Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Strategia Forumowa  (Przeczytany 2759 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Piwa: 5
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    Strategia Forumowa
    « dnia: Maja 31, 2013, 21:52:42 »
    Czy coś takiego kiedyś powstało? Nie wiem, więc przepraszam, jeśli coś takiego funkcjonuje.
    Strategia forumowa to taka strategia, która odbywa się poprzez pisanie na forum, zaraz objaśnię i wytłumaczę.

Świat rozpoczyna się w roku 2000 p.n.e. są to czasy ogólnej anarchii i niespokoju, spośród kilkuset plemion zaczęły powstawać państewka plemienne, którymi rządzić będziecie. Oto mapy:

Oto mapy poszczególnych państw plemiennych

I numery prowincji, by był porządek.

Więc na jedną turę, tj. dwa dni możecie:
    - wykonać dwa działania - budowa itp..  (np. w prowincji nr 29 buduję uniwersytet)
    - wykonać jedną rzecz militarną (chodzi o produkcję wojsk, np. w prowincji x produkuje x dzikusów z kijami)
    - punkt technologiczny (rozpoczęcie badania - np. rozpoczynam pracę nad oswojeniem koni)
    - nieograniczona ilość ataków (ograniczona jedynie tym, że jedna armia może zaatakować tylko raz)
    - nieograniczona ilość pytań do mistrza (np. czy mogę wybudować akademię?)
    Od razu mówię, wymyślajcie, a ja jedynie będę pisał czy możecie czy nie.

WSZYSTKIE MAPY ROBIŁ PIASTUN (Stacho18 na forum)

Zapisujcie się według tego:

- Co w stolicy? (miasteczko/gród - miasto dodaje 30 sztuk złota na turę, a gród bonus obronności)
    - Tytuł władcy: Wódz czy książe, a może coś związanego z wiarą
    - Imię władcy:
    - Plemię:

Bonusy konkretnych plemion:

- Sarmiaci - zbadane oswojenie koni
    - Hiszpanie - unikatowa ciężka broń piechoty - młot bojowy
    - Słowanie Zachodni - zbadana zbroja poziomu 1.
    - Germanie - tarcze poziomu 1.
    - Francuzi - oszczepy - broń miotana poziomu 1.
    - Wikingowie - statki transportoew poziomu 1.
    - Rzymianie - włócznie poziomu 1.

Rozpisywanie prowincji (robi to GM)
    (click to show/hide)

Spis budynków i technologii (w trakcie pisania - udostępnię jak skończę)

Rozpisane wszystkie państwa:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 01, 2013, 14:39:00 wysłana przez SantaClaus »
    Polacy nas do mieszka wsadzili, zapomnieli go jeno zawiązać.

Offline Mati44

• Użytkownik
    • Piwa: -78
    • Zbieram piwo dla Peterova
    Odp: Strategia Forumowa
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 31, 2013, 21:56:15 »
    - Co w stolicy? Gród
    - Tytuł władcy: Imperator
    - Imię władcy:Loethar
    - Plemię: Słowianie Zachodni

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #2 dnia: Czerwca 01, 2013, 07:54:08 »
    Wybacz, ale:
    1) mogłeś lepiej postarać się w poście otwierającym (wyjaśnienie mechaniki, działań, a nie "możecie robić co chcecie a ja zdecyduję czy jednak możecie" etc.)
    2) mogłeś to czytelniej zrobić,
    3) miejsca startowe (i nazwy "Francuzi" obok Germanów i Rzymian wyglądają zajebiście!) czasami są po prostu z dupy wzięte (np. dlaczego wikingowie startują niemal z koła podbiegunowego?!),
    4) chyba nie ten dział, bo taka gra bardziej nadaje się do tego z sesjami RPG,
    5) przede wszystkim powinieneś założyć temat w którym nakreśliłbyś podstawy i poszukał chętnych, a nie z 1 postem wyskakujesz i liczysz na tłumy chętnych - gratuluję podejścia! xD

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #3 dnia: Czerwca 01, 2013, 09:14:15 »
    mogłeś lepiej postarać się w poście otwierającym (wyjaśnienie mechaniki, działań, a nie "możecie robić co chcecie a ja zdecyduję czy jednak możecie" etc.)

Tak to działało na forum Regimentu Wielkopolskiego i wszyscy byli zadowoleni.. Nic nie trzeba było tłumaczyć

mogłeś to czytelniej zrobić,

Niezbyt rozumiem..

miejsca startowe (i nazwy "Francuzi" obok Germanów i Rzymian wyglądają zajebiście!) czasami są po prostu z dupy wzięte (np. dlaczego wikingowie startują niemal z koła podbiegunowego?!)

Akurat tutaj Wikingowie mają dobre miejsce startowe, gdyż mogą stamtąd ruszyć na cały półwysep.

chyba nie ten dział, bo taka gra bardziej nadaje się do tego z sesjami RPG

Myślałem nad tym, ewentualnie mogę się wynieść

przede wszystkim powinieneś założyć temat w którym nakreśliłbyś podstawy i poszukał chętnych, a nie z 1 postem wyskakujesz i liczysz na tłumy chętnych - gratuluję podejścia! xD

Na pewno ktoś się znajdzie :)

Offline Altharis

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    • Tovarisch Volksdeutsch
    • Steam ID: Mój status Steam
    « Odpowiedź #4 dnia: Czerwca 01, 2013, 10:38:55 »
    Działało ale tylko przez chwilę, po czym ludziom się znudziło. To, że coś działa w średnim gronie znajomych, nie oznacza, że będzie działoło na Tawernie. Dlatego też faktycznie mogłeś poprawić kilka rzeczy i dać jakiś spis technologii i budynków, nie wspominając o lepszym opisaniu wszystkiego jak zauważył Proud, tak samo z nazwami frakcji (hiszpanie w 2000 p.n.e...)
    Gra nie jest zła ale w obecnej formie na początku najzwyczajniej nie wiadomo co robić. Osobiście radzę popracowanie nad tym i dopiero po tym umieszczenie tego na Tawernie.

Offline SantaClaus

• Użytkownik
    • Hej! Hej! Tuhaj-Bej!
    « Odpowiedź #5 dnia: Czerwca 01, 2013, 10:46:12 »
    Popracuję, pospisuje konkretne budynki, nawet technologię, tylko wtedy gra będzie ograniczona..

Offline Askorti

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    « Odpowiedź #6 dnia: Czerwca 01, 2013, 12:19:51 »
    Radziłbym Ci też popracować nad "historycznością", bo w 2000BC nie było żadnej z tych frakcji, nie wspominając o tym, że dajesz Rzymian razem z Francuzami i Wikingami. Daj jeszcze USA, żeby było ciekawiej. ;) Nie wiem jak dla innych, ale dla mnie zupełnie rujnowałoby to imersje.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #7 dnia: Czerwca 01, 2013, 16:49:01 »
    ^ heh podejście historyczne jak w Civilization :P

Offline Dyktator

• Administrator
    • Użytkownik
    • Piwa: 1002
    « Odpowiedź #8 dnia: Czerwca 01, 2013, 20:40:08 »
    W Civilization piszesz historię po swojemu, nie trzymasz się realiów :P Poza tym tam jest WSZYSTKO dopracowane, nawet najdrobniejsze bonusy za najdrobniejsze formy terenu, więc nie przyrównujmy tej gry do tego co wrzucił tu Santa Claus ;)

@Down:
    W civ jest to bardziej rozbudowane niż w TW czy HoI :) Ale racja- koniec OT, dokonczmy na PW/Steam.
    « Ostatnia zmiana: Czerwca 02, 2013, 03:00:11 wysłana przez Dyktator »
    Premier TFW 2015-2019
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)
    (click to show/hide)

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #9 dnia: Czerwca 01, 2013, 20:52:37 »
    No tu chodzi o to, że 2k pne jest np. Hiszpania, to tak jak w Civie bierzesz scenariusz historyczny na rzeczywistej mapie i zaczynasz w prehistorii np. jako Bismarck :)
    I chyba trochę przesadzasz z tymi bonusami za teren, takie rzeczy to są w Totalwarach i HoI, w Civie jest to znacznie uproszczone.
    Dobra ja już nie będę więcej offtopował, jeśli Santa będzie chciał mieć czysty ten wątek, to nie ma problemu.

Offline Alpaka

• Użytkownik
    • Piwa: 53
    • MC Rhodok
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 19, 2013, 01:21:30 »
    Byla taka gierka Age of Counquest ^^ tylko ze wyszla nowa wersja i jest platna..
    WARBANDOLOGIA 2 - najnowsza płyta Zakonu Templolów, najlepszej raperskiej grupy na Polskiej, a nawet światowej scenie warband. Zapraszam do słuchania.
    MC Rhodok

http://www.mountblade.info/forum/index.php?topic=15625.0

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #11 dnia: Czerwca 19, 2013, 17:10:20 »
    Parę rzeczy mi się tu nie podoba, mianowicie:
    Wszystkie nazwy plemion do wyrzucenia, zostaje zamiast Sarmatów Scytowie, Wikingowie - to woła o pomstę do nieba. Zamiast Wikingów umieść Anglów albo Germanów Północnych, Rzymian zamień na jakieś wczesną cywilizację w Italii np. Etruskowie, Latynowie. Słowianie Zachodni precz - zamiast nich umieść Markomanów albo ewentualnie Gotów. O Francuzach nie wspomnę ( no dobra zapisz Celtów ), a Hiszpan zamień na Iberów. Czasy wzięte z kosmosu ( takie wczesne czasy to absurd ). Wpisz 800 r. p. n. e. Mam nadzieję, że pomogłem.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley