Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: O co tu chodzi?  (Przeczytany 8978 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    O co tu chodzi?
    « dnia: Maja 18, 2013, 20:20:59 »
    Ostatnio przeglądałem sobie jakieś filmy dokumentalne, tak szczerze to z nudów, ale poniekąd z ciekawości.
    Ten (według mnie) jest najbardziej interesujący, i z tego co w opiniach o nim wynika, to wielu ludzi po obejrzeniu go zaczęło myśleć jak normalny człowiek, a nie jak ograniczony niedorozwój. Zrozumiecie o co mi chodzi jak obejrzycie ten film: http://www.youtube.com/watch?v=Fxvzkv2g83M
    Jest to film trwający 2 godziny i jest podzielony na 3 części:

I. Religijna - pokazuje astro - teologiczne podstawy chrześcijaństwa. Udowadnia, iż religia chrześcijańska jest jedynie splagiatowaną wersją wcześniejszych mitów, głównie egipskich i opiera się na astrologii.

II. 11 Września - dotyczy najsłynniejszej akcji terrorystycznej służb specjalnych USA, dokonanej na własnych obywatelach.

III. Banki i plan zniewolenia świata - czyli kto stoi za kontrolą światowej gospodarki i polityki

Oglądałem go kilka razy i wam też radzę tak zrobić. Zdałem sobie sprawę, żeśmy na tyle głupi, że sami będziemy chcieli być pozbawieni praw za sprawom naszych mediów, a potem... Będzie za późno byśmy mogli cokolwiek zrobić.
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline Trebron2009

• 2009
    • Użytkownik
    • Piwa: 353
    Odp: O co tu chodzi?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 18, 2013, 20:41:08 »
    Troche racji tam jest ale za daleko się posuwają przez co ich teorie stają się bzdurne. Tak samo jak oni podważają twierdzenia innych, tak samo łatwo ja mogę podważyć twierdzenia twórców filmu. Niestety gdybym to zrobił na YT zostałbym zwyzywany od "wypranych mózgów". Nawet nie chce mi się wymieniać.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 18, 2013, 21:29:18 »
    Zdaje mi się, czy zacytowałeś pierwszy lepszy komentarz jakiegoś właśnie "bezmózga" ?
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    • Piwa: 66
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 18, 2013, 22:11:48 »
    O jezu chryste, teraz na TFW beda fani teorii spiskowych...

1. Hmmmm to chyba oczywiste ze religa chrzesjanska opiera sie troche na Egipskich wierzeniach i Rzymskich lub Greckich, bo Judea- byla blisko Egiptu i byla prowincja Rzymska. Sam Rzym jest teraz stolica tejze religii, wiec ktos tu Ameryki nie odkryl.

2. Ja po prostu uwielbiam te wszystkie teorie spiskowe, sa takie smienszne. Co bedzie za niedlugo? Ze Lech Kaczysnki sam podlozyl trotyl?

3. Jedna rzecz ci powiem- zamiast ogladac psuedo-naukowe g**a, poczytaj sobie ksiazke, dwie i wyrob sobie opinie. Oczywiscie, unikaj ksiazek z dzialu "Sci-Fi'. Chociaz patrzac na twoje inne posty, watpie ze twoj mozg zrozumie chocby podstawowe pojecia finansowe.

Twojego filmu nie ogladalem, nie mam 1:50h, a i tak wiem ze bedzie to wygladalo tak samo.

Pozdrawiam,
    Adam Kur

EDIT: Zaczalem to "cos" ogladac. Boze, takiego g**na nigdy nie widzialem. Nie jest to w ogole na powaznie, a jak juz jest, to tylko klamia i klamia (szczegolnie z Horusem). Nie polecam.
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2013, 22:26:43 wysłana przez AdamKur »
    "My name is Ozymandias, king of kings:
    Look on my works, ye Mighty, and despair!"

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 18, 2013, 22:31:43 »
    Część religijna w wielu fragmentach jest naciągana, co sam zauważyłem oglądając to 1 raz, ale tu chodzi o coś innego. To ma pokazać, jak biblia w większości jest oparta na astrologii (nie, to nie jest astronomia. Astrologia a astronomia to coś zupełnie innego). Wystawianie opinii po fragmencie. Good job!
    Reszty nie będę komentować bo to właśnie jest to co mówiłem. Jak obejrzysz CAŁOŚĆ to może zrozumiesz. To nie są teorie. Wszystko jest tam tłumaczone. Powiedz mi, wierzysz, że 12 ton stali wyparowało od zapalenia się benzyny? No wiesz, są ludzie, co w to wierzą, może lepiej im się śpi w nocy? Nie wiem.

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 18, 2013, 22:39:20 »
    A co, rzad USA tak naprawde szybko ukradl te 12t? Do kieszeni Bush wlozyl?

Eeeeee Drogi Krzysztofie Rapodegustatorze Kolumbie (lub Colonnie, jak kto woli). Kazda religia opiera sie na astrologii. Bo przeciez wiekoszosc religii glosi ze bog jest w niebie :)

A wlasnie, sam przyznales ze fragment o religii jest "naciagany". Moim zdaniem jest BARDZO naciagana. I jesli tam jest naciagana, to dlaczego reszta ma nie  byc?

Tak w ogole, to idz se do Jaruzelskiego, powiedz mu jak bardzo cenisz Stan Wojenny. I jak juz bedziesz w Warszawie, to idz se tez do Palacu Kultury i wyskocz. Zrobisz nam wielka przysluge :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 18, 2013, 23:05:33 »
    A co, rzad USA tak naprawde szybko ukradl te 12t? Do kieszeni Bush wlozyl?

Eeeeee Drogi Krzysztofie Rapodegustatorze Kolumbie (lub Colonnie, jak kto woli). Kazda religia opiera sie na astrologii. Bo przeciez wiekoszosc religii glosi ze bog jest w niebie :)

A wlasnie, sam przyznales ze fragment o religii jest "naciagany". Moim zdaniem jest BARDZO naciagana. I jesli tam jest naciagana, to dlaczego reszta ma nie  byc?

Tak w ogole, to idz se do Jaruzelskiego, powiedz mu jak bardzo cenisz Stan Wojenny. I jak juz bedziesz w Warszawie, to idz se tez do Palacu Kultury i wyskocz. Zrobisz nam wielka przysluge :)
    Obejrzysz cały film, będziemy mieli o czym podyskutować. Bo słuchaj, to że bóg jest se w niebie nie jest wytłumaczeniem, że religie opierają się na astrologii.
    Czy BARDZO jest naciągana, możliwe, ale są tam także informacje prawdziwe (będziesz się sprzeczał bo obejrzałeś jeden fragment filmu).
    O tym bushu to nie wiem skąd wymyśliłeś, pewnie próbowałeś być śmieszny (nie wyszło).

PS: Ta dyskusja nie ma sensu. Bardziej zmieniła się w kłótnie, więc nie będę jej kontynuował.
    PS2: Tą ostatnią prowokacje mogłeś se darować.
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2013, 23:56:15 wysłana przez Rapodegustator »

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 18, 2013, 23:39:26 »
    George Bush byl wtedy prezydentem USA. Ty oskarzasz rzad US o zniszczenie wizytowki Nowego Yorku, i tym samym zabicie wielu obywateli. A ty cos gadales tam ze to niemozliwe ze 12t stali nagle zniknelo. Wytlumacz mi wiec co sie, wedlug tej pogmatwanej teorii spiskowej z nia stalo.

Sa tam tez prawdziwe? A ile procent? 15%?

I jaka prowokacja? Wszyscy wiedza ze uwielbiasz wspanialego Jaruzelskiego, wiec dlaczego nie mialbys go odwiedzic? W koncu wiesz gdzie mieksza, bo co roku w rocznice Stanu Wojennego wszyscy "niedorozwoje" (co nie doceniaja czolgow na uliach, radzieckich filmow w TV i braku niemalze wszystkiego w sklepach) wychodza do niego, zeby mu "podziekac" za to wszystko
    « Ostatnia zmiana: Maja 18, 2013, 23:52:54 wysłana przez AdamKur »

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 19, 2013, 00:27:26 »
    Zamiast oglądać durne filmy, lepiej pooglądaj jakieś wykłady na tym youtubie, seriously.
    Nie zamierzam oglądać tego, ale nie jest żadną odkrywczą, ani kontrowersyjną informacją to, że na chrześcijaństwo wpływały różne wcześniejsze wierzenia, kultury, systemy filozoficzne, itp. Ale oczywiście ludzie nie znają historii kształtowania się chrześcijaństwa, ale trafiają na takie filmy, które wykorzystują pokrętne i dziwnie atrakcyjne rozumowanie spiskowe, które tak bardzo lubi np. Macierewicz.
    Serio, lepiej już ten czas poświęcić nawet na wikipedię...

Offline AdamKur

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 19, 2013, 00:41:37 »
    Ale pamietaj ze takie "sensacje" sa duzo bardziej ciekawe. Ludzie nie beda ogladac wykladow czy czytac wikipedii, bo za malo tam skandali, sensacji itp itd. Niektorze ludzie sa po prostu...glupi

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 19, 2013, 00:52:24 »
    Naprawdę, dziwi mnie to, że 95% osób które komentują ten film (jak np. HUtH nie oglądając go) skupia się na części religijnej, tak naprawdę najmniej znaczącej. Te 2 następne są najważniejsze. Dotyczące tego, jak jesteśmy podświadomie manipulowani przez telewizje. Powiedz mi, czy wiesz, które wieżowce się zawaliły, i w jaki sposób? Otóż, pierwszy został teoretycznie uderzony przez samolot, na skutek to czego rozpadł się w sposób, w który rozpadają się budynki burzone CELOWO. Tzn, w ten sposób nie mógł rozpaść się budynek o który rozbił się samolot. Tym bardziej, że sami architekci odpowiadali, że konstruowali ten budynek właśnie w taki sposób, by budynek przetrwał uderzenie samolotu z każdej strony. Ich słowa były nawet w tym Zeitgeist.
    To samo z pozostałymi. Czy na skutek pożaru na 2 i 3 piętrze może się zawalić budowla tak, jakby była burzona SPECJALNIE? No nie wiem, dla mnie coś takiego wydaje się być dziwne...
    Tylko zapytacie się, po co ktoś miałby coś takiego planować, jak np. rząd USA? No, np. w celu ograniczenia praw obywatelskich. Po takich katastrofach, ofiarach itp. łatwo jest zmanipulować opinie publiczną, by mogła przejść ustawa antyterrorystyczna, jednocześnie ograniczająca prawa ludzi.

Offline huth

• Piwa: 451
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 19, 2013, 01:15:01 »
    Powiedz mi, czy wiesz, które wieżowce się zawaliły, i w jaki sposób?
    Szczerze mówiąc, nie obchodzi mnie to... I tak bym nic z taką wiedzą nie zrobił.

A co do reszty... No cóż, pewnie jest jakieś prawdopodobieństwo, że "rząd" rozwalił swe własne światowe centrum handlu, własny pentagon i coś tam jeszcze, zabijając wielu ludzi, paraliżując i spisując na straty jeszcze więcej, po to żeby zaostrzyć kontrole(może kontrolę umysłów?) i wywołać wojnę, żeby wydać mnóstwo kasy, podjudzić cały świat muzułmański i w bardzo niezorganizowany sposób zdobyć na Bliskim Wschodzie jakieś wpływy(bo inwazja, a w szczególności okupacja, pokazały, jak wspaniałe plany mają Amerykanie).
    Jest to ciekawy związek przyczynowo-skutkowy, choć jak dla mnie naprawdę nie trzeba odcinać sobie ręki, żeby mieć powód do wojny... Co pokazuje historia.

Offline beanshee

• Użytkownik
    • Piwa: 175
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 19, 2013, 01:52:55 »
    Akurat Zeitgeist jest sztandarowym przykładem pseudodokumentu. Nawet na zajęciach z metodologii omawialiśmy go jako przykład manipulacji faktami. Stoi w tym samym szeregu co pseudodokumenty Moora i to coś, co zawsze pokazują na religii przy temacie o zakazie aborcji.
    Łowy zaczęte! Bij, kto w Boga wierzy!
    I grzmij: "Bóg, Anglia, król i święty Jerzy!"

Offline proud

• Użytkownik
    • Piwa: 4
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 19, 2013, 09:49:58 »
    Jest dużo innych filmów dokumentalnych traktujących o tych sprawach dużo lepszych niż Zeitgeist. Problemem takich filmów jest to, że ludzie często za bardzo wierzą w to co obejrzeli. Sam takich dokumentów obejrzałem masę (zarówno o 9/11, iluminatach, masonach, blood&bones, grupie Bilderberga, religiach, FED, Ancient Aliens (xD), filmy Dawsona etc.) i u mnie działały one w ten sposób, że pobudzały do samodzielnego szukania informacji na określone tematy. Niektóre poruszane w nich rzeczy po prostu pobudzały moją ciekawość i tyle. Część uważam za przesadzoną, część wydaje się całkiem logiczna, ale nigdy nie polecam łapania wszystkiego co w takich filmach usłyszymy. Jeśli ciekawią Cię takie tematy to olej tych marudzących wierzących w jedyną prawdę jaką prezentuje im TV i samemu szukaj, oglądaj, a następnie wyciągaj wnioski z tego co obejrzałeś. Nie łap bezgranicznie wszystkiego co takie filmy podsuwają Ci pod nos, bo będziesz zachowywał się podobnie do tych płaczków, którzy krytykują czegoś czego nigdy nie widzieli. :)

Offline Bloomy

• Użytkownik
    • Piwa: 8
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 19, 2013, 10:16:43 »
    Rapodegustator nie ma co z czasem robić, skoro ogląda takie brednie.