Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Sabaton- Uprising  (Przeczytany 7181 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline MOHAWK_Marchewa

• Użytkownik
    • Piwa: -6
    Sabaton- Uprising
    « dnia: Września 23, 2013, 17:41:01 »
    www.youtube.com/watch?v=ovlvjOoTi7s

Aż się łezka w oku kręci...

O O
                                          ,
                                            _
    Cytat: Batmacik
    Ku*wa, jak można zabierać mi fragi z łuku? Cygany zasrane.

Cytat: Sir Luca
    widzę, że niektórzy już dawno bana nie mięli...
    Ahhh ta ortografia...

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: Sabaton- Uprising
    « Odpowiedź #1 dnia: Września 23, 2013, 18:19:51 »
    Nie lubie sabatonu, gra na jedno kopyto i patetyczne teksty.
    (click to show/hide)

Offline McAbra

• Użytkownik
    • Piwa: 50
    • Vi Veri Veniversum Vivus Vici
      • Totalwar.ORG.PL
    « Odpowiedź #2 dnia: Września 23, 2013, 18:29:48 »
    I mam nadzieję że to koniec, bo z doświadczenia wiem, że gdzie Sabaton tam hejty^^

Offline Claudie

• Corleone
    • Użytkownik
    • Piwa: 75
    • Miłość jest najpotężniejszą siłą w tym świecie
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #3 dnia: Września 24, 2013, 22:14:30 »
    Co nie zmienia faktu, że grają na jedno kopyto. Już wolę posłuchać Horytnicy lub innego mniej znanego zespołu nie do końca grającego metal/rock niż Sabatonu.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #4 dnia: Września 26, 2013, 22:43:00 »
    W tym poście znajdują się wypowiedzi dotyczące Sabatonu, które zostały wycięte z postów nie o Sabatonie(te są w dziale Dyskusje kulturalne >tutaj<). Wiem, wygląda to okropnie, ale inaczej się nie da.
    Aha, i tu piszemy o Sabatonie, nie o polityce.

Nie twierdzę, że Sabaton śpiewa źle. Jedne piosenki wychodzą im dobrze inne gorzej (te o polakach raczej tak sobie... "The price of a mile" mogę słuchać codziennie, Uprising omijam...). Dokładnie tak samo jak z drużynami piłkarskimi, gdzie często naciąga się oceny bo to "mecz derbowy", może być nudny jak flaki z olejem, a i tak ktoś się zachwyci. Problem, że biznes to biznes, Sabaton i  piłkarze grają dla kasy nie dla wielkich ideałów, a Święty Mikołaj nie istnieje...Jeśli popsułem komuś wyobrażenie o świecie to przepraszam x)))

Sabaton to zespół który śpiewa o wszystkim. Dostali list od fana z Polski i napisali piosenkę skierowaną dla polaków. Dla kasy. Śpiewają o wszystkim i pod publikę. Sam Uprising mi się nie podoba i nie chodzi tu o treści, tylko o samą melodię itd.

Sabaton to zespół który śpiewa o wszystkim. Dostali list od fana z Polski i napisali piosenkę skierowaną dla polaków. Dla kasy. Śpiewają o wszystkim i pod publikę.
    Rozumiem Twoją opinię, ale mi to nie przeszkadza w tym, aby docenić ich twórczość. I nie rozumiem co jest złego w zarabianiu na tym...

I nie rozumiem co jest złego w zarabianiu na tym...
    W zarabianiu na tym nie ma nic złego. Ale twierdzenia że Sabaton tak honoruje polskich bohaterów, robienie z nich niemal (o zgrozo!) największych polskich patriotów jest głupie i na wyrost. Ostatecznie o niemieckiej 7 dywizji pancernej też napisali piosenkę i raczej nie przedstawiają tej formacji w negatywnym świetle.

Arcylisz uchwyciłeś to co chciałem napisać, na temat Sabatonu :D

W zarabianiu na tym nie ma nic złego.
    Ale twierdzenia że Sabaton tak honoruje polskich bohaterów robienie z nich niemal (o zgrozo!) największych polskich patriotów jest głupie i na wyrost. Ostatecznie o niemieckiej 7 dywizji pancernej też napisali piosenkę i raczej nie przedstawiają tej formacji w negatywnym świetle.
    I tu się widać różnimy, bo mi nie przeszkadza to, że w innych utworach doceniają kogo innego. Nie widzę powodu, by nie skrytykować jednej piosenki (np. ten cały Wehrmacht), jednak dziwi mnie automatyczne przekreślanie całego Sabatonu. Nie jestem ich zaślepionym fanem, rozumiem  Wasze argumenty, ale po prostu mnie osobiście nie przekonują.
    I nie wiem skąd wziąłeś stwierdzenie o "największych patriotach", moim zdaniem to też byłoby śmieszne, jednak nikt tak nie uważa.

I nie wiem skąd wziąłeś stwierdzenie o "największych patriotach", moim zdaniem to też byłoby śmieszne, jednak nikt tak nie uważa.
    A swego czasu widziałem na jakimś forum niemal dosłownie takie stwierdzenie. ;)
    I nie przekreślam Sabatonu, wręcz przeciwnie. Chodzi mi tylko o to, żeby mieć trochę dystans do nich. ;>

Och Sabaton, jaki on fajny bo śpiewa o wielkiej Polsce!!11!
    Dajcie im kasy i dobry motyw to o SS zaśpiewa bez problemu, byle tylko hajs się zgadzał.

Dajcie im kasy i dobry motyw to o SS zaśpiewa bez problemu, byle tylko hajs się zgadzał.

Zonk. To już się stało. :D

Wehrmacht i Rise of Evil, w obu tych kawałkach wali na kilometr retoryką z rodzaju ,,Niemcy nie zaczęli wojny, to zrobili naziści. Naziści prowadzili biednych, nieświadomych Niemców na rzeź''.

Lubię sobie czasem posłuchać Sabatonu, ale gadanie że ,,śpiewają o wielkich rzeczach więc trzeba ich szanować'' można sobie w dupsko wsadzić, bo to po prostu nieprawda. Każdy chwytliwy temat nadaje się na piosenkę, nieważne że gloryfikuje Stalina albo Hitlerowców.

A co do Sabatonu to nie gustuję w takiej muzyce, granie na jedno kopyto.

Dajcie im kasy i dobry motyw to o SS zaśpiewa bez problemu, byle tylko hajs się zgadzał. Marchewa chyba jednak za młody jesteś, idź na besty z kolegami.

Wiesz co... SUPER jesteś.

Ja lubię sobie od czasu do czasu posłuchać Sabatonu, ale nie dlatego bo grają o "Wielkiej Polsce" tylko dlatego że mają naprawdę niezłe kawałki, takie podejście "Sabaton jest zły bo gra o polakach a oni się tym podniecają i dlatego trzeba Sabaton hejtować!" jest po prostu nie dojrzałe...
    I naprawdę mi cię żal jeżeli masz takie podejście....

A co do Sabatonu, jasnym jest że w ich muzyce nie ma żadnej idei, tylko czysty hajs. Ale póki grają ją dobrze, można tej muzyki słuchać. Choć ja osobiście totalnie nie trawię metalu we wszelkiej postaci, dlatego też nie zaliczam Sabatonu do grona zespołów, których słucham.

« Ostatnia zmiana: Września 26, 2013, 23:37:05 wysłana przez HUtH »

Offline Tyr

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    • Wódka Sobieski - Ten smak jest królewski!
    « Odpowiedź #5 dnia: Września 27, 2013, 19:13:36 »
    A znajdziecie jakiś zespół, który NIE GRA dla kasy? :P

W dzisiejszym świecie każdemu zależy na kasie, nasz świat jest opanowany przez ludzką chciwość i żądzę pieniądza oraz dążenie do zaspokojenia własnych ambicji.

Mi muzyka Sabatonu się podoba. Podobają mi się wykorzystywane instrumenty, dźwięki, głos wokalisty Joakima, gra basisty oraz pozostałe elementy. Niektóre piosenki lubię bardziej od innych. Np. nie znoszę A Lifetime Of War (szwedzki odpowiednik - En Livstid I Krig) bo moim zdaniem granie na taką smętną, żałosną nutę bardziej przypomina pogrzeb niż power metal. Dziwnym może być fakt, że kiedyś mogłem wysłuchać tych utworów nawet 7 razy na dzień i uważałem je za bardzo dobre, ale potem albo ja się zmieniłem, albo mi się znudziły :P

Nie lubię też "The Caroleans Prayer" i jego szwedzkiego odpowiednika.

A Sabaton szanuję, bo jako nieliczni śpiewają o Polakach i Polsce. I nie mówię tu o patriotyzmie czy o patetyczności ich dzieł, dobrze wiem, że grają też Ghost Division, Wehrmacht i inne, gloryfikujące narody piosenki (Talvisota - Finowie, Panzerkampf - Rosja, Carolus Rex - Szwecja, itd.) ale mówię o samym fakcie, że oni ZAUWAŻYLI nas w świecie :P

Innymi słowy, zainteresował ich taki mały, niepozorny kraj, gdzie mogliby zdobyć mnóstwo fanów, napisać o nim świetne piosenki i przy tym nabić sobie kiesę ;)

A odnośnie utworu Uprising to śpiewałem go na szkolnym przedstawieniu i ludzie stwierdzili, że zjebałem :P lubię ten utwór, ale nie podoba mi się to, że właśnie zrobili z niego i z 40:1 takie wizytówki -.-

Polacy, nie-metalowcy, szarzy ludzie - głównie znają Sabaton z tych dwóch utworów, no czasem jeszcze znają Aces on Exile, bo tam jest wzmianka o Dywizjonie 303. Ale na tym się kończy ich wiedza.

Przypuszczam jednak że tak jest wszędzie. Pewnie Niemcy Sabaton kojarzą z Wehrmachtem i Rise of Evil, czy też Ghost Division. A Szwedzi to z całą płytą Carolus Rex :D
    Finowie? Talvisota oczywiście. Czesi? No to pewnie 1648 - koniec wojny trzydziestoletniej - oblężenie Pragi.

Tak czy siak, fajnie można uczyć się historii podczas słuchania piosenek Sabatonu ;)
    Ulubiony cytat?

"I'll shot your brain out, you stupid meat-bag!"
    HK-47!

Offline Warder

• Użytkownik
    • Piwa: 239
    « Odpowiedź #6 dnia: Września 27, 2013, 19:37:04 »

Innymi słowy, zainteresował ich taki mały, niepozorny kraj, gdzie mogliby zdobyć mnóstwo fanów, napisać o nim świetne piosenki i przy tym nabić sobie kiesę ;)

Nie ma co popadać z jednej skrajności w drugą, Polska to mimo wszystko ok. 40 mln mieszkańców Europy, dlatego m.in przy wstępowaniu do UE mogliśmy negocjować kilka rzeczy, takie Węgry zaś jak najszybciej dopasowywały własne przepisy do tych UE. Sabaton pisze kawałki o historii, przedstawia je pod daną publikę, co jest mądre i zdrowe. Polacy się będą cieszyć, że jest coś o powstaniu, Niemcy zaś, że zespół w swoich piosenkach ich usprawiedliwia, zrzucając winę na samego Hitlera, odciążając ludzi którzy głosowali na niego. Szwedzi przypomną sobie "stare czasy", Rosjanie posłuchają sobie o matce Rosji unii ziem ( patrząc na losy tych co przeżyli powstanie  i tego jak Polska była włączana do "Unii ziem" wyraźne można zauważyć to śpiewanie pod publiczkę). Słowem Sabaton to zespół który może sobie usiąść wieczorem przed komputerem, wejść na wiki, zobaczyć jaką mamy dziś rocznice i napisać o niej piosenkę, kierując ją do danej grupy odbiorców. Jestem pewien, że gdyby zależało im, na włoskiej publice, to znaleźli by jakiś II wojenny przykład męstwa włoskiego (gdzieś im się przez te kilka lat powieść musiało...), dodali zwrotkę, że Mussolini żydów nie mordował, dodaliby jeszcze kilka smaczków i wypuścili by to w świat.