1. Co do tego jakie budować to nie wiem, ale jeżeli dostarczysz surowce do produkcji dla swojej fabryczki, to ona jak ustawisz powinna produkować.
2. Ja zawsze zaczynam od Swadii i Rhodoków, mają fajne jednostki, a jak skombinujesz oddziały Rhodockie (wyborni kusznicy i włócznicy) i Swadiańskie (zbalansowana piechota i wyborne rycerstwo) będziesz miał wyborną armię. A zalety i wady - a jak myślisz? Przypatrz się nazwom tych królestw i tytułom lordów. Powinieneś zrozumieć.
3. Grając kobietą grasz jak mężczyzną (chyba),ale masz nieco trudniej. Możesz zostać królową własnego kraju, być czyjąś wasalką albo podbić Calradię.
4.Ja postać rozwijam głównie w inteligencję (1 miejsce) siłę (2 miejsce) i zręczność (3 miejsce). Charyzmę biorę tylko okazjonalnie.
5. Wykonuj zadania kupca, a gdy tylko je skończysz rób zadania dla ulubionego królestwa. Bij się od razu z rozbójnikami (po walkach początkowych musisz mieć ładny oddział), ale tych bandytów z przymiotnikiem na początku nie atakuj, na początku nie dasz im rady. A o korsarzach to zapomnij dopóki nie będziesz mieć oddziału 10 osobowego dobrze wyszkolonych.
To moja odpowiedź