwestie dyskusyjne rozważamy w sposób demokratyczny. Lubię grać monarchą, niemniej AI wasali uniemożliwia mi stworzenie założeń monarchii w stylu średniowiecznym, dlatego zasugerowałem grę multi na jakieś 5 osób - przy czym najlepiej kooperację w jednym kraju, np. Bizacjum/Rzeszy/Polski/Szwecji/Anglii/Francji w oparciu o instytucję Rady.

Tak to zakładałem, jakieś pytania/sugestie?

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 31, 2013, 19:49:05 »
    dlatego zasugerowałem grę multi na jakieś 5 osób - przy czym najlepiej kooperację w jednym kraju, np. Bizacjum/Rzeszy/Polski/Szwecji/Anglii/Francji w oparciu o instytucję Rady.

I co ty chcesz robić grając? Na dodatek bez spisków?

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 31, 2013, 19:52:27 »
    Umacniać swoją pozycję kosztem AI? Dbać o wspólne interesy w kraju, rozwijać go i powiększać? (pytania ret.) Zwalczać przeciwne frakcje nożem i sztyletem? W CK jest od groma konkurentów a ty się pytasz? Już na początku zaznaczyłem, że zakaz spisków dotyczy graczy z jednej monarchii? Patrzę na to z punktu widzenia gracza-króla, nikomu chyba nie zależy na rozsypce państwa, sugeruję po prostu model szwedzki?

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 31, 2013, 20:51:28 »
    Cóż patrząc na to jak planujesz tą sesję, to wynika z tego, że chcesz kooperację. Granie jednym państwem? Bez sensu całkowicie.  Gdzie logika i gdzie sens? Napisz że szukasz ludzi do kooperacji, a nie do Sesji Multiplayer. Umacnianie pozycji kosztem AI? Całkowicie bezsensu. Wystarczy nauczyć się schematu jak boty działają i wygrywasz wszystko. Ale wsadzenie gracza na inne państwo, a nie wasala zmienia sens gry całkowicie. CK II umożliwia wiele, ale granie w 5ciu jednym państwem to jest jak posiadanie broni palnej i strzelanie z niej ślepakami - niby to samo, ale funu nie ma.

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 31, 2013, 22:32:29 »
    Umacniać swoją pozycję kosztem AI? Dbać o wspólne interesy w kraju, rozwijać go i powiększać? (pytania ret.) Zwalczać przeciwne frakcje nożem i sztyletem? W CK jest od groma konkurentów a ty się pytasz? Już na początku zaznaczyłem, że zakaz spisków dotyczy graczy z jednej monarchii? Patrzę na to z punktu widzenia gracza-króla, nikomu chyba nie zależy na rozsypce państwa, sugeruję po prostu model szwedzki?

Ok. Nie skomentuje nawet :D Miłej gry życzę.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 31, 2013, 22:46:04 »
    Założenie - zaczynamy jako arystokracja z różnych krajów. JEŻELI dojdzie do połączenia przez np. podbicie, mamy kooperację. Zaznaczyłem to na początku. A te określenia "Rzesza", Polska, etc. to ewentualna lokalizacja początkowa. Reich szczególnie. To ogromny, ale rozbity kraj, możemy grać np. jako Czechy/Bawaria/Saxonia/Brandeburgia - równorzędni z początku, a POTEM dopiero się zjednoczyć w sytuacji (hipotetycznie) objęcia władzy przez kogokolwiek. Nie obchodzi mnie, co zamierzacie robić jako szlachcice, do waszej polityki się nie mieszam, zależy mi tylko na gwarancji świętego spokoju - ja nie ruszam was, wy mnie, a wy bijcie się wedle woli. Nie odczuwam jakoś potrzeby spiskowania - ale wam się nie zamierzam narzucać z kwestią spisków. Tym bardziej, że wasze cele i priorytety w rozgrywce to wasza sprawa. Grałem dotychczas jako monarcha i wiem, że najczęściej ofiarą spisków padam ja. Ustalając zasady, starałem się jasno i precyzyjnie oddzielić ogólne założenia od hipotezy. Jeżeli - dajmy na to - nasze twory polityczne się nie połączą, nie będzie mi to przeszkadzać, że spiskujecie wobec kogokolwiek, ale nie wobec mnie. Jeżeli się połączą - to starajmy się, dla dobra ogółu, rozwiązywać spory dyplomatycznie. Jestem człowiekiem ugodowym - stąd taka sugestia. Tym bardziej, że w swoich rozgrywkach zawsze stawiałem na osiągniecie pewnych granic i konsolidaję lenn - nic ponadto.
    EDIT:
    Ive, ten sarkazm to naturalna cecha u mnie, zawsze tak robię, gdy się irytuję.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 31, 2013, 23:07:37 »
    zależy mi tylko na gwarancji świętego spokoju - ja nie ruszam was, wy mnie, a wy bijcie się wedle woli.

Bez komentarza, bawcie się sami.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Listopada 01, 2013, 09:56:21 »
    Poddaję się. Jak zatem wg was powinno to wyglądać?
    (click to show/hide)

Offline ^IvE

• Słońce Tawerny
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Listopada 01, 2013, 10:00:08 »
    Panie pograj pan jeszcze trochę w singla naucz się trochę grać. Jak chcesz pograć kooperację zaopatrz się w jakąś grę o takiej tematyce. Jak zasady powinny wyglądać? Po prostu gramy państwami i jedynym ograniczeniem jest niezabijanie władców podczas regencji. To wszystko i nie bierz wszystkiego tak do siebie. Ja osobiście daje sobie spokój z tą sesją bo wyraźnie (jeszcze) rozmijasz się pojmowaniem o co chodzi w takich sesjach. A teraz miłego dnia życzę panu.

Offline adriankowaty

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Listopada 01, 2013, 10:24:07 »
    Rozegrałem w CK II multum godzin, za to w multi zagrałem tylko z dwa razy. Powiem szczerze, że sam też po tej dyskusji straciłem ochotę do gry. Mój problem zawsze jest taki sam: ilekroć coś zasugeruję, tylekroć wychodzę na dziwaka i odludka. Dobra, nieważne - widać ok. 400 godzin mojej gry w CK poszło na marne.