Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 325036 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Diego

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    • Jestem cziterem bo jeżdżę rowerem z wh
    Odp: Pytanie od newbie
    « Odpowiedź #510 dnia: Marca 21, 2009, 12:40:12 »
    1. Maniakowi chodziło zapewne o wieś, którą dostajemy po złożeniu przysięgi seniorowi.
    2. Mając jakiekolwiek wojo w oddziale, bo gra nie pozwala samemu szturmować na zamek.
    2. Wieś zdobywasz razem z zamkiem bądź miastem które podbijesz.

89% graczy uważa, że najważniejsza jest grafika, jeśli należysz do tych 11%, wklej to do
    podpisu!

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #511 dnia: Marca 21, 2009, 12:48:19 »
    Tak mozesz stanąc po stronie pretendenta do tronu i z nim podbić wszystko. Gdy już z nim wszystko zdobędziesz możesz jedynie walczyćs am co na tamtym poziomie rozgrywki będzie niemożliwe.

Offline pc_maniac

• Użytkownik
      • Polish Builders Community
    Odp: Pytanie od newbie
    « Odpowiedź #512 dnia: Marca 21, 2009, 13:24:21 »
    ad1.
    To była porada pod kątem "inwestowania" w punkty Relacji z wsią.
    Jednak życie zweryfikowało to co napisałem w "Poradniku" i okazuje się, że warto "inwestować w poprawę relacji z wsią również z wrogiego Królestwa. Co nie oznacza wcale, że musimy to robić.

Tak się składa, że im lepsza Relacja z wsią tym więcej rekruta z niej możemy otrzymać, a na pewnych poziomach, będą to nie tylko rekruci z "najniższej półki" lecz również nieco lepsze jednostki.
    Jednak dla mnie "uszczęśliwianie" poprzez otrzymywanie Rhodockich Tarczowników, gdy ja chciałem zaciężnych wyszkolić na Strzelców mija się trochę z celem. Ale zwiększenie ilości rekruta jednak czasami stanowi pokusę, by poprawić relację z wsią.

Drugi sposób "inwestycji" w wieś, to zdecydowanie się na kupowanie jedzenia wyłącznie w wsiach. Powoduje to, że dana wieś zdobywa pieniądze, które dość szybko (i z dużym zyskiem) odzyskamy w momencie sprzedaży w tej wsi towarów luksusowych, jak Przyprawy, czy bele jedwabiu (również futra). Gdyż wsie płacą nam za tego rodzaju towary dużo więcej niż byśmy za nie otrzymali w miastach.
    O dziwo pozostali Lordowie jakoś nie łaszczą się na kasę jaką wieś zdobyła od nas na tych transakcjach, więc każdy denar pozostawiony we wsi i tak prędzej czy później powróci do nas z nawiązką.

ad.2
     Dopiero gdy reprezentujesz jakąś stronę konfliktu (w momencie gdy jesteś na początku gry "wolnym strzelcem" nie możesz atakować zamków i miast).
    Co do tego jaką siłą powinien dysponować w ataku Twój oddział, musisz się przekonać empirycznie. Mnie wystarcza nawet do zdobycia miasta bronionego przez 350 woja, oddział do 100 żołnierzy. Ale zapewne są w tym lepsi ode mnie.

ad.3
    Wsie otrzymuje się jako lenna od władcy w wersji gdy służysz królowi.
    W wersji Rebelia dla Uzurpatora sam mozesz sobie te lenna przyznawać (ale nie przesadzaj, czasem daj coś również podległym Ci Lordom).
    W wersji Rebelia na własny rachunek - wszystkie zamki i miasta ! mają przynależne do nich wsie, które "automatem" otrzymujesz na własność.
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2009, 13:33:14 wysłana przez pc_maniac »

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #513 dnia: Marca 21, 2009, 13:59:29 »
    Ostatnie pytanko z serii zamęcz innych userów:Gdy będąc wasalem lub marszałkiem Swadii zdobędę z nimi wszystkie zamki,miasta i wiochy na mapie to mogę jakoś zostać królem?Tzn. obalić tamtego króla i przejąć całkowicitą władzę?

Niestety, nie możesz. Królem/królową w tej gdzie nie można zostać. Najwyższy stopień władzy dla gracza ogranicza się na poziomie marszałka.(nie uwzględniam tu rebelii na własną rękę)

Offline Danaios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #514 dnia: Marca 21, 2009, 17:46:47 »
    Kto to Xerina?
    Czy jest jakiś trick, sposób lub jakiś bajer na zdobycie łowców głów itp?
    Od czego zależy czy jeńcy dołączą do mojej kampani, od szczęśćia czy poziomu perswazji?
    Jaka jest najlepsza taktyka na pokonanie konnych łuczników?

Offline Tario

• Użytkownik
    • Rittes des panter
      • Gry RPG u Taria
    « Odpowiedź #515 dnia: Marca 21, 2009, 18:08:24 »
    Xerina to wojowniczka walcząca na arenie w poprzednich wersjach byłą w karczmie w zendar.
    2 tak odbicie ich z rąk bandytów.
    3 os szczęścia .
    4 czekać aż wystrzelą wszystkie strzały lub ganianie za nimi. Można również iść na kraniec mapy wtedy poobijają się o ,,niewidzialna ściane a ty ich wysiekasz.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #516 dnia: Marca 21, 2009, 19:16:41 »
    Jaka jest najlepsza taktyka na pokonanie konnych łuczników?

1) Champion courser pod Tobą + dobra giwera w łapie
    2) Inwestowanie w umiejętność Taktyka - dzięki niej możesz osiągnąć przewagę liczebną nad przeciwnikiem, co się bardzo przydaje
    3) Posiadanie w drużynie większości (idealnie: wszystkich, wysokopoziomowych) konnych. Piechota na niewiele się przyda.
    « Ostatnia zmiana: Marca 21, 2009, 19:41:44 wysłana przez krzyysiek »

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #517 dnia: Marca 21, 2009, 20:24:08 »
    Piechota na niewiele się przyda
    Nie zgodzę się. Jeśli masz dobrze wyszkolonych piechociarzy z tarczami i odpowiednio ich wykorzystasz, to z konnych nic nie zostanie.

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #518 dnia: Marca 21, 2009, 22:14:08 »
    Źle się chyba wyraziłem - masz oczywiście rację, że da radę (szczególnie sharpshooters, nord veterans/huscarls). Bardziej efektywne jest jednak wykorzystanie jazdy (ponosisz mniejsze straty, no i walka jest bardziej "malownicza" :D ). Właśnie walczę z khergitami i próbowałem naprawdę różnych opcji. Najskuteczniejszym rozwiązaniem według mnie jest użycie przeciwko khergitom.. właśnie khergitów, szczególnie lancers/veteran horse archers oraz WYSOKI poziom surgery (podstawa - dwóch moich bohaterów ma tę umiejętność na maksymalnym poziomie).

Offline nizyn

• Użytkownik
    • UNCUREABLE MANIACK
    « Odpowiedź #519 dnia: Marca 22, 2009, 10:54:31 »
     Czy z manhunterami da się jakoś zadrzeć? Chodzi mi o walkę przeciwko nim. Co daje ich sympatia wobec mnie?

Offline Kuroi

• Użytkownik
    • Who's bad? Who's bad? Who's bad?! I AM BAD!!
    « Odpowiedź #520 dnia: Marca 22, 2009, 11:12:38 »
    Nic. A zadrzeć raczej też się nie da bo jak? Jak się do nich zagada to nie ma nic o walce z nimi...hmm...Nie, raczej się nie da ;)

Offline Danaios

• Użytkownik
    « Odpowiedź #521 dnia: Marca 22, 2009, 12:33:04 »
    Czy istnieje taka zasada: Rhodocy to głównie pawężnicy, to tam kupie najlepsze pawęże, swadia najlepsza ciężka konnica a Khergit lekka?

Offline Nave731

• Użytkownik
    • www.sekcja9.fora.pl
    « Odpowiedź #522 dnia: Marca 22, 2009, 13:10:21 »
    Niestety nie. Bronie, opancerzenia ,tarcze i konie występują losowo.
    "Lecz zaklinam - niech żywi nie tracą nadziei
    I przed narodem niosą oświaty kaganiec
    A kiedy trzeba - na śmierć idą po kolei
    Jak kamienie przez Boga rzucane na szaniec!...
    J.Słowacki Testament mój

Offline krzyysiek

• Użytkownik
    « Odpowiedź #523 dnia: Marca 22, 2009, 20:46:58 »
    Losowo, niestety. Według mnie jest to jedno z większych niedopracowań gry (a może celowy wobór autorów?). Powinno być tak, że gdybyśmy chcieli kupić najlepszego konia, to musielibyśmy się udać do khergitów, najlepszą tarczę - rhodoków, topór - nordów itd.
    Podobna niedorzecznością jest dla mnie możliwość rekrutacji wojska w wioskach frakcji przeciwnika - jadę sobie na wroga bez ekipy, rekrutuję u niego oddziały i jak gdyby nigdy nic zaczynam walkę (???). Jedynym ograniczeniem jest to, że stosunki z wioską nie mogą wynosić 0 ani być na minusie. Co to za ograniczenie??? Powinno to być przynajmniej +40, +50, czyli że w wiosce by nas wyjątkowo lubili i dlatego "zdradzali" własny kraj.
    Powinna być też możliwość finansowego wspierania kampanii - czyli jeśli chcę się zająć handlem (wojaczką się brzydzę), to sobie handluję, a w momencie, gdy marszałek zwołuje kampanię, dostaję wybór: albo jedziesz z nami, albo płacisz (powiedzmy 10.000). Może ktoś wie, jak dodać taką opcję?

Offline Antoni

• Użytkownik
    « Odpowiedź #524 dnia: Marca 23, 2009, 13:27:28 »
    Bo powinno byc ze w wioskach przeciwnika rekrutuje sie tylko jakichs bandytow czy inny odpad umyslowy, ewentualnie chlopow z danej nacji ale max sztuk 1 (zawsze sie znajdzie jakas sprzedajna swinia ktora za kase pokroi brata). Biore z wioski Rodokow wiochmanow i atakuje ich najblizszy zamek a oni walcza z pasją na smierc i zycie ze swoimi wspolbratymcami, troche to nielogiczne :)