Ruszyła konwersja forum! Przez ten czas wyłączyliśmy możliwość pisania nowych postów, ale po zalogowaniu się można pisać na chacie. Poniżej znajdują się też linki do naszej grupy Steam i facebooka, gdzie również będą ogłoszenia. Modernizacja forum powinna zakończyć się najpóźniej do wtorku.

Najnowsze newsy z naszej strony:

Polub nasz profil na facebooku! oraz dołącz do naszej Grupy STEAM

Autor Wątek: Czy zawsze w kampani kraj którego jesteś wasalem przegrywa?  (Przeczytany 3142 razy)

Opis tematu:

0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek.

Offline InTheEnd

• Użytkownik
    • Piwa: 0
    Mam taki problem, że:
    Czy zawsze tak jest, że kraj w którym gracz jest lordem wcześniej czy później przegrywa? Ja tam mam, że byłem wasalem Swadii, miałem renomę 530, coś koło tego, honoru z 20 i miałem Narrę jako własne miasto. Doszedłem do około 280 dnia i zaczęliśmy tak strasznie mocno obrywać, wszystko tracić i jeszcze co najgorsze prawie wszyscy hrabiowie dołączyli albo do Słutanatu albo Vaegirow. Tamtych Hrabiów zostało nam chyba 8 a np Vaegirowie mieli chyba 24 Bojarów. Uznałem, że to nie ma sensu i rozpocząłem nową grę. Tak samo zrobiłem sobie Swadiańskiego Hrabie no i sytuacja była identyczna. Jedyne co się zmieniło to to, że miałem Dhirim a nie Narrę. Poźniej zacząłem Nordem i po raz kolejny sytuacja się powtórzyła, że zawsze około dnia 300 nasz kraj tak dostaje, że gra traci sens. No i mam pytanie, czy każdy ma własnie tak jak ja? Może zależy to od poziomu kampanii w opcjach gry? Nie wiem i proszę o pomoc, z góry dziękuje :)

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    • Piwa: -38
    Odp: Czy zawsze w kampani kraj którego jesteś wasalem przegrywa?
    « Odpowiedź #1 dnia: Maja 09, 2013, 17:30:46 »
    Od nowa grę? Jeju, ja to bym bronił naszych ziem, ew. dołączył do kogoś innego, a nie...
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline InTheEnd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #2 dnia: Maja 09, 2013, 17:42:56 »
    No ok fajnie, ja też broniłem i to tak długo ale się już zniechęciłem i zostało nam 0 miast i chyba 7 hrabiów a bojarów jest 24 a z Veagirami mamy wojnę i oni nas cały czas biją, a tak wgl to nie odpowiedziałeś na moje pytanie i byłbym wdzięczny jakbyś to zrobił jak wiesz oczywiście w czym jest rzecz. :)

Offline thebadman

• Użytkownik
    • Piwa: 56
    « Odpowiedź #3 dnia: Maja 09, 2013, 17:56:36 »
    Niektóre państwa są gorzej usytuowane albo maja mniej sił.
    Zwykle swadia będzie w pierwszym roku rozbierana bo graniczy z 4 innmi państwami, khergitów rozbierają rhodokowie, sarranidzi i vaegirzy, nordów podbijają vaegirzy i co parę tygodni rhodokowie walczą z sarranidami.
    To większość konfliktów w Carladii, reszta zwykle wynika ze zdrad i wojen na tle terytorialnym.

Offline InTheEnd

• Użytkownik
    « Odpowiedź #4 dnia: Maja 09, 2013, 18:08:20 »
    No ale to u mnie tak jak mówię mamy 7 hrabiów vs 23 czy tam 24 bojarów więc to chyba nie jest kwestia siły państwa. A pozatym jak Harlaus dał mnie marszałkiem to od Nordów zdobyłem dwa miasta i zamek i jeszcze od Khergitow zamek i nic nie traciłem a jak już nie byłem tym marszałkiem to zaczęliśmy tracić, więc nie wiem, a może to jest kwestia opcji - AI Kampani?

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #5 dnia: Maja 09, 2013, 18:19:33 »
    Niektóre państwa mają mniej miast(Rhodokowie, Nordowie) a inne mniej wiosek(Khergici)/zamków.
    Swadia graniczy z 4 państwami co daje powód do ataku oraz prowokuje jeszcze niezaangażowanego wroga gdy swadia walczy z np. 2 wrogami.
    Swadia szybko traci terytorium i często przegrywa w polu - niskie relacje z królem, częste fiesty i wybieranie nowych marszałków.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #6 dnia: Maja 16, 2013, 13:35:59 »
    Dołącz albo do Vaegirów, albo Rhodoków, albo Sarranidów. Khengietów nie polecam (jak tam chcesz zresztą). Te państwa są najbardziej "odizolowane" od świata, bo graniczą z 2 państwami tylko, co jest lepsze od walki z całym światem co nie?
    Zeby osiagnac rzeczy trudne potrzeba czasu. Zeby osiagnac rzeczy niemozliwe potrzeba go troche wiecej.

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #7 dnia: Maja 16, 2013, 14:44:14 »
    Jeżeli ma się zamiar stworzyć własne państwo, to nie.
    Lepiej jest być atakowanym ze wszystkich stron i klepać dupsko wszystkim naokoło budując silne państwo, które bez ciebie szybko straci swoją siłę dzięki czemu grając po stronie Swadii można szybko zdobyć dla siebie jakieś odizolowane ziemie, a gdy nam ich odmówią to nie będą mieli swojego herosa do koszenia armii wroga.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    • Piwa: 29
    • Kończ waść, wstydu oszczędź.
    « Odpowiedź #8 dnia: Maja 16, 2013, 14:45:35 »
    Dołącz albo do Vaegirów, albo Rhodoków, albo Sarranidów. Khengietów nie polecam (jak tam chcesz zresztą). Te państwa są najbardziej "odizolowane" od świata, bo graniczą z 2 państwami tylko, co jest lepsze od walki z całym światem co nie?
    Przeciwieństwem tego co mówisz jest Swadia. Graniczy ona z chyba wszystkimi frakcjami i często dostaje strasznego łupnia. Jeśli chodzi o mnie polecam Sarranidów, ze względu na orientalny klimat.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #9 dnia: Maja 17, 2013, 14:07:57 »
    Swadia nie graniczy z Sarranidami.
    Co do sarranidów, ich lekkie uzbrojenie powoduje, że ich armia jest słabiutka, a jako że graniczą z Khengietami (lancjerzy) to w otwartym polu zbytnich szans nie posiadają.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #10 dnia: Maja 17, 2013, 16:53:44 »
    W sumie masz rację, ale grałem kiedyś po stronie sarranidów, którzy walczyli z Rhodokami. I ci drudzy przegrywali, więc Sarranidzi to nawet niezła frakcja, jeśli pokonała opancerzonych Rhodoków.
    Nie przywiązuj się do nikogo, kogo w razie wpadki nie porzucisz w ciągu 30 sekund. - Neil McCauley

Offline thebadman

• Użytkownik
    « Odpowiedź #11 dnia: Maja 17, 2013, 17:35:08 »
    Gdyby nie to, że Sarranidzi mają dobre położenie i automatyczne bitwy nie biorą pod uwagę ekwipunku i umiejętności żołnierzy tylko ich typy, ilość i poziom to Sarranidzi byli by najgorszą frakcją we wszystkich aspektach prócz celnych łuczników.

Offline Skarbnik

• Użytkownik
    « Odpowiedź #12 dnia: Maja 17, 2013, 17:48:20 »
    Hmm, widzę jednak inne zdania na temat Sarranidów. No cóż i tak nadal ich lubię.

Offline Rapodegustator

• Użytkownik
    « Odpowiedź #13 dnia: Maja 22, 2013, 21:36:28 »
    Tylko, że frakcja po stronie której grasz w bitwie będzie i tak najlepsza. Też co innego jak miałeś samą elitę tj. memulków, czy też dobrych łuczników i mocną piechotę.

Offline Czaro

• Użytkownik
    « Odpowiedź #14 dnia: Maja 30, 2013, 03:30:53 »
    Ja grałem parę razy, czy to w pierwszą część M&B czy w Warbanda, do tego zawsze grając po stronie Vaegirów i nie miałem nigdy problemów.
    Początki są zawsze ciężkie, ale jak już armię się wykoksa no i oczywiście do tego trzeba mieć wykoksanych towarzyszy (najważniejszym jest ten, co zwiększa szanse na to, że nas żołnierz nie zginie, a zostanie ogłuszony), to potem ci nikt nie zagrozi. Ja rozgramiałem każdego lorda, potrafiłem pokonać 4-7 razy większą armię ( przy 7 ktronie mniejszej przewadze właściwie to nie opłacało się walczyć, bo w końcu żołnierze moi się wykończyli, ale dało się to wygrać).
    Dodam do tego, że posiadałem wyłącznie konnice i z przejmowaniem zamków, a także miast w pojedynkę nie miałem problemów.

Tak jak ktoś tu już powiedział, spróbuj stworzyć własne państwo na terenie Swadii i będziesz mógł ciągle rekrutować ich jednostki.