Zainspirowała mnie do tego tematu rozmowa z shoutboxa. Mamy dziś kilka polskich serwerów - jak widzę niektóre są bardziej a inne mniej zaludnione, ostatnio chyba najbardziej "trendi" jest Polski Zbiornik czy tam PK Pola Bitew (beka, ktoś użył translatora żeby przetłumaczyć nazwe serwa IG?). Zwykle nie gram na nich, odbiłem się po przygodach z teamkillującymi idiotami, osobami których w podstawówce nie nauczono ortografii, błyskotliwych wojenkach kiepskich klanów czy nieustannych pollach "dajcie arene bo nie umiem grać"/"on ma czity bo mnie zabił, votekick". Jeden wielki chlew, o umiejętnościach połowy z grających nie będę wspominał bo sporo z nich obrócić postaci nie potrafi, lwia ich część nosi jakieś nic nie mówiące tagi.
Ostatnio z ciekawości wbiłem na serwer turecki - o dziwo zero chlewu, mają tam jeden serwer bitewny ale dobrze zaludniony. Kilka razy wbił teamkiller ale szybko wyleciał. Tak samo powinno być u nas, mamy dużą scenę, niestety większość woli grać na zaściankowych serwach bo gdzieś tam oklep dostali, ale ciągle chcą grać na "serio" - tylko jak mają się nauczyć? Z kłócącymi się na czacie i teamkillerami? Dużo polaków na takim IG nie widać, poza kilkoma gościami z SRC, tylko czasem wbije jakiś gość z randomowego klanu typu "po miesiącu sie rozpadamy". Więc czemu nie stworzyć polskiego serwera - dobrze moderowanego, z graczami i lepszymi i słabszymi, co da się osiągnąć przez eliminowanie retardztwa które odstrasza tych lepszych.
Piszę ten temat żeby zobaczyć co inni o tym myślą, chociaż najbardziej bym chciał żeby jakiś ogarnięty klan (o ile takie jeszcze są) chwycił haczyk i założył taki serwer/wprowadził nowe zasady... a może inicjatywa ponad klanowa.. a może wszystko z obecnymi serwami jest ok XD