Ruch narodowy w dzisiejszym czasie to przeżytek. Społeczeństwo zmierza w stronę otwartości. Każdy może osiedlać się gdzie chce, hasła "Polska dla Polaków" w świecie w którym, nie ma przeszkód by polak pracował w Irlandii a Szwed w Polsce, nie istnieją.
Zresztą to fragment, ze strony owego odradzającego się ruchu:
"9. Wolność osoby. Człowiek może być prawdziwie wolny jedynie w ramach wspólnoty, dlatego Ruch Narodowy będzie bronić wolności przed zagrażającym jej liberalizmem." Trochę to dla mnie nie ma sensu. Liberalizm zakłada, że wolność jest rzeczą najważniejszą. Ruch Narodowy chce bronić wolności przed liberalizmem. Co będzie kolejne? Drzew przed greenpeace?
"7. Wolność słowa. Naród rzeczywiście wolny posiada nie tylko własną myśl, ale i zdolność jej artykułowania. Ruch Narodowy będzie dążył do złamania dominacji elit okrągłostołowych w sferze medialnej. Staniemy w obronie grup atakowanych oraz inwigilowanych przez władzę. Podejmiemy walkę z poprawnością polityczną, która odbiera głos narodowcom, a uprzywilejowuje nową lewicę i promuje degenerację godzącą w podstawy życia narodu."
Czyli co? poddadzą media cenzurze? Jeśli nie mówicie dobrze o nas to wynocha? Jasne mogą tutaj się czepiać TVP. Jednak mam wrażenie, że to wybieg w stronę TVNu. Jeśli tak zależy im na wolności osoby, słowa itd. to niech zdadzą się na ludzi. Jeśli Ci uznają, że stację które oglądają, nie przedstawiają pełnej prawdy niech je przełączą.
"Ruch Narodowy będzie zmierzał do odbudowy polskiego potencjału obronnego, aby zapewnić naszemu krajowi bezpieczeństwo." - Ciekawi mnie to co mają na myśli. Jeśli chodzi, o zamienienie 100tyś armii w 20-30 tysięczną świetnie wyszkoloną, z sprzętem dopasowanym do liczby to jestem za. Nie oszukujmy się, że leżymy w środku Europy i jesteśmy częścią Unii Europejskiej. Nie ma nas kto zaatakować. Próby przywrócenia zaś, obowiązkowej służby wojskowej to bzdura. No chyba, że w imię wielkiej Polszy przeprowadzimy inwazję na Czechy, albo Kongo...na kolonie, nigdy za późno!
"Przywróci powagę i wielkość polskiej kulturze, tak, by ponownie stała się atrakcyjna dla innych narodów, także jako gwarant uniwersalnych wartości."
Chyba zbyt idealistycznie zakładałem, że z tym nie jest tak źle? Niby Wiedźmin Sapkowskiego jest znany na całym prawie świecie... Ten słowiański klimat jakoś trafił do gustu odbiorców zachodnich... Ale Ruch Narodowy zaraz przedstawi Czechom ultimatum "Albo omawiacie Norwida w szkołach albo nadjedzie Czinkłeczento wysiądzie z niego 12 karków i do%$#%$# waszemu prezydentowi!" niby z obroną głowy państwa u nich nie jest najlepiej...
"3. Tożsamość osoby. Polska będzie taka, jak uformowani zostaną młodzi Polacy. Dzieci i młodzież mają prawo do patriotycznego wychowania w szkołach, do wykształcenia formującego umysły w klasycznym duchu"
Kojarzy mi się to z Hitlerjugend.