Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Moje włości i walka z biedą- czyli kryzys w Państwie Polskim.  (Przeczytany 3666 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Witajcie, chciał bym poradzić się Was, co zrobić by podnieść wskaźnik bytu w moich włościach. Otóż przejąłem posiadłości w postaci: 4 wsie, Zamek i Miasto- wszystko po Vaegirach, którzy byli wyczerpani wojną ze mną i Nordami i nadal pozbierać się nie mogą.
    Sprawa wygląda tak jak na screenach, czy są jakieś sposoby by temu zaradzić, próćz rozbudowy wioski/miasta/zamku/wykonywania zadań od starszych i mistrzów gildii, to czy istnieje jakiś skuteczny sposób na szybsze podniesienie wskaźnika zdrowia i bytu w moich włościach? Zawsze lepiej radziłem sobie na wojnie, niż jako ekonomista, ponieważ nigdy do tego wagi nie przykładałem ale sukces zależny też jest i od tego, bo na wojnie potrzebne są nie tylko broń i wojownicy ale i pieniądze, za które ich można kupić i uposażyć. Obecnie mam przychód (po odliczeniu żołdu i innych wydatków) 56 denarów, dobrze że chociaż nie jest ujemny, ale jak widzę zestawienie i moje wydatki to głowa boli. Dodam, że nie oddałem żadnemu NPC zamku, wsi, ani miasta, wszystko mam pod sobą.
    Jakieś pomysły?

Screeny:
    Miasto Khudan:
    (click to show/hide)
    Zamek Dramug:
    (click to show/hide)
    Wioski:
    (click to show/hide)
    « Ostatnia zmiana: Maja 24, 2013, 18:18:07 wysłana przez Herbanos »

Offline natchor

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Moje włości i walka z biedą- czyli kryzys z Państwie Polskim.
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 24, 2013, 11:34:56 »
    Z tego co ja zauważyłem (a gram od niedawna), to czas działa na korzyść wzrostu zamożności. To znaczy brak plądrowań wiosek oraz brak działań wojennych wokół twoich miast. Poziom zamożności okolicznych wiosek wpływa na poziom miasta. Jeśli drogi są bezpieczne (brak wrogich  patroli i rabusiów) przybywają do twoich miast karawany. Miasto zarabia. Jeśli w mieście jest mało towarów możesz sam je tam dostarczyć. Kupisz gdzie indziej i sprzedasz u siebie. Często stracisz ale rynek zyska. Chyba, że splądrujesz wrogą wioskę i oddasz rzeczy swojemu miastu.
    Tyle tak na szybko.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 24, 2013, 15:22:30 »
    Dostaczanie towarów do miast, których brakuje oraz zakładanie faktorii. W wioskach buduj młyny itp. Pilnuj też żeby karawany docierały do twoich miast.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 24, 2013, 18:17:09 »
    Nie bardzo rozumiem, co macie na mysli mówiąc, o brakujących towarach, mistrz gildii mówi, że brakuje chleba i ziarna, ale przy nazwach tych itemów pokazują się liczby np. 1106 - jest to ilość brakujących sztuk, czy ID itemów?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    Odp: Moje włości i walka z biedą- czyli kryzys w Państwie Polskim.
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 24, 2013, 19:45:18 »
    Nie zwoź towarów do miasta bo wtedy o wiele mniej karawan je odwiedzi i nie zwiększy jego dobrobytu.
    Liczby pokazują w promilach cenę za towar, 1100 oznacza że mieszkańcy są gotowi kupić go za 110% wartości.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 25, 2013, 01:55:35 »
    Obyty chłop w tych sprawach jesteś. Wezmę twoje rady sobie do serca i wykorzystam.

Offline Seahawk

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 26, 2013, 11:18:50 »
    Kiedy dostałem swoje lenno u Rhodoków - wioskę Chelez - miała status zamożności bardzo biedny. Robiłem dla nich zadania - dostarczałem zboże  i bydło.
    Po jakimś czasie dobrobyt zmienił się na bogaty. Oczywiście zbudowałem jeszcze młyn.

Offline Herbanos

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 26, 2013, 20:38:53 »
    Mam 2 miasta, 4 zamki, 8 wsi i naprawdę nie mam czasu na robine dla nich zadań typu przynieś worki, daj nam bydło.

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 26, 2013, 21:52:26 »
    Takie zadania się robi gdy jest się wasalem/poszukiwaczem przygód, ewentualnie w czasie pokoju/treningu masy rekrutów.

Offline Niesamowity

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 30, 2013, 00:01:30 »
    Mam 2 miasta, 4 zamki, 8 wsi i naprawdę nie mam czasu na robine dla nich zadań typu przynieś worki, daj nam bydło.

Więc pilnuj swoich włości, żeby żaden bękart nie nękał Twoich poddanych. Zainwestuj trochę w szkolenie i wykonuj misje związane właśnie z tym dla wieśniaków :)
    « Ostatnia zmiana: Maja 30, 2013, 00:36:38 wysłana przez Niesamowity »
    NIE KLIKAJ!
    (click to show/hide)

Offline Nilred

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Czerwca 02, 2013, 21:12:36 »
    Herbanos czy grasz na jakimś modzie?