Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Krótkie pytania - wątek dla początkujących  (Przeczytany 326548 razy)

Opis tematu:

Offline gracjan96xd

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Krótkie pytania - wątek dla początkujących
    « Odpowiedź #1950 dnia: Listopada 10, 2011, 16:30:00 »
    1 Mam zamiar zostać sprzymierzeńcem nordów, w tej chwili posiadam 39jed. wszystkie to konnica, nie wiem czy dobrze kompinuję bo podobno nordowie wcale nie mają konnicy ale to w czymś przeszkadza? Jak bym chciał rekrutować te jednostki nordów to robić to we wsiach czy miastach?
    2 pytanie, jak mam budować machiny oblężnicze? i jak zdobyć bohatera NPC?
    3 i jak zdobyć bohatera NPC? i czy oni są przydatni?
    4 Czy jest możliwość wyposażenia swojej armi w sprzęt który chcę im dać?

1.W niczym to nie przeszkadza. Ze wsi szkolisz jednostki , z rekruta na dalsze stopnie .
    2.Machiny oblężnicze budujesz w czasie oblężenia , bohaterowie npc są w karczmach .
    3. W karczmach , tak są bardzo przydatni , gdyż możesz im rozwijać umiejętności , żeby nie tracić  punktów u głównej postaci.
    4. Nie ma takiej możliwości.
    No to tak , nie wiem za bardzo co tu napisać więc może lepiej nic tu nie napisze

Offline Kubixes

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1951 dnia: Listopada 17, 2011, 23:39:45 »
    jeśli kupuję towary we wsiach, aby szybciej się rozwijały, a potem ktoś je złupi to "moje" pieniądzę, które zainwestowałem w tą wieś przepadają??
    Ma to na celu, kupowanie w dalszej części gry moich towarów przez wieśniaków za dużo większą cenę niż w miastach, jednak gram Swadią, dlatego tylko w te wsie inwestuje jednak często są one łupione i nie wiem czy ma to sens.

P.S Nie mam na razie żadnej wsi na własność!

Offline Aleksander

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1952 dnia: Grudnia 04, 2011, 01:33:32 »
    Witam,mam pytanie czy jest możliwość żeby zmienić nazwę królestwa po jej założeniu ?

Offline Magic

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1953 dnia: Grudnia 04, 2011, 11:59:20 »
    Niestety w podstawowym M&B nie masz takiej możliwości. Zawsze będzie to nazwa jakiegoś istniejącego królestwa z dopiskiem "Rebeliantów", zależnie od tego komu służyłeś i się wyrzekłeś (np. służyłeś Swadii, wyrzekłeś się króla, to podbite przez ciebie ziemie nazwane zostaną "Królestwo Swadii Rebeliantów"), lub jaki będzie pierwszy zamek, który podbijesz (np. podbijesz Wercheg to nazwane ziemie będą "Królestwo Nordów Rebeliantów"). W M&B Warband ziemie możesz nazywać dowolnie, przynajmniej tak słyszałam ;)

Offline lary84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1954 dnia: Grudnia 09, 2011, 20:01:20 »
    Witam mam pytanie . Zaczynam bitwęja mam 80 jednostelk, komputer 800 dlaczego na polu bitwy znajduję sie tylko 4 moich rycerzy ??

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    « Odpowiedź #1955 dnia: Grudnia 09, 2011, 22:38:35 »
    W opcjach gry możesz sobie ustawić ilość żołnierzy na polu bitwy.

Offline lary84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1956 dnia: Grudnia 10, 2011, 08:28:12 »
    No tak ale mam ustawione w opcjach na 60 moich jednostek jest 5 a przeciwnik ma na polu 55 ??

Offline adamk23

• Użytkownik
    • Piwa: 7
    « Odpowiedź #1957 dnia: Grudnia 10, 2011, 14:24:15 »
    Dlatego że przewaga wroga wynosi 10 : 1 . Wpływ na liczbę naszych wojów ma też skill "taktyka" ale przy takiej różnicy nie miałby zbyt dużego wpływu.
    Tylko dwie rzeczy są nieskończone: wszechświat oraz ludzka głupota, choć nie jestem pewien co do tej pierwszej.-Albert Einstein
    FAQ Floris Expanded Mod Pack 2.4 i 2.5+ Spolszczenie 2.5

Offline lary84

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1958 dnia: Grudnia 10, 2011, 22:19:06 »
    Czyli to jest normalne ?? Troszkę ciężko się tak walczy no ale przynajmniej jest zabawa

Offline Hofiko

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    « Odpowiedź #1959 dnia: Grudnia 10, 2011, 22:22:02 »
    Tak jak Adam Ci wytłumaczył, to jest normalne... Jest taki system, bo niewielu ludzi mogłoby uczestniczyć w bitwach na tysiąc ludzi, a takie są nierzadkie. W związku z tym, coś musi wyrażać przewagę liczebną wroga, a nazywa się to Battle advantage (na początku bitwy pokazuje się komunikat, ile wynosi i na czyją korzyść). Zainwestuj w Taktykę i problem zniknie.
    Lepiej milczeć, narażając się na podejrzenie o głupotę, niż odezwać się i rozwiać wszelkie wątpliwości - Jarosław Kaczyński

Offline Kage

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1960 dnia: Lutego 03, 2012, 15:04:33 »
    Witam,

Pobrałem crpg do m&b warband , po wypakowaniu sa to luźne pliki , żadna instalka.
    Czy jesli wrzucę te pliki do m&b warband to czy będę mógł grac w multiplayer na obu trybach tj. Native i cRPG ?

Offline Avation

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1961 dnia: Lutego 03, 2012, 18:38:44 »
    Nie musisz wrzucić do modules wtedy możesz wybrać w jaki mod chcesz grać

Offline Lycha4

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1962 dnia: Lutego 07, 2012, 22:20:43 »
    Nie opłaca się. Szkolenie załatw poprzez przyjaciół (NPC) - to jedyna zdolność, która się sumuje w drużynie, dlatego 7 przyjaciół z zdolności szkolenia 3-4 będzie lepszych niż ty sam ze zdolnością 6.
    Nie opłaca się inwestować w szkolenie czy zdolności bojowe npc. Tak naprawdę najbardziej opłaca się każdego NPC rozwijać tylko w JEDNEJ umiejętności na maksa. W efekcie nasza drużyna razem ze wszystkimi bohaterami będzie miała wszystko co się da na maksa. Jeżeli chodzi o naszą postać to warto inwestować w np. wielkość ekwipunku, w umiejętności bojowe (jakiekolwiek oparte na sile i zręczności), w perswazję (chyba, że koniecznie chcemy szkolić w tym jakiegoś NPC). Nie opłaca się inwestować w charyzmę, bo i tak jak rozegramy wiele bitew to będziemy mieli tyle renomy, że spokojnie będziemy mogli dowodzić dużą armią (a najlepiej w TweakMB w ogóle ustawić na nieograniczoną armię i wtedy większy realizm).
    Czyli to jest normalne ?? Troszkę ciężko się tak walczy no ale przynajmniej jest zabawa
    Możesz ściągnąć BattleSizer, który ustawia ci wielkość bitwy nie na maks M&B, czyli 150 ale nawet na 1000. Podziały będą dopiero wtedy, gdy w bitwie będzie uczestniczyło ŁĄCZNIE więcej niż 1000 żołnierzy. W innym wypadku wszystkich ujrzysz naraz (piękny widok, trudniej się walczy, trzeba mieć dobrego kompa no i mało renomy z bitew - bo tylko jedna tura).

Offline Hajduk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #1963 dnia: Maja 18, 2012, 16:16:13 »
    1. Czy waga opancerzenia ma wpływ na szybkość poruszania się bohatera albo na cokolwiek?
    2. Czy jeśli gram na module Navite i chce zagrać na Warband, lecz go nie mam to muszę ściągać całą grę z Warbandem, czy wystarczy jakiś patch?
    3. Gdzie mógłbym go pobrać?
    4. Jak go zainstalować? (wiem, że jest tu gdzieś poradnik jak to zrobić, więc jeśli możecie, podajcie odsyłacz do jakiegoś poradnika dla zielonych :))
    5. I czy save'y z Navite mogę jakoś przerzucić na Warband?
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2012, 23:26:12 wysłana przez Hajduk »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #1964 dnia: Maja 22, 2012, 01:32:43 »
    1. Czy waga opancerzenia ma wpływ na szybkość poruszania się bohatera albo na cokolwiek?
    2. Czy jeśli gram na module Navite i chce zagrać na Warband, lecz go nie mam to muszę ściągać całą grę z Warbandem, czy wystarczy jakiś patch?
    3. Gdzie mógłbym go pobrać?
    4. Jak go zainstalować? (wiem, że jest tu gdzieś poradnik jak to zrobić, więc jeśli możecie, podajcie odsyłacz do jakiegoś poradnika dla zielonych :))
    5. I czy save'y z Navite mogę jakoś przerzucić na Warband?
    1. Na szybkość poruszania się
    2. Warband(i jego native) to osobna gra czy też samodzielny dodatek M&B, nie jest to upgrade czy patch do M&B.
    3. Jak wyżej - to nie patch, trzeba kupić WB - na steamie, w pudełku albo sam klucz np. na allegro.
    4. Nie można przerzucać save'ów, to nie jest ta sama kampania ani silnik gry, save'y po prostu się nie wczytają/nie będą działać.