Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: [Kampania EU IV]Dyskusja o rozgrywce  (Przeczytany 15859 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    Odp: Dyskusja o rozgrywce
    « Odpowiedź #45 dnia: Października 29, 2013, 12:23:29 »
    http://eu4wiki.com/Patch_1.3 dokładnie to.

Ottomanie szykuj się na uderzenie husarii po Besarabię! xD

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #46 dnia: Października 29, 2013, 12:58:58 »
    HAHAH właśnie chciałem to napisać, że pewnie husaria zaraz wkroczy i beszczelnie zabierze mi moją Bersarbię :) ale nie zapominaj o naszym napie do 2013 roku XD

Offline Jozi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #47 dnia: Października 29, 2013, 18:19:22 »
    O 18:55 wrzucą patcha a o 19:00 wystartujemy xDDDD
    Btw. Jozi, Jak mnie pamięć nie myli to błagałeś połączone siły iberyjskie by przestały Cię bić xD

Byłeś blisko - patch o 18.15 sie pojawił :D

A co do Iberii to nie moja wina, że dwóch hegemonów mnie bez słowa ostrzeżenia zaatakowało :)
    Anglia brzydzi się przemocą.

Offline Jozi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #48 dnia: Października 29, 2013, 18:27:59 »
    Changelog zbadany - Wielka Brytania obużona

Tak wiem, że zrobiłem błąd.

Macie pełny changelog: http://forum.paradoxplaza.com/forum/showthread.php?731814-1.3-Patch-Released!
    « Ostatnia zmiana: Października 29, 2013, 18:39:09 wysłana przez Jozi »

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #49 dnia: Października 29, 2013, 18:37:27 »
    Gdzei można sprawdzić dokładny changelog?

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #50 dnia: Listopada 06, 2013, 11:44:14 »
    Motyw przewodni wczorajszej sesji: http://www.youtube.com/watch?v=f_6AQA4uzD0 i http://www.youtube.com/watch?v=nKFKRcdzLTs. A ja znowu w ferworze walki zapomniałem robić screeny bitew.

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #51 dnia: Listopada 06, 2013, 11:53:53 »
    Tą wojnę którą prowadziliście wygraliście na farcie, tyle można stwierdzić. Twoje Idee tylko i wyłącznie ją uratowały, bo niepołączenie armii jest waszym błędem, który praktycznie cały czas powielacie. A pokazywanie jaka silna jest Austria jest grubą przesadą. Państwo bez mp i wchłonięciem najbiedniejszego kraju w Europie ustawiło HABa na samym końcu stawki.

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #52 dnia: Listopada 06, 2013, 12:03:14 »
    Gdzie pokazuje jak silna jest Austria? Drugi hymn odnosi się do Cesarstwa Rzymskiego którego władcą jest król Niemiec w tej alternatywnej historii. Jak niby miałem połączyć armie? Teleportować się do Hiszpanii? A przejście przez Francję uważałem za zbyt ryzykowne. Zresztą o ile dobrze pamiętam to Hiszpania została pokonana nim nawet dotarłem do granicy Francuskiej. Wziąłem sojusz mniej więcej w momencie dotarcia do Alzacji i wtedy Hiszpania już była kreskowana przez FRA. Więc już nie było sensu tam biec na odsiecz. To prędzej Hiszpania mogła drogą morską do mnie przerzucić wojska.

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #53 dnia: Listopada 06, 2013, 12:10:39 »
    No przez te gonienie wojsk Francuskich przez pół kraju wydzierałem się na TSie strasznie :D ale to przez emocje, jak dla mnie głupie posunięcie ale udało się na szczęście, gdyby FRA obroniła te anihile to raczej nie byłoby co zbierać i Imperium Osmańskie musiałoby pertraktować w sprawie global White Peace :(

PS. ciekawe czy Sae zaatakuje GER czy już sobie odpuści i zajmie się jakąś kolonizacją czy coś w tym stylu ;p

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #54 dnia: Listopada 06, 2013, 12:16:12 »
    Generalicja wierzyła w jakość niemieckiego żołnierza który nawet z niskim morale jest na tyle zdyscyplinowany by gonić wroga. Pokusiłem się o szybkie rozstrzygnięcie wojny. Ale rzeczywiście na przyszłość będę ostrożniejszy. Dobrze też, że wojska Habsburskie zdążyły dotrzeć na południe. A Włosi szczęśliwie zaskoczyli wycofujących się Francuzów w Paryżu.

Offline Arris

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • MAL Profile
    « Odpowiedź #55 dnia: Listopada 06, 2013, 12:16:23 »
    Tą wojnę którą prowadziliście wygraliście na farcie, tyle można stwierdzić. Twoje Idee tylko i wyłącznie ją uratowały, bo niepołączenie armii jest waszym błędem, który praktycznie cały czas powielacie. A pokazywanie jaka silna jest Austria jest grubą przesadą. Państwo bez mp i wchłonięciem najbiedniejszego kraju w Europie ustawiło HABa na samym końcu stawki.

Fakt jest taki, że nie każdy może przejść do Hiszpanii a człowiek spodziewałby się, że to SPA i POR będą dysponować flotą by się przetransportować na sojusznicze terytoria. Ja w momencie wojny miałem zaledwie z 4k manpowera czy coś takiego. Gdybym miał przejść przez Francję z ideami defensywnymi to bym stracił sporo wojska i cały manpower a tak to się przydałem w walce w Alzacji i późniejszym ściganiu rozbitych armii aż do Paryża.

EDIT: Włosi też ruszyli do tej bitwy na południu! I zdążyli ;)

Offline Saegoto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #56 dnia: Listopada 06, 2013, 12:53:23 »
    Fajna wojna. Hegemonia francuska rozbita. Popełniłem jeden straszliwy błąd. Za wcześnie rzuciłem się do walki dostając kary za teren, gdy wróg miał przewagę liczebną. Mogłem poczekać na atak wojsk koalicji i dobrze rozstawić armie. Mogłem zrobić kolejne 30k i dysponować 150tysięczną armią. A tak nabrałem zbytniej pewności siebie po wcześniejszych wojnach i po łatwym rozbiciu hiszpańskich wojsk w tej wojnie. Jaki będzie kolejny ruch Francji? Tego nikt nie wie, bo na tronie w Wersalu nie zasiada już Walezjusz :)

Offline Jozi

• Użytkownik
    « Odpowiedź #57 dnia: Listopada 06, 2013, 13:27:52 »
    Król angielski zaprawdę był załamany gdy spoglądając na mapę dyplomatyczną widział jakież to niesprawiedliwości dzieję się na tym dzikim kontynencie

Niestety w związku z wcześniejszymi niefortunnymi zobowiązaniami podjętymi przez poprzedniego króla Wielka Brytania nie była w stanie włączyć się w zawieruchę europejską po stronie słabszych i poszkodowanych. Nie mniej jednak zapamiętane będzie kto był prawdziwym agresorem i prowokatorem w tym niesprawiedliwym konflikcie.
    Niestety wygląda na to, że włosko-austryjacko-nimiecko-rosyjsko-turecko-hiszpańsko-portugalskim hegemonom trzeba będzie powiedzieć basta, inaczej do cna zniszczą ostoję  praworządności i rozsądku w Europie.

Offline Maniak aka Stahp

• Użytkownik
    « Odpowiedź #58 dnia: Listopada 06, 2013, 13:38:09 »
    Chciałem tylko dodać i sprostować, że wojska OE i RUS były tylko zabezpieczeniem i nawet nie opuściły swoich terenów bacznie przyglądały się ruchom. Coż strach pomyśleć cóż by było gdyby SPA oraz ITA nie odzyskała swoich ziem.... Jak to podsumował jeden z graczy: balans najważniejszy xd

Offline Andrzej2

• Użytkownik
    « Odpowiedź #59 dnia: Listopada 06, 2013, 13:50:56 »
    Na mapie to tak wygląda. Tak naprawdę to Rosja i Osmani nie ruszyli wojskiem a cały ciężar wojny spoczął głównie na Niemcach i niewielkich siłach Habsburskich i Włoskich. A agresorem była Francja która zaatakowała Habsburga który przecież wiemy, że czasy świetności ma już za sobą.