Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Co robić gdy zaatakuje nas wróg z dużą przewagą?  (Przeczytany 3072 razy)

Opis tematu: Prośba o poradę

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    • Piwa: 1
    Co robić gdy zaatakuje nas wróg z dużą przewagą?
    « dnia: Maja 10, 2013, 14:47:37 »
    Witam.
    Pytanie jak w opisie. Spowodowane jest tym, że po kilku godzinach gry moja drużyna zaczęła wreszcie wyglądać jak wojsko a nie banda umierających z głodu obdartusów i niestety została zaatakowana przez dużo silniejszy oddział wrogiego królestwa. Dałem się dopędzić, bo tak po prawdzie jechałem ograbić wioskę wroga i nie miałem pola manewru pomiędzy jego zamkami.
    I tak, poddawać się nie ma co, jak się zostawi kilku wojaków żeby osłaniali odwrót to potem wszyscy się naigrywują z ciebie, walka to koniec oddziału. Co robicie ? Przecież sformować nowy 50 osobowy nawet oddział od zera, od wieśniaków, to makabra.

Offline NestarisPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Odp: Co robić gdy zaatakuje nas wróg z dużą przewagą?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 10, 2013, 15:00:45 »
    Zależy ile liczebności ma twój oddział, a ile wrogi. Zależy też jakie masz jednostki: jak jednostki typu: harcownik, piechociarz, rekrut itp. nie licz na przeżycie. Jednak, jeśli posiadasz konnicę: rycerzy, łuczników konnych, albo dobrą piechotę: łuczników, weteranów, masz szansę na wygraną. Rozmieść rozsądnie swoje jednostki: możesz ustawić łuczników nieruchomo tak, aby ostrzeliwały szeregi wroga, piechotę poślij do boju, a konnicą zajedź od tyłu i zaskocz wrogów! Jeśli pojawią się nowi wrogowie, wycofaj się z konnicą jakieś 50-100 metrów, zbierz ich i szarżuj ponownie - piechociarze jakoś sobie poradzą. Oto moje zdanie.
    Smród spalonych chat i ciał, wokół wyjałowiona ziemia, konający we własnych kałużach krwi marni żołdacy... chyba Vaegirowie tędy przeszli.

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 10, 2013, 15:06:07 »
    Niestety mój oddział składał się z 2, 3 poziomowych wojaków i dosłownie kilku jeźdźców... Masakra była...

Offline Inkaska

• Użytkownik
    • Piwa: 11
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 10, 2013, 15:24:12 »
    Wytrenuj lepsze wojsko. Staraj się na początku unikać starć z wrogimi lordami i atakuj bandytów. Zbierz grupkę towarzyszy z tawerny (gdzieś na forum są zestawy, które się nie kłócą) i awansuj ich dając im sporo w Szkolenie. Bierz też rekrutów na walki z bandytami (na początek khergickich a.k.a. fioletowych, ponieważ szybko wyszkolisz ich na lansjerów). Raczej unikaj tych silniejszych typu Korsarze, bandyci stepowi. Najłatwiejsi są chyba górscy i z tundry. Możesz też zbierać jeńców, których sprzedasz i uzyskasz fundusze na lepsze wojsko.

Offline NestarisPL

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 10, 2013, 15:32:27 »
    Bierz też udział w turniejach - jeśli umiesz walczyć, a przed każdą walką będziesz na siebie obstawiał po 100 denarów, możesz zgarnąć ok. 4000 denarów za turniej, co przyda ci się do oddziału. Jeśli już jesteś wasalem jakiegoś państwa - plądruj wioski, a co splądrujesz - sprzedawaj. Z tego też idzie duży szmal.
    Smród spalonych chat i ciał, wokół wyjałowiona ziemia, konający we własnych kałużach krwi marni żołdacy... chyba Vaegirowie tędy przeszli.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 10, 2013, 18:06:42 »
    Proponuje najpierw wywabiać pojedyncze oddziały, a wtedy z nimi walczyć. Ale jak już dojdzie do sytuacji bez wyjścia to przed samą bitwą ustaw najlepszą konnicę jako pierwszą. Każdy wie, że to dzięki potężnej husarii zwyciężono pod wieloma bitwami ( np. Kircholm ). Jazda jest w prawie każdych sytuacjach najlepsza. Chociaż możesz zawsze zaczynać formować wojsko od nowa ( najmij wieśniaków i doszkól ich  na bandytach ). Trochę mozolna sprawa, wiem.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 11, 2013, 16:09:40 »
    Skarbnik, dzięki za pomysł. Dotychczas starałem się na pierwszy ogień dawać piechotę a konnicę prowadziłem od zaplecza :-)
    A co do tego co zrobiłem, to rzeźbiłem oddziały od nowa.
    BTW, podczas walki nie ma możliwości użycia pauzy?

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 11, 2013, 17:00:20 »
    Możesz włączyć parę okien, zatrzymujących grę, ale nie będziesz mógł obracać kamerą lub wydawać rozkazów. Domyślnie np. Escape, Tab, C.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 11, 2013, 18:39:19 »
    Ale można do kibelka za przeproszeniem pójść :-)

A powiedz mi proszę przy okazji jeszcze jedno. Jaka jest maksymalna liczba wojaków po czas bitwy? I gdzie to można regulować ? Pytam bo mam mocny komp ( mam 130% przy prawie maksach bez kilku detali)

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 11, 2013, 19:18:45 »
    Maksimum ludzi w bitwie to około 150? Ale jest mod Battle Sizer, który zwiększa ilość wojaków na polu walki.

Oto link - http://forums.taleworlds.com/index.php?topic=103109.0

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 11, 2013, 20:27:11 »
    Dzięki :-)
    Zwiększę na początek do 250 i zobaczę jak mi się będzie komp spisywał.

Offline Gregoriian

• Użytkownik
    • Piwa: 20
    • Znany jako Dalekowidz
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 12, 2013, 11:35:56 »
    Zawsze możesz rzucić lud, żeby sie potłukli tak do 30 ofiar i wtedy możesz uciec.
    (click to show/hide)

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 19, 2013, 19:12:54 »
    Mam kolejne pytanie. :-)

Wiem ze to nie honorowo ale ostatecznie można zmniejszyć poziom trudności bitwy poprzez zmniejszenie obrażeń dla siebie i dla przyjaciół.
    Pytanie brzmi: czy poprzez przyjaciół rozumiemy wszystkie wojska? Czy tylko NPC? :-)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 19, 2013, 19:37:42 »
    Wszystkich nie-wrogów w bitwie..

Offline Krzepki

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 19, 2013, 19:53:06 »
    Eee... to bez sensu... za mocne. W ten sposób byle chłop "skasuje" huskarla.
    Odpuszczę ten sposób.