Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325555 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Chingis-Chan

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Jedna strzała, jeden trup...
    Początkującego pytania
    « Odpowiedź #570 dnia: Kwietnia 04, 2009, 09:26:21 »
    Witam. Przejrzałem To forum myślę całkiem dokładnie, ale na nie wszystkie pytania uzyskałem odpowiedzi. Jestem początkujący w M&B, toteż podejrzewam, że nie wszystkie rzeczy zdążyłem odkryć. Potrzebuję więc kilku wyjaśnień:
    1. Czy na mapie bitwy jest jakaś inna możliwość ustawiania wojska w 'szyki' niż 'piechota za mną utrzymać pozycję', 'konnica za mną utrzymać pozycję'?
    2. Składy NPC tj. kto z kim współgra? Na forum znalazłem skład Alayen, Borcha, Baheshtur, Firentis, Jeremus, Lezalit, Rolf - Generalnie niezły, ale miło by było, gdyby ktoś się podzielił 'niekłótliwym, innym, np koedukacyjnym składem ;) (chodzi też o możliwość plądrowania wiosek, wyżynania rolników i zaganiania ich z powrotem do wsi bez irytacji zdaje się Firentisa)
    3. Czytałem w poradniku pc_maniaka, że gdzieś na wybrzeżu jest jakiś handlarz niewolników, który wyznacza ceny w zależności od siły sprzedawanego więźnia. Nie udało mi się na niego trafić ani razu. Był tylko Ramun, który opowiadał jak łapać niewolników, ale cen innych nie miał
    4. Czy prócz tego, że nabijając u jakiejś Lady punkty stosunków może się za nami wstawić, jest jeszcze coś z tego? Bo prócz 2000 złota to nieopłacalna robota robić sobie wrogów dla 'damy'...
    5. Czy przedmioty mistrzowskiego wykonania mogą wypaść z przeciwników?
    6. Czy nasza wieś maksymalnie rozbudowana jest potem w jakiś sposób 'lepsza' za wyjątkiem napisu u góry 'kwitnąca'?
    7. Czy nasza wieś po splądrowaniu i spaleniu traci wybudowane budynki?
    8. Kiedy dostanę propozycję kandydowania w wyborach na marszałka?
    9. Który zamek jest najtrudniejszy do podbicia? ^^ (póki co zauważyłem że w Grunwalderze wolno się po drabinie wchodzi ;p)
    10. Co tak naprawdę daje umiejętność taktyka? Bo ta przewaga na początku to jakaś lipa i nie za bardzo kumam ocb? Chodzi o liczbę jednostek własnych w stosunku do wrogich podczas jednego starcia?
    11. Czy można werbować żołnierzy w zamkach? Np na odległość tak jak to robią lordowie CPU?
    Na razie tyle. Jak przyjdzie mi coś jeszcze do głowy to się zgłoszę ;]
    Pozdro
    ChCh
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 04, 2009, 10:07:34 wysłana przez Chingis-Chan »

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    Odp: Początkującego pytania
    « Odpowiedź #571 dnia: Kwietnia 04, 2009, 10:17:56 »
    1. Tak. możesz ustawiać ich w szyki, np: szyk obronny : 1 F1 2 F6F6, wtedy piechota jest 20 kroków przed łucznikami
    F1 to wszyscy , utrzymać tę pozycję!
    F2 za mną!
    F3 do ataku!
    F6 podejść 10 kroków
    F7 cofnąć się 10 kroków
    F8 zgrupować  się
    F9 rozproszyć się

To są najważniejszsze rozkazy wg mnie.

2 Jest już dokładny temat o tym. Szukajka nie gryzie
    3.Tu chodzi chyba tylko o tego ramuna, nigdy nie spotkałem w grze jakiegoś innego handlarza
    4. Nie ma nic poza tym.
    5. Wszystko może wypaść, ale masterworki to npc rzadko mają ;)
    6. Tak. Masz wtedy szybszy system ostrzeżeń, szkoła polepsza twoje stosunki z wioską itp.
    7.Zdaje mi się że nie.
    8.Kiedy będziesz miał u większośći lordów stosunki mniej więcej na +15 i jakoś się im zasłużysz
    9.Tak. Grunwalder jest wg mnie (i nie tylko) najtrudniejszy do podbicia
    10. przewaga w bitwie zmniejsza morale wroga ,a zwiększa twoje. Tak.
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Pand

• Użytkownik
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #572 dnia: Kwietnia 04, 2009, 11:28:17 »
    Rozbiłem 3 karawany, minęły jakieś 2 wypłaty i nic.

Znalazłem lorda, który dał mi questa z przerwanie pokoju: miałem u niego -10 ;) więc jakby ktoś miał podobny problem to niech szuka po lordach, którzy przeszli z podbitych frakcji i mają u nich ujemne stosunki :)

Pozdro.

Offline silentmaciej

• Użytkownik
    « Odpowiedź #573 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:17:45 »
    a powiedzcie mi co ma zrobic zeby przejsc w stan spoczynku. Moja nacja juz jest jedyna na mapie i nie mam co robic w grze a nadal nie mam opcji przejscia w stan spoczynku.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #574 dnia: Kwietnia 04, 2009, 14:20:40 »
     Masz tą opcje w obozie...

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #575 dnia: Kwietnia 05, 2009, 16:54:03 »
    Przepraszam, czy ktoś jeszcze może mi pomóc w sprawie tego postarzania twarzy? A mianowicie chodzi o to, że jak przesuwam pasek wieku, to się nic nie zmienia, a wcześniej działało. Gram na direct 7, reinstall nie pomógł.

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #576 dnia: Kwietnia 05, 2009, 19:30:36 »
     Ja też w MODACH nie mogę postarzać twarzy po przerzuceniu się na DX7 (z powodu laga ;/)

Offline Pawello

• Użytkownik
    • Life goes on, come of age...
    « Odpowiedź #577 dnia: Kwietnia 05, 2009, 19:39:13 »
    A próbowałeś na 9 dać? ja mam i mi działa wszędzie.
    "Ach, ach! Majorze, dzisiaj żyjem, jutro gnijem, tylko to nasze, co dziś zjemy i wypijem" A.Mickiewicz "Pan Tadeusz""Dopóki walczysz, jesteś zwyciezcą."

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    « Odpowiedź #578 dnia: Kwietnia 05, 2009, 19:43:50 »
    A próbowałeś na 9 dać? ja mam i mi działa wszędzie.
    Tylko nie wszystkim pozwala na to karta graficzna.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Andre

• Użytkownik
    « Odpowiedź #579 dnia: Kwietnia 05, 2009, 20:28:25 »
    Ale mi postarzanie twarzy nie działa w Native. Na DX9 działa, a i owszem, ale niestety karta nie pozwala mi na takie granie. A co mogę zrobić, by działało mi na DX7?

Offline Gregorian

• Użytkownik
    Kilka pytań do wyjadaczy
    « Odpowiedź #580 dnia: Kwietnia 07, 2009, 10:26:46 »
    Witam gram już 5 dzień w M&B i Chciał bym się dowiedzieć kilku żeczy.
    Jak skutecznie moge zwiększyć mój Honor.
    Jaki łuk jest najlepszy.
    Jak zdobywać Miasta.

Jeśli zostanią mi udzielone odpowiedzi na te pytania to pewnie zadam ich jeszcze więcej :)

Scalam z wątkiem Krótkie pytania w dziale Pomocy. Na przyszłość tam proszę się kierować, miast zakładać nowy temat.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2009, 12:17:03 wysłana przez Daedalus »

Offline pc_maniac

• Użytkownik
    • Piwa: 1
      • Polish Builders Community
    Odp: Kilka pytań do wyjadaczy
    « Odpowiedź #581 dnia: Kwietnia 07, 2009, 11:44:06 »
    Żeczy żadnych się nie dowiesz, ale kilka RZeczy mogę Ci podpowiedzieć.
    Najskuteczniej zwiększyć można Honor poprzez questa z zawarciem pokoju (bardzo dużo punktów, niestety rzadki), pojedynek o Honor Damy, oraz wypuszczanie Lordów pokonanych w bitwie, natychmiast po informacji o ich pojmaniu (to najszybszy sposób).

Cóż co do łuku, to patrz się na ich statystyki. Jedne są szybkie, ale zadają słabsze obrażenia, inne na odwrót.

Jak zdobywać miasta? Skutecznie.
    Nie ma żadnego konkretnego sposobu na zdobywanie miast. Ogólnie przyjmuje się, że niezbyt nadają się do tej roli wszelkie oddziały strzeleckie, zaś tarczownicy im wyżej wyszkoleni tym lepsi i mniej strat będą mieli. Ogólnie najlepsi do tej roboty są Huskarle i Rhodoccy Sierżanci, ale Swadiańscy czy Vaegirscy Sierżanci też nie są do pogardzenia.

Najgorszym rozwiązaniem jest używanie do tego zadania konnicy (szczególnie rycerzy). Bo szkolenie ich jest czasochłonne, a rycerz bez konia przedstawia sobą połowę swojej wartości bojowej. Utrata każdego Rycerza bardzo boli.

Najlepiej bohaterów NPC ustawiać w okienku przed oblężeniem zamku na samej górze. Choć ja preferuję ustawianie 2 bohaterów, którzy mają wysokie statystyki leczenia nisko, by nie brali udziału w głównej walce, lecz leczyli oddział przed atakiem w samym mieście i pomieszczeniach zamkowych. Gdyby tak sie złożyło, że sam jestem bardzo pokiereszowany, a moje wojska również, to wtedy ci dwaj ostatni bohaterowie NPC ukazują się na polu walki i sieją prawdziwe zniszczenie, gdyż pod koniec walk wróg rzuca do boju już dość kiepskie oddziały. Ale to jaks obie rozplanujesz bitwę zależy wyłącznie od Twojej fantazji.
    « Ostatnia zmiana: Kwietnia 07, 2009, 11:49:57 wysłana przez pc_maniac »

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    Odp: Kilka pytań do wyjadaczy
    « Odpowiedź #582 dnia: Kwietnia 07, 2009, 11:59:07 »
    Witam!
    Również honor nam wzrośnie jak odmówimy zapłaty w queście z ukrywającym się bandytą we wiosce. Dużo tego nie ma, ale zawsze coś. Nie pamiętam jak to jest z questem, gdy pozwalamy uciec kupcowi w mieście, którego mamy wyeliminować.
    Pozdrawiam!

Offline Gregorian

• Użytkownik
    « Odpowiedź #583 dnia: Kwietnia 07, 2009, 16:58:31 »
    no rzeczywiście błąd wkradł mi się bardzo przepraszam ale czasem tak mam.
    No to może ktoś by mi powiedział jak zwiększyć limit jednostek na polu bitwy do więcej niż 100 bo mogę w opcjach gry zwiększyć tylko do 100 a że mam dobry komputer to chciałbym popatrzeć sobie jak się biją jakieś ogromne armie a nie 50 na 50 i ciągle dochodzą wrogowie... na pewno jakieś pliki trzeba zmienić ale jakie?

Offline NIFN

• Użytkownik
    • Piwa: 19
    « Odpowiedź #584 dnia: Kwietnia 07, 2009, 17:13:33 »
    Jest taki program (mini mod) o nazwie "Battle Size Changer", w którym można ustawić limit jednostek na mapie nawet ponad 1000...
    LINK http://www.mbrepository.com/modules/PDdownloads/singlefile.php?cid=8&lid=107
    Wtedy umiejętność taktyka jest zbędna... ;x

Pozdrawiam!