Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Marszałkiem być - w Diplomacy modzie  (Przeczytany 4662 razy)

Opis tematu: Pytania o możliwości o ograniczenia

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Odp: Marszałkiem być - w Diplomacy modzie
    « Odpowiedź #15 dnia: Maja 26, 2013, 13:54:49 »
    Hehe :-)  Z żoną, chodziło mi o to że niezbyt intuicyjne było dopięcie kontraktu małżeńskiego. :-)
    Czyli radzisz żebym np z jakimś bekartem wszedł w komitywe?
    Ale i tak celem w grze jest posiadanie własnego królestwa? :-)

A na razie nie widzę się jako samodzielny król... Za słaby chyba jestem... Skoro jako wasal z zapleczem rodhrokow niewiele mogę...
    No nic. Pokombinuję jeszcze trochę. :-)

Dzięki za wskazówki:-)

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #16 dnia: Maja 27, 2013, 14:05:51 »
    No i rozwiązanie samo nadeszło.
    Nordowie wzięli się z pyski z Sarranidami, i dodatkowo ze Swadią.

Reszta też już była umoczona w konflikty, więc naszczułem Króla na Swadię (słabszy obecnie gracz od nas)

W związku z tym zrobiłem pewną rzecz.
    Poprosiłam kilku lordów (pomimo że nie jestem Marszałkiem) by udali się za mną i zaatakowali Uxchall (te miasto na środku mapy w widłach rzeki). Sam Król pojechał i rozpoczął oblężenie (oczywiście poprosiłem go o wywołanie wojny Swadii). Ja nie wiem czemu nijak nie mogłem dołączyć. I tak stali kilka dni i nic się nie działo. Swoją drogą to chyba jakiś bug albo niedopracowanie gry?

A potem Marszałek zwołał nas wszystkich koło Zamku Grunwald (inaczej się nazywa ale podobnie :D) i tam ruszył ponownie na Uxchal mimo że jak go o to prosiłem to odpowiedź była że ma lepszy pomysł :)

Także z załączonego obrazka widać, że pomimo wysokich relacji (z Królem mam chyba z 60 a obecnym Marszałkiem 40) ciężko wojować jak się Marszałkiem nie jest...

Znalazłem jednego lorda który się błąkał i pojechałem z nim zaatakować zamek Swadii ze słabym garnizonem. Tym razem to ja decyduję o oblężeniu. wieczorem zrobię im "ziaziu". :)

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #17 dnia: Maja 28, 2013, 09:53:52 »
    Zdobyłem ten zamek i kolejny.

Zaczyna mi brakować wyszkolonych ludzi. Rekrutuję na potęgę używając jednego z doradców w zamkach, czy miastach, ale to "świeże mięsko" kompletnie  gołe i wesołe... Szkolę ich za pomocą najemnych instruktorów w Zamkach, ale żałosne ilości wychodzą i chyba można szkolić tylko w jednej lokalizacji na raz?

Czy oprócz metody gdzie sam szkolę (plus moi towarzysze też mają tę umiejętność i się sumuje) i prawdziwej walki, jest jakaś inna opcja?

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #18 dnia: Maja 28, 2013, 15:29:18 »
    Możesz szkolić rekrutów w obozach szkoleniowych, ale to za mało w skali państwa oraz jest wydajne tylko na najsłabsze jednostki.
    Polecam ci zebrać 16 towarzyszy i gdy osiągną ~20 poz. dopiero rozpocząć karierę jako król, teraz lepiej złóż komuś hołd póki nie zbankrutowałeś/nie będziesz walczył z całą Carladią.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #19 dnia: Maja 28, 2013, 16:20:18 »
    No nie no, ja raczej nie zbankrutuję, bo jestem już od dawna wasalem Króla Rodhroków. To mój kumpel najlepszy jest :), "mój bohaterze", "przyjacielu" mi mówi. Jak coś chcę od niego to sie potulnie zgadza :D

Acha, 16 Towarzyszy? Bo oni się kłócą ze sobą jak ich za dużo (wiem bo sprawdzałem w wikipedii te relacje). No i przeczytałem tutaj że nie warto mieć ich za dużo. Tak więc mam ich 4, max 5 (bo jeden ciągle przychodzi i odchodzi). Szkolenie mają na 5 lub 4. Ale szkolą tylko dwa pierwsze levele.
    No to, to co napisałeś zmienia postać rzeczy. W moim mieście (Veluca) ciągle sterczy chyba z 5 towarzyszy. No to ich wezmę, co mi tam. :D Ale jaja będą jak zaczną się kłócić :D

BTW, jeśli chodzi o Towarzyszy. Niby można w Diplomacy modzie ustawić automatyzację tak, żeby sobie dobierali sami uzbrojenie i pancerze. Działa ok, za wyjątkiem strzał. Mam łuczniczkę, która za chińskiego boga nie weźmie sobie strzał z pola bitwy, pomimo że ma w opcjach ustawione dwa sloty na dwa kołczany... WTF? Coś nie tak robię?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #20 dnia: Maja 28, 2013, 16:23:39 »
    Jeżeli wytrwasz wszystkie kłótnie każdego z każdym i nie będziesz stawał po niczyjej stronie a następnie towarzysze zdążą się dobrać w pary to będziesz mógł ich wszystkich zatrzymać w drużynie o ile nie będziesz robił często czegoś co może ich zrazić.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #21 dnia: Maja 29, 2013, 15:57:00 »
    No to mam już około 10 Towarzyszy. I się zaczęło. Jeden na drugiego, jak baby. Swoją drogą baby też ujadają :D
    To, co pisałeś Thebadman, o tym nie mieszaniu się i nie stawaniu po niczyjej stronie, to chodziło Ci o to, żebym odpowiadał wszystkim żeby mi dupy nie zawracali?
    Hmm... w sumie racja.

Dodatkowo ponawiam pytanko :)
    Niby można w Diplomacy modzie ustawić automatyzację tak, żeby Towarzysze sobie dobierali sami uzbrojenie i pancerze. Działa ok, za wyjątkiem strzał. Mam łuczniczkę, która za chińskiego boga nie weźmie sobie strzał z pola bitwy, pomimo że ma w opcjach ustawione dwa sloty na dwa kołczany...  Coś nie tak robię?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #22 dnia: Maja 29, 2013, 16:02:21 »
    Musisz ręcznie jej ustawić strzały, albo przed ulepszeniem zabrać jej wszystkie kołczany.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #23 dnia: Maja 29, 2013, 16:27:09 »
    No to mam już około 10 Towarzyszy. I się zaczęło. Jeden na drugiego, jak baby. Swoją drogą baby też ujadają :D
    To, co pisałeś Thebadman, o tym nie mieszaniu się i nie stawaniu po niczyjej stronie, to chodziło Ci o to, żebym odpowiadał wszystkim żeby mi dupy nie zawracali?
    Hmm... w sumie racja.
    Jest pewna rozpiska bohaterów, kto się z kim gryzie. Mount&blade wiki bodajże. Chociaż z ich rozmów podczas kupowania ich w tawernie można wywnioskować np. Bunduk nie lubi szlachty. Trzzeba dodatkowo uważać na ich charakter - np. Firentis nie lubi uciskania niewinnych czyli np. palenia wiosek nie pochwala.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #24 dnia: Maja 29, 2013, 17:31:28 »
    Tak, tak. Rozpiske już mam. Po prostu nie wiedziałem że można utrzymać w grupie antagonistycznie nastawionych Towarzyszy, wykorzystując to, że oni wchodzą w związki/małżeństwa z innymi, i unikając deklarowania się po czyjejkolwiek stronie w trakcie ich 'uprzejmych donosów' :-)

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #25 dnia: Maja 30, 2013, 10:23:23 »
    Musisz ręcznie jej ustawić strzały, albo przed ulepszeniem zabrać jej wszystkie kołczany.
    Dalej to samo... Nie dobierają sobie strzał. Nawet gdy już ich nie mają po walce.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #26 dnia: Maja 30, 2013, 10:41:05 »
    No to kup jej 2 duże kołczany i miej święty spokój.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #27 dnia: Maja 30, 2013, 18:56:57 »
    Kupiłem jej. Tyle ze ona jakby je zużywa. Znikają po pewnym czasie... :-)

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #28 dnia: Maja 30, 2013, 22:34:05 »
    Zaznacz jej na slotach strzał "Zatrzymaj obecny przedmiot("przedmiot")" aby uniemożliwić kasowanie strzał w wyniku bugu.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #29 dnia: Maja 31, 2013, 00:11:10 »
    Kurcze... Proste a genialne. Dzięki. :-)