Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania EU IV]Dyskusja o rozgrywce  (Przeczytany 15814 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Po prostu Pacman.
    Odp: Dyskusja o rozgrywce
    « Odpowiedź #15 dnia: Października 04, 2013, 21:43:19 »
    Spójrz na mój post w dyplomacji, "pod pewnymi warunkami" w mojej propozycji, swoje położenie na mapie i masz perfekcyjne wytłumaczenie. :D
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #16 dnia: Października 05, 2013, 11:41:28 »
    Pomorze miało sojusz z Czechami i innymi państwami więc nie wygrałbym.

Gdybyś pogadał z Polakiem... Kto wie co by się działo :D

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    • Piwa: 5
    « Odpowiedź #17 dnia: Października 09, 2013, 12:45:34 »
    Trochę więcej problemów, niż ostatnio ale i tak udało się przegrać około 30lat. Szkoda, że nikt nie poinformował mnie wcześniej o nieobecnościach. Gracz na VEN zrezygnował, bo 3 rehosty to za dużo, myślę że nie mamy czego żałować, perm pewnie się znajdzie.

EDIT: Spam usuwam, bo był niepotrzebny, VEN nie chciał dalej grać, więc nie gra, koniec tematu.
    « Ostatnia zmiana: Października 09, 2013, 19:42:08 wysłana przez Glaedr »

Offline czyzyk2002

• Użytkownik
    « Odpowiedź #18 dnia: Października 09, 2013, 23:24:06 »
    Cesarz chwali sobie porządna grę, zwłaszcza ze zbliża sie koniec zbutwialych herezja pogańskich watazkow w zach. Europie,

rehosty - wina pdx nie nasza.

Ale wkurza mnie ze umawiamy sie na 19:05 a zaczynamy o 19:30... Moze byśmy nad tym popracowali?

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Października 10, 2013, 12:58:08 »
    było tylko daltego ,że nie widziałem serva, Corleone chyba też i ktoś rzucił pomysł, żeby zapro wysyłać, teraz już wiemy i następnym razem zaczynamy 19:05 :)

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Października 17, 2013, 18:19:31 »
    Kto jest nowym permem na ITA?

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Października 19, 2013, 14:44:05 »
    Nowem permem jest Arris. Następnym razem postaram się, aby ktoś inny hostował, bo jak widać u mnie zdażają się problemy.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #22 dnia: Października 19, 2013, 14:49:08 »
    Proponuję Chidoriego.

Offline Jozi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #23 dnia: Października 19, 2013, 14:57:30 »
    Jakieś edity będą robione dla nowego perma na ITA?

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Października 19, 2013, 14:59:22 »
    Edity były, bo i VEN nie dało się inaczej grać, a za późno było abym napisał o tym na forum. Zmieniono idee, ustrój na monarchie, usunięto pożyczki i zmniejszono odrobinę inflację.

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #25 dnia: Października 23, 2013, 16:27:54 »
    W przeciwieństwie do poprzednich, najeżonych trudnościami sesji, ostatnia poszła mi bardzo dobrze. Zwasalizowałem kilka państewek w tym najważniejsze Saksonię i Brunszwik. Niepotrzebnie anektowałem Turyngię bo miałem wtedy wystarczająco wasali - elektorów by zostać w przyszłości Cesarzem. Niestety zbyt duża ilość wasali powodowała duży minus do punktów dyplomatycznych i muszę się pozbyć tych wykraczających poza limit relacji dyplomatycznych. W pewnym momencie Munster mnie znieważył dając mi casus belli więc zdecydowałem się jego również zwasalizować ( sąsiadujący z nim Hanower już uznawał moje zwierzchnictwo). Niestety Niderlandy, z którymi dotychczas łączyły mnie przyjazne relacje (pomogły mi finansowo i militarnie w trudnych chwilach) stanęły w obronie Munsteru. Udało mi się bez większych problemów pokonać wojska Niderlandzkie z sukcesami mogłem również toczyć walki ze Skandynawią. Trudności dopiero się pojawiły gdy wspomniane państwa połączyły siły. Ale niewiele brakowało do  zwycięstwa (mimo forsownego marszu nie udało mi się pokonać armii niderlandzkiej przed dołączeniem do bitwy skandynawskiej - a walcząc osobno pewnie by przegrały). Mimo, że nie udało mi się zwasalizować Munsteru uzyskałem od niego bezpośrednio jedną prowincję i wymusiłem wyzwolenie wschodniej Fryzji, która później dobrowolnie została moim wasalem. Brandenburskie siły zbrojne liczą obecnie 42 tys żołnierzy. Nie jest to dużo w porównaniu do Austrii czy Francji ale już jest to siła którą powinno się brać pod uwagę.

Offline Fafaron

• Użytkownik
    • Po prostu Pacman.
    « Odpowiedź #26 dnia: Października 23, 2013, 16:54:16 »
    W przeciwieństwie do poprzednich, strasznie łatwych sesji, ostatnia poszła mi całkiem źle. Wyzwoliło mi się małe państewko- Norwegia. Niepotrzebnie zmieniłem religię, bo cesarza to wkurzyło, i moich ludzi też. Zbyt duża ilość buntów zahamowała mój rozb rozwój. W pewnym momencie mój sojusznik-Holender walczył z Brandenburgią, więc używając chytrych manewrów i tanich sztuczek zniszczyliśmy armię Brandenburga. Niewiele brakowało do przegranej, ale Brandenburczyk uciekł z pola bitwy zostawiając armię Turyńską przeciw połączonym siłom holendersko-skandynawskim. W latach pokoju, połowę mojej armii zabrało UFO (zniknęli przez desynchronizację), w tym czasie także wszystkim oprócz mnie na mapie pojawiła się Norwegia, która dzięki boskiej pomocy pana glitcha się wyzwoliła. Skandynawskie siły zbrojne liczą kilka niedźwiedzi polarnych, czołg i katiuszę. Nie jest to dużo w porównaniu do Związku Moskiewskiego (który swoją drogą skopał mi tyłek atakując podczas powstania narodowego), ale jest to siła która wypija więcej alkoholu niż wojsko Rzeplitej. Naczelny kartograf skandynawski zauważył, że Bengal oznaczany jest podobnym kolorem do Skandynawskiego i wyruszył na wyprawę w celu przemalowania Bengalu na lepszy (skandynawski) niebieski.
    Cytat: Konfederat
    Tak dla ułatwienia ja nie pisze przecinkow. bo się gubię gdzie je postawić.

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #27 dnia: Października 23, 2013, 19:11:30 »
    (...) zniszczyliśmy armię Brandenburga. Niewiele brakowało do przegranej, ale Brandenburczyk uciekł z pola bitwy zostawiając armię Turyńską przeciw połączonym siłom holendersko-skandynawskim.

"Zniszczyliśmy" to za dużo powiedziane. Moja armia owszem, wycofała się z bitwy z przeważającymi siłami niderlandzko-skandynawskimi ale zachowała zdolność bojową, nie została zdziesiątkowana. Jeszcze spokojnie mogłem kontynuować walkę a być może nawet odnosić zwycięstwa.

Offline Glaedr

• Moderator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Października 24, 2013, 15:46:04 »
    Zacznijmy od tego, że w końcu zaczęło się coś dziać. Chyba jedynie GBR i ITA nie brały udziały w żadnej wojnie. Póki co żadne większe sojusze się nie wykształciły, także do wojny światowej daleko. Ale pomniejsze wojny były prowadzone przez całą sesję. Zadowolony też jestem z hosta, zero lagów i dc tylko z winy graczy.

Offline Arris

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #29 dnia: Października 24, 2013, 16:16:50 »
    No chyba niedziwne, że ITA jeszcze nie brało w niczym udziału ;)