Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: kilka ważnych pytań  (Przeczytany 8820 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: kilka ważnych pytań
    « Odpowiedź #30 dnia: Lipca 10, 2013, 17:08:04 »
    1.Musisz liczyć na szczęście.
    2.Co kilka dni RANO następuje przemieszanie postaci w tawernach, może ci wywalić towarzysza na drugi koniec mapy.

Offline NexaT

• Użytkownik
    • Piwa: -2
    « Odpowiedź #31 dnia: Lipca 10, 2013, 18:16:23 »
    1. Co daje umiejętność "handel"? W grze opis brzmi: redukuje kare za handel o 5%, czy coś takiego, więc o co chodzi? Pakować w to?
    2. Czy przy bardziej rozwiniętej umiejętności inżynierii, będę mógł budować z armią większą ilość drabin? (grając w "własna bitwa" pamiętam, jak przy oblężeniu zamku było podstawionych kilka drabin. To zależy od zamku czy poziomu inżynierii?) No i co ona tak w ogóle jeszcze daje? Skraca czas czy także pozwala na budowanie coraz to większych maszyn, które dają co? Tylko i wyłącznie troszkę więcej miejsca dla wojska? (bo widziałem właśnie taką dużą machinę, która zdawała się robić za most lub coś... ale zanim to coś podjechało pod mur, to mijało z 5 minut, a i tak podczas wchodzenia na zamek było prawie tak samo ciasno, jak wchodzenie po drabinie)
    3. Czy istnieje spolszczenie do diplomacy mod pod wersje 1.153? Pytałem w temacie o spolszczeniu do tego moda, ale nikt nie odpowiada. Pobrałem jakieś spolszczenie, ale jest tam tylko kilka tekstów spolszczonych, a reszta po angielsku...)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #32 dnia: Lipca 10, 2013, 18:39:57 »
    1. To co w opisie, przy czym najlepiej to zaobserwujesz sprzedając towary/łupy. Bardzo trudno o zarobek mając nawet średni poz. handlu po znerfieniu przez TW. Jeżeli będziesz miał kogoś od zbierania łupów to się może przydać.

2. To czy będzie wieża oblężnicza czy drabina/-y zależy od sceny, która jest przypisana do miasta/zamku.
    Umiejętność znacznie skraca czas budowy wież(90h na 0) i odrobinę drabin(Bodaj 9h na 0), skraca czas budowy ulepszeń i ich cenę(Przydatne jeżeli chcemy aby nasze królestwo miało lepsze lenna, lepszych wasali).

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #33 dnia: Lipca 10, 2013, 22:53:50 »
    Hmm, przed chwilą byłem tak poirytowany tym zacinaniem się Warbanda, że postanowiłem zagrać w Native na starym save, i co się okazało? Miałem chyba włączoną bitwę na wielkość 125 i podczas walki grałem z 40 fps/ami i było wszystko pięknie, ładnie. Postanowiłem przenieść ten save do diplomacy mod, włączyłem i efekt był ten sam. (tzn. nic się nie zacinało) No to postanowiłem włączyć na diplomacy mod ten mój save, który rozpocząłem dzisiaj (czyli ten na którym mi tak cholernie się zacinała gra) i co się okazało? Chodziło z 40 fps/ami... no i o co tutaj chodzi?

Hmm... grając wcześniej, grałem przez Game Boostera, ale bardzo wątpię, że to on mi tak mulił grę, gdyż tak działo się już wczoraj, a wtedy nie grałem przez Game Boostera. Potrafi ktoś to wytłumaczyć?

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #34 dnia: Lipca 11, 2013, 13:22:06 »
    Domyślam się, że nikt nie umie mi na to pytanie odpowiedzieć, ale mniejsza z tym, ważne, że teraz jest ok. Mam kolejne pytanie.
    1. Po zmianie grafiki na "średnią" mapka zrobiła się dziwnie ciemna? Od początku grałem na niskich, więc moja mapka była taka kolorowa, a tutaj dziwnie czarno. Tak ma być? Jeśli tak ma być, to jaki suwak odpowiada za jasność, kolor? (gamma monitora zbytnio nie pomaga)
    (click to show/hide)
    2. Macie może jakąś rozpiskę, dla jakiego kompana dawać jakie umiejętności? Tzn. ja sam teraz zbytnio nie wiem w co pakować, bo Jeremus to 100% leczenie, ale jak lecieć z resztą? Chciałbym głównie waszej porady.
    Moja grupka to:
    Jeremus, Bunduk, Deshavi, Ymira, Firentis

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #35 dnia: Lipca 11, 2013, 13:26:59 »
    1. To jest pewnie coś związane z HDR i jego opcjami

Offline Bane

• Użytkownik
    • Piwa: 6
    « Odpowiedź #36 dnia: Lipca 11, 2013, 13:32:57 »
    2. Bunduka w szkolenie i w walkę,
    Ymirę w handel i plądrowanie, ewentualnie możesz tu też dać inżynierię,
    Deshavi to wszystko od czego zależy odnajdywanie ścieżek,
    Firentis zależy. Jeśli w przyszłości chcesz założyć własne państwo to radzę ci dać mu sporo charyzmy, szkolenia i przywództwa. Jeśli nie, albo nie chcesz żeby był twoim wasalem to co chcesz. Albo walka, albo szkolenie i walka.

Offline Michał-Kruk

• Użytkownik
    • Piwa: -4
    « Odpowiedź #37 dnia: Lipca 11, 2013, 13:45:54 »
    Stary przez 3 strony postów zadajesz pytania na które sam sobie możesz odpowiedzieć sprawdzając to w grze....

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    « Odpowiedź #38 dnia: Lipca 11, 2013, 13:46:40 »
    Słuchaj, gęstość trawy na 0 możesz dać i jakość tekstur na 30% też, to nie jest jakaś grafika typu Gothic 2. Spróbuj też rozkręcić komputer i wyczyścić go z kurzu. Jak mówiłem, najlepiej odkurzaczem, można też zwykłym pędzelkiem ale to potrwa dłużej ;) Może jest zaśmiecony i im, dłużej chodzi tym bardziej się przegrzewa
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #39 dnia: Lipca 11, 2013, 14:25:43 »
    Stary przez 3 strony postów zadajesz pytania na które sam sobie możesz odpowiedzieć sprawdzając to w grze....
    No jasne, przecież cały dział składa się z takich pytań, wystarczy rozegrać więcej dni w grze i w końcu się dowiemy, jak założyć królestwo, jak zarabiać kasę i inne rzeczy. Wystarczy przecież sprawdzić w grze, no nie? Oczywiście, że na wszystkie pytania mógłbym sam odpowiedzieć, ale to wymagałoby trochę czasu, a jak zadaje pytanie, to znaczy, że potrzebuje go na teraz.

Rapodegustator, być może nie czytałeś ze zrozumieniem, ale problem już minął. :) A wtedy, gdy jeszcze gra się zacinała, to dosłownie wszystko miałem obniżone do minimum i zacinało. Miałem po prostu 5fps'ów, dopiero, gdy na mapie zostało kilku przeciwników, to się odwieszało. Teraz mogę grać na średnich z 23 fps'ami, to mi wystarcza. Mimo to, dzięki za pomoc.

HUtH, popatrzę jeszcze i dam znać.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #40 dnia: Lipca 11, 2013, 15:00:57 »
    2. Macie może jakąś rozpiskę, dla jakiego kompana dawać jakie umiejętności? Tzn. ja sam teraz zbytnio nie wiem w co pakować, bo Jeremus to 100% leczenie, ale jak lecieć z resztą? Chciałbym głównie waszej porady.
    Moja grupka to:
    Jeremus, Bunduk, Deshavi, Ymira, Firentis

Jeremus to chirurg z krwi i kości, Bunduk to silny piechur z wysokim szkoleniem, Deshavi to łuczniczka - tropicielka ( czyli wiadomo, odnajdywanie ścieżek ). Ymira chyba jest w handlu dobra, a Firentis to wojownik, żadnych specjalnych umiejętności nie posiada. Proponuje dołączyć Artimennera, który jest mistrzem inżynierii.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #41 dnia: Lipca 11, 2013, 15:21:58 »
    A Artimenner nie kłóci się przypadkiem z Jeremusem?

A tak swoją drogą, to moi kompani dwa, lub trzy razy się kłócili, ale zawsze wybierałem opcje "Niech X wie, że masz moje popracie, bla bla..." i później była cisza. Sam teraz nie wiem, ile jest prawdy w tym, że członkowie odchodzą z powodu, iż w drużynie jest osoba, która mu przeszkadza.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #42 dnia: Lipca 11, 2013, 18:37:11 »

Offline NexaT

• Użytkownik
    « Odpowiedź #43 dnia: Lipca 11, 2013, 21:05:31 »
    To było pytanie retoryczne. Oglądałem ten temat:
    http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=2221.0

no i według autora, Jeremus i Artimenner się nie lubią, mimo to, jeśli spotkam w tawernie tego drugiego, to i tak spróbuje go wziąć do oddziału.

Na razie koniec z pytaniami, ale zapewne za kilka dni znowu będę miał, gdyż przymierzam się do podbijania Calradii, a to jest żmudny proces z wieloma problemami. :)

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #44 dnia: Lipca 11, 2013, 22:22:28 »
    A Artimenner nie kłóci się przypadkiem z Jeremusem?

A tak swoją drogą, to moi kompani dwa, lub trzy razy się kłócili, ale zawsze wybierałem opcje "Niech X wie, że masz moje popracie, bla bla..." i później była cisza. Sam teraz nie wiem, ile jest prawdy w tym, że członkowie odchodzą z powodu, iż w drużynie jest osoba, która mu przeszkadza.

Sprawdź jakie morale ma ten kompan, którego przeciwnika poparłeś. Jeśli nie ma w drużynie kogoś, kogo lubi, to będą mu spadały. Więc sprawdź. Może Twój towarzysz już niedługo odejdzie.