Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325010 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Myzrael

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1020 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:10:11 »
    Z tego co pamiętam to trzeba mieć wojnę z danym królestwem, żeby palić ich wioski...

Ja zacząłem nową grę i specjalnie zebrałem paru rekrutów z karczm, aby to sprawdzić. Nawet z neutralnymi relacjami mam opcję, aby spalić wioskę, lub wywołać jakieś inne negatywne akcje.

Offline Nana1x

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1021 dnia: Sierpnia 16, 2009, 15:38:52 »
    Myślałam, że to palenie wiosek powoduje wojnę! Jak w takim razie dopiec temu królestwu tak, aby król wrogiego imperium pasował mnie na wasala?

Offline Nana1x

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1022 dnia: Sierpnia 16, 2009, 16:03:16 »
    Z tego co pamiętam to trzeba mieć wojnę z danym królestwem, żeby palić ich wioski...

Ja zacząłem nową grę i specjalnie zebrałem paru rekrutów z karczm, aby to sprawdzić. Nawet z neutralnymi relacjami mam opcję, aby spalić wioskę, lub wywołać jakieś inne negatywne akcje.

Więc dlaczego ja nie mogę tego robić?
    Może to kwestia jakiejś umiejętności albo czegoś w tym stylu?
    EDIT: Nie wiem czemu, ale opcja się pojawiła. Zobaczę, czy zadziała przy innej wiosce.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 16, 2009, 16:33:39 wysłana przez Nana1x »

Offline Kowal

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1023 dnia: Sierpnia 16, 2009, 20:10:15 »
    Żeby zostać wasalem wystarczy dobić do ok. 150 renown ( nie licząc punktów sympatii króla danego kraju ). Można to zrobić na bandytach itp. więc aby zostać wasalem nie musisz z nikim walczyć ( daje Ci to dostęp do miast/zamków każdej frakcji ). Oczywiście im cięższa bitwa tym więcej sławy, więc lepiej walczyć np. z licznymi Górskimi Bandytami niż z tymi znad morza, bo daje to więcej renomy :P

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #1024 dnia: Sierpnia 16, 2009, 20:18:48 »
    Moim zdaniem na początku najbardziej opłaca się brać udział w każdym możliwy turnieju. 20 renomy + 4000 gotówki na początek to jest "coś".

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #1025 dnia: Sierpnia 16, 2009, 20:29:52 »
    Moim zdaniem na początku najbardziej opłaca się brać udział w każdym możliwy turnieju. 20 renomy + 4000 gotówki na początek to jest "coś".
    Ekhm... 4k? Takie wygrane zdarzają się bardzo rzadko, a jak już, to odejmij jeszcze 600 za obstawianie. ;p

Pozdrawiam!

Offline Myzrael

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1026 dnia: Sierpnia 16, 2009, 20:53:28 »
    Wg. mnie najlepiej szwędać się nad morzem z powodu korsarzy. Nie dość, że łupy są na prawdę konkretne (jeżeli masz szczęście to nawet dobrej jakości/wytrzymałości etc. Byrnie znajdziesz, a to na początek to niezły kąsek) to wykupiciele w miastach dają bodajże ~120 sztuk denarów za jednego, więc dla mnie to opłacalne a zarówno można się przy tym w krótkim czasie dorobić i reputacji i pieniędzy ^^

Offline Fotyś

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1027 dnia: Sierpnia 17, 2009, 13:34:05 »
    Mam pytanie, otóż toczę wojnę z Nordami, jestem Marszałkiem. Mój zamek zaatakowała cała armia Nordów (! ok 1400 jednostek !). Gdy rozkazuję lordom z mojej Vaegirskiej armii aby podążali za mną - robią to, ale gdy chcę walczyć o zamek gra informuje mnie, że mam jedynie 140 jednostek gotowych do walki, czyli pozostali lordowie wogóle nie przyłączają się do walki... Natomiast gdy dochodzi do potyczki na otwartym polu Nordowie mimo dość znacznej odległości między sobą dysponują również całą armią, a ja nie mogę. Ztąd moje pytanie --> JAK ZMUSIĆ PODLEGŁYCH MI LORDÓW, ABY WALCZYLI ZE MNĄ W BITWIE O ZAMEK, LUB OTWARTYM POLU ?!?! Z góry dzięki ;)

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1028 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:18:11 »
    Prosty trick - podjedź ze swoimi lordami do agresorów w nocy, wtedy zasięg widzenia jest mniejszy, więc zanim zaczną uciekać, Ty zdążysz wywołać bitwę. I jeszcze jedno - jeśli dobrze rozwijasz umiejętności NPC, to zapewne Twój oddział jest szybszy od ich kompanij. Przed dojechaniem na miejsce warto więc gdzieś się niedaleko zatrzymać, aby wszyscy do Ciebie "dojechali" i dopiero ruszyć - powoli! (czyli co chwila zatrzymując się, a gdy zobaczysz wroga, to jak najszybciej rozpocznij bitwę).

Edytka: A może to Ty masz wojnę z Nordami, a nie Twoja frakcja? Przyznaj się - paliłeś ich wioski i jeździłeś po ich karawanach? ;-)
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2009, 14:21:14 wysłana przez krzyysiek »

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1029 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:29:07 »
    Pytania z zakresu "dla początkujących".

1. Czytając "Informacje dotyczące rozgrywki" na stronie głównej natknęłam się na takie zdanie:

"Niepostrzeżone wejście do miasta.
    Tutaj musimy odpuścić sobie swoje wojsko, a zabrać ze sobą jedynie bohaterów NPC. Z nimi jedynie miałem 70% szansę na niezauważone wejście do miasta."

powiedzcie mi proszę co znaczy "odpuścić sobie swoje wojsko", czy to oznacza, że mam każdego najętego wojownika jednego po drugim zwolnić? Co się wtedy z nimi stanie? Będę ich musiała potem znowu szukać i najmować?
    Przyjmijmy, że chcę wejść do wrogiego miasta w przebraniu, dojeżdżam w jego okolice moim oddziałem i ... ?

2. Mam na razie tylko wioskę i tylko jedną - póki co biedną - zainwestowałam w wybudowanie jednego z obiektów, jakież było moje rozczarowanie jak po upływie czasu w wiosce nie pojawił się nowy budynek tylko jedyne co to jest napis (jak się wejdzie w zarządzanie tą wsią, że ona takie ulepszenie posiada). Czy tak to jest - te ekstra budynki nie pojawiają się w wiosce (są tylko na piśmie) a wioska cały czas wygląda tak samo?

Offline Fotyś

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1030 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:39:50 »
    Wioska będzie wyglądała tak samo, a przynajmniej ja tak mam :) Te "ulepszenia" służa poprawieniu stosunku wieśniaków do Ciebie, przyspieszeniu powiadomienia o plądrowaniu wsi przez któregoś z lordów.
    A na to "odpuszczenie wojska" jest tylko jedna rada --> zostawić je w zamku lub mieście (jeżeli takowe posiadasz...) nawet jak wejdziesz z wojskiem do miasta możesz wywalczyc sobie drogę odwrotu... wygląda to tak, że bohater ubrany w jakieś łachmany i uzbrojony w kij musi pokonać max 5 żołnierzy. Także ja zawsze włażę z wojskiem, tłukę kilku żołnierzy kijem i mogę robić co chcę w mieście :)

Offline Fotyś

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1031 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:42:57 »
    Prosty trick - podjedź ze swoimi lordami do agresorów w nocy, wtedy zasięg widzenia jest mniejszy, więc zanim zaczną uciekać, Ty zdążysz wywołać bitwę. I jeszcze jedno - jeśli dobrze rozwijasz umiejętności NPC, to zapewne Twój oddział jest szybszy od ich kompanij. Przed dojechaniem na miejsce warto więc gdzieś się niedaleko zatrzymać, aby wszyscy do Ciebie "dojechali" i dopiero ruszyć - powoli! (czyli co chwila zatrzymując się, a gdy zobaczysz wroga, to jak najszybciej rozpocznij bitwę).

Edytka: A może to Ty masz wojnę z Nordami, a nie Twoja frakcja? Przyznaj się - paliłeś ich wioski i jeździłeś po ich karawanach? ;-)

Niee =P miałem questa aby wywołać wojnę, a że Khergici i Swadianie już nie istnieją u mnie... to kolejna wojna nie zaszkodzi :D zaraz wypróbuję twój sposób ale stosowałem coś identycznego w dzień iiiiii nie działa... 0_o właśnie podjeżdżam do Lorda Haedy (z moimi podwładnymi ok 600 ludzi - przeciw jego 125) a gdy chcę atakowaą pokazuje się moich 111 jedynie =P

Offline Xena

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1032 dnia: Sierpnia 17, 2009, 14:46:37 »
    Fotyś - dzięki za informacje w ekspresowym tempie. :)

Teraz już nie będę wypatrywała, że mi gdzieś we wsi młyn postawią czy coś innego, przyjmuję do wiadomości, że te ulepszenia są tylko na piśmie i wioska jaka jest taka będzie - nic piękniejsza :( a szkoda ;)

Zamku ani miasta niestety jeszcze nie mam - więc póki co pozostaje mi tak jak napisałeś "kupą" do wrogiego miasta ;)
    i machać kijem by sobie drogę i swobodę wywalczyć. :)

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1033 dnia: Sierpnia 17, 2009, 15:15:55 »
    Niee =P miałem questa aby wywołać wojnę, a że Khergici i Swadianie już nie istnieją u mnie... to kolejna wojna nie zaszkodzi :D zaraz wypróbuję twój sposób ale stosowałem coś identycznego w dzień iiiiii nie działa... 0_o właśnie podjeżdżam do Lorda Haedy (z moimi podwładnymi ok 600 ludzi - przeciw jego 125) a gdy chcę atakowaą pokazuje się moich 111 jedynie =P
    No to już masz odpowiedź na swoje pytanie :-p Jeśli dobrze zrozumiałem, to quest jeszcze nie został wykonany do końca? Lordowie nie przyłączają się do bitwy, jeśli ich frakcja nie prowadzi z napastnikami wojny. Nawet, jesli stoją zaraz obok Ciebie, a Ty jesteś ich marszałkiem. Musi najpierw wybuchnąć wojna, czyli inaczej mówiąc - musisz obrabować ich 2 karawany i poczekać chwilkę.
    W tej grze możesz mieć minusowe stosunki z frakcją (czyli de facto - wojnę) przy neutralnych lub wręcz pozytywnych relacjach pomiędzy tą frakcją a Twoim królestwem. Krótko mówiąc - ty możesz atakować ich, oni atakują Ciebie i nikt Ci nie pomaga :-)

Xena - wiadomo, jak twórcy robili tę grę. Może po prostu nie znaleźli czasu na edytowanie kilkudziesięciu lokacji? Opóźniłoby to trochę wypuszczenie finalnej wersji. Może w rozszerzeniu poprawią ten aspekt. Pamiętam, że tak jak Ty byłem baaardzo rozczarowany brakiem "namacalności" tych udoskonaleń.
    « Ostatnia zmiana: Sierpnia 17, 2009, 15:21:18 wysłana przez krzyysiek »

Offline johnny

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1034 dnia: Sierpnia 19, 2009, 19:26:13 »
    Mam pytanie czy na szkolenie jednostek ma wpływ tylko npc z najlepiej rozwiniętą umiejętnością czy wszyscy którzy potrafią szkolić?