Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325041 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Jarek138

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1140 dnia: Września 21, 2009, 14:40:07 »
    Ja mam taką sytuację, że dostałem wioskę a potem miasto. Nie mam zamku bo żadnego nie zdobywałem tylko pomagałem w oblężeniu. Do otrzymania miasta wystarczyło ok.90 stosunki z moją frakcją i król jako przyjaciel - ok. 28 pkt.

Offline Ghostface

• Użytkownik
    • .Ghostface
    « Odpowiedź #1141 dnia: Września 21, 2009, 18:34:27 »
    Mam pytanie, otóż upatrzyłem sobie frakcję w Mount & Blade (Wersja gry 1.011 Moduł Navite) Frakcja to Rhodoki, w jaki sposób dołączyć właśnie do nich, co robić?

Offline Michal

• BANITA
    • Użytkownik
    • Arrrr
    « Odpowiedź #1142 dnia: Września 21, 2009, 19:00:23 »
    Rób zadania dla króla i zdobywaj renomę. Później idź do króla i poproś go aby mianował Cię swoim wasalem.
    PS: Dobrze wybrałeś. Rhodocy (lub jak kto woli Rhodokowie) to bardzo ciekawa i wymagająca frakcja, nawiasem mówiąc moja ulubiona :)
    « Ostatnia zmiana: Września 21, 2009, 19:02:24 wysłana przez Michal »
    Nie ma mnie
    Dezaktywowane konto. Nowe konto -> (klik!)

Offline Ghostface

• Użytkownik
    • .Ghostface
    « Odpowiedź #1143 dnia: Września 22, 2009, 14:39:32 »
    Czy da się stworzyć własną frakcję by mieć własne zamki, wsie i tak dalej? jeżeli tak, to jak tworzyć te wsie, zamki, królestwa?

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #1144 dnia: Września 22, 2009, 14:47:17 »
    Nie da się niczego zrobić z rzeczy opisanych przez Ciebie, możesz mieć swoje zamki, wsie itd, ale zdobyte przez siebie lub podarowane od króla....budować się nie da...własną frakcję możesz mieć tylko w niektórych modach, poszukaj w danym wątku, wszystko tam znajdziesz

Offline Ghostface

• Użytkownik
    • .Ghostface
    « Odpowiedź #1145 dnia: Września 22, 2009, 14:54:49 »
    Nie da się niczego zrobić z rzeczy opisanych przez Ciebie, możesz mieć swoje zamki, wsie itd, ale zdobyte przez siebie lub podarowane od króla....budować się nie da...własną frakcję możesz mieć tylko w niektórych modach, poszukaj w danym wątku, wszystko tam znajdziesz

Podczas tworzenia postaci i jej historii, takiej pokrótkiej. Klikałem byle co bo byłem ciekaw, i miałem możliwość wyboru flagi, jak do tego powrócić? co ta flaga daje?

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1146 dnia: Września 22, 2009, 15:01:03 »
    Flage możesz wybierać kiedy na samym początku zaznaczyłeś, że jesteś szlachcicem, co Ci to daje, chyba trochę więcej renomy i to że od samego początku jak będziesz dobrze walczył np z rabusiami to szybciej król będzie Cię gnębił żebyś się do niego przyłączył jako namiestnik lub wasal, ja nigdy tego na początku nie robiłem, bo później jak mu odmawiasz to tracisz szacun u niego.....

Offline Ghostface

• Użytkownik
    • .Ghostface
    « Odpowiedź #1147 dnia: Września 22, 2009, 15:08:21 »
    Gdybym jednak zaczął grę jako szlachcic, powiedzmy że mam już długą 'karierę' u boku władcy, czy ja sam też mogę zostać władcą?

I jeszcze jedno, czy są jakieś sposoby na strzelanie z łuku by tracić? co robić, jak rozdawać statystyki by zostać prawdziwym kusznikiem.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1148 dnia: Września 22, 2009, 15:13:35 »
    Pseudo władcą będziesz mógł zostać jeśli jesteś rebeliantem, ale w Native nie bedziesz mógł najmowac lordów itd....w innych modach np Sod-ie możesz to robić, ze zbieraniem podatków i innymi rzeczami łacznie...

Ad2 Musisz rozwijać umiętności broni takich jak łuk czy kusza, i chyba skilla silny naciąg, nie pamiętam dokładnie, najszybciej zostać mistrzem łuku walcząc zabijając nim podczas bitwy, im trudniejszy strzał tym bardziej Twoje umiejętności rosną

Edit: Jesteś początkujący to poczytaj sobie poradniki z gry, bardzo dobry zrobił pc_maniac, to Ci rozjaśni troche rozgrywkę
    « Ostatnia zmiana: Września 22, 2009, 15:18:08 wysłana przez pwi7aaf »

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1149 dnia: Września 22, 2009, 18:31:08 »
    Jeśli wybierzesz kuszę, to nie dawaj nawet punktu w naciąg (power draw). Ta umiejętność działa tylko z łukami (co jest raczej logiczne).
    A co do flagi (herbu), to wcześniej czy później wybierasz sobie heraldykę (gdy zostajesz lordem). Wpływu na rozgrywkę to nie ma - oprócz sytuacji, gdy nie masz nad głowami wojaków wyświetlanych napisów (wtedy rozpoznajesz swojego żołnierza właśnie po herbie na tarczy/zbroi.
    « Ostatnia zmiana: Września 22, 2009, 18:32:43 wysłana przez krzyysiek »

Offline Assariah

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1150 dnia: Września 23, 2009, 09:43:43 »
    Witam.
    Szukałem odpowiedniego wątku na forum ale nie znalazłem nic konkretnego.
    Mimo to podejrzewam że ktoś już zadał podobne pytanie. Mam na myśli schemat sympatii i antypatii  NPC'tów których wynajmujemy w karczmie.
    Mnóstwo razy to przerabiałem ale mam dziurawą pamięć i nie jestem w stanie podać nawet jednego przykładu.
    W każdym razie prosiłbym o pomoc w tej kwestii bo z pewnością ktoś już zrobił taką rozpiskę.

Offline Pifcio

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #1151 dnia: Września 23, 2009, 09:50:32 »
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0 użyj opcji szukaj wszystko znajdziesz:)

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1152 dnia: Września 23, 2009, 11:58:35 »
    Na początku bardzo dziękuję za odpowiedzi na opis mojej wcześniejszej sytuacji. Szczególne dzięki dla krzyysiek.
    Tak w wielkim skrócie:
    miałam wioskę (tylko jedną) i gdy wrogowie zdobyli zamek obok niej a potem ja ten zamek odbiłam to król dając ten zamek innemu lordowi - oddał mu też razem z zamkiem moją wioseczkę! (wkurzające)
    Uparłam się poczekałam i jak znowu wrogowie zdobyli ten zamek to ja znowu odbiłam i znowu prosiłam króla o niego aż wreszcie go dostałam razem z moją byłą wsią, która na szczęście nic nie straciła (np. ma dalej wszystkie zabudowania, które ja w niej zrobiłam wcześniej).
    Więc koniec końców jest OK ;)

Teraz pytania dzisiejsze:
    1. Czy jest gdzieś dostępna lista lordów danego królestwa, gdzie można by zobaczyć ich nastawienie do mnie, czy też trzeba każdego z osobna spotkać żeby wiedzieć ile się ma punktów u niego?
    2. Od czego zależy ile zbieram kasy z zamku (bo jakoś tak bardzo mało mi się wydaje)?
    3. Czy można zmienić imiona NPC? Niby jak wejdę na oddział i tam wybiorę daną osobę i potem dam żeby mi pokazał swoje umiejętności to u góry mogę wykasować jego imię i wpisać inne ale jak to zamknę to i tak wszystko jest po staremu. Da się to jakoś zapisać?
    « Ostatnia zmiana: Września 23, 2009, 12:01:34 wysłana przez Xena »

Offline Daedalus

• Użytkownik
    • Piwa: 143
    « Odpowiedź #1153 dnia: Września 23, 2009, 12:18:55 »
    1. Jeśli nie ma w zakładce "Zadania > Postacie", to nie ma nigdzie.
    2. Z zamków z zasady jest bardzo mało kasy. Grosze wręcz. Jedynie z wiosek i miast są jako takie dochody. Ilość zbieranych podatków zależy w dużej mierze od koniunktury.
    3. W grze - nie. Można to jednak zrobić drogą okrężną, zmieniając te imiona w plikach spolszczenia (plik troops.csv).

Offline Assariah

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1154 dnia: Września 23, 2009, 12:40:28 »
    O, świetnie.
    Dzięki za pomoc pwi7aaf.