Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania EU IV]Dyskusja o rozgrywce  (Przeczytany 15866 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Saegoto

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Dyskusja o rozgrywce
    « Odpowiedź #60 dnia: Listopada 06, 2013, 14:51:08 »
    Widzę, że Ottomani nie mają własnych spraw i chcą wtrącać się w cudze. Atak Francji był prewencyjny. Nasi szpiedzy donosili o formowaniu się koalicji. Wrogowie Francji są w całej Europie!

Offline Arris

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #61 dnia: Listopada 06, 2013, 15:11:56 »
    Król angielski zaprawdę był załamany gdy spoglądając na mapę dyplomatyczną widział jakież to niesprawiedliwości dzieję się na tym dzikim kontynencie

Niestety w związku z wcześniejszymi niefortunnymi zobowiązaniami podjętymi przez poprzedniego króla Wielka Brytania nie była w stanie włączyć się w zawieruchę europejską po stronie słabszych i poszkodowanych. Nie mniej jednak zapamiętane będzie kto był prawdziwym agresorem i prowokatorem w tym niesprawiedliwym konflikcie.

Niestety wygląda na to, że włosko-austryjacko-nimiecko-rosyjsko-turecko-hiszpańsko-portugalskim hegemonom trzeba będzie powiedzieć basta, inaczej do cna zniszczą ostoję  praworządności i rozsądku w Europie.

Sprawa była słuszna a wojna była obronna! Wielka Brytania wydaje się być niedoinformowana przez swoje zamknięcie się na wyspie. ;)

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #62 dnia: Listopada 06, 2013, 15:12:22 »
    Ciekawi mnie teraz polityka Polski. Zobaczymy jak wam będzie :D

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #63 dnia: Listopada 06, 2013, 15:14:13 »
    No Rzeczpospolita dość smutno na tej mapie wygląda ;)

Corleone, dalej będziesz grał czy zmiana perma? A jeśli zmiana to co się stanie z kroniką?

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #64 dnia: Listopada 06, 2013, 16:35:48 »
    Zmiana perma jest, bo mam kłopoty techniczne odnośnie internetu. Glaedr wie o tym, znalazł już perma także szykujcie się zmiany polityki zagranicznej wg. mojej oceny o 180st. :)

Kroniki dalej będą pisane jeżeli Glaedr nie będzie miał nic przeciwko. Dzisiaj powinienem wrzucić trzecią i czwartą część.

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #65 dnia: Listopada 06, 2013, 18:17:56 »
    Ale moje ujawnienie się z wrogimi zamiarami wobec Polski to był Epic Fail. Wcześniej niemal same wojny sojusznicze i obronne z innymi graczami, pierwsza moja wojna stricte ofensywna i co? Okazało się, że musiałem wziąć biały pokój. Wcześniej Polska była neutralna a teraz weszła w sojusz z Francją a ja nic nie zyskałem. Naprawdę nie widziałem tej zasady o okresie ochronnym a regulamin pobieżnie przeczytałem :(. Liczyłem, że pokonam Polskę w czasie rozejmu z Francją i będę bezpieczny. Wszędzie dookoła napy, dobra dyplomacja, intryga działa jak należy, Polska osamotniona na arenie międzynarodowej, wojna by trwała kilka miesięcy maksymalnie. Cieszyłem się jak to wszystko perfekcyjnie rozegrałem a tutaj taka porażka. No i jeszcze -1 stab za mariaż przy wypowiadaniu wojny. Ale nie myślcie sobie, że Niemcy były niehonorowe. W dyplomacji podkreślałem, że nie mamy napa, że nie pomogę w wojnie z Rosją a nawet gdy Polska była gotowa opowiedzieć się po mojej stronie w wojnie z Francją ja jej odrzekłem, żeby jednak nie interweniowała i skupiła się na swoim kraju. Wysyłałem więc wiele delikatnych sygnałów na temat możliwego obrotu sytuacji. Głównie dlatego, że atakowałem Polskę z ciężkim sercem, wcale tego nie chciałem bo mieliśmy dobre stosunki ale tego wymaga sytuacja międzynarodowa.

Owszem, zmontowałem bardzo szeroką koalicję przeciw Francji ale tylko niewielka część jej sił została użyta. Właściwie walczyły tylko Niemcy, Habsburgowie i Włochy a Hiszpania została anihilowana zaraz na początku. Czyli te czerwone kolory na mapie nic nie znaczą. A sama Francja jest daleka od osłabienia! Nie straciła żadnych czysto francuskich prowów i nadal okupuje tereny włoskie, hiszpańskie i niemieckie. Jak się postara to przewyższy siłą Niemcy, Habsburgów i Włochy. A warto też dodać, że właściwie tylko wojska niemieckie są takiej jakości by walczyć z Francją jak równy z równym. Wojska państw morskich są rozwalane bez trudu. Dlatego wzywam Anglię by się opamiętała i nie opowiadała się po stronie, ciągle potężnej i z dążeniami hegemonicznymi Francji. Proszę zauważyć, że w tej wojnie obronnej państwa niemieckie nie wzięły dla siebie nic a tylko umożliwiły odzyskanie części terenów Włochom i Hiszpanii.

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #66 dnia: Listopada 06, 2013, 23:09:01 »
    Zmiana perma jest, bo mam kłopoty techniczne odnośnie internetu. Glaedr wie o tym, znalazł już perma także szykujcie się zmiany polityki zagranicznej wg. mojej oceny o 180st. :)

Kroniki dalej będą pisane jeżeli Glaedr nie będzie miał nic przeciwko. Dzisiaj powinienem wrzucić trzecią i czwartą część.

No to czekam z niecierpliwością na kontynuację ;)

Offline Saegoto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Listopada 08, 2013, 15:50:09 »
    Być może za tydzień lub dwa, być może za cztery do pięciu tygodni powstanie nowa kampania w czwartki w godzinach 19-24. Wstępnie chętnych zapraszam. Mój numer gg 3016231 albo steam, nick: saegoto

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #68 dnia: Listopada 10, 2013, 17:57:38 »

QQ, ni ma ;(

@Sae

Szkoda, że czwartkowa, chętnie bym dołączył gdyby nie to. Gdyby jednak się szykowała jakaś nowa sobotnia albo niedzielna o której ktoś coś wie, to chętnie dołączę ;)

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Listopada 11, 2013, 00:15:27 »
    nie róbmy jaj, że w sobotę będzie jakaś kampania w przyszłości ;p

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #70 dnia: Listopada 11, 2013, 12:44:15 »
    Nie wiem, tak strzeliłem. Nie wiem czy w weekend jakieś są kampanie.

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #71 dnia: Listopada 13, 2013, 11:21:37 »
    Screeny z ważniejszych bitew:

Franche Comte http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194577917

Nevers http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194577944

Nawarra http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194578040, http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194578133

Pireneje http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194578119

Bearn http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194578151

Niestety wygląda na to, że nie zrobiłem screena z chyba najkrwawszych bitew gdy atakowaliśmy wojska Francuskie w górach z karą -3. Pierwszy taki atak był nieopłacalny gdyż mimo, że udało się pokonać francuzów w bronionej przez nich prowincji, zabrakło sił na zabezpieczenie wszystkich terenów górskich i francuzi znowu umocnili się w bronionej przez niemiecki garnizon Gironie. Drugi taki zmasowany atak na francuzów w górach skończył się poddaniem Francji. Szkoda, że nie zrobiłem screenów bo ciekawi mnie jakie straty ponieśliśmy. Ale jak są takie emocje to można zapomnieć.

Szczerze mówiąc mocno rozczarował mnie Chidori. Raz, że jest niewdzięcznikiem. Poprzednio Niemcy uratowały mu skórę, wygrały wojnę w której miał anihilowane wojska zaraz na wstępie i okupowany kraj, potem jeszcze w pokoju zrzekły się VP na rzecz sojuszników. Ale to jeszcze można wytłumaczyć roplejowo - wspólną z Francją dynastią (tak jak historycznie znikła wrogość FRA SPA jak Burboni zasiedli na tronie Hiszpańskim). Takie uzasadnienie zdrady przyjąłbym lepiej niż jakieś bredzenie o balansie przez który Hiszpania rezygnuje z odzyskania bardzo ważnych gór stanowiących idealną naturalną granicę.

A dwa to jego płacze, że przegrywa... a atakuje przez góry i rzekę czyli kara ok -3  i bez dowódcy. Nawet moje wojska i to mając przewagę liczebną doznałyby miażdżącej klęski a co dopiero hiszpańskie. A Chidori sobie wmówił, że gra jest zbugowana i ma słabe wojska.

Np

Tuluza - region częściowo górzysty, za rzeką, bez dowódcy po stronie hiszpańskiej.

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194577965, http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194577956

Nawarra - atak bez dowódcy, kara -3 za teren

http://steamcommunity.com/sharedfiles/filedetails/?id=194577985

I tego typu bitwom towarzyszyły płacze, że gra jest bez sensu bo wojska hiszpańskie nie mają szans.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #72 dnia: Listopada 13, 2013, 11:42:29 »
    Dodam tylko tyle do twojej wypowiedzi iż jedynym powodem dla którego pomogłem Francji jest to iż zaatakowaliście go w trzech(w aktualnym jego stanie). NIE DAJ BOŻE bym to jeszcze ja miał przykładać do tego rękę, i atakować o 2 marne prowincje.
    Zresztą, co ty nazywasz zdradą kiedy nie miałem z wam w ogóle sojuszy. BA! Nawet wycofałem się z waszej śmiesznej koalicji na Francję.

Jak widzisz w dwój nie daliśmy rady was powstrzymać przynajmniej do WP.
    Co do wojsk, mówię o tym wszędzie. Na każdym państwie od wyjścia patcha 1.3. Nigdy nie napisałem słowa Zbugowany, wiec nie przekręcaj. Jest NIEZBALANSOWANY, a wojska państw morskich to można jedynie do apokalipsy zombie wykorzystać, nie istotne gdzie to zrobisz i na jakim terenie.
    Do tego państwo morskie bez powodu nawet przy takich samych ideach (ICH BRAK) dostaje przez całą grę dowódców 112, 201 itp. A na lądowych od tak sobie dostaje 333 643 332.

Choć dziwi mnie dlaczego w ogóle piszesz o wojskach, skoro wspomniałem o tym tylko jeden raz podczas sesji, gdy wojna była już przegrana.
    Choć w kampanii wspominałem o tym nie jeden raz. Już od pierwszej wojny z Francją.
    Jeśli Francja by chciała na starcie gdy mogła by sobie całą iberę przejąc i nic by jej nie powstrzymało. Witaj balansie.

A właśnie, warto dodać coś do tego jak to Niemcy wspaniale mnie uratowały.
    Jedynym powodem dla którego Francja mnie atakowała było to iż za każdym razem na zapytanie czy zrezygnuje z sojuszu obronnego z Niemcami odpowiadałem nie. Gdyby nie to wyszedł bym na całej kampanii o wiele lepiej, no ale jakoś wieczny SIM mi się nie podobał.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2013, 12:26:22 wysłana przez Chidori »

Offline Arris

• Użytkownik
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #73 dnia: Listopada 13, 2013, 14:51:36 »
    Fakt faktem od patcha 1.3 przesadzono z znaczeniem dyscypliny a dowód poniżej z mojej kampanii sp:

http://cloud-3.steampowered.com/ugc/703980304048919623/23A651B147CCC4D36480AA3714ED3CDDA9C38599/

Niemniej SPA i tak ma lepsze wojska od ITA co było widać jak 23k anihilowało mi bez większych strat moje 20k. Więc ja tu powinienem najbardziej na brak balansu narzekać ;) Bo wojska ITA z żadnym z krajów nie-AI teraz samotnie raczej nie mają szans.

Offline Chidori

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 13
    « Odpowiedź #74 dnia: Listopada 13, 2013, 15:10:03 »
    To akurat woja wina. Masz land techa 15, gdzie ja 19. Przynajmniej podczas wojny. To jest nieporównywalna różnica już od patcha 1.0

Taki stary koń a nie wie co znacz słowo "bynajmniej"... Zadanie do domu: sprawdzić znaczenie tego słowa i podać przykłady stosowania.

ZADANIE DOMOWE

Bynajmniej to synonim wyrazów wcale, zupełnie; słowo występuje zwykle z przeczeniem a. w zdaniach z czasownikiem zaprzeczonym: Zdała,

Nigdy się nie oduczę, no może kiedyś. Ale jakoś specjalnie mnie to nie obchodzi więc to zdecydowanie utrudnia.
    « Ostatnia zmiana: Listopada 13, 2013, 15:21:11 wysłana przez Chidori »