Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 326650 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Belzebub

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1650 dnia: Marca 20, 2010, 13:05:03 »
    Za odpowiedź u góry dziękuje :P Do pana wyżej nie wiem jak to jest z minusowym honorem ale zaraz sprawdzę i dam odpowiedź na PW :)

Mam niestety kolejny problem :) A mianowicie z rekrutami . Gdy chcę kogoś zrekrutować zawsze wyświetla mi się, że nikt nie chce dołączyć do mnie. Mam zmienione w pliku scripts z liczby 10 na 100(ilość max rekrutów w wiosce ) Czasami dostawałem po 90-99 a teraz nikt :) nie wiem o co chodzi :)

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #1651 dnia: Marca 20, 2010, 15:03:39 »
    Może masz max oddziału ?
    (click to show/hide)

Offline Belzebub

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1652 dnia: Marca 20, 2010, 17:38:41 »
    Już wszystko dobrze :) Teraz zbieram 10k ludzi :P Jak uzbieram taką armie to dam screena :P

Offline Ktosiak

• Użytkownik
    • Lipa...
    « Odpowiedź #1653 dnia: Marca 20, 2010, 22:32:12 »
    Mam takie pytanie ... Nie którzy w swoich filmach o M&B walki pokazują w innym trybie kamery . Chodzi mi o to ,że kiedy stoi kilka metrów od wroga przybliża widok na nie wiem ile ... Jak to możliwe ?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1654 dnia: Marca 20, 2010, 23:55:57 »
    Mam takie pytanie ... Nie którzy w swoich filmach o M&B walki pokazują w innym trybie kamery . Chodzi mi o to ,że kiedy stoi kilka metrów od wroga przybliża widok na nie wiem ile ... Jak to możliwe ?
    Hm... mógłbyś dać przykład takiego filmiku, bo nie wiem, o jakie przybliżenia Ci chodzi.
    Ale uprzedzając twoją odpowiedź napiszę, że kamerę można przybliżać klawiszem (domyślnie) [SHIFT], oraz można przełączyć się z widoku TPP na FPP klawiszem [R]. Można też obrócić kamerę wokół postaci - przytrzymaj klawisz [~]. W M&B Warband będzie możliwość lekkiego przybliżenia i oddalenia kamery (tą zza pleców), czy też swobodne "sterowanie" kamerą w trybie multiplayer.
    Przypuszczam jednak, że to, co powyżej napisałem znasz. Innym sposobem jest uruchomienie gry w EDIT MODE (Settings -> Game -> Enable Edit Mode) i w czasie walki wciśnięcie klawiszy [CTRL] + [E]. Wejdziesz wówczas do menu edycji i będziesz mógł swobodnie operować kamerą w czasie walki. Klawisz [H] wyczyści ci ekran ze "śmieci" powodowanych przez Tryb Edycji. Jeśli też odpalisz grę z Cheat Mode kombinacją [CTRL] + [F5] (?) sprawisz, że AI weźmie kontrolę nad twoim bohaterem i będziesz mógł przyglądać się walce.

Jeśli powyższe propozycje nie są tym, czego szukasz - umieść link do jednego z tego filmików.

Pozdrawiam!

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1655 dnia: Marca 21, 2010, 11:52:34 »
    Prawdopodobnie chodzi ci o "oderwanie" kamery od gracza. Tą możliwość daje edit mode. Musisz tylko wyłączyć dodatkowe napisy i podświetlanie obiektów którymś klawiszem (nie pamiętam którym), chyba to klawisz "h".

Offline Wojmir

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1656 dnia: Marca 21, 2010, 14:19:34 »
    Dzięki wszystkim za pomoc już wszystko działa.
    A teraz mam pytanie jak robicie te filmy?, macie jakieś programy? a i jak zrobić screena żeby się zapisywał się na dysku? a i jak zminimalizować grę, próbowałem już trochę sposobów i żaden nie działa, czy wystarczy mieć włączoną grę w oknie?

Offline Ktosiak

• Użytkownik
    • Lipa...
    « Odpowiedź #1657 dnia: Marca 21, 2010, 14:28:46 »
    Link wziąłem z  Wątek: 1866:Western Mod-Beta 0.8!!! -  http://www.youtube.com/watch?v=nf3rDGROTNQ&feature=related

W trybie walki... Jeśli zauważycie osoba , która robiła ten filmik jakby ... Kamera przeleciała nad wszystkimi i obserwował co sie dzieje z daleka .

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1658 dnia: Marca 21, 2010, 14:31:22 »
    A teraz mam pytanie jak robicie te filmy?, macie jakieś programy? a i jak zrobić screena żeby się zapisywał się na dysku? a i jak zminimalizować grę, próbowałem już trochę sposobów i żaden nie działa, czy wystarczy mieć włączoną grę w oknie?
    Nie bawiłem się nigdy w nagrywanie filmów z gier, ale z programów najpopularniejszy jest chyba Fraps (są i inne, ale nie pamiętam nazw).
    Screenshoty wykonuje się za pomocą kombinacji klawiszy [CTRL] + [INSERT] i zapisywane są w katalogu:
    Moje dokumenty/Mount&Blade Screenshots/<Nazwa_Moda>/
    w przypadku Warband:
    Moje dokumenty/Mount&Blade Warband Screenshots/<Nazwa_Moda>/

Grę można zminimalizować kombinacją klawiszy (lewy) [ALT] + [TABULATOR].
    Możesz również przełączyć się między pełnym ekranem, a oknem kombinacją klawiszy (lewy) [ALT] + [ENTER]

Link wziąłem z  Wątek: 1866:Western Mod-Beta 0.8!!! -  http://www.youtube.com/watch?v=nf3rDGROTNQ&feature=related
    W trybie walki... Jeśli zauważycie osoba , która robiła ten filmik jakby ... Kamera przeleciała nad wszystkimi i obserwował co sie dzieje z daleka .

Czyli odpal M&B w Edit Mode. Parę postów wyżej napisałem dokładnie jak i co robić.

Pozdrawiam!
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2010, 14:33:21 wysłana przez NIFN »

Offline BioEagle

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1659 dnia: Marca 21, 2010, 19:41:07 »
    Jak tego można nie wiedzieć

Offline krell

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1660 dnia: Marca 23, 2010, 14:42:39 »
    1. Czy ktoś wie jak zwiększyć maksymalny limit różnych jednostek w drużynie? Nie chodzi o wielkość armii, tylko różnorodność. W native to ograniczenie było dosyć rozsądne, ale w modzie prophesy of pendor zaczyna mnie mocno wkurzać. Jest tam o wiele więcej jednostek i ich drzewka są bardziej rozbudowane, więc co moment muszę zwalniać pojedynczych żołnierzy, żeby uzupełnić straty rekrutami.
    2. Ponawiam swoje poprzednie pytanie :P
    Jak to jest z minusowym honorem? Z tego co wiem każdy punkt honoru na plusie zwiększa nam relacje z każdym kto nas lubi chociaż na 1 punkt. Czy minusowy honor sprawia, że ludzie z relacją na minusie nie lubią nas jeszcze bardziej, czy też zmniejsza nam efekt dodatnich relacji?

Offline Crims

• Użytkownik
    • Piwa: 3
    « Odpowiedź #1661 dnia: Marca 29, 2010, 08:33:43 »
    Czy da się zmniejszyć rozmiar czcionki wyswietlanych komunikatów, np. o trupach podczas bitwy?
    Jest to dość uciążliwe gdy akcja na polu bitwy jest zbyt szybka to nic nie widać bo napisy zasłaniają. Nie chcę wyłączyć całkiem bo to czasem dość ważne info.

Offline ASDAMk20

• Użytkownik
    • Czemu na forum jest tylu idiotów?
    « Odpowiedź #1662 dnia: Marca 29, 2010, 08:53:22 »
    Z tego co wiem to niestety nie... Ale Cię pocieszę - w Warbandzie te napisy są o wiele mniejsze ;-)

Offline Duen

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1663 dnia: Marca 31, 2010, 22:22:58 »
    Jako wasal w oknie dialogowym z innym wasalem pojawiła się nowa opcja - "Podążaj za mną" (czy jakoś tak). Czy jako wasal a nie marszałek mogę przy odpowiedniej reputacji, honoru itp. rozkazać owemu wasalowi żeby poszedł za mną i będzię chciał to zrobić a nie odpowie mi obelgą? JAKO WASAL A NIE MARSZAŁEK!

Offline Arto

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1664 dnia: Marca 31, 2010, 22:42:23 »
    Wystarczą dobre stosunki z owym lordem.