Ja mam jeszcze kilka pytań.
1. Od czego są łowcy głów? Jeśli mam ich w oddziale, to zmniejsza się szansa, że uciekną mi więźniowie? Jeśli tak, to czy, gdy będę miał ich w zamku, to szansa na ucieczkę np. lorda też się zmniejszy?
2. Dlaczego, jak np. atakuje grupkę bandytów z moimi żołnierzami, to rozwalamy ich bez najmniejszych problemów, a gdy kliknę, że chce pozostać z tyłu, to na takich leszczach padają moi Swadiańscy rycerze? Zazwyczaj jeden lub dwa. Nie rozumiem...
3. Są jeszcze jakieś umiejętności oddziału, które się sumują, jak np. szkolenie?
4. Pod koniec tygodnia, gdy przychodzi mi to całe wyliczenie wydatków i przychodów, jest coś takiego jak "strata z nieskutecznych podatków". Co to jest i jak na to wpłynąć?
5. Ostatnio jedna Lady pisze, że jest w Sargoth, jadę tam i nie mam opcji, żeby się z nią zobaczyć. Później przychodzi wiadomość, że jest w Khudan, jadę tam i ta sama sytuacja. Dlaczego nie mogę się z nią zobaczyć?
Pytanie do osób, które orientują się w modyfikacji diplomacy:
Po kliknięciu w obóz możemy przejść w "preferencje dyplomatyczne", a tam mamy:
-zablokuj prędkość koni z modyfikacji,
-zablokuj kontynuację walki z modyfikacji,
-zablokuj przewagę terenu w automatycznej bitwie,
-zwiększ zmiany AI
-ustaw zmiany ekonomii i zachowania na średnie,
-zmień poziom uprzedzeń,
prosiłbym, aby ktoś mi wytłumaczył, co się zmienia w grze, gdy dana opcja jest zablokowana, bądź odblokowana i jest ustawiona na poziom: niski, średni, wysoki. Mogę się domyślać co do punktu 2, ale reszty szczerze mówiąc nie. Będę wdzięczny.
I jeszcze taka oto tabelka. Jeśli ktoś ją ogarnia, to niech troszkę wytłumaczy.
Chciałbym się was jeszcze poradzić, w co dalej pakować u Alayena:
i u mnie:
U Alayena jeszcze nic nie dodawałem, bo mam chyba 8 kompanów i tam też już się mieszam. Mam kilku od poszczególnych rzeczy, np. Deshavi od tropów itp, Jeremus leczenie, Artimenner inżyniera, Ymira łupy i handel, ale, gdy nie mogę im dać w umiejętność, która jest dla nich przeznaczona, to lecę w szkolenie. Mam mu dać troszkę w walkę i szkolenie, czy co? A może nadawałby się na przyszłego lorda? Chociaż mam Firentisa, który ma przywództwo chyba na 4. (można mianować dwóch lordów z oddziału?)
A co do mnie, to też nie mam bladego pojęcia. Zastanawiałem się nad perswazją, ale 4 to chyba wystarczająco, aby móc przekonać lorda? W co wy byście dali?
Będę na prawdę wdzięczny, jeśli ktoś mi na to wszystko odpowie, lub na co najmniej połowę. Dam piwo, jeśli nabije wystarczającą ilość postów - jeśli to kogoś zmotywuje. :)