Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: kilka ważnych pytań  (Przeczytany 8819 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline matigeo

• Użytkownik
    • Piwa: 2
    Odp: kilka ważnych pytań
    « Odpowiedź #60 dnia: Lipca 25, 2013, 23:13:12 »
    15% każdego dnia, chyba, że dobudujesz strażnicę - wtedy 5%. Można to zmienić używając  Tweak MB.

Na podstawce kiedyś wojna skończyła się tak, ze Chanat nie miał żadnych posiadłości, ale kilku lordów sobie hasało i mój król podpisał pokój... tutaj będziesz musiał chyba wyłapać lub pokonać wszystkich lordów wroga - ci, co unikną schwytania, porozłażą się po pozostałych królestwach.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #61 dnia: Lipca 26, 2013, 12:29:24 »
    Ja mam małe pytanko, gram w Dyplomatic Mod na starym zapisie, czy to wszystko co wprowadziła aktualizacja będzie w grze? Chodzi mi o piechote Khanatu między innymi.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #62 dnia: Lipca 26, 2013, 12:37:50 »
    Aleee... chodzi ci o ten ostatni patch do warbanda(1.157)? Na razie chyba tak do końca nie wiadomo jak jest z kompatybilnością...

Offline NexaT

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #63 dnia: Lipca 26, 2013, 13:25:06 »
    Ja mam jeszcze kilka pytań.
    1. Od czego są łowcy głów? Jeśli mam ich w oddziale, to zmniejsza się szansa, że uciekną mi więźniowie? Jeśli tak, to czy, gdy będę miał ich w zamku, to szansa na ucieczkę np. lorda też się zmniejszy?
    2. Dlaczego, jak np. atakuje grupkę bandytów z moimi żołnierzami, to rozwalamy ich bez najmniejszych problemów, a gdy kliknę, że chce pozostać z tyłu, to na takich leszczach padają moi Swadiańscy rycerze? Zazwyczaj jeden lub dwa. Nie rozumiem...
    3. Są jeszcze jakieś umiejętności oddziału, które się sumują, jak np. szkolenie?
    4. Pod koniec tygodnia, gdy przychodzi mi to całe wyliczenie wydatków i przychodów, jest coś takiego jak "strata z nieskutecznych podatków". Co to jest i jak na to wpłynąć?
    5. Ostatnio jedna Lady pisze, że jest w Sargoth, jadę tam i nie mam opcji, żeby się z nią zobaczyć. Później przychodzi wiadomość, że jest w Khudan, jadę tam i ta sama sytuacja. Dlaczego nie mogę się z nią zobaczyć?

Pytanie do osób, które orientują się w modyfikacji diplomacy:
    Po kliknięciu w obóz możemy przejść w "preferencje dyplomatyczne", a tam mamy:
    -zablokuj prędkość koni z modyfikacji,
    -zablokuj kontynuację walki z modyfikacji,
    -zablokuj przewagę terenu w automatycznej bitwie,
    -zwiększ zmiany AI
    -ustaw zmiany ekonomii i zachowania na średnie,
    -zmień poziom uprzedzeń,

prosiłbym, aby ktoś mi wytłumaczył, co się zmienia w grze, gdy dana opcja jest zablokowana, bądź odblokowana i jest ustawiona na poziom: niski, średni, wysoki. Mogę się domyślać co do punktu 2, ale reszty szczerze mówiąc nie. Będę wdzięczny.

I jeszcze taka oto tabelka. Jeśli ktoś ją ogarnia, to niech troszkę wytłumaczy.
    (click to show/hide)

Chciałbym się was jeszcze poradzić, w co dalej pakować u Alayena:
    (click to show/hide)

i u mnie:
    (click to show/hide)

U Alayena jeszcze nic nie dodawałem, bo mam chyba 8 kompanów i tam też już się mieszam. Mam kilku od poszczególnych rzeczy, np. Deshavi od tropów itp, Jeremus leczenie, Artimenner inżyniera, Ymira łupy i handel, ale, gdy nie mogę im dać w umiejętność, która jest dla nich przeznaczona, to lecę w szkolenie. Mam mu dać troszkę w walkę i szkolenie, czy co? A może nadawałby się na przyszłego lorda? Chociaż mam Firentisa, który ma przywództwo chyba na 4. (można mianować dwóch lordów z oddziału?)

A co do mnie, to też nie mam bladego pojęcia. Zastanawiałem się nad perswazją, ale 4 to chyba wystarczająco, aby móc przekonać lorda? W co wy byście dali?

Będę na prawdę wdzięczny, jeśli ktoś mi na to wszystko odpowie, lub na co najmniej połowę. Dam piwo, jeśli nabije wystarczającą ilość postów - jeśli to kogoś zmotywuje. :)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #64 dnia: Lipca 26, 2013, 18:51:59 »
    Ja mam jeszcze kilka pytań.
    1. Od czego są łowcy głów? Jeśli mam ich w oddziale, to zmniejsza się szansa, że uciekną mi więźniowie? Jeśli tak, to czy, gdy będę miał ich w zamku, to szansa na ucieczkę np. lorda też się zmniejszy?
    Łowcy głów używają broni obuchowych(a w każdym razie powinni), więc zapewniają jeńców.
    2. Dlaczego, jak np. atakuje grupkę bandytów z moimi żołnierzami, to rozwalamy ich bez najmniejszych problemów, a gdy kliknę, że chce pozostać z tyłu, to na takich leszczach padają moi Swadiańscy rycerze? Zazwyczaj jeden lub dwa. Nie rozumiem...
    Ponieważ auto-resolve jest beznadziejnie zrobiony i nie bierze pod uwagę ekwipunku
    3. Są jeszcze jakieś umiejętności oddziału, które się sumują, jak np. szkolenie?
    Nie, zresztą masz to napisane w grze.
    4. Pod koniec tygodnia, gdy przychodzi mi to całe wyliczenie wydatków i przychodów, jest coś takiego jak "strata z nieskutecznych podatków". Co to jest i jak na to wpłynąć?
    Gdy posiada się dużo lenn, to spada skuteczność ściągania podatków, da się to zmienić w TweakMB
    5. Ostatnio jedna Lady pisze, że jest w Sargoth, jadę tam i nie mam opcji, żeby się z nią zobaczyć. Później przychodzi wiadomość, że jest w Khudan, jadę tam i ta sama sytuacja. Dlaczego nie mogę się z nią zobaczyć?
    A na to pytanie ktoś inny ci pewnie odpowie, ja na takie coś nie zwracam uwagi.
    Pytanie do osób, które orientują się w modyfikacji diplomacy:
    prosiłbym, aby ktoś mi wytłumaczył, co się zmienia w grze, gdy dana opcja jest zablokowana, bądź odblokowana i jest ustawiona na poziom: niski, średni, wysoki. Mogę się domyślać co do punktu 2, ale reszty szczerze mówiąc nie. Będę wdzięczny.
    Ale przecież tam powinno być wszystko opisane... chyba że nie ma tego w spolszczeniu, ale nie sądzę...

Co do reszty pytań... nie chce mi się tłumaczyć oczywistości oraz prowadzić za rękę.

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #65 dnia: Lipca 26, 2013, 22:57:38 »

Po najechaniu kursorem nie ma żadnego wyjaśnienia, a po kliknięciu zmienia się właśnie np. z "zablokuj prędkość..." na "odblokuj prędkość...", także jeszcze raz proszę o wyjaśnienie tych opcji.

Co do reszty pytań... nie chce mi się tłumaczyć oczywistości oraz prowadzić za rękę.
    Tę tabelkę faktycznie, może sam ogarnę, bo przesada, żebyście wszystko mi wyjaśniali. Ale nadal mam prośbę, abyście po prostu poradzili mi, w co dawać u Alayena i u mnie. Po prostu z czystej ciekawości, jeśli komuś się nie chce, to ok. Chociaż niech ktoś pomoże z tymi opcjami w diplomacy. :)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #66 dnia: Lipca 27, 2013, 19:19:20 »
    Alayen ma 10 punktów umiejętności. Czemu nie dobijesz mu wytrzymałości do 4? Masz lekarza, tropiciela, handlowca, zdobywacza łupów? Jeśli nie, to możesz próbować zrobić któregoś z nich z Alayena. Czemu nie zwiększyłeś mu szkolenia na 3? Przecież to się sumuje. Niezłym pomysłem byłoby dawanie mu w inteligencję i szkolenie już do końca.

U Ciebie: Charyzma +1 i masz przywództwo i zarządzanie więźniami +1. Czemu nie zwiększasz sobie wytrzymałości, pomimo tego, że możesz? Po co Ci siła naciągu, skoro (jaki widać na obrazku) grasz kusznikiem? Ja bym do końca walił w charyzmę i może dobił siłę na 21, po to, żeby mieć na 7 wytrzymałość i siłę uderzenia.
    Dziwi mnie, że chociaż możesz, to nie zwiększasz niektórych atrybutów. Masz 3 punkty atrybutów zaległe i nic z tym nie robisz, punktów umiejętności też nie rozdzielasz...

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #67 dnia: Lipca 27, 2013, 21:47:04 »
    Mam 8 towarzyszy w drużynie. Lekarz, tropiciel, handlowiec i zdobywacz łupów - jest. U Alayena nie dawałem w szkolenie, ponieważ jak pisałem wyżej, nie wiem czy nie lepszym rozwiązaniem będzie trenowanie go na lorda. I jeszcze chciałbym wiedzieć, czy można mianować na lorda więcej niż jednego towarzysza. (ponieważ mam jeszcze Firentisa, który ma przywództwo na 4) Także jeśli się ktoś orientuje, to niech napisze, bo szkoda, żeby się zmarnował.

Siłę naciągu ulepszałem, gdyż zamierzałem grać łucznikiem, ale po kilku bitwach, w których użyłem łuku ostatecznie z niego zrezygnowałem, gdyż w porównaniu z kuszą jest słaby. A orientujesz się może, czy perswazja na 4 wystarczy, aby przekonywać lordów do przejścia do mnie?

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #68 dnia: Lipca 28, 2013, 11:26:48 »
    Szczerze powiedziawszy, to ja nigdy nie mianowałem towarzysza na lorda. Zawsze brałem tych "gotowych", więc niech się wypowie ktoś, kto to robił.
    I jeszcze chciałbym wiedzieć, czy można mianować na lorda więcej niż jednego towarzysza.
    Tak.

A orientujesz się może, czy perswazja na 4 wystarczy, aby przekonywać lordów do przejścia do mnie?
    Ważniejsze są stosunki z lordem, renoma, prawo do panowania, stosunki lorda z jego władcą, czasami honor.

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #69 dnia: Lipca 28, 2013, 12:52:03 »
    Ja czytałem, że, gdy mianujemy naszego towarzysza lordem, to nie musimy się martwić o to, że nas zdradzi. Ale jest jeszcze problem, że towarzysz najlepiej musi być szlachetnie urodzonym, więc będę musiał jakoś sprawdzić, który ma szlacheckie korzenie.

Stosunki z lordami mam spore, bo zawsze po wygranej bitwie wypuszczałem ich na wolność, więc z książętami Rhoodoków mam sporo na plusie i Sułtanatem, a z mojej Swadii jest tylko kilku, reszta praktycznie na 0.

Jeszcze miałem kilka pytań, ale teraz zapomniałem. Jak sobie przypomnę, to edytuje. :)

Offline barti2287

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #70 dnia: Sierpnia 02, 2013, 10:31:50 »
    1. Tak, jak już koledzy napisali opłaca się być wasalem. Możesz także zrezygnować z tego wasalstwa, ale pogorszysz relacje z królem. Jest jednak poważny minus wasalstwa - nie możesz już robić questów dla lordów, ponieważ uważają, że mają kilka zadań do zrobienia, ale żadne nie jest godne wasala królestwa (dawno nie grałem w podstawkę, więc mogę się mylić, ale wydaje mi się że tak właśnie jest). Innym sposobem jest pomaganie im w bitwach i ratowanie ich z niewoli, ale jest to bardziej "globalny sposób", ponieważ daje mało do relacji, za to polepsza relacje z każdym lordem walczącym w bitwie (potrafi dochodzić do dziesięciu, jeśli jest to kampania). Jednak co do takiego sposobu jest jedno "ale" - jak polepszyć relacje z lordami w czasach pokoju, jeśli nie poprzez questy? Dlatego ja zawsze wybieram sobie lorda frakcji do której chcę dołączyć w przyszłości (w królestwie swadii jest tonp. Klargus), polepszam z nim relacje poprzez questy, a dopiero potem dołączam do danej frakcji. Dzięki temu na wejściu mam sojusznika, dzięki temu będzie go najłatwiej przeciągnąć na moją stronę podczas tworzenia własnego państwa.

2. Oczywiście, że mody do singleplayer istnieją! Masz nawet dział na tym forum poświęconym modom do Warbanda. Mimo, że wszystko jest tam szczegółowo wypisane, to polecę ci teraz moje trzy ulubione mody do warbanda: Floris Expanded Mod Pack, Prophesy of Pendor, Brytenwalda. Szczegóły znajdziesz właśnie w tym dziale.

3. Oczywiście, że się da! Wystarczy nacisnąć klawisz (0-9) odpowiadający kawalerii (możesz ustawić w menu oddziału), a wyskoczy ci okienko z rozkazami. Jeżeli klikniesz f1 dostaniesz opcje przemieszczania, a następnie f3  (do ataku). To samo w przypadku innych jednostek. Jeśli chcesz wydać rozkaz wszystkim wystarczy użyć przycisku 0. Reasumując przyspieszysz wydawanie takich rozkazów, jeżeli rozkażesz wszystkim stać, a kawalerii atakować.

4. Cóż... jeśli chcesz z 60 wojownikami zaatakować zamek, to powodzenia. Radziłbym ci nakłonić jakiegoś lorda do pomocy (musisz mieć z nim wysokie relacje. Jeśli jednak uparłeś się, żeby zaatakować zamek samemu, to jest to do zrobienia. Znajdź jakiś słabo broniony zamek (jest różnie, w zależności od ilości wojen, które prowadzi dana frakcja. Jeżeli znajdziesz jakiś zamek z garnizonem około 80 (dobra liczba do zdobycia zamku), zdobędziesz go około 100 (pamiętaj, że żeby obronić go tuż po przejęciu, będziesz musiał zostawić w nim trochę woja (jeśli planujesz zrobić własne państwo, a nie jesteś wasalem jakiegoś lorda, to nie masz dużych szans (zależy to oczywiście od poziomu trudności i elitarności twoich wojsk). W przeciwnej sytuacji będzie łatwiej, gdyż podróżujący obok lordowie będą odganiać przeciwników (dopóki, jeśli lord ci go nie przyzna, zbuntujesz się) Oczywiście możesz też zdobyć zamek dla twojego królestwa, jest to najłatwiejsza z tych opcji. Podczas zdobywania zamku musisz pamiętać również o tym, że jakiś lord przeciwnika może wyruszyć zamkowi na pomoc. Przy 100 wojowników po pokonaniu przeciwnika (jeśli uda ci się go pokonać) raczej nie będziesz w stanie kontynuować oblężenia.

Uff... Ale się rozpisałem... Mam nadzieję, że pomogłem choć trochę, przyznaję, nie czytałem wszystkich postów.