Kik0z proszę o więcej szczegółów!
Jaką grasz frakcją i czy zawsze uciekają, czy tylko czasami?
Póki co, bez szczegółów mogę Ci udzielić tylko ogólnych rad.
Widzę kilka możliwości:
1) Grasz Nekromantą. Czasami niskie morale lub niska zdolność dowództwa powoduje, że Nieumarłe jednostki wyrywają się spod kontroli. Ogólnie ciężko jest kontrolować Nieumarłych na początku gry, nie mówiąc już o Cieniach. W takim przypadku Cienie/Zombie/Szkielety mogą dezerterować lub nawet zwrócić się przeciwko Tobie.
2) Bitwa toczy się przeciwko Magom/Nekromantom. Magowie posiadają zaklęcia, które mogą wprowadzić Terror wśród żywych jednostek, co obniża ich morale i zmusza do ucieczki. Nekromanci natomiast dysponują Aurą Grozy (emitowana z ubrań i z Laski Nekromanty oraz ze zdolności Nekromancji), która również wprowadza efekt Terroru.
3) Siły przeciwnika są od Twojej armii o wiele, wiele większe (np. o 50 jednostek), co również może obniżyć morale i sprawiać, że Twoi żołnierze uciekną w popłochu.
4) Nie masz dobrze rozwiniętej zdolności Przywództwa/masz niską Charyzmę.
5) Zaczynasz domyślnie bitwę z niskim morale.
6) Nie zainstalowałeś najnowszej wersji moda z hotfixem 0.5a, który naprawia błędy z Aurą Strachu i efektem Terroru (bez tego hotfixa, te aury działają niepoprawnie).
7) Nie wydajesz rozkazów jednostkom. Ogólnie zasada jest taka, że "w kupie raźniej" tak więc nigdy ich nie puszczaj luzem, bo jedni mogą dobiec szybciej, a drudzy wolniej. Najlepiej trzymać drużynę razem (no chyba że walczysz przeciwko Magom miotającym kule ognia - wtedy należy się rozproszyć. Ja zwykle na Magów wysyłam szybką kawalerię, albo staram się ich zabić z dystansu własnymi Magami lub łucznikami. Jednostki dobre przeciwko Magom to te, które mają wysoką zdolność Magic Defense [zmniejsza obrażenia od magii] albo po prostu ciężkie pancerze).