Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 326626 razy)

Opis tematu:

Offline Mannerheim

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #750 dnia: Czerwca 05, 2009, 16:57:55 »
    W najnowszej ten "niby-bug" także występuje, w każdej wiosce.

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #751 dnia: Czerwca 07, 2009, 11:58:31 »
    Czemu "niby-bug"? A to normalne? Wyobraź sobie, że jakiś koleś rozwalił i okradł Ci mieszkanie, a jak ty to odbudowałeś, przyszedł, dał Ci (albo dla twojego sąsiada) 30 złotych i myśli, że wszystkie grzechy wybaczone.
    Mam wersję 1.003, tak dokładnie miałem przed formatem kompa... ;(
    pozdro

Offline Patriko97

• Użytkownik
    • This is Sword. This is Dead.
    « Odpowiedź #752 dnia: Czerwca 07, 2009, 12:29:24 »
      (...) Jak jakiś człowiek powie coś tam o chorych dzieciach i braku pieniędzy, daję mu 30 denarów, a relacje z tą wsią są z powrotem na 0 (...)

Chciałem tylko dodać, że nie daje się 30 denarów tylko 300 denarów. Przynajmniej ja tak mam. Pozdro!

Już nie mogę się doczekać tego moda!

Piszę poprawnie po polsku.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 463
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #753 dnia: Czerwca 07, 2009, 14:27:03 »
    dokladnie. ale i tak to sie nie przydaje ;D

Aha wlasnie, juz dawno sie chcailem spytac :D.
    Mianowicie niedlugo bede miał "Swoje małe państewko" gdyz bede robil rebelie:
    1.Komu robic rebelie ? Komus slabemu z kim mialem wojne jalk bylem wasalem, czy moze temu krajowi kogo bylem wasalem?
    2.Jak dolaczyc lordow do frakcji?
    3.Co mi da pretendent, czy on bedzie wojowal czy co robil ?
    4.Zeby wywolac rebelie trzbea miec miasto jesli dobrze pamietam?
    5.Czy bede mial pryjorytety marszalka?, bede mogl robic kampanie, przydzielac lenno, itd.?
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2009, 14:53:16 wysłana przez Kradus »

Offline Patriko97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #754 dnia: Czerwca 07, 2009, 16:34:33 »
    1.Łatwiej będzie chyba słabszemu krajowi, ale jak lubisz wyzwania to wybierz frakcje do której należałeś lub jest trudniejsza do pokonania.
    2.Jeśli pomagasz pretendentowi to podchodzisz do lorda z frakcji którą pretendetuje i trzeba przekonać lorda, żeby dołączył. Jeśli robisz samotną rebelię to się nie da.
    3.Predenter dołączy do twojej drużyny z jakimiś łachami szlachcica i będzie z tobą walczył. On będzie dowódca a ty przydzielasz lenna innym lordom. Kiedy zdobędziesz wszystko odchodzi z drużyny (chyba) i prowadzi swoją armie,a ty jesteś jego marszałkiem.
    4.Musisz mieć na minusie z daną frakcją. Najlepiej zaatakuj wrogą karawanę, a potem wystarczy choćy zdobyć jeden zamek lub miasto. Jak je zdobędziesz to rebelia się zaczyna.
    5.Nigdy nie słyszałem o słowie "pryjorytytety", jak już to "priorytety". Co do pytania jak pomagasz prawowitemu władcy to owszem. Jak prowadzisz samotną rebelię to raczej nie masz lordów więc się nie da (wszystkie wiochy, zamki i miasta będą twoje).
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 07, 2009, 16:36:29 wysłana przez Patriko97 »

Offline przybor

• BANITA
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #755 dnia: Czerwca 08, 2009, 08:21:20 »
    Poprawię...
    3. Po rebelii jest jak zwyczajny król lub lord- biega sobie z armią jak każdy...
    4. Jest jeszcze inny sposób. Bądź wasalem u króla, a jak nie będzie Ci chciał dać jakiegoś zamku, co go zdobyłeś, to możesz wypowiedzieć mu posłuszeństwo i dostać zamek.
    pozdro

Offline Patriko97

• Użytkownik
    « Odpowiedź #756 dnia: Czerwca 08, 2009, 13:37:09 »
    3. Po rebelii jest jak zwyczajny król lub lord- biega sobie z armią jak każdy...

Czyli tak jak napisałem. Odchodzi od drużyny i biega po mapie z własną armią

4. Jest jeszcze inny sposób. Bądź wasalem u króla, a jak nie będzie Ci chciał dać jakiegoś zamku, co go zdobyłeś, to możesz wypowiedzieć mu posłuszeństwo i dostać zamek.

Zapomniałem napisać :D

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #757 dnia: Czerwca 08, 2009, 13:58:21 »
    wielkie dzienki, aha jaka armia byscie szli na rebelie ? [narazie mam 72 max. ale 39 to veagirscxy knajci wiec spoko:D]

PS. zeby nie bylo ze jakis noob jestem - zaczolem grac na 104% xD

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #758 dnia: Czerwca 08, 2009, 18:34:46 »
     To o wiele za mało... Dla mnie 100 to minimum, bo byle jaka wyprawa wojenna tych twoich 70 ludzi zadepcze.

Offline Kradus

• Administrator
    • Użytkownik
    « Odpowiedź #759 dnia: Czerwca 08, 2009, 20:50:11 »
    oK dzienki za surowy jak zwykle komentarz [xD],

PS. czesto tak robie ze z wyprawy wojennej uciekam i paru mnie go ni i tak do calkowitego zniszczenia :P

PS2.jedynie nie lubie krolow ;/

Offline robert7000

• Użytkownik
    « Odpowiedź #760 dnia: Czerwca 09, 2009, 23:12:03 »
    Witam, gram od tygodnia, na wiekszosc swoich pytań znalazlem juz odpowiedzi ale mam jeszcze pare:

1. Czy umiejetnosc Szkolenie sie kumuluje z kazdego bohatera? To jest tak że każdy dodaje troche punktow doswiadczenia do ogółu zbieranego przez oddzial dziennie?
    2. Mechanika gry:
    a) Wielkość Bitwy - na jakiej zasadzie to działa? Aktualnie gram na 70 i co to oznacza?, że na mapie max. 70 jednostek sie pojawia w proporcjach wzgledem wielkości obydwu armii czy jak?
    b) Sztuczna Inteligencja (SI) czy wpływa na to że armie lepiej walczą? Celniej strzelają? Jeśli tak to czy moja armia też będzie lepiej walczyła?
    3. (Mam druzyne z 6 bohaterow, jednemu rozwijam INT. na maxa i skile z tym zwiazane, drugiemu CHARYZME i jej skile, a sobie i reszcie SIŁE i ZWINNOŚĆ + bronie dwuręczne) Bohater na 20lvl, reszta na 12 mniej wiecej.
    - Jaka ilość bohaterów jest optymalna, czy im wiecej tym lepiej? Ktoś gdzieś dawał linka z poradnikiem PDF do rozwoju dryzuny ale nie dzialal mi ten link. Czy ktos moze go ponownie zamiescic? Ewentualnie jakieś porady.
    4. Co sie dzieje po 30dniach oblegania, gdy kończą sie im zapasy żywności? Rozumiem że i ja musze sie zaopatrzeć w sporą ilość gdy mam zamiar sterczeć pod zamkiem 30dni;) ale co jest po 30dniach?
    5. Ile mniej wiecej trzeba mieć punktów Respektu/Relacji z innymi Lordami by zaczeli sie przyłączać do moich oblężeń.
    6. Czym jest Honor w grze, gdyż nie moge odnaleść tego wskaznika, a pare razy widzialem komunikat o nim.

Bede wdzieczny za odpowiedzi. Pozdrawiam:)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 09, 2009, 23:20:39 wysłana przez robert7000 »

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #761 dnia: Czerwca 10, 2009, 00:30:13 »
    Witam.
    1. Nie, umiejętności rożnych bohaterów się nie kumulują. Doświadczenie jest rozdzielane pomiędzy drużynę.
    2. a) To oznacza ile jednostek będzie aktualnie na ekranie. Jeżeli masz 70, to będzie walczyło 70 ludzi, ale armie nie są proporcjonalne. Z początku pewnie wróg będzie miał przewagę liczebną, powiedzmy 50 na Twoich 20, ale jeżeli inwestujesz w umiejętność "Tactics", to walkie będą się stawały bardziej wyrównane, a z czasem to Ty będziesz miał przewagę liczebną. Jest też program o nazwie Battle Sizer Changer, który pozwala ustawić limit jednostek nawet do 1000 ludzi na ekranie. Jeżeli Twój komputer na to pozwala, to nie musisz się już martwić o skilla "Tactics".

b) Twoja armia raczej nie będzie lepiej walczyła.

3. Ilość bohaterów zależy od gustu, ja na przykład nie biorę żadnego. Pamiętaj tylko, że można mieć maksymalnie 8 NPC w drużynie, a w dodatku muszą być odpowiednio dobrani. Jeżeli natrafisz na dwóch bohaterów, którzy się nie lubią, to po pewnym czasie jeden opuści Twoją drużynę.

4. Nie jestem pewny, ale chyba przejmujesz zamek.
    5. Też nie wiem. W każdym razie na pewno musi być na plusie. 15-20 z pewnością wystarczy.
    6. Honor w zasadzie jest zwykłym dodatkiem, który zbierasz aby zbierać. Podobno coś tam daje, ale są to małe bonusy, niezauważalne. Raczej nie trzeba się nim przejmować. Wszystkie dane dotyczące honoru i reputacji znajdziesz w zakładce "Raports"
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline Tario

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #762 dnia: Czerwca 10, 2009, 07:23:31 »
    Oj Alkhadiaise Honor daje relacje z lordami mając go na minusie mamy minusowe stosunki z lordami.

Offline Alkhadias

• Powabna baletnica
    • Użytkownik
    • Piwa: 178
    • Push humanity forward
      • Serio Blogów
    « Odpowiedź #763 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:18:57 »
    Możliwe. Ja tam nigdy nie dbałem o relacje z lordami, bo jakoś nie sprawiało mi to róznicy. Więc może i polepsza te relacje, ja tam nie wiem.
    Father, forgive me not, for I have sinned!
    Now tremble and fear, and mercy have not upon me!  

https://alkhadias-rozrywkowo.blogspot.com/
    https://alkhadias-naukowo.blogspot.com/

Offline lorde

• Użytkownik
    « Odpowiedź #764 dnia: Czerwca 10, 2009, 08:34:51 »
    Jak oddalic kamerę od głowy postaci?? Strasznie to przeszkadza...

I czemu ta gra tak się tnie ?? Fable ma porażająco lepszą grafikę i nawet gdy po ekranie biega mi dużo potworów to nie mam 'lagów'..
    Mam 512 ram, 1.7 procesor i radeon 9550.