A znajdziecie jakiś zespół, który NIE GRA dla kasy? :P
W dzisiejszym świecie każdemu zależy na kasie, nasz świat jest opanowany przez ludzką chciwość i żądzę pieniądza oraz dążenie do zaspokojenia własnych ambicji.
Mi muzyka Sabatonu się podoba. Podobają mi się wykorzystywane instrumenty, dźwięki, głos wokalisty Joakima, gra basisty oraz pozostałe elementy. Niektóre piosenki lubię bardziej od innych. Np. nie znoszę A Lifetime Of War (szwedzki odpowiednik - En Livstid I Krig) bo moim zdaniem granie na taką smętną, żałosną nutę bardziej przypomina pogrzeb niż power metal. Dziwnym może być fakt, że kiedyś mogłem wysłuchać tych utworów nawet 7 razy na dzień i uważałem je za bardzo dobre, ale potem albo ja się zmieniłem, albo mi się znudziły :P
Nie lubię też "The Caroleans Prayer" i jego szwedzkiego odpowiednika.
A Sabaton szanuję, bo jako nieliczni śpiewają o Polakach i Polsce. I nie mówię tu o patriotyzmie czy o patetyczności ich dzieł, dobrze wiem, że grają też Ghost Division, Wehrmacht i inne, gloryfikujące narody piosenki (Talvisota - Finowie, Panzerkampf - Rosja, Carolus Rex - Szwecja, itd.) ale mówię o samym fakcie, że oni ZAUWAŻYLI nas w świecie :P
Innymi słowy, zainteresował ich taki mały, niepozorny kraj, gdzie mogliby zdobyć mnóstwo fanów, napisać o nim świetne piosenki i przy tym nabić sobie kiesę ;)
A odnośnie utworu Uprising to śpiewałem go na szkolnym przedstawieniu i ludzie stwierdzili, że zjebałem :P lubię ten utwór, ale nie podoba mi się to, że właśnie zrobili z niego i z 40:1 takie wizytówki -.-
Polacy, nie-metalowcy, szarzy ludzie - głównie znają Sabaton z tych dwóch utworów, no czasem jeszcze znają Aces on Exile, bo tam jest wzmianka o Dywizjonie 303. Ale na tym się kończy ich wiedza.
Przypuszczam jednak że tak jest wszędzie. Pewnie Niemcy Sabaton kojarzą z Wehrmachtem i Rise of Evil, czy też Ghost Division. A Szwedzi to z całą płytą Carolus Rex :D
Finowie? Talvisota oczywiście. Czesi? No to pewnie 1648 - koniec wojny trzydziestoletniej - oblężenie Pragi.
Tak czy siak, fajnie można uczyć się historii podczas słuchania piosenek Sabatonu ;)