Witam. Przejrzałem To forum myślę całkiem dokładnie, ale na nie wszystkie pytania uzyskałem odpowiedzi. Jestem początkujący w M&B, toteż podejrzewam, że nie wszystkie rzeczy zdążyłem odkryć. Potrzebuję więc kilku wyjaśnień:
1. Czy na mapie bitwy jest jakaś inna możliwość ustawiania wojska w 'szyki' niż 'piechota za mną utrzymać pozycję', 'konnica za mną utrzymać pozycję'?
2. Składy NPC tj. kto z kim współgra? Na forum znalazłem skład Alayen, Borcha, Baheshtur, Firentis, Jeremus, Lezalit, Rolf - Generalnie niezły, ale miło by było, gdyby ktoś się podzielił 'niekłótliwym, innym, np koedukacyjnym składem ;) (chodzi też o możliwość plądrowania wiosek, wyżynania rolników i zaganiania ich z powrotem do wsi bez irytacji zdaje się Firentisa)
3. Czytałem w poradniku pc_maniaka, że gdzieś na wybrzeżu jest jakiś handlarz niewolników, który wyznacza ceny w zależności od siły sprzedawanego więźnia. Nie udało mi się na niego trafić ani razu. Był tylko Ramun, który opowiadał jak łapać niewolników, ale cen innych nie miał
4. Czy prócz tego, że nabijając u jakiejś Lady punkty stosunków może się za nami wstawić, jest jeszcze coś z tego? Bo prócz 2000 złota to nieopłacalna robota robić sobie wrogów dla 'damy'...
5. Czy przedmioty mistrzowskiego wykonania mogą wypaść z przeciwników?
6. Czy nasza wieś maksymalnie rozbudowana jest potem w jakiś sposób 'lepsza' za wyjątkiem napisu u góry 'kwitnąca'?
7. Czy nasza wieś po splądrowaniu i spaleniu traci wybudowane budynki?
8. Kiedy dostanę propozycję kandydowania w wyborach na marszałka?
9. Który zamek jest najtrudniejszy do podbicia? ^^ (póki co zauważyłem że w Grunwalderze wolno się po drabinie wchodzi ;p)
10. Co tak naprawdę daje umiejętność taktyka? Bo ta przewaga na początku to jakaś lipa i nie za bardzo kumam ocb? Chodzi o liczbę jednostek własnych w stosunku do wrogich podczas jednego starcia?
11. Czy można werbować żołnierzy w zamkach? Np na odległość tak jak to robią lordowie CPU?
Na razie tyle. Jak przyjdzie mi coś jeszcze do głowy to się zgłoszę ;]
Pozdro
ChCh